Ha semmilyen jelzés nincs, akkor ilyen előzmények után szerintem meg, de előzetesen jelezd felé, hogy mostantól ezt a gyakorlatot követed, hogy ha nem jelzi, hogy késik, akkor 20 percnél nem vársz rá többet. Egyébként ha nem teljesíti a kapcsolattartással kapcsolatos kötelezettségét, 30 napon belül a gyámhatóságtól végrehajtást kérhetsz.
Gyerektartás és láthatás
Elnézést, megismétlem a kérdést, hátha valaki tud nekem is segíteni!
Tisztelt Fórumozók! Kapcsolattartással kapcsolatban szeretnék kérdezni. Elváltam, bíróság szabályozta az édesapa láthatását, de ő ennek nem tesz eleget. Több hét is kimarad, mire elviszi a gyereket és többször előfordult, hogy jóval hamarabb hazahozta, mint "kellett volna". Sajnos ilyen esetekben nem szól, így teljesen kiszámíthatatlan az életünk. A kérdésem az lenne, hogy amennyiben az édesapa nem jön láthatásra, meddig kell várnunk? Sajnos van, hogy a munkahelyemre kellene mennem ilyen esetekben. A másik kérdésem az lenne, hogy amennyiben az Óvodából viheti el a gyereket, ott mennyi ideig kell várjunk, mielőtt elvihetem? A láthatás 3-5-ig lenne bizonyos hétköznapokon, de van, hogy 4 után megy csak a gyerekért és van, hogy egyáltalán nem. Megtehetem-e, hogy 15-20 perc után elviszem a gyereket az oviból? Félreértés ne essék, nem az édesapa elől szeretném ellopni a gyereket, csak egy kis biztonságérzetet vinni az életünkbe. Köszönök bármilyen információt!
Tisztelt Fórumozók !
Párom 2004-be elvált .Két-akkor még -kiskorú gyermeke után 30000 ft gy.tartást fizetett.
/Sajnos kézhez,tudjuk ezzel nincs teendő/
A napokban érkezett egy levél -önálló bírósági végrehajtótól-elmaradt gyermektartás miatt,ami létiltásra került fizetéséből .
Ez eddig jogos ,mivel kb egy évig nem tudott fizetni.
De kaptunk másik levelet is ahol már adók módjára akarják behajtani a volt feleség által az államilag megelőlegeztetett gyermektartást.És persze azt is most tudtuk meg ,hogy árverezésre került párom házrésze is a gyermektartás miatt.
Kérdéseim :jogos-e,hogy egy tartozást kétfelé fizessünk ?
Ha tudnánk tanúval bizonyítani,hogy fizetett változtat-e az összegen ?
Honnan tudjuk kikérni a válást kimondó végzést?/Az ország másik felén élünk,írásban vagy telefonon lehet-e intézni?/
Gyermektartás csökkentését érdemes kérni?ha igen ,mire lehet hivatkozni?
Jelenleg élettársi kapcsolatban élünk.Én válófélben vagyok ezért gyermektartást még nem kapok.Négy gyermekem van ,három kiskorú és egy nappali tagozaton tanuló -18 éves-. Tehát ez a kétfelé való fizetés a megélhetésünket veszélyezteti.
A segítséget és a válaszokat előre is köszönöm !
Tisztelt Fórumozók! Kapcsolattartással kapcsolatban szeretnék kérdezni. Elváltam, bíróság szabályozta az édesapa láthatását, de ő ennek nem tesz eleget. Több hét is kimarad, mire elviszi a gyereket és többször előfordult, hogy jóval hamarabb hazahozta, mint "kellett volna". Sajnos ilyen esetekben nem szól, így teljesen kiszámíthatatlan az életünk. A kérdésem az lenne, hogy amennyiben az édesapa nem jön láthatásra, meddig kell várnunk? Sajnos van, hogy a munkahelyemre kellene mennem ilyen esetekben. A másik kérdésem az lenne, hogy amennyiben az Óvodából viheti el a gyereket, ott mennyi ideig kell várjunk, mielőtt elvihetem? A láthatás 3-5-ig lenne bizonyos hétköznapokon, de van, hogy 4 után megy csak a gyerekért és van, hogy egyáltalán nem. Megtehetem-e, hogy 15-20 perc után elviszem a gyereket az oviból? Félreértés ne essék, nem az édesapa elől szeretném ellopni a gyereket, csak egy kis biztonságérzetet vinni az életünkbe. Köszönök bármilyen információt!
Kaito
Semmi köze anyukának ahhoz, hogy mi a volt anyósa telefonszáma.
Ahhoz se, hogy mit csinál a gyerek.
Egyáltalán. Szakadjon le a gyerekről, és ne akarja tudni / vagy uralni?/ minden lépését.
Legfőképpen azért mert bármilyen furcsa, akkor amikor apukánál van a kicsi, akkor apukának vannak jogai, és neki nincsenek. Hoppá!
Ha kétségei vannak, akkor tegyen bejelentést.
Jól megalapozott bejelentést.
Egyébként elhajtják.
Elvileg nem.
Nagyon szépen köszönöm!
Ő azt mondta, hogy beszélt a bírósággal telefonon és azt mondták neki, hogy a papírral menjen be az én munkahelyemre!Ezek szerint ez nem így fog neki működni?!
Majd a bíróság, vagy a végrehajtó megkeresi a munkahelyet. Összesen 50%-ot.
Köszönöm az infót!
Azt szeretném még kérdezni, ha már volt gyerektartási eljárás,de utána együtt éltünk 1 évig és most már végleg vége akkor ő a jogerős határozattal csak a bíróságon tiltathat le a béremből, vagy a munkahelyre menve is el tudja e intézni a letiltást?
Ha fog az apeh is a béremből 33%-ot, akkor mennyit foghatnak így összesen a béremből? 50%-ot a nettóból?
A választ előre is köszönöm!
Igen, de a gyermek elhelyezésének megváltoztatását csak abban az esetben lehet kérni, ha azok a körülmények, amelyekre a bíróság a döntését alapította, utóbb lényegesen megváltoztak, és ennek következtében az elhelyezés megváltoztatása a gyermek érdekében áll.
Üdvözlök mindenkit!
A kérdésem az lenne, hogy ha még nem volt válás, de már volt gyerektartási eljárás akkor ha beadom a válást újra tárgyalják a gyerektartást illetve elhelyezést?
A választ előre is köszönöm!
A kapcsolattartást szabályozó határozat szerint kell biztosítani a kapcsolattartást.
Az apa lakása, de ott laknak a gyerekekkel. Ilyenkor mi a helyzet?
- Polgári pert indíthatsz a gyermek elhelyezése, gyermektartás, kapcsolattartás iránt. Célszerű kérni, hogy a bíróság már a per elején hozzon ideiglenes intézkedést, hogy addig is kapd a gyermektartást, amíg a per be nem fejeződik.
- Szintén polgári perben.
Tisztelt Fórumozók,
2 éves közös gyermekünk apukájával nem vagyunk összeházasodva, apasági nyilatkozatot tett a születés előtt az önkormányzatnál. Sorozatos hűtlensége miatt tovább már nem fenntartható a kapcsolatunk. A lakásomból nem hajlandó elköltözni, ahova nincs bejelentve hivatalosan egyébként. Itt 3 éve lakunk együtt.
Kérdéseim:
- Ha ugye nincs válási procedúra, hogyan tarthatok igényt mégis gyerektartásra, illetve hogyan szabályozható a láthatás?
- Ha nem hajlandó elköltözni, hogy érhetem el jogi úton a kiköltözését? (vagy marad a zárcsere? ezt a jó kapcsolat megőrzése miatt nem akartam bevetni,)
Köszönöm előre a válaszokat.
Függ a gyerekek szükségleteitől. Ha azt a kisebb összeg is teljes körűen fedezi, akkor a kisebb összeget ítéli meg a bíróság.
Kérdés: három gyerek esetén ha az elválni szándékozó szülő kiemelten magas keresetű marad a 45% (3*15 mint minimum) vagy elképzelhető alacsonyabb százalék megitélése ha egyébként nem tudnak megállapodni és a bíróságtól kérik a gyerektartásdíj megállapítását? Mi jelenleg a gyakorlat? Gyerekenként 60000 Ft-os ajánlatot nem fogad el a másik fél.
Köszönöm!
Ahhoz már kell a másik szülő hozzájárulása. Mégiscsak az ő lakásáról van szó.
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék. Gyermekkel a kapcsolattartás szabályozva lett 2 hetente hétvégén és hétköznap egy délután, amikor az apa elviheti a gyerekeket. Valamint a szünetek fele. Érdeklődnék, hogy ha az apa szeretné meglátogatni a gyerekeket ezen felül a gyerekek lakhelyén, megteheti-e?
Nincs mit.
Köszönöm!
A végrehajtó felé nyilatkozhatsz, hogy nincs elmaradása.
Tisztelt Fórumozók!
Olyan problémám van,hogy gyermekem apja tegnap felhívott és számon kérte rajtam hogy milyen tartozása van felém,mivel a bérpapírján fel van tüntetve 100000 forint gyermektartás elmaradás. Erre közöltem vele hogy nem tudok róla hogy lenne elmaradása,mivel minden hónapban megkaptam a 10000 Ft gyerektartást. Mondtam neki hogy kérdezze meg a munkáltatóját,mivel ők intézik ezt. Azt állította hogy ez megtörtént és ott azt mondták neki állítólag,hogy én bizonyítsam hogy nincs elmaradása. Kérdeztem tőle hogy ezt mégis hogy képzeli(k),erre ő küldjön a végrehajtó egy igazolást hogy neki nincs elmaradása és akkor leveszik a bérpapírról ezt. Kérdem én,nem a munkáltató joga könyvelni a gyerektartás kifizetését,és ha volt elmaradása de azt kifizették akkor annak törlését? Amikor annak idején megítélték a gyerektartást és nem fizette nyolc hónapig,akkor fordultam végrehajtóhoz hogy behajtsuk a munkáltatóján azt. De annak már 4 éve és azt kifizették. évvel ezelőtt pedig a munkaügyi központ keresett meg,hogy miért érkezik vissza hozzájuk a gyerektartás amit próbálnak hónapok óta kiküldeni. Mondtam nekik azért mert elköltöztünk a megadott címről. Kellett nekik küldenem egy hivatalos kérelmet és okiratmásolatokat,hogy kézhez kaphassam a gyerektartást.
Mi ilyenkor a teendőm,vagy van-e bármiféle teendőm evvel kapcsolatban?
GNapocska,
Nincs joga egyedül megváltoztatni a gyerek lakcímét, támadd meg az okmányiroda határozatát.
[nekem sikerült]
Tacitusz,
bármennyire is erkölcstelen lépésnek tartom én, amit tervezel, gyakorlati szempontból nyugodtan magadnál tarthatod a személyit, a rendőrség, a bíróság és a gyámhivatal a kisujját sem fogja mozdítani a gyerek anyjának a panaszára. Ezt onnan tudom, hogy én a másik oldalon vagyok, és hiába hivatkozom arra, hogy a gyereknek anyagi kára van (bünteti a bank, mert nem tud bemenni az irataival a saját számlája ügyeit intézni), nekem anyagi károm van (10%-os helyett 100%-os MÁV-bérletet kell vegyek a lakóhelyünk és az iskola között, mert a különélő szülő átiratta a gyerek lakcímét a saját lakcímére, ami másik településen van), hiába hivatkoztam arra, hogy a más iratát elvenni okirattal való visszaélés, az összes hivatal hülyének néz és nem hajlandó törődni az üggyel. Viszont számolj azzal is, hogy az anya egyszerűen be fogja jelenteni, hogy elveszett a személyi és készíttet újat. Ekkor persze feljelentheted a hivatal félrevezetéséért, azt viszont nem tudom, hogy egy ilyen szituációban Neked mit varrnának a nyakadba.
Más.
Friss problémám, hogy elkerülendő a későbbi büntetést, megkérdeztem a gyámhivatalt, hogy szerintük a mi ítéletünk alapján az őszi szünetet hogyan kell felosztani. Erre közölték, hogy nekik nem szabad értelmezni az ítéletet, és nem hajlandóak véleményt nyilvánítani. Nyilván majd utólag - amikor hirtelen tisztük lesz az ítélet-értelmezés - jól megbüntetnének, akármit is csinálok most. Egyszerűen nem tudom, hogy ezek most szimplán a pénzbevételre játszanak, vagy tényleg ennyire hülyék? Kezdek ott tartani, hogy kérni fogom a bíróságon azt, hogy egyáltalán ne legyen a különélő szülőnek kapcsolattartási joga soha, mert akkor legalább tuti világos a helyzet és akkor mehetnek át a gyerekek, amikor akarnak.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02