Mit is foglal magában?

bootmaker # 2005.07.26. 13:26

OK köszi, azt hiszem értem.
Akkor ezt a témát kitárgyaltuk, a másikban majd beszámolok a fejleményekről.
Köszi
B

derill # 2005.07.26. 13:06

Szerintem csak akkor szólhatsz bele, ha az anya tartózkodási helyet létesit a gyereknek az ország másik végében, miközben lakóhelye változatlan marad. Ha állandóra költözik oda, akkor nem. Természetesen lehet értelmezni ezt a szabályt másképp is, ha pl. az anyának van egy lakása Miskolcon, de azért költözik állandóra albérletbe Sopronba, hogy Neked oda kelljen menni kapcsolattartásra, egyébként ténylegesen nem ott tartózkodik, akkor a joggal való visszaélés esete forog fenn. De véleményem szerint a jogalkotó ezt a szabályt azért alkotta, hogy ha a szülő pl. rokonokhoz akarja vinni a gyereket mondjuk a távol lakó nagyszülőhöz, hogy ott éljen pár évig, akkor ezt a különélő szülő megakadályozhassa. Vagy pl. kollégiumi elhelyezést.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

bootmaker # 2005.07.26. 12:32

Köszönöm a választ, végül is sok keresés után ráakadtam valahol, ha jól rémlik a magyarország. hu honlapon.
Viszont ha már itt tartunk megkérdezek valamit ami nem tiszta. Amit nem értek, az a mondat, hogy a hogy a kiskoru tartozkodási helyének megválasztása.
A birósági itéletben valahogy ugy van a láthatás, hogy viszem és hozom
az anya lakásárol. Na most, mi van akkor ha az anya el akar költözni mondjuk az ország másik felére. Ezek szerint beleszólhatok, hogy nem mert nekem is jogom van a gyerekem tartózkodási helyének kijelölésére?

Köszi
B

derill # 2005.07.26. 09:50

Bocsi, már megválaszoltam, csak nem voltam eddig internet közelben.

A Családjogi Törvény tárgyalja. Szünetel a szülői felügyeleti jogod, ha a gyermeket nem nálad helyezik el. A szülői felügyeleti jog több részjogositványból áll: gondozás nevelés, törvényes képviselet, vagyonkezelés, gyámnevezés joga. Ezek közül mind szünetel, de bizonyos jogaid attól még vannak, ezek a törvényes képviselet körébe tartozó jogositványok: a gyermek nevének megváltoztatása, tartózkodási helyének megválasztása, iskolaválasztás stb.

Csjt. 72/B. § (1) A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben a gyermek elhelyezését követően - közös szülői felügyelet hiányában is - együttesen gyakorolják jogaikat, kivéve, ha a különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság korlátozta, szüneteltette vagy megszüntette.
(2) A gyermek sorsát érintő lényeges kérdés: a kiskorú gyermek nevének meghatározása, illetve nevének megváltoztatása, tartózkodási helyének kijelölése, továbbá iskolájának, valamint életpályájának megválasztása.

Nyilvánvalóan feléled a gondozás nevelés joga arra az időre, amikor kapcsolattartási jogod van. Ez utóbbit viszont nem mondja ki jogszabály, de logikusan következik, márpedig a logikai jogértelmezést tanitják azoknak a jogászoknak is, akik a TB-n dolgoznak.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

bootmaker # 2005.07.22. 16:01

Sziasztok
Na, mivel nem válaszolt senki a táppénzes kérdésemre meásképp teszem fel a kérdést, főleg Drillnek cimezve hátha olvassa.
Mit foglal magába, azaz mit is jelent pontosan az hogy korlátozták a szülői felügyeleti jogomat. Hol tudnák ennek utánnézni, fel van ez sorolva részletesen hogy mi az amiben korlátozva vagyok?
Köszi
B