Gyerektartás és láthatás

_Wasp_ # 2008.10.20. 06:59

"lemondtál" a szülői felügyeleti jogról? Különélő szülők esetében, ha nem nálad van elhelyezve a gyermek, az csak "szünetel"!

Felügyeleti jog megszüntetésével kapcsolatos jogvitákban bíróság járhat el.

72. § (1) A szülői felügyeletet a szülők együttesen gyakorolják - ellentétes megállapodásuk hiányában - akkor is, ha már nem élnek együtt.
(2) Ha a házasság felbontása vagy a gyermek elhelyezése iránti perben a gyermeket a szülők megegyezése vagy a bíróság döntése alapján valamelyik szülőnél elhelyezték, a felügyeletet ez a szülő gyakorolja, kivéve, ha a szülők kérelmére a bíróság a gyermekelhelyezéssel egyidejűleg közös szülői felügyeletet rendelt el, illetve a szülőknek a közös szülői felügyeletre vonatkozó egyezségét jóváhagyta.
(3) Ha a közös szülői felügyelet gyakorlása során a szülők már nem tudnak együttműködni, a közös szülői felügyeletet a bíróság bármelyik szülő kérelmére megszünteti, feltéve, hogy a megszüntetés a gyermek fejlődése szempontjából is indokolt.

Mégha szünetel is a felügyeleti jogod, egy csomó mindenbe beleszólásod van:

72/B. § (1) A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben a gyermek elhelyezését követően - közös szülői felügyelet hiányában is - együttesen gyakorolják jogaikat, kivéve, ha a különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság korlátozta, szüneteltette vagy megszüntette.
(2) A gyermek sorsát érintő lényeges kérdés: a kiskorú gyermek nevének meghatározása, illetve nevének megváltoztatása, tartózkodási helyének kijelölése, továbbá iskolájának, valamint életpályájának megválasztása.
(3) A gyermekétől különélő szülőt a bíróság feljogosíthatja a vagyonkezelés és a gyermek vagyoni ügyeiben a törvényes képviselet jogával is, illetve, ha a gyermek érdekei megkívánják, az őt egyébként megillető szülői felügyeleti jogokat - így a gyermek sorsát érintő valamely lényeges kérdésben való döntés jogát - korlátozhatja vagy megvonhatja, illetve egyes jogosítványok gyakorlásának szünetelését rendelheti el.

92. § (1) A gyermeknek joga, hogy különélő szülőjével személyes és közvetlen kapcsolatot tartson fenn. A gyermekétől különélő szülő joga és kötelessége, hogy gyermekével kapcsolatot tartson fenn, vele rendszeresen érintkezzen (a kapcsolattartás joga). A gyermeket nevelő szülő vagy más személy köteles a zavartalan kapcsolattartást biztosítani.
(2) A szülőnek - kivéve, ha a gyermek sérelmére elkövetett cselekmény miatt a büntetőeljárásban elrendelhető távoltartás kényszerintézkedés hatálya alatt áll - joga van gyermekével kapcsolatot tartani akkor is, ha szülői felügyeleti joga szünetel.
A szülő joga és kötelessége, hogy gyermeke sorsát akkor is figyelemmel kísérje, ha gyermeke gondozásában, nevelésében közvetlenül nem vesz részt, mert szülői felügyeleti joga részben vagy egészben szünetel. A gyermek sorsának figyelemmel kísérése, erkölcsi fejlődésének elősegítése változatlanul kötelessége. Nem utolsósorban a gyermek mindenekfelett álló érdeke, hogy különélő szülője szeretetét közvetlenül is érezze.

A Csjt. ezért deklarálja a gyermekétől külön élő szülő jogát a kapcsolattartásra. Annak szükségességét hangsúlyozza ki a Csjt. 92. § (1) bekezdése azzal is, hogy a kapcsolattartást nem csupán a különélő szülő jogaként, hanem kötelességeként is megfogalmazza, egyúttal kiemelve azt is, hogy annak biztosítása a gyermeket nevelő szülő vagy más személy kötelessége.
E szabályból következik, hogy mind a gondozó szülő, aki akadályozza a kapcsolattartást, mind a különélő szülő, aki nem él a kapcsolattartás lehetőségével, megsérti szülői kötelességét.

A gyermeknek az egyik szülőnél történt elhelyezése nem érinti a másik szülőnek azt a jogát és kötelességét, hogy a gyermeket rendszeresen látogassa, szeretetét kinyilvánítsa, a gyermekével való meghitt viszonyt fenntartsa. A gyermek érdekét súlyosan sértő módon jár el az a szülő, aki a gyermeket a másik szülővel való érintkezéstől indokolatlanul elzárja, és ellene hangolja. A gyermek érzésvilágára ez károsan és kiszámíthatatlanul hat, s az is bekövetkezhet, hogy a gyermek szembefordul mindkét szülőjével.

A szülőnek az említett mélyen elítélendő magatartása károsan befolyásolja a gyermek fejlődését, és alapot ad arra a következtetésre, hogy ez a szülő nem alkalmas a gyermek nevelésére. Végső soron az ilyen szülői magatartás a gyermek elhelyezésének a megváltoztatására is vezet.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

survivor # 2008.10.20. 12:04

Üdvözlök mindenkit!

Azzal a kéréssel fordulok Önökhöz, hogy szíveskedjenek tanácsot adni gyermekláthatás ügyében.

Élettársamtól 4 év együttélést követően döntöttünk úgy, hogy szétválnak útjaink.
(Élettársam a GYES alatt új kapcsolatot épített)
A gyermektartás ügyében és összegében megegyeztünk.
A jegyzőkönyvbe kéthetenkénti hétvégi láthatást kértem.
A tárgyalás 28-án lesz addig a jegyzőkönyvben foglaltak még módosíthatóak.
Volt élettársam azt mondta, hogy gyermekemet bármikor láthatom, eltekintve és függetlenül a bírósági határozatban foglaltakkal.
Azt szeretném tudni, - hogy amennyiben a legtöbbet szeretnék a gyermekemmel találkozni – mi a legkedvezőbb láthatási forma, amely a szempontomból a legelőnyösebb?
Félek, hogy volt élettársam a későbbiek során a bírósági határozatra fog hivatkozni.
Nagyon szeretem a gyermeket és kívülállóként is aktív szerepet kívánok vállalni a nevelésében.

Köszönettel,

Egy bizonytalan édesapa

gyerekekkel # 2008.10.20. 13:26

Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben:
Férjemmel hosszas vita majd beszélgetés után úgy határoztunk, hogy elválunk. A gondom az hogy van egy 3éves és egy 8 hónapos gyerekünk, akiket mind a ketten nagyon imádunk.Bár erről még nem beszéltünk, de számomra egyértelmű, hogy én nevelem továbbra is őket. A ház amiben lakunk 100%-ban a férjem tulajdona. A házasságkötésünk előtt vásároltuk, de már együtt éltünk. 5 éve vagyunk házasok. Az autó is az ő nevén van.
Ilyen esetben hogy határoz a bíróság? Mehetek az utcára a gyerekekkel amíg Ő dúskál a vagyonában, vagy jár nekünk is valamennyi a házból? És ha úgy dönt hogy el akarja venni tőlem a gyerekeket mert nekem nincs hol nevelnem őket, akkor ezt megteheti? Egyébként a szüleimhez elköltözhetnék a gyerekekkel, ha semmi nem jár a házból. Mennyi gyerektartásra számíthatok?
Várom a válaszokat, mert tényleg nem tudom hogy mi lesz most velünk és mire számíthatok!
Előre is köszönöm!

monalisa1 # 2008.10.20. 15:33

gyerekekkel

A ház a férjed kizárólagos különvagyona - mert akkor ez tiszta sor -, vagy csak pontatlanul fogalmaztál (...) vagyis mint írod: "Az autó is az ő nevén van". Tehát a ház vásárlásakor neked nem volt saját pénzed amit abba fektettél? Mert ha esetleg igen, akkor a szerzés arányában te is tulajdonostárs vagy. (Nem kell válaszolni, a lényeg az, hogy értsed a kérdést.)

Ettől függetlenül, a kiskorú gyermekekre tekintettel a bíróság valószínűleg akként rendelkezik: 1. megosztani a házat és élni a továbbiakban ekként, 2. ha nem megosztható, akkor előfordulhat, hogy az apát kötelezik távozásra - és te maradhatsz a kisebbik gyermek nagykorúságáig ott.

A gyermekelhelyezés dolga valóban akként alakulhat, hogy ha neked kell távozni, ha biztosított a megfelelő lakhatásod: albérlet és/vagy a szüleidnél, akkor vélhetően a bíróság a te gonbdozásodra bízza a gyermekeket. És természetsen megfelelő munkahellyel = jövedelemmel kell rendelkezned.

A t.díj a kötelezett havi mindenkori összes jövedelmének maximum 50%-ig állapítható meg, vagyis két gyermek esetében 15-25%/fő, de általánosságban a 20% mondható. És jó az ha a pénzt a postás hozza vagy bankszámládra megy, tehát mindenkor igazolható: folyamatos a fizetés vagy esetlegesen akadozik...

Külön a következő: mivel számtalan hasonló eset volt már lírásra itt a főróumban, és a jogászok válaszai- hozzászólásai, ezért javasolni tudnám a topic visszaolvasását., mások esetéből sokat lehet tanulni.

Monalisa
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2008.10.20. 15:36

... már leírásra itt a fórumban...

monalisa1 # 2008.10.20. 15:42

survivor

Amennyiben az élettársad hajlandó megállapodni veled abban, hogy a havi két láthatásnál gyakrabban találkozz a gyermekkel, ez pozitív hozzáállás részéről. Azonban minden hétvégén mégsem lehet nálad a gyermek, mert akkor meg soha nincs az anyjánál. Ezért próbáljatok 1-2 hétközbeni alkalomban megegyezni - a lehetőségekhez képest. Írjátok is le!

Monalisa
laikus hozzászóló

gyerekekkel # 2008.10.20. 18:33

Köszönöm, monalisa1 ! Sokat segítettél! Elolvasom még a többit is.

_Wasp_ # 2008.10.20. 19:01

azért az elég valószínűtlen, hogy a kizárólagos különvagyonból valakit kirakjon a bíróság :)

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.10.20. 19:10

Gyerekekkel

Fogadj egy ügyvédet, mert sok részletre van szükség ahhoz, hogy válaszolni lehessen neked.

Tudni kellene, hogy ki mennyivel járult hozzá az ingatlan megvásárlásához, aztán, hogy hitelre ment-e, mert akkor a fele téged illet.

Egyébként a bíróság nem rak ki téged az utcára két gyerekkel, kérhetsz természetbeni megosztást, lakáshasználatot stb.

monalisa1 # 2008.10.20. 19:14

Hát jól is néznénk ki...
Én csak a kérdező esetleges fogalmazási pontatlanságára kívántam felhívni a figyelmet, külön is tekintettel arra, hogy az autójuk dolgában is akként írt: "Az autó is az ő nevén van."
Tehát a kocsi vagy úgyszintén különvagyona a férfinak, vagy bár közös szerzeményük de a a papírok a férje nevére íródtak.

Többen is voltak már itt a fórumban, hogy az ingatlantulajdont illetően nem voltak tisztában a "földhivatali bejegyzésen kívüli tulajdonlás" fogalmával.

Azt tényleg nem írta, hogy a férje ilyen-olyan iszákos stb., stb. ember lenne, aki mellett pokol az élet - hát távozzon... Nem. A kérdező csak válni szeretne és magának reméli a gyermekeket.

simi11 # 2008.10.20. 19:47

Egy érdekes kérdésre szeretnék választ kapni!
Ha egy nő a férjével 18 évig élt házasságba és 4 éve a férje örökölt egy ház 1/4-ed részét, az illetéket természetesen közösen fizették hiszen egy háztartásban éltek!
Akkor a válásnál kérheti a nő a megörökölt házrészből is a felét??

monalisa1 # 2008.10.20. 20:04

Nem közösen örököltek hanem közös pénzből történt az illetékfizetés - értelmezni kell a különbséget.

simi11 # 2008.10.20. 21:20

és akkor ez nem képezi a házastársi közös vagyont?
18 évi házasság után sem?

simi11 # 2008.10.20. 21:22

akkor az meg mit jelent hogy 5 év házasság vagy élettársi kapcsolat után, ha nincs házassági szerződés akkor minden közös vagyonnak számít már?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.10.21. 09:39

Ingóságnál, és 15 év után, kivéve a különvagyont. Az örökölt vagyon pedig ilyennek számít.

ObudaFan # 2008.10.21. 10:28

És ingóságnál is csak a mindennapi használati tárgyak helyébe lépett értékre igaz, és csak házasságnál.

gyerekekkel # 2008.10.21. 11:12

Köszönöm a válaszokat! Kérdésetekre válaszolva: a házon nincs hitel. A férjem a saját pénzéből vásárolta, én nem adtam bele.

monalisa1 # 2008.10.21. 12:11

Tiszta sor - vagyis pontosan akartam tudni.
Akkor meg az autó fele-fele ha fogalmazásod pontos: "Az autó is az ő nevén van" - vagyis házassági vagyonközösség alatt vásárolt értékes ingóság.

anya46 # 2008.10.21. 16:19

Üdvözlök minden kedves fórumozót!
Sok okos választ olvastam már nálatok.
Van egy nagy gondom, amire szeretnék választ kapni.
Sok szó esett már fórumokon azokról a szegény apákról, akik nem találkozhatnak gyermekeikkel. De ennek az éremnek sajnos van egy másik oldala is, ez az én helyzetem.
A volt férjem minden páros hétvégén, minden szerda délutántól csüt. reggelig, szünetekben a fele időben tölti a gyerekekkel az idejét. Mégis, a mai napig gyűlölködik, szidalmaz - a köcsögözés, a buzizás, a k. anyázás, és a k...zás szinte elmaradhatatlan, ha valami nem tetszik neki- rendszeresen életveszélyesen megfenyeget bennünket, sőt
rátámadt a férjemre. Mindezt a gyerekek előtt.
Férjemre csak azért haragszik, mert miatta nem maradtam egyedül, miután elváltam tőle, durvasága miatt és mert becsajozott. Ez nagyon fáj neki.
A hatóságok egymásra mutogatnak, miszerint a másikra tartozik az ügy. A gyámhivatal közölte velem, ha ők jelentik a gyámhatóságnál, gondozásba veszik a gyerekeket, pedig nem én veszélyeztetem őket. Ugyanakkor, apuka nem a gyerekeket bántalmazza,- mondják ők. A lelki sérelem ilyenkor nem számít - kérdem én. A r...-en azt mondták, amig nincs sérülés, nem tehetnek semmit. VAN ILYEN? A nyílt utcán felpofozhat bármelyikünket, ha nem marad nyoma, nem tehetünk semmit????

Kérem, aki tud választ, adjon tanácsot!!!

ObudaFan # 2008.10.21. 17:16

De tehettek: tettleges becsületsértés miatt a helyi bíróságon feljelentést tehettek. Hogy a problémát ez meg fogja-e oldani, az egy más kérdés.

lacirek # 2008.10.21. 18:09

Tisztelt fórumozók!

Mi a véleményetek arról, ha a gyámhivatali alkalmazott kihangosítja a telefont, miközben velem beszél?
A történet: én vagyok a gyámja az unokámnak,lakásomon nevelem, a gyámhivatalnál pedig a fiam járt, illetve a menyem, de nem szerettem volna, ha hallják a beszélgetést!? (igaz ezt kifejezetten nem kértem az ügyintézőtől)Avagy kellett volna? Van valami ötletetek?
köszi
lacirek

anya46 # 2008.10.21. 18:13

A választ köszönöm. Ez az amit úgy neveznek: magánvádas indítvány? Egy rendőr ismerősöm is ezt javasolta. De félek, hogy az én és férjem szavával szemben áll majd ex-em és nőjének állítása. Neki a hamis tanúskodás meg sem kottyan, volt már rá példa két esetben is. (Nem velem szemben) Lehet ilyenkor a vádemelés eredményességében bízni? Hogy lehet, hogy a gyámhivatal nem mérlegeli a kapcsolattartás megváltoztatását? Nem veszélyezteti gyermekeit ez az apa?

ObudaFan # 2008.10.21. 18:52

Ha nem is egészen úgy nevezik, de ez az.

elzavartapuka # 2008.10.21. 22:04

Az én esetem irtam pár napja a pszichologus szakvéleménynél.
Azt szeeretném tudni ha nem voltunk házasok,pénzt nem kért sosem az élettársam söt,hazament vidékre gyermekemmel mert neki csak ö kell,most mégis mondta hogy havi 15ezer kell.Persze a fiamat totálisan lesz...a.Namármost folyton ha ott vagyok és szülei elmennek nekem esik hogy nincs jogom ehhez,nincs jogom ahhoz,igazából a kutyájára amikor rászóltam leugatott hogy neincs arra sem jogom mert hogy nem az enyém a dog.Persze enni adhattam neki mert ö lusta volt még arra is.gyakorlatilag ha 39,5es lázzal feküdtem és kértem teát szólt hogy felejtsem el hogy ö majd ápolni fog,majd jól be*z a kórházba.Ha lumbágóval feküdtem akkor szimuláltam.Egyelöre nem dolgozik és ahol lakik,borsodban nincs is igazán esélye munkát találni.Én külföldön élek és dolgozom.Fix állás,jó kereset.Mennyi az esélye hogy elhozzam onnan fiamat?Többnyire egész napját a kis internetes játékával tölti,a gyereknek meg bevág valami mesét.eddig 3éve hogy nem törödik mással effektiv.Igazábóól addig kellett neki a gyerek amig úgy érezte meg bir fogni vele,most pedig gyilkolássza az apai érzéseimet.Nem mehetek oda,de már ne is telefonáljak mert ö nem kiván velem beszélni a gyerek meg nemigazán tud(persze mert tanitgatni kéne)ezért teljesen felesleges.Utoljára 10hó 1.én irt hogy megkapták a csomagot amit küldtem a gyereknek.És azzal szurkálódik hogy hónapokra eltünök,nem irok nem hivom.Megjegyzem sosem hivott amióta kint vagyok,sms is csak pár darab jött töle.Természetesen amikor eljegyeztem otthon,lecsekkoltam a hiváslistát és a titkos pasija benne volt.szóval mindenkinek irogat,mindenkit hiv csak a kedves völegényt nem.Hogy lehet az hogy nekem nincs nevelési létjogosultságom,mert ezt kiabálta amikor nyáron otthon voltam.És nem vihetem el a gyereket sem sehova.Nem ismerem a magyar jogszabályokat de egyre inkább el akarom vetetni töle a fiamat!Itt legalább heti majdnem 100ezer forint és szociális ház amit nyujtanak mivel bérleményben lakom.tudom egy anyának erösebb jogai vannak,de ha egyszer nem törödik a gyerekkel akkor minek neki jog???.
Tud erre valaki okosat mondani?
Köszönöm elöre is!

kgyula99 # 2008.10.22. 16:28

Segítségre lenne szükségem! A feleségemmel, úgy döntöttünk, hogy elválunk. Van egy két éves kislányunk. Szeretném a továbbiakban én nevelni. A feleségem szintén ezt szeretné. Ő a válás után a gyermekkel az édesanyjához szeretne költözni, aki több mint 10 éve alkoholista. Én az saját szüleimhez mennék a lányunkkal. Mindketten dolgozunk. Ha a feleségemnél lenne a kislány, akkor bölcsődébe járna. Ha nálam maradhatna, akkor az édesanyám vigyázna rá, míg én dolgozom, mert Ő háztartásbeli. Mik az esélyeim? Egyébként a kislány 1 hetesen szívműtéten esett át. Azóta jól van, felépült. Az én véleményem szerint nem tenne jót neki a bölcsőde. Előre is köszönök minden segítséget!