Gyerektartás és láthatás

monalisa1 # 2008.11.21. 20:21

reker

Ha nem tudtok megegyezni akkor a bíróság határozza meg az elmaradás megfizetésének havi terminusát - lévén a körülményeket mindkét félnél ismeri ill. ismerni fogja.

monalisa1 # 2008.11.21. 20:33

Gábriel38

Nincs ama bizonyos max 25. életkori korlátozás. Ellenben van aki lassabban tanul..., vagy az egyik-másik évet valamilyen okból kihagyja - igaz ebben az esetben ezen időre nem biztos hogy megilleti "a" felnőttartás havi járadéka. Ami lényeges: beíratkozott szemeszterenként jár a t.díj - ha arról szeptember/február hónapokban igazolást mutat be.

Van olyan is, hogy egy évre külföldre megy tanulmányi/szakmai okból, nos ebben az esetben jár a pénz.

Minden esetre ha valamiként "kilóg a lóláb", az apa bírósághoz fordulhat és kérheti a t.díj kötelezés felülvizsgálatát - vagy éppenséggel mérséklését.

Monalisa
laikus hozzászóló

kalamalyka # 2008.11.21. 21:16

Szerintem nincs az a gyermek ( :) ) aki 30 éves koráig ne szerezné meg élete első szakmáját........... ugyanis a "gyerektartás" ami ugye már rég nem az, csak és csakis addig jár..........

monalisa1 # 2008.11.21. 21:41

Tudok olyan hegedűművész-növendékről aki az egyik neves külföldi zeneakadémia 6 évét 12 év alatt végezte el - egyébként kitűnő eredménnyel. Csak az egyes évek alatt hol az őszi hol a tavaszi szorgalmi időszakot halasztotta: ilyenkor mindig beült egy zenekarba pénzt keresni...

Igy ő végül is nem szorult a t.díjra. Tehát valóban lehet akár 30 éves korra is csak az első diplomát megszerezni.

lolo4343 # 2008.11.22. 17:53

Megpróbálom röviden.
A gyh. szabályozta a kapcsolattartást, mert az évekkel ezelőtti nem működött. Megfellebbeztem, mert a hétköznapi kapcs.tartás törlését kértem, nem élt vele 7 évig,már kapott lehetőséget, lemondta sorozatosan,a gyerek a 2 órát a kocsiban töltötte. A 2. fokú gyh. törölte, mert elfogadta az indokaimat.Az apuka kereseti kérelmet nyújtott be, mely szerint a határozat jogsértő a Ket.50.§(6) és a 72.§ (1) bek. szerint.
A tárgyaláson a személyes megjelenés ellenére apuka nem jelent meg.
A Bírónő először egyességet ill. próbaidővel akarta biztosítani a hétköznapot. Elmondtam ,hogy már kapott lehetőséget, nem élt vele és indokokkal alátámaszta ecseteltem, hogy miért nem tudom elfogadni.
A Bírónő itéletet hírdetett és előadta, élhet a hétköznapi kapcs.tartási jogával ,mert a 2. fokú gyh. határozat indoklása jogszerűtlen.
A tanácsotokat szeretném kérni, mit tehetek?

véső (törölt felhasználó) # 2008.11.22. 18:16

Tiszteletbe tartod a Bíróság döntését, és nem csak azt hanem az apa jogait is.

leányfalusi # 2008.11.22. 19:05

Jó estét! Gyermektartás ügyében érdeklődnék. Férjemmel elváltunk, két kiskorú gyermekünk van, akiket nálam helyezett el a bíróság. Én kértem volna gyerektartásként a gyerekenkénti 20-20 %-ot, kettőjükre 40 %-ot, de a bíró elutasított, mondván a volt férjemnek ingadozó a jövedelme ezért a gyerektartást csak fix összegben (a két gyerekre 50.000 Ft)tudja meghatározni. Hivatkozott egy Legfelsőbb Bírósági útmutatásra is, de sem a tárgyalási jegyzőkönyben, sem az ítéletben nem találtam pontos hivatkozást rá. Az ex jövedelméről annyit, hogy egy állami cégnél dolgozik közalkalmazotti besorolással, és három- négy havonta kap plussz összegeket jutalom gyanánt. (40.000 Ft-tól 120000 Ft-ig kb.). Én gyes mellett dolgozom, gyerekeim most kezdték a "közösségi életet", szeptembertől 60000 Ft-ot költöttem részükre gyógyszerekre (nem vicc), szinte mindig betegek. Tudna nekem valaki felvilágosítást adni erről a Legfelsőbb Bírósági útmutatásról? Köszönöm!

lolo4343 # 2008.11.23. 06:28

Kedves Véső!
Tehát véleményed szerint az apának joga van nem élni a kap.tartással, lemondani, stb. A Bíróság helyes döntést hoz mikor nem vizsgálja a részleteket? Kétlem.
Az apának nemcsak jogai, hanem kötelességei is vannak, mellyel nem élhet vissza. Ebben az esetben minden fórumon visszaél és agyermekét legkevésbé veszi figyelembe.
Szeretném a fórumozók segítségét kérni, hogy mit tehetek?.

Tamás123 # 2008.11.23. 07:31

Sziasztok!

Feleségem és köztem gyermekelhelyezési(és bontóper) van folyamatban, immár két és fél éve. Feleségem és élettársa 28 hónapja zárják el tőlem a gyermekemet. Feleségem és élettársa ellen kiskorú veszélyeztetése (gyermekem) miatt büntetőeljárás folyik, jelenleg az ügyészségen van az ügy, vádemelési szakban.

Három hónappal ezelótt írásban megkértem az I. fokú bírót, hogy semmiféle gyermekelhelyezéssel kapcsolatos végzést, ítéletet ne hozzon addig, amig az ügyészéség vádat emel. (a per felfüggesztése szót nem használtam) Viszont az két hónappal ezelőtti tárgyaláson használtam a kifejezést is, tehát kértem a bírót, hogy függessze fel a gyermekelhelyezést, az ügyészségi vádemelésig.

A bíró ezt elutasította ott a tárgyaláson, nem indokolta.

Ezt követően hozott egy részítéletet, mely kizárólag három dologról határozott:

1. Volt feleségemnél helyezte el részítélettel a fiamat.
  2. Gyermektartási díj
  3. Kapcsolattartás

Ezzel a részítélettel a mai napig nem találkoztam, úgy szereztem tudomást erről, hogy felhívtam a munkáltatóm bérosztályát, hogy a korábbiaktól eltérően, miért nagyon magas összegű gyermektartási díjat vontak. Kérésemre faxon elküldték nekem a részítéletet, amit ők már több, mint egy hónapja megkaptak. Tegnap személyesen bementem a bíróságra, hogy átvegyem, ez sikertelen volt, arról tájékoztattak, hogy a bírónál van az ítélet még.

Az alábbiakat szeretném kérdezni:

1. Jogszerű volt-e az, hogy a bíró egy gyermekelhelyezési perben figyelmen kívül hagyta a gyermekelhelyezés felfüggesztésére irányuló kérelmemet és a részítéletben a volt feleségemnél helyezte el a fiamat? (megjegyzem még, 28 hónapja elzárja a feleségem a fiamat, azóta egyáltalán nem lehettem vele)
  2. Jogszerű-e az, hogy a munkáltatóm már több, mint egy hónapja kézhez vette a részítéletet, én még személyesen sem juthattam hozzá, ezáltal a fellebbezési és egyéb jogorvoslati lehetőségeim is csúsznak.
  3. A munkáltatóm által megküldött részítéletben egy mondat sem szerepel indokláként, szó szerint nincs indoklás. Sem a gyermekelhelyezés, sem a kapcsolattartás, sem a gyermektartási díj vonatkozásában. Kérdésem az lenne, hogy amiatt van-e még a bírónál az én részítéletem, mert ki fogja egészíteni azt indoklással? (gondolok itt arra, hogy a munkáltatóra nem tartozik az indoklás, személyes jellegű dolgok) Vagy pedig ugyanazt az indoklás nélküli részítéletet fogom-e megkapni, mint a munkáltatóm?
  4. Ha ugyanazt kapom meg, mint a munkáltatóm. Köteles-e a bíróság indokolni egy ilyen tartalmú részítéletet? (szerény véleményem szerint igen, de hozzáértő válaszát szeretném kérni)

Köszönöm

véső (törölt felhasználó) # 2008.11.23. 09:44

lolo4343!

Ha Neked a Családjogi Törvény nem ad kellő eligazodást, akkor várj egy kicsit, jönnek majd ide elvált anyák akikkel közös erővel tudtok még rontani az amúgy is rossz helyzetben lévő gyermek sorsán..
Jó kis életprogram....

Akivalaki # 2008.11.23. 10:27

Egy gyerek felnevelése kicsit bonyolultabb mint kiszámolni kinek mi jár és kinek mennyit kell fizetnie!

ObudaFan # 2008.11.23. 14:15

leányfalusi!

Ha a másik szülő jövedelme idény jellegű, vagy nagyon ingadozó, akkor valóban csak a fix összeget lehet megállapítani.

ObudaFan # 2008.11.23. 14:21

Tamás123!

Kérdés, hogy részítéletről van-e szó, vagy valójában csak egy ideiglenes intézkedésről rendelekző végzésről, de a válasz szempontjából tulajdonképpen mindegy is.

1. Jogszerű, sőt, az nem lett volna szerencsés, ha a bíró felfüggeszti az eljárást. Hogy kinél helyezi el a gyermeket, az egy más kérdés, de ezekben a kérdésekben sürgősen dönteni kell. Ha nem ítéletben, akkor ideiglenes intézkedéssel. Egyébként máskülönben nagyon egyszerű lenne annak a szülőnek a helyzete, aki ellenérdekelt a helyzet rendezésében: csak új és új feljelentéseket kellene tennie a másik szülő ellen, és sosem lehet dönteni.
  2. Jogszerű, hogy oda érkezett meg előbb. Egyébként a tartás vonatkozásában törvénynél fogva előzetesen végrehajtható az ítélet - az ideiglenes intézkedés meg szintén - így a fellebbezésednek a döntésre nem lesz halasztó hatálya. Az nem derül ki, miért nem tudtál a határozatról.

3-4. Az ítélete is, és az ideiglenes intézkedésről szóló végzést is meg kell indokolni, indokolt határozatot fogsz kapni.

Tamás123 # 2008.11.23. 16:52

Kszönöm szépen a válaszaidat ObudaFan!

Mint laikusnak, a kiegészítéseiddel már logikus is a jogszerűség. Teljesen egyetértek azzal is, hogy a gyermek "sorsát" lehetőleg mielőbb intézni kell a gyermekelhelyzésről szóló döntéssel, nálunk ez a részítélet két és fél évet vett igénybe.

A határozatról azért nem volt tudomásom, mert az októberi tárgyalást követően már nem akartam másodszorra is időpont módosítást kérni a tulajtól az álalam bérelt lakás bérleti díjának fizetéséről, így nem tudtam megvárni a szóban kihirdetett részítéletet.

Természetesen bemehettem volna a bíróságra néhány nap múlva informálódni, de nem gondoltam, hogy jóval előbb kap a munkáltatóm, mint én. Persze feltételeztem, hogy a munkáltatóm egy indoklás nélküli határozatot kap, végső soron neki az a lényeg, nem pedig az indoklás.

Gyöngyusz # 2008.11.24. 10:51

Kedves Obudafan:-)

ismét itt vagyok és szeretnék véleményt vagy tanácsot kérni tőletek.
megkaptam a gyermekelhelyezésről a végleges jogerős végzést.
de van egy bökkenő, a láthatást a bíró eltévesztette, mert péntek 6 óra helyett péntek 4 órát jelölt meg,
és itt van a gondom..
sajnos sem én sem a gyermekem este 6 óránál előbb nem érünk haza,
azt viszont hogy az iskolából vigye el nem szeretném, mert a holmijait - főleg az iskolás- nem szeretném ha nem kapnánk vissza ( volt rá példa sajnos),
ő viszont sorozatban feljelentget a gyámhivatalnál?
mi a teendő? van megoldás erre az áldatlan állapotra?
előre is köszi ha tudtok segíteni vagy tanácsot adni.
Arra gondoltam, hogy esetleg lenne e rá joga a gyámhivatalnak ezt újraszabályozni....ha igen mit kell ( kellene ) tennem?

monalisa1 # 2008.11.24. 12:01

Ha te a 6 órai időpontot jelölted mint a gyermek átadásának reális idejét - és EZ le is van írva a jegyzőkönyvben, akkor kérjed a bíróságot a végzés utólagos kijavítására - valószínűleg elírás történt. (Hoznak egy korrigáló újabb végzést.)

Ha minden különösebb ok/indok nélkül határozták meg a 4 órát akkor úgy oldjátok meg ahogy tudjátok...

Ebben az esetben a gyámhatóságon kell elmagyaráznod a 4 órai időpont lehetetlenségét - hogy tudjanak róla.

monalisa1 # 2008.11.24. 12:06

Végső soron akár az iskola is lehet az átadás helye (= 4 óra), te meg hazaviszed a tancuccokat. Persze az, hogy a hétvégén hol és miből tanul?...

Gyöngyusz # 2008.11.24. 12:20

Kedves Monalisa1,
hát sajnos ez számomra nem túl jó, a kislánynak ugyanis pénteken 6 óráig van iskolai elfoglaltsága tehát a 4 óra ezért sem jó.
a baj az, hogy csak azért ragaszkodik az ex ehhez a 4 órához hogy betartson nekem, nekünk...
az iskolába nem viheti el a hétvégi ruházatát elég nagy cuccal kellene mennie...és a végzés szerint csakis tőlem otthonról viheti el,
az meg idő mire megkérem a végzés módósítását...
az ideiglenes végzésben volt a 6 óra megállapítva utána következett a végleges elhelyezés ahol tévesen a 4 órát rögzítették..
azt sem tudom hogyan kell ezt kérnem? nekem ügyvéd anno elintézett mindent.ő meg már nincs...
a gyámhivatal meg azt mondja nekik az a dolguk hogy betartassák velem a végzést. de ha beledöglök se érek haza 4-re és a kislány sem akárhogy is nézzük. a munkaidő nekem is délután 16 óra a kislány meg este 6 -ig van suliban...

monalisa1 # 2008.11.24. 12:31

Bemész a bíróságra a bíró/nő titkárságára és elmondod az időponttal kapcsolatos problémét - egyben vidd magaddal az iskola igazolását a kislány pénteki tanrendjéről. (Ha tudsz a magad munkahelyi napirendjéről is.)

Ha tényleg elírás történt azt adminisztratíve könnyen kijavíthatják.

Az egymásnak betartás "magától értetődő" - egyeseknél..

Gyöngyusz # 2008.11.24. 13:25

köszönöm a választ. valószínűleg kérem a módósítást addig meg " küzdünk".
Üdv,
Gy.

Gyöngyusz # 2008.11.24. 13:26

köszönöm a választ. valószínűleg kérem a módósítást addig meg " küzdünk".
Üdv,
Gy.

reker # 2008.11.26. 17:55

Szép jó napot!

Apuka nem kér láthatást. De nekem a gyámügyön azt mondták, hogy kérjem ügyvédemet, hogy a gyermekelhelyezés nálam van, és a láthatást szabályozza le. De minek leszabályozni, ha egyszer ő nem kér láthatást, és a gyermekelhelyezésen sem problémázik.
Választ előre is köszönöm. Sürgős lenne

ObudaFan # 2008.11.26. 18:00

A bíróság hivatalból is határozni fog a kapcsolattartásról, ha nem is kéred.

reker # 2008.11.26. 18:16

De attól ajánlatos nekem szabályoznom, vagy teljesen felesleges, mert a bíróság úgyis mond valamit?

Akivalaki # 2008.11.26. 22:36

Ha nem akarja elvinni a gyereket úgy sem fogja elvinni! Szabályohatod ahogy akarod! Olyant még nem hallottam ( nem vagyok jogász ) hogy az egyik félből kikényszerítsék a láthatás elvégzését! Mert ha ezt kényszeríteni kell akkor bele lehet sz*rni abba a láthatásba vagy csak arra jó hogy a gyereket felhsználva egymásnak betartsatok. Hogy a gyerek ezt hogy éli meg és mennyire sérül ez miatt is EZ akkor már ugye nem is érdekes!?
Meg kellene beszélni FELNŐTT módon hogy kinek mi a jó megoldás! A gyerek érdekeit kellene elsősorban mindkettőtöknek figyelembe venni! NEM pedig a szigorúann vett jogi megoldást! Képzeld el mit gondol a gyerek, az anyja azért szövegel mert korán jön az apja meg azért mert nem jöhet elég korán! Az ütköző pont a gyereknél van! Ő érzi MINDIG szarul magát! Ki mellé álljon?? Gondoljátok a gyerek helyébe magatokat!
Gyöngyusz ez részben neked is szól!