Jó napot kívánok!
Azt szeretném kérdezni, ha több mint tíz évig éltünk házasságban és több banki adósság ez alatt az én nevemre lett felvéve, mert még mostani, de válófélben lévő feleségem akkor BAR listára került, ezek az adósságok közösnek minősülnek-e? Plusz még egy háztartásban éltünk több százezres közüzemi adósságok keletkeztek, amit nekem kellett kifizetnem egyedül. Ezek utólag is közösnek minősülhetnek? Még most is közös folyószámlánk van, amit nélküle nem tudok meg szüntetni, amit szintén -100.000 ft fölött hagyott rám.
Válóper előtt!
A bíróság vita esetén annál a szülőnél helyezi el a gyermeket, akinél a testi-lelki-szellemi fejlődése jobban biztosított.
Azok a vagyontárgyak közösek, amelyeket bármelyik házastárs - nem öröklés, nem ajándékozás útján - az együttélés alatt szerzett, és az az adósság közös, amelyik a bármely házastárs által az életközösség alatt kötött szerződésből ered.
Tisztelt Fórumozók!
Én válás előtt vagyok.. 1 éve vagyok házas ÉS mondtam férjemnek pénteken váljunk el, azt mondta JÓ már hétfőn adom is be a válópert.. NA DE neki van 2 ügyvédje is, és félek, hogy a velük valamit ügyeskedik, mert én pszichiátirai kezelés alatt állok, depresszió miatt szedek rivotrilt és rexetint, és félek ezzel az ürüggyel, a kislányomat(10hónapos) nem engedik majd, hogy velem legyen. Akihez mennék lakni, ő vele régóta jóban vagyunk, közös barát és rendőr. Ugye nem csinálhat a hátam mögött ilyet, hogy a gyermekem ne lehessen velem? Illetve 1 év után is van olyan, hogy minden ami van az közös? Mert ismerős rám ijesztett, ha bármi történne férjemmel, az adósságai is rám terhelődnek. Különben van egy pár rendőrségi, bírósági ügye páromnak de az ügyvédjeivel mindig valahogy sikerül kimászni belőle. El vagyok keseredve:(
Ha beadja a válást mennyi idő mire elválunk? Közös megegyezés szerint persze.? Köszönettel: K.
Igen.
Igen, vagy amíg a bíróság ideiglenes intézkedést nem hoz a lakáshasználatról.
Köszönöm a gyors választ.
Kérdésem még, hogy visszamenőleg kérhetem a rezsi megfizetésére?
Meddig érvényesítheti a birtokvédelmét, amig a válást ki nem mondják?
Taki681
Megtagadhatja.
peneszvirag
A bíróságtól követelheted, hogy kötelezze a rezsi ráeső részének megfizetésére. A birtokvédelmi eljárást meg fogja nyerni.
Tisztelt Fórumozók!
Tényállás,
házassági bontókereset közös megegyezéssel. A felek minden lényegi kérdésben megállapodtak, közös gyermekük nincs, különélés kb: 9 hónapja. A feleség mivel a férj nem dolgozott a fenntartásik érdekében köt két hitelkártyaszerződést, és két kölcsönszerződést. A kötelezett minden esetben a feleség. Megállapodnak, hogy a hitelkártyaszerződéseket a feleség fizeti, a hiteltörlesztésekre a férj ad minden hónapban kb 50000 ft-ot, a férj jelenleg is munkanélküli. Nincsen biztosítva a hiteltörlesztésekre adot havi törlesztés beérkezése. A feleség szeretné elérni, hogy a bírósági jóváhagyás alapján felbontásra kerülő házasság után a kölcsönszerződésekben a volt férj jelenjék meg a kötelezetti oldalon.
Kérdés
Van e lehetőség a bírósági bontás alapján kérni a kölcsönt folyósító hitlintézettől a kötelezetti oldalon az alanyváltozás bejegyzését átírását. Megtagadhatja e a hitelintézet a kötelezett oldal másik személyre történő átírást arra hivatkozva, hogy nincs állandó munkahelye és nem látja biztosítottnak a hite visszafizetését.
Köszönettel
Taki
Segítséget szereték kérni válóperem előtt állok. A férjemet szóban ill. írásban szülim felszólították a lakás elhagyására ( mivel a lakás a nevemen van1/1 arányban, de szüleim a haszonélvezők).Ügyvéd tanácsára megpróbáltam kizárni a lakásból, mivel 9 hónapja semmivel sem járul hozzás a lakásfenntartáshoz sem. Erre ő birtokvédelmi eljárást indított ellenem.
Egy gyermekünk van (10 év ).
A lakás bizonyíthatóan házasság előtt szerzett ingatlan.
Mit tudok tenni ilyen esetben.
Köszönöm.
Köszönöm kbs! Írásban kicsit félreérthetőbbek a dolgok. ObudaFan ezt írta: "a hiteltörlesztésnek a házastársra eső része szintén követelhető". Engem viszont az érdekelne, hogy a felerészben tulajdonában lévő lakás közös költségét + számláit (víz, villany, gáz, stb.), hogy ezt kell-e fizetnie? Egyébként elköltözött a lakásból (mint írtam sajátot vett), de időnként visszajár.
ObudaFan értette a kérdést, arra válaszolt. (Kétszer is.) Te viszont nem érted a választ. Én ilyenkor már szólni szoktam, hogy "küldd inkább apádat"...
És, ha nem áll rendelkezésre semmilyen irat, akkor hogyan lehet bizonyítani? Bocsánat, de kicsit félreérthető voltam. A kérdésem arra vonatkozna, hogy a lakás rezsijébe, közös költségébe nem kell fizetnie semmit?
Értem Kedves kbs!!
Azért nagyon szépen köszönöm a választ.
Ma megyek be a levélért!!Bízom benne,hogy minden rendben lesz!Azért majd megírom,hogy mi áll benne!!!
További szép napot kívánok.
veronikapici
Kell bizonyítani. Pont azt írtam, hogy kell fizetnie.
Köszönöm a választ ObudaFan! Ezt kell valahogy bizonyítani? A feleségnek tényleg nem kell fizetnie semmit a közösbe?
Nem tutti. De nagyon valószínű - ha nem hibázott a bíróság.
Tuti hogy az van a levélben???
Mert ha ez tuti,akkor borzasztó nagy kő esett le a szívemről,és megfogadom hogy soha többé nem leszek ennyire meggondolatlan!!!
Ugyan. Abban a "levélben" az van, hogy a bíróság megszüntette a pert, mert elmulasztottad az első tárgyalást. (Még az illeték egy részét is visszakapod.)
Legyetek boldogok, és máskor ne kapkodj!
sziasztok!
Én egy óriási hibát követtem el nem is olyan rég!
Férjemmel összevitáztunk,és én mérgemben beadtam
a válást!Jött is a papír mindkettőnknek,hogy ekkor,és ekkor menni kell első tárgyalásra!Eszünkben sincs válni.
Így én írtam a bíróságra egy újabb levelet,hogy meggondoltuk magunkat.nem akarunk válni.erre már nem reagáltak.Eljött a nagy nap,és nem mentünk el.Egyikőnk sem jelent meg a tárgyaláson.Most kaptam volna levelet a bírósáról,de nem voltam itt hogy átvegyem!
Meghurcolhatnak ezért minket,mert nem jelentünk meg????
Ismerősödnek van egy különvagyoni része a házban a szülőktől kapott rész erejéig, a többi közös vagyon, de a hiteltörlesztésnek a házastársra eső része szintén követelhető.
Tisztelt Fórumozók!
Az ismerősöm több, mint 20 év után válna. Közös megegyezésre gondoltak kezdetben, de sajnos nem jutottak közös nevezőre. A tényállás: a férj szülei eladták a házukat és odaadták az összeget a gyerekeknek, hogy házat tudjanak építeni, majd ezt a házat eladták és vettek egy társasházi lakást, melyre hitelt is vettek fel. A hitelt a férj fizette, a feleség minimális összeggel szállt be. A házasság alatt szerzett jövedelmét eltitkolta a férj elől. 2 autót is vásárolt a házasság fennállása alatt, melyhez szerinte a férjnek semmi köze. A feleség elköltözött (vett egy külön lakást, ahol együtt él a barátjával). A "közös" lakásba nem fizet semmit (se hitel, se közös költség). Tényleg megteheti? Tényleg jogszerű az, hogy tulajdonjoga van, de fizetnie nem kell? Mire számíthat az ismerősöm? Teljesen kisemmizhetik? Tud valaki ajánlani egy valóban jó válóperes ügyvédet?
A válaszokat előre is köszönöm.
Attól függ, pontosan mivel fenyegetőzik. Mindenesetre a bíróságtól lehet kérni, hogy a lakáshasználatról ideiglenes intézkedéssel döntsön.
Válás előtt...
Tisztelt fórumozók!
Édesanyám 15 házasság után úgy döntött, elválik nevelőapámtól. Ennek több oka van, gyakorlatilag kevés olyan időszak volt a 15 év alatt, amikor nem édesanyám fizetett minden felmerülő költséget, tehát gyakorlatilag anyagilag mindenképpen kihasználták. Emellett rendszeres volt a "reggel elmegy a kocsmába, és este 11-kor hazaér" program is, és még sorolhatnám.
Végre édesanyám döntött.
Nevelőapámnak minimális a jövedelme, ha bevétele van, akkor azt pillanatok alatt elkölti, mi nem tudjuk, mire, így semmi megtakarítása nincsen. Volt egy lakása, azt eladta (saját döntés), annak az árát szintén elherdálta.
Most, gyakorlatilag azt a pénzt követeli édesanyámon. Miszerint, amíg nem fizeti ki, addig nem hajlandó kiköltözni a házból, ami édesanyám tulajdona, ahová nincs bejelentve, és aminek a kasszájába fehér hollóként szállt némi bevétel részéről.
Irreálisan sok az az összeg, amit követel, a fenti körülményeket nézve. Továbbá folyamatosan azzal fenyegetőzik, már nem csak részegen, de józanul is, hogy édesanyámat megöli, aztán magát is.
Mert hogy ő nem fog 58 évesen új életet kezdeni.
Gyakorlatilag, valószínűleg attól fél, hogy mit szólnak a falubeliek, hogy nem lesz, aki eltartsa, és nincs hova mennie (édesanyja él, megoldható lenne, hogy oda költözzön).
Ezért fenyegetőzik, és semmiféle kompromisszumra nem hajlandó.
Továbbra is édesanyám házában él, a rezsibe nem fizet bele, és nem hajlandó beszélni anyámmal. Nem is köszön neki. Egy per már volt, megjelent ugyan, de vagyonfelosztásról nem volt szó, így újabb tárgyalást tűztek ki.
Megállapodni nem hajlandó, csak követelőzik, és fenyegetőzik, ha egy-egy vita során mégis kinyílik a szája.
Nővéremmel folyamatos görcsben van a gyomrunk, és nagyon aggódunk édesanyánkért. Mert egyszer kell, hogy komolyan gondolja, amivel fenyegetőzik...
Van-e bármi jogi vagy hatósági módja annak, hogy a fenyegetőzéseket figyelembe véve védelmet biztosítsunk édesanyánk számára.
Köszönöm.
Hogy a kislányodat kinek fogja ítélni a bíróság, arra így, interneten keresztül biztos választ senki nem fog adni.
A legfontosabb szempontokról itt tudsz olvasni: http://webcache.googleusercontent.com/search?…
A te ügyedben ez különösen fontos:
A Csjt. 24. §-a szerint a házastársak hűséggel tartoznak egymásnak, és egymást támogatni
kötelesek. A házastársi hűséget sértő magatartás akkor értékelhető a gyermek elhelyezése
körében, ha az a családdal szembeni felelőtlenséget, önzést, közömbösséget juttatja
kifejezésre. A családi élet felelőtlen megbontása, a házastárs, a gyermek indokolatlan
elhagyása kétségessé teszi, hogy ez a szülő rendelkezik-e a gyermek neveléséhez szükséges
személyi, erkölcsi tulajdonságokkal.
Ennek az elvnek a helyes érvényesülése érdekében azonban a bíróságnak törekednie kell
annak felderítésére, hogy milyen előzmények vezettek az életközösség megszakadására. Ha
ugyanis a visszamaradó házastárs szeretet nélküli, tűrhetetlen magatartásával, netán
tettlegességgel vagy esetleg a házastárs számára elviselhetetlen más magatartással (pl.
sorozatos megaláztatás, megszégyenítés, kíméletlen önzés) maga idézte elő a házasság
megromlását, a másik házastárs távozását, ez éppen ennek a szülőnek a nevelésre való
alkalmatlanságára szolgálhat – az összes körülmények körében terhére mérlegelendő –
bizonyítékul.
Tisztelt Fórumozók!
Én az alábbi ügyben szeretnék tanácsot kérni, miszerint van egy férjem kivel 1 éves házasok vagyunk, született egy 9 hónapos kislányunk is. Ahol élünk az egy nagy udvar két ház egyikben mi másikban az ő szülei élnek.
VISZONT. Már nem érzem jól magam a férjemmel és az apai hozzáállása dolgokhoz sem az igazi, inkább jár kel mindenhova de a 9 hónap alatt alig volt a kislányunkkal.. én úgy érzem magam mellette mint egy kurva mert a sex kb annyi, hogy elfekszik és én csak jót akarok neki, teszem dolgom, ő semmit se csak fekszik aztán hátulról 3 percig és alvás. Van viszont egy jó barátja és vele nagyon egy hullámhosszon vagyunk(ő rendőr különben 15 éve) és elvállalna engem gyerekestül, nagyon megszerettük egymást fél éve tart ez.. DE félek és nemtudom, hogy a kislányomat ugye nekem ítélnék? Hogyan lehetne békésen elválni?Kérem adjanak tanácsot nekem!
Köszönöm! Egy elkeseredett feleség és anyuka aki imádja a kislányát.
Kamarai szabályok alapján nem is feltétlenül jogszerű fórumokon árat írni.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02