A gyámhatóság gyermektartási kérdésekkel ( a megelőlegezést leszámítva) nem foglalkozik.
Gyerektartás és láthatás
Túl sok bajod nem lehet, maximum annyi, hogy levonják Tőled a nem megfizetett gyerektartást. Illetve ha többször van "hasonló gond" Veled, akkor előbb-utóbb büntetést kell fizetned a gyámhivatal felé, de ennek a mértéke elsőre csekély, később progresszíven nő. Az, hogy kell-e a mellékjövedelmedből fizetni vagy sem, attól függ, hogy a bírósági határozatban mi szerepel. Pl. ha fix összeg, akkor nyilvánvalóan nem. Ha "minden jövedelmed adott százaléka", akkor meg igen. Az utóbbi esetben is kérdés, hogy a volt feleségednek van-e energiája feljelenteni ezért vagy sem (nem az apehnél, hanem a gyámhivatalnál, az apehnél azért jelenthet csak fel, ha adót (is) csalsz). Az én volt férjem például semmit nem fizet meg a mellékjövedelmeiből, pedig kéne neki, és tudok is róla, hogy vannak neki ilyenek, de nincs annyi felesleges idegsejtem, hogy az ezzel való törődés miatt is pusztuljanak, illetve az is hozzátartozik, hogy kijövök a mostani jövedelmemből, és szerencsére nem létkérdés, hogy tőlem csal-lop-hazudik. Az is tény, hogy a jelen kilátásaim szerint 2013 januárjától nagyon le fog csökkeni a saját jövedelmem, akkor meg lehet, hogy bele fogok fektetni némi energiát abba, hogy amit lehet, beszedessek tőle.
Viszont ne felejtsd el azt sem, hogy a pénzt nem csak a volt feleségedtől vonod meg, hanem a gyermekeidtől is, és ez meg szemétség. Legalább a "megspórolt" pénzen vegyél nekik néhány extra dolgot, amit haza is vihetnek.
Üdvözlöm
Nekem az lenne a kérdésem hogy, fizetek gyerek tartást de néha vannak mellék jövedelmeim abból is kéne adnom a volt feleségemnek? illetve lehet belőle bajom ha szól az apeh-nak?
„Vagyis nem azt mondtam egyszer sem, hogy nincs (elvben/elméletben/józan ész alapján) igaza abban, amit ír, folyamatosan csak arra próbálom ráirányítani a figyelmet, hogy a gyakorlat a jogértelmezők részéről korántsem mindig az, mint amit a jogalkotók eredetileg elképzeltek.”
Ebben egyetértünk.
Kedves ObudaFan (és Barika)!
Az idézett kormányrendeletet nagyon is ismerem, hiszen pontosan erre hivatkozva nem adtam oda kezdetben a gyerekeket a plusz hétvégékre. De a gyámhatósági ügyintéző volt olyan kedves és elmagyarázta, hogy ez a kormányrendelet azt jelenti, hogy amikor júliusban amúgyis a különélő szülőnél vannak a gyerekek, és páros hétvége jön, akkor nem tudnak a gyerekek megduplázódni, és nem mehetnek át még egy példányban az apjukhoz, illetve a júliusi hétvégéket nem követelheti pluszban pótoltatni másik hónapban. És ugyanez a többi szünetre. Szerintük ugyanis az időszakos kapcsolattartás nem az iskolai szünet idejét jelenti, hanem kizárólag azt az időszakot, amikor az iskolai szünet időtartama alatt a gyermekek átmennek a különélő szülőhöz. Értem én azt (illetve nagyon is remélem), hogy ennek nem így kellene lennie, de mit csináljak, ha a gyámhivatal van pozícióban, én nem, és ők büntetnek engem többedszerre. Egyelőre megfellebbeztem a legutóbbi végzésüket, továbbá beadtam ítéletmegváltoztatásra irányuló keresetet a bíróságon (amelyben nem az ítélet lényegi megváltoztatását kértem, hanem csak annyit, hogy legyen beleírva, hogy valami nekem is jár, és ha lehet, ne járjon kevesebb, mint a másik szülőnek), de fogalmam sincs, hogy megyei szinten hogyan fogják elbírálni az ügyet, illetve hogy a perben mikor lesz bármilyen tárgyalás vagy ítélet.
Vagyis nem azt mondtam egyszer sem, hogy nincs (elvben/elméletben/józan ész alapján) igaza abban, amit ír, folyamatosan csak arra próbálom ráirányítani a figyelmet, hogy a gyakorlat a jogértelmezők részéről korántsem mindig az, mint amit a jogalkotók eredetileg elképzeltek.
Örülök neki, hogy vagy Barika lakóhelyén értelmesebbnek tűnnek a gyámhivatali ügyintézők, mint abban a két körzetben, ahol én idén laktam, vagy pedig náluk jobban lett megfogalmazva az ítélet, mint nálunk. (Ja és Barika, ahányszor előre megkérdeztem, nekem is azt mondták, hogy "persze igaza van anyuka, időszakos kapcsolattartás ideje alatt nem jár a folyamatos" aztán utólag a fenti érveléssel mégis a másiknak adtak igazat...)
Kedves Óbudafan és GNapocska!
Pontot tettem az ügy végére,mert az exem megfenyegetett,hogy ha nem adom oda 21,22,23,24,26,27,28,29,31,1 a gyerekeket,akkor gyámhatósághoz fordul. Amit én ma meg is tettem,és elmentem a helyi gyámhatósági hivatalba. És igen,igazam van, időszakos kapcsolattartás alatt nem jár a folyamatos kapcsolattartás,mert ne húzzunk már le több bőrt egy kapcsolattartásról!!!!
Így a gyámhatóság az apának adja a 22-23 és 26 és 27 napokat! És ennyi!
Köszönöm a segítséget még egyszer!
A kapcsolattartás vonatkozásában minden alkalommal 30 napon belül lehet a gyámhatóságtól végrehajtást kérni. A tartásdíj leszállításáért pedig pert lehet indítani és a végrehajtás felfüggesztését kérni a keresetlevélben.
Sziasztok!Mit lehet tenni ha a bíróság megítélt 20-20 ezer forintot ha nem dolgozik a volt ex és 20-20 százalékot a 2-gyermekre !Csődbe ment a gyár és most csak 40.000 ft kap De a volt feleség 70.000 forintot követel !!!!!!!!!Ilyenkor mi van ?Nem értem a követelését !Köszönöm a válaszokat!!!!!!!!!!!És a gyerekeket nem adja oda láthatásra sem nem vihetjük el őket saját házunkba !Lehet valamit tenni és zaklatnak minket ocsmány dolgokat írnak az egyik közösségi oldalra!Mit lehet tenni ?Köszönöm szépen a válaszokat!
Kedves ObudaFan!
köszönöm a választ. Többször előfordult már, de nem lett bejelentve sehol.
Nem veheted le tőle, ha tartozik, az külön téma, lejárt tartozását behajthatod rajta fizetési meghagyással. Köteles vagy annyit fizetni, amennyit a bíróság az ítéletben megállapított. Ha feljelent, büntetőeljárás fog ellened indulni tartás elmulasztásának vétsége miatt.
Üdvözlöm!
Az lenne hogy, van ház, közüzemi stb. tartozásunk régebbről amit tőlem vonnak minden hónap elején 33%ot! Ő vele külön élünk 2 hónapja, akkor rakott ki és mivel van gyerektartási határozata két gyerekre 70eft, én ennek a felét odaadtam minden hónapban mert annyit bírtam! Most rendőrségen akar feljelenteni hogy nem fizetek neki eleget! Kérdésem az hogyha én tőlem közös tartozás miatt vonnak az gondolom az ő tartozása is, tehát ha én annak a felét amit vonnak tőlem azt leveszem belőle az úgy jogos? Ha feljentést tesz a rendőrségen akkor mi történik?
Ha ez az első eset, hogy megsérti a kapcsolattartás rendjét, akkor nem. Ha már sokadik, akkor jó eséllyel igen.
Sajnos megegyezésről nem beszélhetünk, mert az anya nem hajlandó semmire gyakorlatilag. Bírság jár azért, ha a papíron a karácsony másnapja az apáé, és nem kapja meg?
149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet
a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról
27. § (5) Nincs helye folyamatos kapcsolattartásnak
- az időszakos kapcsolattartás ideje alatt,
- a gyermeket gondozó szülőt megillető, a gyermekkel folyamatosan együtt tölthető időtartam alatt, amelynek mértéke
ba) a kapcsolattartásra jogosultat a kapcsolattartást rendező egyezség, illetve a kapcsolattartás engedélyezése tárgyában hozott határozat szerint megillető időszakos kapcsolattartás időtartamát,
bb) ha a kapcsolattartást rendező egyezség, illetve a kapcsolattartás engedélyezése tárgyában hozott határozat nem rendelkezik a kapcsolattartásra jogosultat megillető időszakos kapcsolattartás időtartamáról, a két hetet
nem haladhatja meg.
Kedves ObudaFan!
Nincs kétségem afelől, hogy ezerszer többet tud nálam jogból, hiszen én nem ezzel foglalkozom. Nemrégiben egy másik topikban Ön vagy az egyik hasonlóan gyakran író kollégája is kifogásolta (elnézést, nem kerestem vissza, hogy melyikük volt), hogy miért merem felülbírálni, de sajnos most megint kénytelen vagyok. Azt hiszem, akkor is megírtam, hogy az a gond, hogy Ön és néhány kollégája rendszeresen ír olyan típusú véleményt, hogy "ez így szokott lenni és ennek így kell lennie", pedig azért, mert az esetek (mondjuk) 60%-ában úgy szokott lenni, egyáltalán nem jelenti azt, hogy a többi 40%-ban is úgy van.
Most a 2011.12.12-én 18:52-kor beírt megjegyzésére reagálnék, talán még Barika is olvassa.
Ha az ítéletben az van leírva, hogy a másik szülőnek jár a szünet egyik fele és a páros (vagy akár a páratlan, nyilván mindegy) hétvége, akkor a Gyámhivatalok (vagy legalábbis azok, amelyekkel eddig kapcsolatba kerültem) szerint mind a kettő jár. Épp ma hívtam fel hasonló ok miatt a nálunk illetékes Gyámhivatalt, és kiderült, hogy szerintük a 12 napos téli szünetből összesen kettő nap jár nekem (karácsony egyik napja sem), mert vagy a szünet első fele van, vagy páros hétvége (ami nálunk csütörtökön kezdődik). Az őszi szünet öt napjából (hivatalosan az őszi szünet csak öt nap, ott a hétvégék nem számítanak szünetbe) nulla nap járt nekem ugyanemiatt, még szerencse, hogy ott legalább a 9 napos tényleges szünetből (a hétvége és az azt követő munkaszüneti nap, illetve egynapos ünnep miatt) 4 nap az "enyém" volt és "csak" öt nap a másik szülőé. A tavaszi szünetből adott esetben nulla nap jár nekem (ha a húsvét éppen páros hétvégére esik), de akkor sem sokkal több, ha páratlanra. Nyáron az egész július a másik szülőé, de júniusban és augusztusban is csak hétfő-kedd-szerdára tervezhetek bármit, ugyanis másik szülő azon a csütörtökön viszi el a gyerekeket, amikor csak akarja (az ítélet szerint csak páros hétvégén vihetné el, de éppen most büntettek meg azért, mert egy páratlan hétvégén nem zavartam át a gyerekeket, akik mellesleg időnként velem is szeretnének lenni).
Muindezekért ismételten szeretném Önöket kérni, hogy ne adjanak téves információt reménykedő szülőknek leginkább azon az alapon, hogy "épeszű ember számára úgy lenne jogos", mert épeszű ember szerint a karácsony és a húsvét egyik napját megkaphatnám (legalábbis én ezt gondolom), de a gyámhivatalok ügyintézői mintha egy másik világban élnének.
Köszönöm szépen.
Kérni kell a tartásdíj mérséklését és a végrehajtás felfüggesztését a bíróságon. Sajnos az eddig eltelt időre már így is ki kell fizetni a magasabb összeget.
Üdvözlöm ObudaFan!
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy 2 hónapja különélünk a feleségemmel! Van két gyermekünk! Valamikor kb. 2 éve is volt egy különmenésünk és akkor volt egy gyerektartási ügymenetünk a bíróságon! Arról kapott egy határozatot amin 70eft havi szerepel!Akkor jó fizetésem volt! Azóta munkahelyváltás volt! Én nem tudok neki ennyit adni mivel a fizetésem kb. 150eft, de ebből fognak 33%-ot egyéb közös tartozásra! Ehhez jön még ugye az albérlet, a rezsi és az élelem! Ő nem akarja a bíróságra bevinni a papírját, hanem fel akar jelenteni! Minden hónapban oda adok neki 30eft, mert ennyit birok kiszorítani! De ő neki ez nem elég! Tehát kérdésem ha elmegy feljelenteni akkor utána mi történik?
Válaszát előre is köszönöm!
családjog
Hát, vannak kétségeim, hogy ez mennyire végrehajtható, de látni kellene az egyezséget. Egyébként azon az (első fokú) bíróságon lehet kérni a végrehajtást, ahol az egyezség született.
Tudatosítani kell az anyában, hogy a gyámügy bírságol.
Tisztelt Fórum!
Érdeklődni szeretnék. Bíróság papír alapján Karácsony másnapja az apáé. Az anya kijelentette, hogy nem lesznek otthon. Mi a teendő ilyenkor? Ezt nem lehet bepótolni. Karácsonykor nem lehet a gyerek a másik szülőjével?
A gyermek saját jogán kapja a felemelt családi pótlékot. Egyelőre 3 évre. A diagnózis alapján még bizottsághoz sem kellett mennie, az Államkincstár saját hatáskörben, egyszerűsített eljárásban adta meg a csp-t.
Kedves Obudafan!
Köszönöm a választ,szerintem is ez a helyes!
Barika
Köszönöm a választ. Nekem az volt fontos, hogy ne a gyereknek kelljen az apját perelni. Természetesen én tartom el, november 1-től már nyugdíjasként.
Julismama
Ha egészségügyi okból nem keresőképes, akkor életkortól függetlenül jár. Ha nem keresőképtelen, akkor az egyetem elvégzéséig, feltéve, hogy a tanulmányokat folyamatosan végzi. Ha te őt saját háztartásodban eltartod, kérheted te is a tartásdíjat. Lehet kérni a bíróságtól, hogy a tartásdíjról ideiglenes intézkedéssel határozzon már az ítélethozatal előtt.
csibike15
Szerintem éppen most játszod el az esélyeidet a gyermekelhelyezéssel kapcsolatban.
Segítséget szeretnék kérni. 25 év után az ember lecserél egy fiatalabb kiadásra.
Van egy 22 éves leányunk aki nappali tagozaton egyetemista.
14 évesen derült ki, hogy rosszindulatú agydaganata van, ezért emelt családi pótlékot kap.
Kérdésem, hogy a gyerektartás meddig és milyen mértékben
illeti meg.
Január végén lesz a válóperi tárgyalás. Ott dönthet-e a bíróság a tartásról? Szeretném a gyermekem megkímélni attól, hogy neki kelljen az apját perelni.
Neki feltétlen stresszmentes életre van szüksége, hogy minél tovább köztünk lehessen.
Segítségét előre is köszönöm.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02