Válóper előtt!


Dr.Attika # 2006.10.24. 20:18

Szívesen. Nem logikai kérdés, de a Pp. így rendelkezik. (Aki kér az felperes.)

Betti111 # 2006.10.26. 13:29

Új vagyok itt és van pár problémám amiben tanács kellenne.
1995-ben férjhez mentem. A szülem házának melléképületét átalakítottuk és ott laktunk.
96-ban megszületett a fiam, 98-ban a lányom. Mikor a lány megszületett a szüleimmel kötöttünk egy ráépítési megálapodást és megcsináltuk a padlásteret.
Akkor felvettük a két gyerekre a szocpolt. A szocpol az én és férjem nevére lett bejegyezve. A házasságunk megromlott beadtam a válópert.
Egy más ügyből idén kértem egy tulajdoni lapot a földhivatalba amikoris kiderült, hogy az egész ingatlan a szüleim nevén van.
Követelhet a férjem kifizetést ha a bíróság kimondja a vállást?

tomas64 # 2006.10.26. 13:41

Igen, ha más jogcímet nem talál, még jogalap nélküli gazdagodásra is hivatkozhat.

Betti111 # 2006.10.26. 13:48

és ha azt is hozzáteszem hogy a férjemnek kb 6 éve nincs jövedelme? Akkor mire számíthatok?

tomas64 # 2006.10.26. 13:54

Nincs jelentősége, ha valamire igényt tarthat, az nem a szociális heklyzetén alapszik, hanem az általa is építkezésbe vitt vagyonon. A ráépítés értékének felére tarthat igényt jogszerűen úgy gondolom. (Azt ugyanis házastársi közös vagyonból hoztátok össze, legalábbis nem utaltál arra, hogy például a szüleid fedezték volna a ráépítést)

Betti111 # 2006.10.26. 13:59

Nem a szüleim fedezték. A tető állt csak a közfalakt kelett nekünk csinálni.
A szocpolon kívűl kb 1.000.000 ft-ot költöttünk rá aminek egy része vállalati kölcsön volt amit az én cégemtől kaptunk és az én fizumból vonták.
És mi van azzal, hogy 6 éve papíron én tartom el? Ezzel érvelhetek a bíróságon?

tomas64 # 2006.10.26. 15:34

Annak hogy papíron te tartod el, szintén nincs jelentősége, minden házaság alatt keletkezett aktívum és paszívum a közös vagyon része.

Betti111 # 2006.10.26. 15:51

az ami már megvolt(tetőszerkezet, falak) nem számítanak bele? A szocpolt levonják? Mivel papíron nem volt jövedelme évek óta kérhetek visszamenőleg gyerektartást? Nem pénzben szeretném, hanem hoghy a neki kifizetendő összegből vonják le az elmult éveket?

Betti111 # 2006.10.26. 15:56

És jogilag mi számít tulajdonnak? Az ingatlan amiban lakunk a szüleim nevén van a tulajdoni lapon, de 8 évvel ezelőtt mi kaptunk rá szocpolt. Mit néznek a tulajdonnál?

tomas64 # 2006.10.26. 16:08

Ez a szocpol-tulajdon kunstrukció nem világos, majd a szerződés ismeretében ügyvéd kibogozza!
A tulajdoni lap szerint a ráépítmény valóban a szülőké, csakhogy akkor mire vettetek fel szocpolt? Lehet, hogy van egy megállapodás a felépítményről, csak nem került átvezetésre telekkönyvileg?

A tartásdíjat azonban nem lehet fennálló házasságra visszamenőleg kérni, legfeljebb a bizonyítható különélésre, és akkor is csak 6 hónapra visszamenően.

Betti111 # 2006.10.26. 17:25

Köszönöm a segítséged. Elmegyek a tárgyalásra és a bíróságra bízom a dolgot. Igazságtalannak tartom, hogy egy szál gatyába jött a házasságba a férjem, 11 évig nem kaptunk tőle sok jót és még én fizesek, hogy elmenjen.
Mégegyszer nagyon szépen köszönöm a segítséged.

ibolya6 # 2006.10.28. 02:21

Kedves Hozzáértők!

Kérem, ha tudtok, segítsetek az alábbi kérdésben.

Van -e valamilyen jogi eszköz a kezemben, hogy a közös tulajdonban, ámde a férjem nevén levő autó eladását megakadályozzam? A helyzetet bonyolítja (bonyolítja?), hogy az autó lízingelt. "Természetesen" válófélben vagyunk, a keresetet viszont még nem adtuk be.

Köszönöm a segítséget.

tomas64 # 2006.10.28. 09:34

Nyilatkozz a vevőnek, hogy nem járulsz hozzá az adásvételhez.
Vonatkozó jogszabály a Csjt-ből:

" Csjt. 30. § (1) A vagyonközösség fennállása alatt, továbbá a házassági életközösség megszűnésétől a közös vagyon megosztásáig terjedő időben csak a házastársak közös egyetértésével lehet a vagyonközösséghez tartozó tárgyakat elidegeníteni vagy általában olyan vagyonjogi rendelkezést tenni, amely nem a házastársak különvagyonára vonatkozik.

(2) Bármelyik házastársnak a vagyonközösség fennállása alatt kötött, az előbbi rendelkezés alá tartozó visszterhes ügyletét a másik házastárs hozzájárulásával kötött ügyletnek kell tekinteni, kivéve, ha az ügyletkötő harmadik tudott, vagy a körülményekből tudnia kellett arról, hogy a másik házastárs az ügylethez nem járult hozzá. "

kissüni # 2006.10.28. 17:13

Az ügyben kérnék segítséget, véleményt, hogy mennyiben befolyásolja a válással kapcsolatos bírósági döntéseket az, hogy egyik gyermekemnek nem a férjem az apja.
Köszönöm.

ObudaFan # 2006.10.30. 19:10

Annyiban mindenképpen, hogy arra a gyermekre nem lehet gyermektartást kérni.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.10.31. 09:34

Feltéve, hogy ez nem csak biológiai, hanem jogi tény is.

ObudaFan # 2006.11.01. 11:23

A biológiai tényből jó esetben lehet jogi tényt csinálni. :)

msTünde # 2006.11.02. 13:27

Sziasztok!
Több kérdésem is lenne sajnos.

Röviden rólunk: 38 éves vagyok, a férjem 37. Van 3 gyerekünk, 2-6 év közöttiek.A férjem a jövő hétvégén elköltözik máshoz.:(
Van egy családi házunk, közös néven, a kölcsönünk még kb 30 évig szól. A válást még nem szeretné(nk) egy ideig beadni. Mindketten közalkalmazottak vagyunk, a férjemnek van néha számlára más jövedelme is. Semmiképp sem szeretnék háborúzni, érdekelnek a jogaim, jogai és a kötelezettségek.

A kérdéseim:

1: Mennyi gyerektartás jár nekem a 3 gyerek után?

2: A kölcsönrészlet felébe be kell-e szállnia?

3: Mikortól számítok egyedülállónak? Aznaptól, hogy elköltözött? Csak nagyjából fog elköltözni, a tetőtérben maradni fognak cuccai, nem tudja azokat hova tenni.

4: Mivel jelenleg közös a ház (50-50%), ha neki mégsem jönne össze az új kapcsolat, akkor bármikor csakúgy visszaköltözhet, még akkor is, ha én nem szeretném már?

5. Ha én nem szeretném, hogy a másik hölgy a házba jöjjön, azért jöhet, ha ők akarják?

6. Mikortól viheti el a gyerekeimet oda? Hány éves kor, stb. Ide bármikor jöhet, így beszéltük meg.

7: Van 2 autónk (nem új), mindkettő az ő nevén. Ha átiratnám az én nevemre, amibe befér a 3 gyerekünk (elvileg azt itthagyja), akkor olyan, mintha eladná nekem, vagy más díjak vannak ilyen esetekre?

8: Van-e bármi, ami fontos, de nem kérdeztem meg?:)

msTünde # 2006.11.02. 13:28

Hogyan lehet elkerülni a háborúzást?

Amíg nem válunk, addig elmenjek-e ügyvédhez személyesen is?

msTünde # 2006.11.02. 13:56

Mielőtt elköltözik, szeretnénk leírni mindent közösen egy papírra, kettőnknek, emiatt is írtam most, kinek mit hogyan lehet, vagy jár, vagy szabad, vagy.. bármi.

ObudaFan # 2006.11.02. 17:01
  1. A gyermektartás általában a másik fél jövedelme 15 és 25 %-a közötti összeg, de az összes gyermekre kifizetett tartásdíj nem lehet több, mint a jövedelem 50%-a. Ugyanakkor vizsgálni kell, hogy mennyire szorulnak rá a gyermekek, illetve mennyi az eltartó jövedelme, bár ő a saját geyrmekét saját szükséges tartásának rovására is köteles eltartani. Tehát: a válaszhoz jóval többet kellene ismerni a konkrét körülményekből, de 3 gyermekre már jó eséllyel lehet kérni a másik jövedelme felét is.
  2. A kölcsönrészlet felébe be kell szállnia, de ezt jó eséllyel úgy fogja megtenni, hogy kérni fogja az ingatlan közös tulajdonának megosztását, és abból kéri levonni a kölcsön hátralevő részének értékét.
  3. Milyen szempontból? A házasságot csak a jogerős ítélet bontja fel, ugyanakkor maga az együttélés megszakad a kiköltözésével.
  4. Az utolsó közös lakás használatáról vagy meg kell állapodni, vagy azt az ítélet rendezi. Ha a lakás nem osztható meg, akkor valószínűleg egyezség hiányában az a fél fogja kapni, akinél a gyermekeket elhelyezik.
  5. Nem.
  6. A kapcsolattartást akár nála is valószínűleg már most fogja engedni a bíróság.
  7. Nem, az illetéket a vagyon felének átíratása után nem kell megfizetni.

A háborúzást úgy lehet elkerülni, hogy meg kell állapodni a gyermekek elhelyezése, tartása, kapcsolattartás, az utolsó közös lakás haználata, az ingó vagyon megosztása, az esetleges házastársi tartás vonatkozásában, ellenkező esetben tényállásos bontásra kerül sor, ami biztos háború. NEm árt ügyvédet felkeresni.

Briguska # 2006.11.02. 19:28

Sziasztok! A kérdésem a következő lenne.
2006. augusztusában adtuk be férjemmel a válókeresetet közös megegyezéssel. Megállapodtunk a gyermekelhelyzésben, a láthatásban, a tartásdíj összegében. A békéltető tárgyaláson túl vagyunk, a férjem ígéretet tett arra, hogy ezt követően fizetni fogja a tartásdíjat közös gyermekünk után. Azonban ez nem így történt, újabb 3 hónapot kell várnom arra, hogy fizessen valamit. Jelzem 4 éve külön élünk, azóta hébe-hóba kaptam tőle pár ezer forintot, ezt a békéltetőn elmondtam a bírónőnek is. Tehát: igényelhetem e utólagosan 6 hónapra visszamenőlegesen a gyerektartás összegét? Problémát jelent e, hogy már túl vagyunk az első tárgyaláson és ott nem jeleztem ezen igényemet?

Válaszaitokat nagyon szépen köszönöm!

msTünde # 2006.11.02. 19:45

Obudafan: Köszönöm a válaszokat! Lenne még néhány.
1.Én gyesen vagyok itthon a 2 kisebbel, mellette félállásban dolgozom. Az jövedelme havi kb 120 nettó, az enyém a 3 gyerek után járó támogatás+gyes+félállás = kb nettó 130-140 körül van.

2: Mit jelent az ingatlan közös tulajdonának megosztása? Mármint anyagilag? Bocs, de jogi dolgoban nagyon balga vagyok. Vagy beköltözhetne a még nem kialakított tetőtérbe? Pláne nem egyedül költözhetne be?
Mi van, ha úgy gondolja, nem akarja vmiért fizetni a kölcsön felét? (kölcsön kb 46e Ft/hó)

3. Olyan szempontból, hogy mikortól kaphatok egyedülállóknak járó pénzt pl. a gyerekek után.

4. Ha az a fél fogja kapni a használatot - vagyis elvileg én, velem lesznek a gyerekek, ő elköltözik. Múlik az idő, akár évek, bármi, és vmiért nem jön nekik össze a dolog, lehet, hogy a férjem fogja magát és csakúgy hazacuccol, pedig én már akkor mondjuk nem szeretném? A ház elivleg megosztható, ha muszáj, ki lehet tetőteret alakítani.

5. Huh, kösz.

6. Értem, köszi.

7. Ez jó hír, köszönöm :)

Amennyire csak lehet szeretném elkerülni a harcot, elvileg ő is :) Persze gondolom sokan így indulnak neki..
Nagyrészt több dologban megegyeztünk már,

  • a gyerekek után fizeti a normál fizetése felét, de a plusz munkái után nem igen, az inkább csak az övé.
  • elvileg bármikor jöhet a gyerekekhez, én 2 dolgot kértem itt, hogy előtte hívjon fel, mielőtt jönne, hátha épp programunk van, vagy bármi, a másik, hogy legyenek fix időpontok, mondjuk kedd-péntek 4-6-ig, de ezen kívül bármikor itt lehet, itt is alhat velük, ami jólesik, csak akkor mindenképp legyen itt, hisz várják.
  • azt is kértem, hogy fél évig a másik nővel ne találkozzanak a gyerekek, mert ha nem jönne össze a dolog részükre, akkor kár lenne megkavarni a gyerekeket.
  • fizeti a házkölcsönnek majdnem a felét. (23 helyett 20-t)

Ezeket le is szeretnénk írni, hogy ne legyen később félreértés.

Bármi ötlet, tapasztalat, vagy vélemény, amit még le kéne írnunk?
Ingó vagyon nem igen van.

Nagyon köszönöm a válaszaidat!

msTünde # 2006.11.02. 19:45

Ja, még valami :)

"Quidquid latine dictum sit, altum viditur." Mit jelent?

msTünde # 2006.11.02. 19:55

Huha, lehet megértettem a 2. pontot :) (vagynem:) Vagyis nem 50-50%-ban leszünk tulajdonosok a házban, hanem a kölcsön hányadával neki kevesebb %-a lesz?
Így akkor nem kell fizetnie? Ha szeretné az 50-50%-ot, akkor kell fizetnie a felét a kölcsönnek?
Vagy nagyon félreértettem.
Tényleg nagyon járatlan vagyok, bocs.