Gyerektartás és láthatás

trouble1978 # 2011.11.22. 21:00

Értem. Akkor ezek szerint úgysem tudok mit tenni, mint várni a következő lépésére, jól értem? Vagy kérjem én a pszichológiai vizsgálatot?

ObudaFan # 2011.11.22. 18:00

Ezt ahhoz képest lehet megválaszolni, hogy ő milyen eljárást indít.

trouble1978 # 2011.11.22. 14:52

Kedves ObudaFan! Ez jó kérdés, minden nap más a problémája. A háttérben az áll, hogy érzi, hogy a kisfiunk nem érzi ott jól magát, de ahelyett, hogy leülnénk és megbeszélnénk, hogy mi lehet az oka, mit lehetne tenni, csak támad és azzal vádol, hogy teletömöm a gyerek fejét mindennel. Ezt most le is írta, szerinte manipulálom a gyereket. Nem tudom, mit szertene elérni, úgy érzem, a volt férjem is teljesen össze van zavarodva és ő sem tudja, mit is akarjon. Kell tartanom egy ilyen vizsgálattól, vagy hagyjam, csinálja? Mit tehetek, vagy mit tegyek?

ObudaFan # 2011.11.22. 06:10

Attól függ, mit is szeretne elérni vele.

trouble1978 # 2011.11.21. 21:48

Kedves ObudaFan! Köszönöm a választ! Annyi kérdésem lenne még, hogy édesapa hogyan, mi módon kérheti a gyerek pszichológiai viszgálatát? Köszönöm!

ObudaFan # 2011.11.21. 14:05

Ebből így önmagában nem sok lesz, még csak nem is a másik szülővel, hanem annak az élettársával nem álltál szóba. Szerintem ez komolytalan.

trouble1978 # 2011.11.21. 12:11

Kedves Fórumozók! Köszönöm eddigi segítségüket, sajnos még mindig vannak kérdéseim. A gyermekem apja nagyon ritkán viszi el kisfiunkat, rapszodikus a kapcsolattartás, indoklás általában nincsen. Pár nappal ezelőtt élettársa megállított az utcán és beszélgetni szeretett volna velem, majd mikor én ezt visszautasítottam ,a gyerekem előtt üvölteni kezdett. Én fogtam magam és elsétáltam a gyerekkel. Másnap férjem berontott a Gyámhivatalba és panaszt tett, hogy élettársa megpróbált velem kommunikálni, de én nem voltam erre hajlandó, idézek: nyomdafestéket nem tűrő kifejezés kíséretében. A panasz szerint én ezzel manpuláltam a gyerekemet és nem segítem elő az "új családba való beilleskedését", ezért kérni fogja gyereke pszichológiai vizsgálatát. Aze lső kérdésem nyilván költői, ez most komoly? Ha nem beszélek az élettársával az utcán, akkor én ezzel a gyerekem lelki fejlődésének ártok? A másik a komolyabb kérdésem, mire számíthatunk egy ilyen vizsgálat során? Köszönöm minden információt, illetve megköszönném, ha valaki segítene, mit kell tenni ebben a helyzetben!

Krisztina69 # 2011.11.18. 15:12

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék én is tanácsot kérni láthatás ügyben.
Férjem két fiát közösen neveljük miután férjem exfelesége válás után a gyerekeket a szó legszorosabb értelmében elzavarta magától. A gyerekekről 11 éve nem vesz tudomást annak ellenére,hogy kis faluban élünk, mindennap találkozhatna velük ha csak pár percre is. Ő a neki könnyebb utat választotta. Nem vesz róluk tudomást. A nagyobbik gyerek lelke ezt elég keményen megsínylette, pszichiáter, pszichológus foglalkozik vele rendszeresen bár már 17 éves. A helyi gyámhatóság felfüggesztette az anya kapcsolattartási jogát mivel azzal nem kívánt élni.
Anya szülei tőlünk nem messze élnek. Lányuk hazugságai célt értek, beállított minket rossznak, szerinte mi nem engedjük a gyerekeket kapcsolattartásra, mi akadályoztatjuk a gyerekekkel folytatott esetleges találkozását.
Mai nap kézhez kaptunk egy levelet,hogy november végén a gyámhatóságnál jelenjünk meg a két kiskorú gyerköccel mert a nagymama láthatási jogot kér. Ezzel nem is lenne gond, hiszen mi magunk is szorgalmaztuk azt,hogyha már a gyerekek az anyjukból nem kaphatnak semmit hát a nagyszülők legalább valamit pótoljanak a srácok felé.
Évente két alkalommal telefonáltak, és egyszer vitték el a gyerekeket. A nagyobbik gyereknek a lelke viszont ahányszor a nagymamánál volt annyiszor lett felzaklatva. A 17 évével ő nem képes megvédeni önmagát vagy a saját környezetét. A nagymama faggatta a gyereket,hogy adok e enni neki,hogy főzök, mosok, takarítok e a gyerekre. Aztán a gyerköc sok törpölés után írt nagymamának egy levelet, és kérte azt,hogy hozza őt össze az anyjával,hogy tudjon vele találkozni,hogy az anyja szeresse őt. a nagymama nem vett tudomást róla. Nem beszélt a gyerekkel erről amit ő a szívére vett. És nem kíváncsi a nagyszülőkre. Most ő került olyan helyzetbe,hogy elzárkózik a nagymama, nagypapa elől.
Természetesen ez az egész sztori sokkal hosszabb és összetettebb ennél.
Tudom,hogy a két srácot a gyámügy meghallgatja, de ha ők nem akarnak odamenni önszántukból akkor mi a helyzet? kötelező nekik elmenni? Vagy ilyenkor mi van?

Válaszukat előre is megköszönve: Krisztina69

ObudaFan # 2011.11.16. 17:35

149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet 33-33/B. §

bahaem # 2011.11.16. 13:11

Kapcsolattartás végrehajtása érdekében.

ObudaFan # 2011.11.16. 12:31

149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról

De most akkor a kapcsolattartás végrehajtása érdekel, vagy a megszüntetése?

bahaem # 2011.11.16. 12:25

T. Forumozók!

Kérem bővebb tájékoztatásukat a Gyámhatóságnál történő végrehajtás kérésre a kapcsolattartás/gyermekláthatás megszüntetése esetében.
Hol találom meg az erre vonatkozó rendelkezéseket?
Üdvözlettel

tarjani # 2011.11.15. 18:40

Gondoltam.Az sem érdekli a gyámhivatalt,hogy a testvérek csak nálam vannak együtt.Szomorú.Köszönöm.

ObudaFan # 2011.11.15. 18:34

Nagyon sokkal nem lesz több. Ha a távolságra tekintettel megoldható, akkor vasárnap a visszavitelt ki lehet tolni, a kétnapos ünnepek egyik napja, gondolom, most is megvan. Innentől meg nem nagyon van hova bővíteni.

tarjani # 2011.11.15. 18:18

Ha már itt van a téma:egyik gyerek nálam a másik az exnél. A kapcsolattartás minden második hétvégén péntek 16-tól vasárnap 12 ig.A szünetek második fele.Nekem ,mivel az ex a nálam levővel való kapcsolattartásáról a gyámhivatalban jkv-ön lemondott.Van-e esélyem arra,hogy esetleg többet legyen nálam a nála levő mivel a testvérével csak ezen az egy módon találkozhat ha nálam van sehogy másképp ?Mivel 2 év eltelt a gyámhivatalban lehet ezt kezdeményezni? Ő ezt nem fogja engedni nem lesz megegyzés,ekkor ki dönt?Ha pszihológus annak a költségét ki fizeti?

ObudaFan # 2011.11.13. 13:51

Ennél bővebb kapcsolattartás aligha lesz.

csenli # 2011.11.13. 13:29

Rosszul írtam az előbb a valós időpontot: tehát hétfő és péntek helyet csak a szombat egész nap van. Ha van ideje és épp ráér, akkor szokta kérni, hogy aludjon nála a gyermek (2 havonta). Ha van olyan hónap hogy minden szombaton ráér akkor minden szombaton viszi a kisfiút. Viszont van olyan is hogy 2 hétig nem kíváncsi a gyerekre. Szokott olyat is, hogy felhívja pénteken a gyereket, holnap megyek érted.... és nem jön... a gyerek meg nem buta és mondja, hogy apám hazudott.

ObudaFan # 2011.11.13. 12:59

Most minden hétvégén van kapcsolattartás? Már az nem kevés.

csenli # 2011.11.13. 12:03

Tanácsot szeretnék kérni. A szomszéd asszonynak van egy kisfia, akit az édesapának a bírósági ítélet szerint a következő idő pontokban kéne látogatni:minden hétfön 10-12-ig, pénteken 8-4-ig. Mivel a kisgyermek oviba jár, így a láthatást közös megbeszélés alapján szombat reggel 8 és vasárnap délután 5 közé tették. Édesapa tegnap bejelentette, hogy mivel a kisfiú a héten tölti a 3, és kevés neki a láthatás, szüksége van a többi hétvégére is. Anyuka ebbe nem egyezett bele, így apuka bíróságra megy. Nyerhet??????

ObudaFan # 2011.11.13. 11:00

Előbb-utóbb bírságolják.

trouble1978 # 2011.11.13. 06:51

Kedves Obudafan! Édesapa ismét nem vitte el a gyerekét... Most leglább szólt előtte 1 nappal, gyereknek meg azt mondtam, hogy Apa beteg. Mit jelent az, hogy végrehajtást kérhetek? Mit érek el vele? Erőszakkal nem lehet rákényszeríteni, hogy szeresse a gyerekét. Megköszönnék erről is valami információt, mi történik ilyen esetben?

ObudaFan # 2011.11.11. 15:18

A két gyerekre olyan 30-35% körül lehet valószínűleg.

erika8033 # 2011.11.11. 15:15

Tisztelt Fórum!

A 12 és 14 éves gyermekeim apja csak minimálbéres keresettel rendelkezik.
Mennyi gyermektartásdíjat kérhetek, ha most született meg a harmadik gyermeke?

Köszönettel: Erika

ObudaFan # 2011.11.11. 10:55

Nincs mit.

trouble1978 # 2011.11.11. 08:13

Kedves ObudaFan! Köszönöm a választ!