Gyerektartás és láthatás

sagit # 2012.01.18. 11:24

Nem tudsz lemondani róla... ilyen nincs. A gyt-t is fizetned kell amíg tanul de min. 18 éves koráig. Legfeljebb ha nem változik akkor nagykorúsága után érdemtelenségre hívatkozhatsz és a gyt-t nem kell majd fizetni HA a bíróság úgy dönt...

kertivereb # 2012.01.18. 10:38

Tisztelt fórumozok. Azt szeretném kérdezni , van egy 16 éves fiam, most már évek óta nem találkoztunk. Rendesen fizetem utána a gyerektartást , mert még tanul.Ellenem nevelték,és nem kíváncsi rám.Mindennek elmond és ki gúnyol.Most már nekem is elegem van ebből .Arra a döntésre jutottam , hogy hivatalosan lemondok róla, mert nem látom az esélyt hogy köztünk békesség legyen.Azt szeretném tudni, hogy milyen jogi következménnyel jár ha lemondok róla.Előre is köszönöm válaszát.

ObudaFan # 2012.01.17. 18:10

A gyámhatóságtól végrehajtást lehet kérni.

Csaba5232 # 2012.01.17. 16:23

Tisztelt Szakértők!

Az lenne a kérdésem, hogy miután a bíróság szabályozta a láthatást, a gyerek elvitele hogy történik? A döntés értelmében a közös gyermeket az óvodából hozhatom el. Igaz, nincs meghatározva, hogy konkrétan melyikből. Azaz onnan, ahol éppen van!(?) Tudom, ez így elég morbid, de ez van. Ha a szülő tájékoztatás nélkül egy másik településre költözik, akkor kinek a kötelessége és hol átadni a gyermeket láthatásra? A volt óvodának a területén? Ott ahova költözött a szülő a kiskorú gyermekkel, de én erről hivatalosan nem tudok? Egyáltalán ilyenkor mi a teendő???
Válaszukat előre is köszönöm!

sagit # 2012.01.16. 11:04

Kedves Fannygörl,

Max levonás a béréből gyt-re 50% lehet ami jelenleg 3 gyermek között kell hogy szét oszoljon. Tehát 16,6% / gyerek. Tehát ha most 15 % ot fizet nem valószínű a csökkentés. Minden gyermeknek (az esetek többségében) egyforma tartás jár.

fannygörl # 2012.01.16. 09:31

Tisztelt Fórumozók!

Gyermektartás csökkentése ügyében kérném a tanácsotokat. Bírósági idézést kapott a lányom január 31-ére, mivel a volt férje pert indított a gyermektartás csökkentésére. Eddig rendszeresen fizette az ő általa kért és megállapított 15-15 %-ot gyerekenként. Most viszont szeretné azt 10-10 %-ra lecsökkentetni, mivel 3 évvel ezelőtt az új kapcsolatából született még egy gyermeke. Legalább is erre hivatkozik. Az én meglátásom viszont az, hogy az elhagyott két gyermek nem tehet arról, hogy született még egy féltestvérük, nem elég, hogy csonka családban, apa nélkül nőnek fel, még a gyermektartás összegét is sajnálja tőlük!
A kérdésem az, hogy mire lehet számítani, csökkenthető-e a gyermektartás az apa kérésére annak ellenére, hogy a lányomnak a jövedelmi viszonyai nem változtak, évek óta ugyanazt a bért kapja, ami egyáltalán nem nevezhető magasnak (köztisztviselői bér, 90 e.Ft.burttó). A volt férj viszont magas keresettel rendelkezik és sokallja amit a gyermekei után fizet? Számomra felháborító amit ez megenged magának, de bízom abban, hogy a bíróság másképp fogja látni és nem engedi a csökkentést, sőt én még fölemelném 20-20 %-ra, mivel a gyerekek egyre csak nőnek és sajnos a taníttatásuk is egyre többe kerül.
Válaszotokat és segítségeteket előre is köszönöm.

vendég0925 # 2012.01.15. 21:11

Köszönöm a választ! Robogok a gyámügyre. További szép estét!

ObudaFan # 2012.01.15. 12:32

Akkor is. A tanúkra szükség is lesz.
Bíróságon majd csak a módosítást kell kérni, ha szükséges lesz.

vendég0925 # 2012.01.15. 12:24

ObudaFan
Ja, még valami: akkor is a gyámhatóságra vonuljak, ha még nincs két éve, hogy kimondták a válást?
Azt, hogy nem jön a gyerekért, viszont tanukkal tudom igazolni, mert sajnos olyan előzmények voltak, hogy csak "kisérővel" az oldalamon megyek ki a kapuhoz átadni a gyermeket.

vendég0925 # 2012.01.15. 12:20

Köszönöm a választ! Megteszem, ami tőlem telik, remélem végrehajtatják, bár gondolom apuka ezt nem nézi majd jószemmel, hiszen neki az eddigi 1,5-2 órás láthatások is "nagy terhet" jelentettek - főleg a szombati, hiszen egy pénteki buli után mégis hogy keljen fel, hogy 8-ra ideérjen a 10 perces távolságból a gyerekéért.... szinte el is sírtam most magam a sajnálattól...
Még 1× köszönöm!
Mosza
Igazad van!

ObudaFan # 2012.01.15. 09:41

Első körben minden alkalommal 30 napon belül kérj végrehajtást a gyámhatóságtól. Ha ez nem segít, akkor jöhet szóba a kapcsolattartás módosítása.

vendég0925 # 2012.01.14. 22:48

Kedves Mindenki!

A következőkben kérném segítségeteket, tanácsotokat. Elvált anyuka vagyok 3 éves gyerekkel, különböző fincsi (nem részletezném) dolgok miatt a gyermekelhelyezés, és járulékos támákban közös megygyezés született (szinte bármit aláírtam már, csak hogy szabaduljak végre). Határozatban benne van, hogy apukának mikor kellene látnia gyermekét - apuka határozta meg, ő kérte az időpontokat, időtartamokat, stb. DE: nem tartja be a láthatást, napokat akar egyfolytában cserélni, ha nem sikerül, mert már van programunk az általa kért másik napra, akkor szól, hogy inkább azon a héten nem viszi. Ha mégis elviszi a gyermeket, akkor az utazással együtt kimerül a max. 2 óra időtartamban, de ennél inkább kevesebb szokott lenni. Továbbá megírta: Az ottalvást "ne eröltessük", az "egynapos szünetekre nem tartok igényt".
A gyermek várja őt, szereti, de az apuka részéről ez a gyermek érzéseinek a totális semmibevétele, én meg folyton magyarázkodhatok a gyermekemnek, hogy miért késik, vagy miért nem jön egyáltalán...
A legrosszabb, hogy áprilisig, a "szoktatás jegyében", még minden áldott szombaton van láthatás, ami a fent leírtak fényében úgy néz ki, hogy a meghatározott reggel 8 helyett érkezik 11-fél 12-kor (természetesen a késéséről előre nem szól, de még aznap sem), és 13:00-ra, tehát itt már viszont a határozatot szigorúan betartva, haza is hozza.....
Kérdésem az lenne, hogy mit tehetek annak érdekében, hogy betartsa a láthatást, van-e valami szankciója annak, ha már hosszú ideje ezt a mókát űzi, és mi a gyermekemmel az adott napon pucc-parádéban csak várunk, hogy jön-e, és ha igen akkor mégis vajon mikor fog megérkezni....elmenni otthonról nem merek, így saját programjaimat folyamatosan mindig le kell mondjam, hiszen ha mégis jön, és nem vagyunk otthon engem tuti megszankcionálnak, nem? Vagy megtehetem azt, hogy ha várok már kb. 3 órája, és sehol senki, akkor nekiindulok a gyermekemmel, és intézem a dolgomat?

Lehetséges lenne a kapcsolattartás csökkentését kérelmezni? Értem ezalatt: ha úgysem érdekli őt a saját gyermeke, akkor a 1,5-2 órás hurcibálással talán többet árt, mint használ.... vagy ezt a tisztelt bíróság figyelmen kívül hagyja? Anno naívan azt gondoltam, hogy ha ő kéri ily módon a kapcsolattartás szabályozását, akkor azt azért teszi, mert valóban tartani akarja a kapcsolatot...

Várom kedves tanácsotokat! MInden ötletre vevő vagyok - természetesen a jog és az ép ész határain belül.
Segítségeteket előre is nagyon köszönöm!

panka64 # 2012.01.14. 19:57

Tisztelt Ügyvéd!

A férjem - akitől 11 éve külön élek, rokkantnyugdíjas és egy autóbaleset miatt életjáradékos. A kettő összege + a MÁK-tól kapott havi járandósága összesen 297.000,-ft. Mivel a két gyerek után nem volt hajlandó csak 4000-4000,-ft fizetni hosszú éveken keresztül ezért több mint két éve kértem a gyerektartás felemelését, ami nem kis procedúra volt, ugyanis tegnap volt egy hónapja, hogy pont került a végére. Legalábbis idáig azt hittem, hogy vége... Summa summarum, a megítélt 17.000,-ft/gyerek/hó tartásdíjat nem kaptam meg, mivel a rokkantnyugdíj járadékká változott és járadékból még gyerektartást sem lehet vonni. Ugyanakkor változott a vht. levonási sorrendje, ami azért fontos a számomra, ugyanis a férjemnek több milliós tartozása van, számlái zárolva vannak, jelzálog a közös lakásunkon meg egyebek.A NYUFIG-tól még semmiféle tájékoztatást nem kaptam, állítólag folyamatban van a levél kiküldése. Ön szerint várhatom én még valaha, hogy gyerektartást fogok kapni a férjemtől? Gondolom egyértelmű, hogy azért kértem letiltást a nyugdíjára, mert magától még a havi 8.000,-ft-ot sem volt hajlandó fizetni...
Egyébként a per alatt mindkét gyerekem nagykorú lett, és mivel mindkettő továbbtanult (államilag támogatott, nappali képzés PPKE a lányom illetve RTF a fiam) így nagykorú tartássá módosult a gyerektartás elnevezés is.
Nagyon megköszönném a válaszát, mivel jelenleg 58.000,-ft-os fizetésemből "élünk", ugyanis egy TBC és annak szövődménye miatt végleges, de "pénztnemkapó" rehabos vagyok.
Üdvözlettel!

labne67 # 2012.01.14. 11:05

Tisztelt Cím!2010-ben elváltam,4 gyereket nevelek egyedül.Eddig a volt férjem rokkant nyugdíjából vonták a gyerektartást.Januárban viszont már nem Kérdésemre a Nyugdíj Folyosító azt a választ adta,hogy mivel a balaseti rokkantsági nyugdíj átalakult rokkantsági járadékká,abból nem vonhatják a gyerektartást a törvény szerint.Mit tehetek?A volt férjem önszántából nem fizet.Hova fordulhatok segítségért?Köszönöm.

ObudaFan # 2012.01.13. 13:43

Meg lehet így határozni, ha a gyermek eltartására elegendő az összeg.

mátyástemplom01 # 2012.01.13. 11:11

Igen, köszönöm, így pontos: a tartásdíj mértékéről szeretnénk megállapodni.
Még egy kérdésem lenne: érvényesen lehet-e a tartásdíj alapját úgy meghatározni (a bírói gyakorlat elfogadja-e az ilyen tartalmú szülői megállapodást), hogy csak a rendszeres munka vagy bármilyen más jellegű, de rendszeres jövedelem az alapja a tartásdíjnak?
Ilyen módon pl. a házasságkötés felbontása után több évvel kifizetett esetleges végkielégítés, vagy ne adj' Isten egy lottó nyeremény nem számítana bele a tartásdíj alapjába.

ObudaFan # 2012.01.13. 10:03

Ezek szerint nem tartási szerződést szeretnétek kötni, hanem a tartásdíjról megállapodni. Ahhoz viszont a bíróság hozzájárulása szükséges, az viszont azt feltételezi, hogy végrehajthatónak kell lennie az egyezségnek. Mivel az élettársi jogviszony létesítése bonyolult bizonyítási kérdés, egy ilyen feltétel rögzítése szerintem igen problémás.

mátyástemplom01 # 2012.01.13. 09:46

Tisztelt Ügyvéd!

Lehet-e olyan érvényes tartási szerződést kötni, hogy a tartásdíj mértékét Felek további kapcsolataitól, gyermekeitől teszi függővé?
Pl. ameddig a tartásdíjra kötelezettnek nincs új élettársi vagy házastársi kapcsolata, vagy az új kapcsolatból gyermeke, a tartásdíj magasabb, de ezt követően alacsonyabb (de eléri a tv által előírt mértéket: 15-25%/gyermek).

Köszönettel

ObudaFan # 2012.01.12. 15:39

Nincs mit.

fokker70 # 2012.01.12. 14:03

ObudaFan, köszönöm!

ObudaFan # 2012.01.12. 12:30

Ha nem tanul a gyerek a 18. születésnapja után, akkor megszünteti a bíróság a tartásdíj-fizetési kötelezettséget, kivéve, ha pl. egészségügyi okból munkaképtelen. Ha a 18. életéve betöltése után is így viselkedik, akkor egyébként az érdemtelenség is megállhat.
A felek közösen kérhetik a tárgyalás elhalasztását, de attól, hogy az egyik fél ügyvédje nem ér rá, a bíróság nem köteles halasztani, mert az ügyvédnek kell tudnia helyettesítésről gondoskodni, ha szükséges.

fokker70 # 2012.01.12. 07:32

Üdvözlök mindenkit!

Az élettársamnak van egy 17 éves lánya. Idén áprilisban már 18 éves.
Gyerektartást fizetünk havonta, mindig rendesen, időben.

Az anya nem engedi a gyereket az apjához 2008 november óta. Azóta nem is látták egymást.
Ha az apja felhívja nem veszi fel a telefont, vagy kinyomja. SMS-re nem reagál.
Hogy miért azt sajnos nem tudjuk, csak sejtjük, hogy az anyuka fenyegetia gyereket. Én úgy gondolom, hogy már elég felnőtt lassan ahhoz, hogy ne lehessen megzsarolni.

Kérdésem a következő:

1. Meddig kell fizetni a díjjat ha már betöltötte a 18. életévét?
  2. Vagy ilyen körülmények között kérhető a bírósától, érdemtelenség jogcímén megszüntetni ezt a havi díjjat, hiszen a gyerek nem kommunikál az apjával.?
  3. Ha az anyjának segít - besegit a vállalkozásban de nincs bejelentve az munkának minősül az Ő esetében, vagy ezt simán le lehet tagadni. Tudom, hogy munkaviszonya nem létesül a besegítéssel de akkor is dolgozik és nem tanul.

A következő kérdésem:

Ha az ügyvéd nem tud megjelenni a tárgyaláson akkor kérheti a bírósától a tárgyalás elhalasztását? Vagy az ügyfélnek muszály megjelenni?
Az ügyvéd ezt meg kell beszélje a felperes ügyvédjével?

Köszönettel

K.Robi # 2012.01.04. 09:36

Üdvözlöm!
Volt élettársammal van egy közös lányunk. Az asszony 6-7 éve férjhez ment,szült oda is egy gyereket,és tavaly augusztusba kiköltöztek véglegesen Németországba.
Eddig fizettem rendesen a havi 20ezer ftot gyerektartásra.
Kérdésem következő lenne!
Kell-e tovább fizetnem ha ő férjhez ment és kiköltözött külföldre.
Bíróságon nem voltunk a gyerektartás miatt.
A gyereket 2010.08. óta nem láttam. Még az se biztos hogy a nyáron láthatom-e.
Mi ilyenkor a teendő? Ha fizetem a gyt. akkor láthatásom is van,én ugy gondolom.
Válaszát/válaszukat előre is köszönöm!

Lisett37 # 2012.01.01. 16:42

Sziasztok!

Teljesen új vagyok és azért fordulok ide tanácsért, mert nem vagyok járatos a jogi dolgokban, illetve olyan történések előtt állok amihez szeretnék tájékozódni.

Arról van szó, hogy van egy kapcsolatom ami nem hivatalos, tehát se házasság, se együttélés, semmi, csak sima partneri viszony. Született ebből a kapcsolatból két gyerekünk, az egyik áprilisban lesz 3 éves a másik márciusban 1 éves. Tehát még nagyon kicsik, így én jelenleg gyedből élek hivatalosan.
A kapcsoltunk szörnyen megromlott, ezért úgy döntöttem, hogy különválok az élettársamtól a két gyerekkel. A jövő héten akarom beadni a keresetet a bíróságon, nagyjából tudom, hogy milyen százalékokkal kell számolni, de egyenlőre nem számolgatok mert abból nem tudok tervezni. A helyzet az hogy van egy közös autónk de az én nevemen van. Ez gondolom "vagyon"-nak számít. Viszont a szétválás miatt eladjuk, így nem lesz már meg az a bizonyos vagyon. -hogy számol ilyenkor a bíróság? Utólag is változtatnak határozaton, pl ilyen esetben, vagy pl ha én is visszamegyek dolgozni, akkor változik-e a tartásdíj mértéke, illetve mi történik akkor ha az élettársam munkahelyet vált és más összeget fog keresni?
Van mindkét gyerek után apasági nyilatkozatom (szerencsére ennyi eszem volt)
Ezenkívül van egy hitelem a lakásomra, ezeket is beleszámolja a bíróság? Mert ugye jól sejtem, hogy ők az információikat az APEH-től szerzik be.

És van egy nem "anyagi" kérdésem..
Az élettársam külföldi állampolgár, nyilvánvalóan el akarja majd vinni magával a két gyereket haza látogatásra a nagyszülőkhöz, vagy nyaralni, stb.
Ez egy nyugtalanító állapot számomra és tudni szeretném, hogy van-e joga ehhez az én beleegyezésem nélkül? Gondolom fordítva ugyanez a helyzet az apasági miatt, neki is egyet kell érteni ilyen dolgokkal.
És most, hogy írok sok dolog jut az eszembe, pl az óvoda, bölcsőde, később iskola kiválasztásánál, illetve beiratkozásnál szükség van-e mindkét szülő aláírására ahhoz, hogy a gyermek abba az intézménybe járhasson?

Többet most nem is kérdezek, azt hiszem ez is éppen elég, csak szeretném tudni mi vár rám!
Előre is köszönet a válaszért!

GNapocska # 2011.12.31. 18:57

Bocsánat, és köszönöm a kiegészítést, én eddig azt hittem, hogy a gyámhatóságnál kell jelezni. Az mindenesetre biztos, hogy nem az APEH az illetékes szerv.