Nem kárigényre gondoltam, de valószínűleg pláne nem ül, ha eszedbe sem jutott: etikai vétségre.
Gyerektartás és láthatás
Véleményem szerint esélytelen egy ilyen kárigény.
> Egyrészt az nem igaz, hogy egy peren kívüli megegyezéssel nincs dolga az ügyvédnek.
Jogos, helyesebb lett volna azt írni, hogy nem feltétlenül van dolga, illetve más jellegű a munka. A peren kívüli megegyezés azért könnyeben összehozható ügyvéd nélkül, mint a pereskedés.
> Az ügyvédi munkadíjról pedig előre meg kell állapodni, és általában célszerű az egyezség eshetőségét is figyelembe venni.
Tudtommal ebben a szerződésben nem vették figyelembe a megállapodásnak az eshetőségét sem. És az előre megállapodás nem kellene, hogy automatikusan előre fizetést is jelentsen, sőt!
Én nem tartom korrektnek a lehető legrosszabb forgatókönyv alapján történő költségátalány megállapítását egy ennyire bizonytalan időtartamú és munkamennyiséggel járó ügyben. De ez magánvélemény.
> Azt pedig igazolni, hogy az ügyvéd nélkül biztosan egyezség lett volna, hogy ez az ellenfél érdekeit biztosan nem sértette volna, gyakorlatilag lehetetlen. Szerintem ez teljesen esélytelen.
Szerintem félreértettél, nem gondolom, hogy az ügyvéd tevékenysége nélkül biztosan egyezség lett volna, sőt.
Inkább számomra (laikus számára) az a kérdés, hogy etikusnak nevezhető-e az az ügyvédi magatartás, ami - különösen gyermekelhelyezési ügyben, ahol köztudottan nincs semmi, ami jobban ártana a gyerekek lelkének, mint ha per van megegyezés helyett - láthatóan(!) arra irányul, hogy minél több frontot nyisson az ellenérdekelt felek közt és minél jobban ellehetetlenítse a békés rendezés valószínűségét.
valoapa
Egyrészt az nem igaz, hogy egy peren kívüli megegyezéssel nincs dolga az ügyvédnek. Néha egyáltalán nem kisebb értékű az egyezséghez vezető ügyvédi munka, mint egy per esetén. Az ügyvédi munkadíjról pedig előre meg kell állapodni, és általában célszerű az egyezség eshetőségét is figyelembe venni. Azt pedig igazolni, hogy az ügyvéd nélkül biztosan egyezség lett volna, hogy ez az ellenfél érdekeit biztosan nem sértette volna, gyakorlatilag lehetetlen. Szerintem ez teljesen esélytelen.
Köszönöm a választ ObudaFan-nak!
Köszönöm ÓbudaFan!
---Egy rettentő ingoványos kérdésem lenne.
Adott egy gyermekelhelyezési per, ahol laikusként felmerül a gyanú, hogy az egyik ügyvéd nem teljesen etikusan járt el: a képviselt féltől előre elkért egy horribilis összeget, mikor még egyáltalán nem lehetett tudni, hogy peren kívüli megállapodásra lesz-e mód, sőt, valójában a másik fél többszörösen jelezte a peren kívüli megállapodást célzó javaslatát, tehát egyedül az ő ügyfelén múlt, hogy lehet-e megegyezésre mód (és ebben az esetben munkát se kellett volna végeznie az ügyvédnek).
Ezután az általa képviselt fél rettentő erőszakos, helyenként súlyosan jogsértő lépések sorozatát követte el, közvetett módon bizonyíthatóan ügyvédi tanácsra. Mindemellett az ügyvéd - szintén közvetetten bizonyítható módon - ügyfelét a békés eszközök (pld. mediáció) igénybevételétől távol próbálta tartani, és a szülőt minden jogszerűséget és realitást nélkülöző perkimenetellel bíztatva a kompromisszumos megoldások elvetését javasolta.
A fentiek következtében a peren kívüli megegyezés lehetősége a megteremtett háborús helyzet és a kompromisszumképtelenség hatására valóban ellehetetlenült, így a kiskorúak érdeke súlyosan sérült, és vélhetően még az ügyvéd ügyfele is hatalmas anyagi és erkölcsi kárt szenvedett el.
A fenti tényállással lehet-e kezdeni valamit azon kívül, hogy az ember tudomásul veszi, hogy egy egész család lett lelki beteg egy pénzéhes ügyvéd miatt?
(Természetesen a fent leírt események és személyek a képzelet szüleményei, nem köthetőek valós eseményekhez vagy személyekhez)
Ott a gyámhatóság dönt.
Köszönöm, ez nem túl bíztató.
Ha jól tudom, akkor bíróság által szabályozott kapcsolattartásnál egyszerűbb a helyzet, ugye?
Legfeljebb perben, kártérítési jogcímen.
trouble1978
Te fordulj a gyámhatósághoz 30 napon belül.
Sziasztok!
Ha közös szülői felügyelet mellett írásban vállalt (mediátor előtti, nem bírósági/gyámhatósági/stb) kapcsolattartást meghiúsítja a gondozó szülő, akkor a másik szülő jogosan követelheti-e az emiatt feleslegesen kivett szabadnapja miatt egy napi kieső munkabérét, illetve az odautazás költségét?
Kedves Fórumozók! Újra kérdésem lenne és nagy szükségem lenne egy gyors válaszra. A kisfiam édesapja nem mindig tartja be a láthatást és nem mindig szól, hogy nem jön a gyerekért. A legutóbbi 2 alkalommal nem vitte el és holnap újra az ő szombatja következik. Rákérdeztem, hogy viszi-e, mivel be kell mennem a munkahelyemre, de nem reagált semmit. Mivel utolsó pillanatban már nem tudok kit megkérni, hogy vigyázzon a gyerekre, járható-e, ha sms-ben megírom neki, hogy ha nem regaál este 8-ig, akkor holnap nem tudja elvinni a fiunkat, mert meg kell oldanom akkor, hogy ki vigyáz a gyerekre. Mire számíthatok ilyen esetben, ha elrohan a gyámhatóságra? Egyéb ötlet mit tegyek? Köszönök minden segítséget!
:)
végre!
Ha úgy érted, hogy a soron következő hétvégén nála lesz vasárnap, akkor korrekt.
(A "betudta" kifejezés használat viszont kevésbé korrekt. Nálad volt - ez tény, nem "betudás".)
Férjemtől 2011. szeptember 14-én váltunk el. A gyerekláthatásban a következők szerint állapodtunk meg:
- a hónap első hétvégéjén péntekén az apai nagyszülőknél alszik az apával és másnap (szombaton) 19 órakor hozz haza
- a hónap második hétvégéjén a vasárnapot töltik együtt
- a hónap harmadik hétvégéjét a gyermek nálam tölti
a negyedik hétvégével az első hétvége szerinti folyamat kezdődik előröl (ott alszik, ott van, nálam van....)
Gyermekek beteg volt és soron következett a volt férjemnél a vasárnapi ottlét. Természetesen nem ment el a gyermek, hanem nálam maradt. Vita merült fel a volt férjemmel a további hétvégék tekintetében (mert ez a betegség miatti nálam töltött hétvégét betudta a rendes nálam töltött hétvégének), hogy hogyan folytatódjon a továbbiakban a helyes sorrend, a láthatás. Kérem állásfoglalását az ügyben.
Mert a volt férj gondolatmenete szerint legközelebb csak a december 17-i hétvége az enyém, vagyis három hétvégén vele is van.
Köszönettel: Krisztina Kaposvárról
Amíg gyermekelhelyezés, kapcsolattartás nincs szabályozva, mindenki oda viszi a gyereket, ahova akarja és tudja. Sajnos ez a helyzet.
Sziasztok!
Van egy 1 éves kisfiam és az anyja akivel 3 éve élek együtt az én lakásomban, egy veszekedés után (semmi extra, nem volt ordibálás, csapkodás, csak szavakat vágtunk egymás fejéhez) hétfőn hazaköltözött a szüleihez és elvitte a gyereket (szomszéd kerület, nincsenek messze). 4 napja történt. Én írtam ma egy sms-t, hogy hétvégére velem lesz a gyerek, mert ott volt egész héten és nekem és a családomnak is ugyanannyi joga van látni, mint nekik. Nem kaptam választ.
Milyen eszközeim vannak ahhoz hogy a gyerek velem lehessen?
Milyen jogon vitte el a gyereket és milyen jogon nem láthatom?
Itthon, saját, gyönyörűen berendezett szobája van a fiamnak, mindent megkap, rendezett anyagi körülményeim vannak.
Viszont most egy 1+fél szobás kis lakásban lakik az anyjával és a két nagyszülővel, akik ráadásul erős dohányosok...
Köszönöm a választ előre is!
csaba02
Jól tudod, Németországban indíthatsz eljárást.
Ha szentestéről nincs szó, akkor ez simán szombatnak számít. És csak annyi van, hogy a kétnapos ünnepek másnapján nála van? Arról semmi, hogy az első napján meg nálad?
A határozatban annyi van írva,hogy minden páros hétvégén szombat reggeltől vasárnap estig,valamint húsvét,pünkösd,karácsony másnapján és nyáron kétszer 2 hétig van a láthatás!Szentestéről sajnos nincs szó!
Igazából az idei nyár se tetszett,mivel elvitte 2 hétre,majd hazahozta,1 hét múlva soros hétvégéje volt,majd 1 hét múlva újra vitte 2 hétre,szinte majdnem minden hétvégén ott volt,nem is tudtunk normális programot csinálni!
Kedves ObudaFan! Ezt akkor nem-nek veszem:) Köszönöm szépen a segítségedet!
Mi van a határozatban a kétnapos ünnepekről? És külön szentestéről van-e valami?
Tisztelt Obudafan!
Segítséget szeretnék kérni!Gyermekem minden 2. hétvégén megy láthatásra,de most ez pont szentestére és karácsonyra esik!Köteles vagyok odaadni?Végzésben nincs leírva semmi sajnos.... Nem szeretné a gyerek mind a 3 napot ott tölteni karácsonykor!Szenteste és karácsony első napja nem az anyáé ilyenkor?
Válaszát előre is köszönöm!
Sziasztok!
A következő ügyben szeretném a segítségeteket kérni.
A volt élettársam a közös gyermekünkkel kiköltözött Németországba. Ott élnek három éve. A közös gyermekünkkel kapcsolatban semmiféle hatósági/bírósági ügy, döntés nem volt. Az elmúlt három évet nem részletezem, ha nem szükséges a segítségkéréshez. A kapcsolatot nem tarthatom a gyermekkel, de változó összegű tartásdíjat fizetek.
Célom, hogy kapcsolatot tarthassak a gyermekemmel (lehetőleg bírósági szabályozással, mert úgy tűnik, csak kényszerrel tudom elérni), és a bíróság megállapítana egy meghatározott összegű tartásdíjat, amelyet teljesítenem kell. Amennyiben a gyermek nincs jó helyen, akkor szeretném, ha a gyermek nálam kerülne elhelyezésre.
Írtam neki felszólító levelet, de az általam ismert lakóhelyről "ismeretlen címzett"el jön vissza a levél.
A kérdésem:
- szerintetek milyen jogi lépéseket kellene tennem az ügyemben (elsősorban itthon)? Tudomásom szerint az uniós jogszabályok alapján Németországban kell perelnem, ami számomra elég problémás.
- ha ezen a címen nem vesz át semmilyen levelet, értesítést, idézést, akkor valahogy elérhetem, hogy valamilyen hatóság keresse meg, vezettesse elő? Feljelentést tehetek ellene kiskorú veszélyeztetése miatt? Vagy hogyan lehet eltűnt személyt kerestetni?
Előre is köszönöm a segítséget!
Minek?
Értem. Akkor ezek szerint úgysem tudok mit tenni, mint várni a következő lépésére, jól értem? Vagy kérjem én a pszichológiai vizsgálatot?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02