Válóper előtt!


Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.25. 16:29

az osztozkodásnál anyámé is a hitelkártya adósság fele, noha nem tudott róla?
Igen.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.25. 16:27

Nem fog ez menni neked ügyvéd nélkül. Keress meg egyet.

bogica89 # 2012.09.25. 13:42

Tisztelt Fórumozók!

Abban az ügyben kérnék segítséget,hogy 2010-ben kötött házasságomat fel szeretném bontani,mivel a férjem sokadjára is elköltözött,és noha minden alkalommal engem vádolt házasságon kívüli kapcsolattal,neki bizonyosodott be minden alkalommal egy társ jelenléte. 2011-ben vettünk fel 2 személyi hitelt,ami az én nevemen fut,és a bank minden hónapban az én fizetésemből vonja is a törlesztő részleteket.Mi április óta teljesen külön élünk,és szinte nem is beszélünk Kérdésem az lenne, h váláskor a felvett hitel összegek feleződnek e,vagy nekem kell még a további éveket fizetnem,illetve h a házasságkötés után befektetett,férjem nevén lévő összegből,melyet ő egy X napon visszakap, jár e nekem valamennyi?

Köszönöm előre is a segítséget.

Ui.: Számítaz valamit, hogy együttélésünk alatt a férjem előző kapcsolatából származó gyermek után fizetett gyerektartás és a házasság előtt,részletre vett jármű törlesztés befizetése után férjemnek szinte semmi sem maradt a fizetéséből?

guffaw # 2012.09.25. 08:35

Jó napot kívánok, Sziasztok!
Igyekeztem minél többet olvasni a hozzászólásokból, valamit azonban hiányolok, az adósság osztozkodást. Én jelenleg 30 éves vagyok, édesanyám a második házasságában vergődik: úgy fest, hogy el akar válni, de egy kissé komplikált a helyzet. 2003-ban közösen vettek egy lakást hitelre-amiben jelenleg élnek-, az önerő a -akkor még csak élettárs- férjé volt (kb. 1.300 e Ft), a hitel törlesztőrészleteit pedig anyám és az én tulajdonomban lévő lakás bérleti díjából fizették, ez szintén a hitel fedezete. Viszont most jön a "poén": a lakás 1/1 arányban a férj nevén van... Közben 2005-ben összeházasodtak. 2010 tavaszán úgy gondoltam, hogy meg kellene oldani ezt a helyzetet, csak félig sikerült: ügyvédnél csináltattunk egy házassági vagyonmegosztó szerződést, amelyben kijelentik, hogy az új lakás 1/2 részben anyué. Jelenleg el akar válni, mert kiderült, hogy a férj kétszeresen is átvágta anyut: egyrészt évek óta ki akartuk vonni az én lakásomat a hitelkötelemből, de lényegében a férj mindig pénzre hivatkozva "megakadályozta", másrészt az elmúlt kb. 2,5 évben 1,5-2 m Ft hitelkártya-adósságot halmozott fel anyám tudta nélkül!
Kérdésem a következő: válásnál az osztozkodásnál anyámé is a hitelkártya adósság fele, noha nem tudott róla?

lajcsó # 2012.02.14. 16:13

Az általad állított releváns tényeket neked kell bizonyítanod. Azt, hogy bizonyítandó releváns tényeket mivel tudod bizonyítani az sok mindentől függ. Veszekedést, bántalmazást ha mások előtt történt akkor tanúkkal bizonyíthatod. A bántalmazást, ha volt bírósági ügy akkor jogerős marasztaló ítélettel is bizonyítható. A releváns tényeket magadban rendszerezd és gondold át, hogy ezek pártatlan kívülálló (bíróság) részére mivel bizonyíthatók és így terjszd elő a bizonyítási indítványodat. A bizonyítási indítvány megtétele során meg kell határoznod a bíróság számára, hogy mely tényeket mivel kívánod bizonyítani.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.14. 14:48

Meg kell idéztetni vagy két tanút.

kockacukor5 # 2012.02.14. 14:19

Túl vagyunk a második tárgyaláson. Mivel semmiben nem sikerült megegyeznünk, így nekem, mint felperesnek kell bizonyítanom, hogy miért romlott meg a kapcsolatunk. Mit kell ilyenkor tennem?

  • Elég, ha én elmondom a tényeket?
  • Vagy tanúkat is vinnem kell? Esetleg lehet ezt írásban?
monalisa1 # 2011.04.16. 13:55

Neki kell bizonyítania amít állít, közben vizsgálandó, hogy a szüleinek adott időpontban egyáltalán volt-e pénzük. (Pl. esetleges több milliós "támogatásnál" nem valószínű, hogy ládafiából került elő a pénz, hanem bankszámláról történt a kivét, az átutalás. A bank a bíróság kérésére tudja igazolni az esetleges pénzmozgást, illetve kizárni azt.)

Ezen kívül nem árt ha vannak szavahihető tanúk pl. a rokonságban, akik tudtak- hallottak az egyik-másik pénzbefektetés történetéről, illete ellenkezőjéről.

Ismét javaslom ügyvéddel beszééni, aki meghallgat és tételesen végigmegy a vagyoni dolgokon.

Elválni viszonylag "könnyen" lehet, a vagyon valós- reális elosztása az egy másik per lesz, elhuzódó és költséges.

Ha netán van közös gyermek, akkor amíg az elhelyezése, a t.díj és a láthatás / kapcsolattartás dolgában nincs egyezség ill. bírósági döntés, addig a válást nem mondják ki.

Az esetleges közös tulajdonú ház/lakás további használata is ekkor tisztázódik majd.

zitax71 # 2011.04.16. 12:25

Tisztelt Fórumozók!

Ha az életbiztosításáról és a banki megtakarításáról azt állítja, hogy a szüleitől kapta a pénzt és abból van a megtakarítás akkor is jár a fele nekem?

monalisa1 # 2011.04.16. 09:18

Amennyiben minden felsorolt tétel a házasság ideje alatt keletkezett akkor azok felére -mint házassági közös vagyon- igényt tarthatsz, függetlenül attól, hogy az ő nevén szerepeltek ill. szerepelnek. Fontos hogy mindenik tétel pontos számát tudjad., a bíróság a vagyonmegosztáskor azokról a kivét- ill. megszüntetés időpontjáig az egyik-másik pénzintézettől adatközlést kér majd. Ennek alapján a közös ingatlan- és ingóságok megosztásánál sor kerül javadra a beszámításra. Ügyvédre szükség lesz.

monaLuis
laikus hozzászóló

zitax71 # 2011.04.15. 17:33

Tisztelt Fórumozók!

Tíz évi házasság után a férjem megcsalt és válni akar.
Ha az autó az ő nevén van és a válásig eladja,akkor a felét követelhetem?
Életbiztosításáról a pénzt felvette.
Lakáskassza megtakarítás is az Ő nevén van, megszüntette és a pénzt felveszi én követelhetem ezen pénzeknek a felét.
A bankszámlájáról a megtakarított pénzt is felvette, arra hivatkozik, hogy szüleinek tartozott, és nekik adta meg a tartozást belőle.
Követelhetem-e ezek felét, mert mire a válást beadja addigra minden megtakarítást eltakarít. A bíróságnak csak a váló keresett beadásakor lévő vagyonnal kell elszámolnia? Ha addigra se kocsi, se pénz, akkor nekem nem jár a fele?

monalisa1 # 2011.04.06. 18:10

Jut még eszembe:
mármint annak a számlának ami közös, mert ami esetleg csak az ő nevén van az majd a hagyatéki eljárás tárgya lesz., a bank tud évekre visszamenőleg is számlaegyenleget kimutatni, tehát hogy mikortól erre a számlára a befizetések, melyek vélelmezhetően otthonról "ellopott" közös pénzből valók.

monalisa1 # 2011.04.06. 11:29

A válást JÓL gondold át, és ha kell a gyerekekkel is beszéljetek róla, aztán ha továbbra is úgy látod: keress fel egy "válóperes" ügyvédet - a többi az ő dolga lesz.

Ami különvagyon azt egyértelmű, ami a házasság ideje alatti szerzemény -és bár csak az ő nevén van dokumentálva-, annak fele a tiéd: földhivatali bejegyzésen kívüli közös tulajdonlás.

T.díj fizetésére addig kötelezhetik ameddig az egyik-másik a diplomát meg nem szerzi.

Az esetleges bankszámlaszámokat gondosan írd fel, és a bankban mindenikről kérj aktuális egyenleget - nem kell tudnia róla. (A válóper alatt "kisöpörheti" a pénzt, de ebben az esetben vagyoni értékkel lesz kénytelen kárpótolni téged.)

Szóval az ügyvéd mindenről tájékoztat majd, és remélve legjobb tudása szerint eljár majd az ügyetben.

monaLuis
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2011.04.06. 11:29

Akkor kérheti a szülő, ha a nagykorú gyermeket a saját háztartásában eltartja. És azért ez a tipikus.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.04.06. 11:28

Ilyenkor már a nagykorú gyermek kapja a tartásdíjat, nem az együtt élő szülő; szvsz kérnie is a gyermeknek kell.

ObudaFan # 2011.04.06. 11:24

Kaphatsz még tartásdíjat főszabály szerint.
Amit ajándékba kapott, ahhoz főszabály szerint nincs közöd.

Sebesa # 2011.04.06. 08:13

Tisztelt Fórumozók!
huszonegynéhány évi házasság után elválunk. több kérdésem is van. van-e hátrányom a válás során, ha én adom be a papírokat és nem közösen tesszük. férjem most éppen nem akar válni, azt mondta hogy keressek ügyvédet. gyerekeink 20 év fölötiek egyetemisták. kaphatok-e utánuk még gyerektartást.
nagyon sok olyan ingatlanunk van ami csak az ő nevén van (szinte minden) viszont van olyan is jónéhány amit ajándékozási szerződéssel kapott.
ezekhez nekem semmi közöm sem lehet, ha osztozkodunk?
nem lesz segítőkész azt éreztette velem.
köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.10. 20:17

Ez nem hitelesség kérdése. Annyira nem, hogy sok ügyvéd másik ügyvédet bíz meg, ha ő a fél - mert a kívülálló elfogulatlanul tekint az ügyre. (A legtöbb orvos sem kezeli magát, ha komolyabb a baj.)

A magam részéről nem adnék tanácsot laikusnak a gázkonvektora házilagos javításához - és ez is van olyan veszélyes.

Legalább a bíróságra menj el, és mondd jegyzőkönyvbe azt a keresetet. Még egy fogalmazó is jobb, mint a barkácsolás - bár ez még csak a kereset lesz. Hol van még onnan az ítélet!

zsoka52 # 2011.03.10. 16:20

Tisztelt Fórumozók!
Azt szeretném megtudni valakitől, hogy egy bontóperi keresetlevél milyen terjedelmű lehet, illetve mi az a határ, amit nem illik átlépni. Én 25 évi házasságot szeretnék lezárni, sajnos nem megy a közös megegyezés. Ki lehet -e térmi a vagyonmegosztásra, házastársi tartásra, vagy az egy másik ügy. Azért szeretném én magamat képviselni a bíróságon, mert úgy gondolom senki nem tud hitelesebb lenni.
Válaszukat előre is köszönöm: Zsóka

ObudaFan # 2011.02.04. 10:47

Amíg nem szüntetik meg a szülői felügyeleti jogát (ahhoz meg az ő súlyosan felróható magatartása lenne szükséges a gyermek irányába), addig ehhez joga is van. Ha nem tudtok megegyezni a gyermek lakhelyének megváltoztatásában, akkor majd a bíróság dönt.

pollito # 2011.02.03. 20:17

tisztelt fórumozók

véleményt szeretnék kérni. Férjemmel 2007 augusztásában házasodtunk össze Páriszban, ő kolumbiai. utána Budapestre költöztünk, 2009.06.18-án megszületett fiunk. 2010.01.25-én elköltözött tőlünk, fiunkat én nevelem, gyerektartást rendesen fizet, jön hozzá majdnem minden nap. válást szeretnék kezdeményezni, hogy jogilag is tiszta legyen a dolog, és főleg a gyerekünk miatt. Ő ebbe beleegyezett, és abba is, hogy a fiunk nálam marad. Közös megegyezésel adnánk be a válópert, de egy kérdésben nem jutunk megállapodásra. Mégpedig azt szeretné, ha kizárólag az ő beleegyezésével változtathatna fiunk lakhelyet. A probléma azért merült fel, mert kb egy év múlva külföldre szeretnék menni, és a férjem sem szeretne Magyaroszágon maradni. Én nem kívánok neki ennyire széleskörű jogot adni, mivel az az én döntési szabadságomat csonkítaná meg. Megértem, ha tudni akar arról hova költözünk és szeretne beleszólást a kérdésbe, de én viszont garanciát szeretnék, hogy nem ő határoz a mi életünkről (persze szerinte ez engem nem érint, neki semmi köze hozzám, és rá is hagyhatom a gyereket, bölcsibe ő is tud érte menni majd).
Van joga ezt kérni tőlem? Mi lehet a kompromisszumos megoldás (ajánlottam neki, hogy legyen benne a megegyezésben, hogy minden döntés előtt megbeszélem vele a dolgot, de ez neki nem elég garancia arra, hogy ne vigyem el a gyereket oda, ahova én akarom)?
Nem szeretném megfosztani fiamat az apjától, és a gyerekelhelyezési háborút is szeretném elkerülni.
Szívesen fogadom ha van ötletük egy köztes megoldásra, amely mind a kettőnket kötelezne, de mégsem csonkítaná meg a szabad döntésemet.
köszönöm.

gabi37 # 2010.09.18. 14:08

Köszönöm a válaszokat. Jó, hogy van kihez fordulni.

ObudaFan # 2010.09.18. 12:56

A családi pótlékot a jövőre nézve az Államkincstárnál lehet intézni. Ami nála van, és amit nem ad át, arra nézve is ott bejelentést lehet tenni. A kapcsolattartás biztosítását pedig a gyámhatóságtól lehet kérni.

gabi37 # 2010.09.18. 10:57

Lenne még 1 kérdésem. Konkrétan 2 gyermekünk van, az egyik (fiam) nálam a lányom nála. A családipotlékot vz anya kapja meg mind a 2 gyerekre. Sajnsos egyéb okok miatt még nem sikerült elérni vagy kérelmezni, hogy a fiamra járó összeg ide jöjjön, 3 hónapja tart az ,hogy nem hajlandó a családi pótlékot ide adni. Mely valjuk meg nem nagy összeg de nem tartom szép dolognak h a fiával szemben ezt csinálja. Ilyenkor mit lehet tenni? Vissza lehet - e igényelni tőle? A lányomat nem tudom hol lakik, mely suluba jár és elérhetőséget sem adtak arra h elérjem őt. A lány kiskorú és szeretném tudni, hogy mi van vele. Nem iszom, nem vagyok hülye maximum a legnagyobb hibám az, hogy a 7 minden napjűán dolgozom h a feleségem által okozott adóságokat fizessem. Szóval a kérdésem az ,hogy ebben a helyzetben mit lehet tenni?

nandy # 2010.09.18. 10:44

Pont előtted írták, hogy...

és az az adósság közös, amelyik a bármely házastárs által az életközösség alatt kötött szerződésből ered.