Gyerektartás és láthatás

gabtsika # 2008.11.18. 15:26

Sziasztok,

Segítségre szorulok. Van egy szeptemberben 15 évet betöltött gyermekem. A kislány az édesapjával nincs jóban(nagyon), sok-sok év ment el a nagyon rosszemlékű láthatásokkal. Az édesapja hangoztatottan szereti, csak nem tudja kimutatni az érzelmeit, hirtelen haragú, üvöltözős típus, a láthatásokon általában ment a lelki gyötrés, nyomásgyakorlás, a "majdénmegmondomhogymilesz". Kb 2 éve a gyerek egyre ritkábban ment a láthatásokra emiatt, illetve volt egy nagyon komoly üvöltözésük, mert engem ócsároltak, a gyerek meg kiállt mellettem, meg elmondta, hogy nem akar odamenni többé. Az idén nyáron a kislány úgy gondolta, hogy ő többet nem megy az apjáékhoz. Én is és a szüleim is kértük, hogy menjen el, ki lehet valahogy bírni, próbáljon pozitívan hozzáállni, majd mostanság már úgy, hogy nem kellene megvárni, míg kitör az országos botrány, mert akkor tényleg csak üvöltözés lesz, stb, stb... Hát most úgy néz ki, hogy ki fog törni...
A kérdésem az, hogy a gyermek (illetve én) meddig vagyunk kötelesek rendelkezésre állni a láthatás ügyében, illetve ha a gyerek nem akar menni, meddig lehet erre kötelezni? Milyen lehetőségei vannak ellenünk, illetve kikényszerítheti-e, hogy a gyereknek mennie kelljen? A volt férjem nem fizeti a gyerektartást a nyár óta, de ez nem is érdekel, csak hagyjon békén.

Kérem a segítségeteket ebben: Varga Gabriella (varga.odor@hdsnet.hu)

Köszönöm

monalisa1 # 2008.11.18. 16:09

Mivel a leírt eset valószínűsíthetően mindkét részről előbb-utóbb a gyámhatóságon köt ki mint panaszolás, tanácsos lenne az ők véleményét, tanácsát kikérni.

A láthatás/kapcsolattartás problémája és a t.díj fizetésének kötelezettsége nincs kapcsolatban egymással., nemfizetés esetén visszamenőleg 6 hónapra kérhető az elmaradás - bírósághoz kell fordulni.

Külön tudnám javasolni, hogy apa és lánya közt egy ideig "szüneteljen" a kapcsolat, hátha mindketten átgondolják ez alatt a dolgot - remélt pozitív irányba.

Monaliza
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2008.11.18. 16:18

És senki és semmi nem tiltja azt, hogy egyik-másik láthatáson te is ot legyél - mintha egy normális család lennétek. Tessék közös probramot csínálni: mozi-, színház- vagy kirándulás, miközben csak el tudsz beszélgetni te is a volt férjeddel. Illetőleg remélt békességben egymásal, hármasban.

Szóval nem kell a kislányt egymagára hagyni a "medvével" szemben.

gabtsika # 2008.11.18. 18:22

Szia!

Köszönöm a tanácsot, megyek a gyámhivatalhoz.
Az apával lehetetlen elbeszélgetni. Legutóbb, amikor szerettem volna segítségképp tanácsokat adni Neki, hogy szerintem hogyan tudná a gyerekkel fennálló helyzetet javítani (pl jó lenne, ha a gyerek úgy érezhetné, hogy szeretettel várják náluk, akár kérdezze meg a gyereket, hogy mi van vele, hogy van, mit szeret csinálni), egy akkora leordítást kaptam, hogy én ne szóljak bele, hogy hogy intézik a kapcsolatukat, a gyerek már van olyan nagy, hogy nem kell az anyja szoknyája mögé bújni, ha probléma van, mondja meg, ha nem akar menni, és ennyi. Ehhez képest a gyerek megmondta, hogy nem akar menni, és mégis megy a hirig... Tudom, hogy a gyerektartás és a láthatás nincs összefüggésben, de már nekem mindent megérne, ha a 15 éve fennálló másik életének való megnyomorítása megszűnne.... Ja, a láthatás úgy megy, hogy a gyereknek oda kell mennie hozzájuk a hétvégére, ott KELL aludnia (mivel más hely nincs, a földön egy szivacson), és azt sem engedték meg, hogy a gyerek akár éjszakára (4 villamosmegálló) hazajöhessen úgy, hogy akár másnap visszamegy. Ennyit erről. Nem szeretik a gyereket, vagy ha ilyen a szeretet, akkor az borzasztó.. Nem érdekli mit szeretne, vagy mi a jó a gyereknek, az a lényeg, hogy ő rendelkezhessen felette. Ennyi. De azért köszönöm.
Gabi

monalisa1 # 2008.11.19. 14:10

Tessék elmenni a gyámhatósághoz és tanácsot kérni tőlük, mert az apa "kezelhetetlen".

Megértem, hogy szegény kislány nem "önként és dalolva" megy a láthatásokra - egy görcs a gyomra az idegességtől, a félelemtől. Akkor meg minek a kapcsolattartás?!

"Diktál" a volt férjed mindmáig és mutatja: ő a "erős"...

monalisa1 # 2008.11.19. 14:13

Üljön a leányzó a tv és/vagy a sz.gép elé és másfél napig bambulja azt (...) - ekként és passzívan levan az aktuális láthatás. Vagy vigyen egy rakás aktuális tanulnivalót. A családi életben nem kötelező résztvenni... Előbb-utóbb nem fogják hívni majd!...

reker # 2008.11.19. 15:16

Sziasztok!

Helyzetem jelenleg.
a bíróság megítélt nekem 20 % gyerektartás, és a minimum 20 ezer forintot pedig apuka csökkenten így környezettanulmány lesz nála emiatt.
KÉrdésem, hogy mennyire csökkenthetik le az összeget?
a másik pedig, hogy az elmaradott gyerektartást részletben fizeti ki apuka, mennyi idő az, amennyi alatt ki kell neki fizetnie. 14 hónappal van jelenleg elmaradva

Köszi

reker # 2008.11.19. 15:27

Ja és apuka nem kér láthatást, mondván, hogy úgysem lesz pénze jönni látogatni a gyereket. Ilyen formában én tartozok-e neki valamiről is beszámolni gyerekkel kapcsolatban? És köteles vagyok e bírósági végzés nélkül láthatást biztosítani neki.

monalisa1 # 2008.11.19. 17:37

Az hogy mennyire csökkenthető a minimum havi t.díj összeg, azt itt neked senki nem tudja megmondani - sok körülménytől függ.

Persze ez nem azt jelenti, hogy a minimum és a ténylegesen megitélt összeg közti különöbezetet utólag nem kellene megfizetnie, nem, hanem pl. átmenetileg munkanélküli, vagy tartósan táppénzen van stb. és ezért időszakosan kevesebb a jövedelme. (A kevesebb fizetés okát igazolnia kell.)

A jelen 14 hó elmaradással kapcsolatban jó ha tisztán látsz: ezt a pénzt csak akkor követelheted, ha az elmaradás legelejétől dokumentálhatóan (!) követelted tőle, mert ellenkező esetben mondhatják: nemigazán jártál a dolognak utána...

Egyébíránt t.díj 6 hónapra visszamenőleges, ha nem lett követelve...

Ismétlem: dokumentummal kell bizonyítanod, hogy 14 hónaptól követeled az elmaradást., az esetleges szóbeli kérés az kiment a kémányfüsttel...

Ha okés a 14 hónap dolga, akkor a felgyűlemlett tartozás megfizetésére - a rendes havi díj fizetésén felül - adj neki pl. 36 hónap részlet lehetőséget. (Aztán az már az ő dolga, baja...)

A láthatás dolga:
Nem tudni hogy mi okból köztetek most a jelentős távolság, vagyis van-e gyámhatósági/bírósági engedélyezésed a messze távolba történt költözésre?!
Valamint ő hozzájárult-e ehhez??!

Ha esetlegesen ez csak egy "partízán akció" részedről, akkor akár még nagy bajban is lehetsz...

Ha legális volt az elköltözésed, az apa és a gyermek közt a RENDSZERES találkozást bíztosítanod kell - akár még annak költségvonzatát is kényszerűen magadra tudni.

Tehát ha a bíróság nem tiltotta el az apát a gyermekétől, akkor neki joga van őt látogatni, vele talákozni - amilyen gyakran csak ez lehetséges.

Javaslom olvassad az egyik-másik topicot, mert elégé kivesézett téma az egyes láthatások közelekedési/utazási költségtényezője.

Monalisa
laikus hozzászóló

reker # 2008.11.19. 19:05

Úgy lett kérve, hogy a gyerek születésétől kezdve kérjük a gyerektartást. El is lett indítva akkor az egész procedúra. Ez volt 14 hónapja.
A láthatásról meg annyit, hogy mi apukával sosem éltünk együtt. Én élek állandó lakcímemen mint mindig, ő úgyszintén. Nem volt élettársi kapcsolatunk sem. Szimplán együtt jártunk 3 évig és utána lettem terhes. Terhesség kapcsán szétmentünk, mondván, hogy neki nem kell a gyerek.
És ezért írtam, hogy mondta ő, hogy nem kér láthatást bírósági úton, mert nem lesz rá úgysem pénze, hogy jöjjön és látogassa.
Ezért kérdeztem, hogy van e kötelességem így neki láthatást biztosítani. vagy ez teljesen az én belátásomon múlik.

reker # 2008.11.19. 19:07

ja és visszatérve a részletfizetésre. Kérhetem akár akkor azt is, hogy 1 év alatt fizesse ki a hátralákot?
nincs ilyenkor megszabva egy max idő amin belül neki ki kell fizetnie?

monalisa1 # 2008.11.19. 19:24

A történet részletezése után már okés a dolog, vagyis a 14 havi elmaradás az akkor valóban annyi. Ami a megfizetés dolgát illeti, ha még a láthatásra sincs pénze (...) akkor hiu remény az egy év alatti megfizetés...

Tehát meg kell tudni egyezni vele a havi részletekben, és azt írásba is foglalni! Ha nem fizeti, ráküldheted a bírósági végrehajtót: vagy a béréből vonatja le vagy foglal tőle amit tud...

Te SOHA ne akadályozd, hogy a gyermekét láthassa - úgyse akar menni...

Te biztosítod a kapcsolatot, az már az ő lelkiismereti terhe, ha esetlegesen nem él a törvény biztosította jogával.

Azért egy havi egyszeri alkalmat "csíkarj" ki belőle, legalább is legyen róla papírod: mehetne ha akarna...

Sajnálatos amit kettőtök közt történt, de hát az Élet megy tovább.

monalisa1 # 2008.11.19. 19:31

Ha netán mégis menne a gyermekét látogatni te csak mint passzív jelenlévő: mosogass vagy vasalj a másik szobában stb., miközben az apa zavartalanul kettesben játszadozik a kicsivel. Tehát ne az esetleges veszekedéssel teljék a látogatás...

Baltazar01 # 2008.11.19. 22:12

Kedves Obudafun és aki volt már hasonló helyzetben!

Úgy emlékszem,mintha írtad volna egyszer hogy gyámhivatalban dolgoztál.
Segítséget kérnék abban,hogy ha a volt feleségem az iskolaválasztásnál kihagy mindenből és azt hangoztatja az igazgatónak,hogy neki ítélték a gyermeket,ő jogosult átíratni,akkor ez ellen mit lehet lépni? Továbbá,ha kiderült,hogy a volt feleség netto jövedelmének 90%-a az adósságainak törlesztésére megy, a tartásdíj és családi pótlék a rezsiere, és nem telik ez miatt kajára a gyermeknek,akkor mit lehet tenni?
Az illetékes gyámhivatalhoz írtam levelet,amiben leírtam a problémát,és kértem hogy vizsgáljék meg a helyzetet a gyermek védelmében.Kaptam tőlük egy levelet mi szerint "hatáskör hiányában áttették a családsegítő közpotnak". Ott pedig tudom,hogy nem fognak tenni semmit,már hasonló tapasztalatom volt velük.Akkor is azt írták: bele kell nyugodni,higgyem el hogy nem lehet tenni semmit.
Sajnos a volt feleség a helyi polgármesteri hivatal dolgozója,és ezért érzem hogy nem is akarnak tenni.
Már korábban is valaki a gyámhivatalt említette,hogy rájuk tartozik,és ha nem intézkednek,akkor a megyeihez lehet fordulni tovább.
Hogy is van ez akkor pontosan?

mendez # 2008.11.19. 22:31

Ha polgármesteri hivatal dolgozója, akkor elfogultságra való hivatkozással kérhetsz másik szerv kijelölését!
A gyámhivatal elég kis pont ez ügyben, a bíróság jogosult döntést hozni, ha van erre irányuló kereset! Adj be keresetet, és kérd a közös szülői felügyeleti jog gyakorlását!
Ha nem engedik, akkor az egyenlő szülői jogok sérülnek! Valamilyen konszenzus mindenképpen születni fog. Addigra viszont eltelik x idő, és már nemigen lesz beleszólás a tényleges iskolaválasztásba! A legjobb szerintem a szép szó! Észérvekkel próbáld meggyőzni!
Ha nem tudod meggyőzni, akkor legyél aljas vele, és adj be az elmeállapotára vonatkozó vizsgálati kérelmet! Ettől bármilyen egyébként normális ember bekattan, és lesz mit megállapítani!
A lényeg hogy ezt ne említsd meg előre!
Megtanultam ma, a második tárgyaláson, hogy nem játék a válóper! A nők simán letaglózzák férfit, aki nézi gyermekét, és nem támad vissza!
Csak támadjon vissza! Az önbecsülése szenved egyébként csorbát, ami, ha nincs, akkor könnyű játékszerévé válik egy elszánt aljas feleségnek!

Mókusélet # 2008.11.20. 12:22

Sziasztok!
holnap megy a párom és a felesége a gyámhatóságra.Párom jelentetkezett először náluk, mert eltiltotta a gyerektől a feleség.
Gyámügy behívta anyukát, felvilágosították, hogy mit tehet mit nem, holnap van az egyezkedés.
Azt mondta a gyámügyes-egyébként nagyon kedves, segítőkész volt- hogy pontokba szedve mindenre kiterjedően irjon, hogy mi az amit szeretne.
Mi legyen benne feltétlenül?
Párom azt kérte, hogy minden második hét szombat reggeltől-vasárnap estig, nyáron 2 hét és ha majd sulis lesz, akkor a szünetek fele.Anyuka viszont azt szeretné, ha gyereket a lakásából nem lehetne elhozni és hallani sem akar arról, hogy nálunk aludjon.Állítólag 3 éves koráig ezt kérheti.Hogy fogják a nagyszülők látni,mikor 200 km-re laknak, ha nem hozhatja el?
Mi van akkor, ha ott sem sikerül megyegyezni?A gyámügyes azt mondta, hogy pszichológus vizsgálja mindhármukat, de persze anyuka erről hallani sem akar(őt ugye régóta kezeli) Kötelezheti a gyámügy erre?Köszi a választ.

mendez # 2008.11.20. 14:23

Magam is hasonló cipőben járok, de még nem ennyire rossz a helyzet!
A lényeg hogy az apának olyan jogai vannak az anyával megegyezően, ami egyenlő esélyeket kell, hogy teremtsen! Ha ez nem valósul meg, akár az anya magtartása miatt, akkor minden alkalommal a gyámügynél be kell jelenteni. Amikor már lesz egy rakás papír, akkor szimplán a fénymásolatokat az anya orra alá kell tenni, és elmondani hogy ez pert jelent. Vagy normálissá változik /ezt kétlem!/ vagy nem. Ha nem, akkor a válás után is van gyermek elhelyezési per, és van közös szülői felügyeleti jog megállapítására lehetőség. Ez utóbbihoz egyetértés szükséges a felek között! Ha az anya öntörvényűen nem hajlandó együttműködni, akkor a közös szülői felügyeleti jog három elemét kell külön-külön módosíttatni.
Mielőtt bármit tesztek, javaslom egy diktafon vásárlását, egy kis megelőző csapás mérésére.
Beszéltetni kell az anyát, lehetőleg akkor, amikor a gyerek is beszél. Mondja csak az anya, hogy nem adja, meg szidja a férjet, aki csendben beszéljen hozzá. Ha a gyerek hangjai is rajta van a felvételen, akkor mivel az apja vette fel az utókor számára!!! Senki sem, szól egy szót sem, még ha az anya pert is indít! Ha indít az sem baj, max 10 000,- Ft-os birság van érte!
A lényeg hogy sose engedjétek, hogy az anya magénak tudja 100% a gyereket! Két emberé, a gyermek!

És végül:
A szülői felügyelet közös gyakorlása
A szülői felügyeleti jogot a szülők együtt gyakorolják (közös szülői felügyelet), még abban az esetben is, ha már nem élnek együtt. Ha a szülők külön élnek, természetesen megállapodhatnak abban, hogy kizárólag egyikük fogja ellátni a szülői felügyelet részjogosítványait. Ha a gyermeket a gyermek elhelyezése iránti per vagy a házasság felbontása során valamelyik szülőnél elhelyezik, a felügyelet gyakorlása ezt követően már csak azt a szülőt illeti meg, akinél elhelyezték a gyermeket. A szülők azonban ebben az esetben is kérhetik a bíróságtól, hogy maradjon fenn a közös szülői felügyelet .
A gyermek sorsát lényegesen érintő kérdésekben közös szülői felügyelet hiányában is közösen döntenek a szülők, kivéve, ha a bíróság korlátozta, szüneteltette vagy megszüntette a külön élő szülő felügyeleti jogát.
A családjogi törvény (1952. évi IV. tv., a továbbiakban: Csjt.) értelmében a gyermek sorsát lényegesen érintő kérdésnek minősül:

1. a gyermek nevének a meghatározása és megváltoztatása,
  2. a gyermek tartózkodási helyének a kijelölése, illetve
  3. a gyermek iskolájának és életpályának meghatározása .

A bíróság ezen túl feljogosíthatja a szülői felügyeletet nem gyakorló szülőt a gyermek vagyonának kezelésére és vagyoni ügyekben a törvényes képviseletre. A gyermek érdekeinek védelmében a bíróság nem csak feljogosíthatja valamelyik szülőt a szülői felügyelet körébe tartozó fenti részjogosítványok gyakorlására, hanem bármely részjogosítvány gyakorlását korlátozhatja, megvonhatja, illetve szüneteltetheti is .

Baltazar01 # 2008.11.21. 07:25

Kedves Obudafun!

Úgy emlékszem,mintha írtad volna egyszer hogy gyámhivatalban dolgoztál.
Segítséget kérnék abban,hogy ha a volt feleségem az iskolaválasztásnál kihagy mindenből és azt hangoztatja az igazgatónak,hogy neki ítélték a gyermeket,ő jogosult átíratni,akkor ez ellen mit lehet lépni? Továbbá,ha kiderült,hogy a volt feleség netto jövedelmének 90%-a az adósságainak törlesztésére megy, a tartásdíj és családi pótlék a rezsiere, és nem telik ez miatt kajára a gyermeknek,akkor mit lehet tenni?
Az illetékes gyámhivatalhoz írtam levelet,amiben leírtam a problémát,és kértem hogy vizsgáljék meg a helyzetet a gyermek védelmében.Kaptam tőlük egy levelet mi szerint „hatáskör hiányában áttették a családsegítő közpotnak“. Ott pedig érzem,hogy nem fognak tenni semmit,már hasonló tapasztalatom volt velük.Akkor is azt írták: bele kell nyugodni,higgyem el hogy nem lehet tenni semmit.
Sajnos a volt feleség a helyi polgármesteri hivatal dolgozója,és ezért érzem hogy nem is akarnak tenni.
Már korábban is valaki a gyámhivatalt említette,hogy rájuk tartozik,és ha nem intézkednek,akkor a megyeihez lehet fordulni tovább.
Hogy is van ez akkor pontosan?

gabtsika # 2008.11.21. 08:05

Sziasztok,

Köszönöm a tanácsokat.

Beszéltem a gyámhivatallal, és jól megkaptam a magamét.. A gyereknek nincsenek jogai, 18 éves koráig köteles menni, betartani a 8-10 éve hozott bírói határozatot. Vagyis köteles lenne kéthetente péntek délutántól vasárnap estig elmenni a papájáékhoz. Mivel pár hónapja nem teljesítjük a kötelességünket, ha ugrálok, próbálkozom valamivel, akkor engem még jól meg is büntetnek...
A gyerek kivan. Észérvekkel nem tudok rá hatni, hogy valamiképp mégis menjen. Nekem is elegem van már abból, hogy 8-10 éve küzdök (a gyerekkel, mert csak átvittem eddig, annak ellenére, hogy akár az egész utat végighányta a stressztől, hogy az ottlét után napokig nem talált magára, magába fordult, sírt, satöbbi). Szóval megértem, és én már nem akarok Vele kiszúrni, nem akarom bántani. Nem tudom mi legyen. A papa által közölt "nekem semmi közöm a dolgokhoz és ne szóljak bele" után nem leszek hülye én kezdeményezni megint Vele egy beszélgetést, hogy megint lehetősége legyen velem szemben is fölényeskedni.

Gabi

véső (törölt felhasználó) # 2008.11.21. 09:21

gabtsika

Te is jól beáldoztad a gyerekedet...(bosszúra) most
meg itt nyavalyogsz mert a nyakad kőré tekeredett az ügy...

gabtsika # 2008.11.21. 10:29

Hát, Neked meg én is gratulálok, különösen a stílusért és az empatikus készségeidért. Kívánhatom, hogy kerülj ilyen helyzetbe és fájjon Neked is rohadtul, hogy megtudd, miről beszélsz...

ObudaFan # 2008.11.21. 10:30

Baltazar01

Bár gyámhivatalban sosem dolgoztam, de egyelőre várd meg, mint mond a családsegítő, és ne élj olyan prekoncepciókkal, hogy ők úgysem segítenek.

Mókusélet # 2008.11.21. 10:56

Megvolt a gyámügyi egyeztetés.........sikertelen.anyuka semmiben nem hajlandó engedni, a láthatást csak a saját lakásán engedi egy héten 2* délután.Közben beadott a bíróságra valamit, amit nem volt hajlandó a gyámügyesnek sem elárulni, hogy micsoda:bontóper vagy gyermekelhelyezés.A gyámügyes szerint meg kell várni a bírósági döntést, addig nem tud tenni semmit.Ez van, jön a karácsony ott rugunk a másikba, ahol a legjobban fáj!Ha felhívjuk a bíróságot, az ügyiratszám alapján megmondják hogy mi az?

reker # 2008.11.21. 19:09

Érdekelne, hogy az elmaradott gyerektartást, ami 14 hónap, azt apuka részletekben szeretné kifizetni. Nekem kell kérnem, hogy mennyi idő alatt fizesse ki, vagy a bíróság szabja meg.
Minimálisan 20 ezer ft gyerektartást kértünk, melyre ő környezettanulmányt kért, hogy sokallja. Ez befolyásolja ez azt, hogy én 6 hónapot adok neki úgymond, hogy visszafizesse a tartozását?

Gábriel38 # 2008.11.21. 20:02

Én azt szeretném megtudni, hogy van-e korhatár a gyerek-tartásdíj fizetésében? Addig kell fizetni, amíg a gíerek nappali tagozaton tanul, vagy pl. max.25 éves koráig? Ha 30 évesen is tanul, akkor is jár? Előre is köszönöm a segítséget!