Gyerektartás és láthatás

Tacitusz Manassé # 2011.10.26. 19:47

Tisztelt Fórumozók!

A két és fél éves kislányom személyi igazolványát magamnál tarthatom-e, ha nem nálam van elhelyezve a kicsi, viszont jogosan tartok attól, hogy külföldre akar vele menni a tudtom nélkül az anyja? Sértek-e ezzel törvényt, megteheti-e az anya, hogy nem adja ide a kislányomat láthatásra, ha nem adom oda a személyit?
Szlovákiában élek, Komárom szlovákiai oldalán, a kislányom Magyarországon, 370km-re. Elérhetem -e azt, hogy a láthatásra magammal hozzam a lakásomba, mert az érvényben lévő határozat szerint erre csak négy éves kora után van lehetőségem, viszont szeretném már három éves korától elhozni.
Van-e Magyarországon minimális gyermektartás? Jelenleg munkanélküli ellátást kapok, ebben az esetben mitől függ a tartásdíj nagysága, ha épp most kértem a bíróságon az előzőleg meghatározott összeg és százalékos arány megváltoztatását? Eddig 25%, de minimum 25000 volt. Köszönöm gyors válaszotokat!

Mano2011 # 2011.10.26. 11:47

Szia kiskifli007. A jogi fórumnak van egy oldala, ott le vannak írva a törvények, olvass bele, lehet választ kapsz sok kérdésre. Az oldal link-je: http://www.jogiforum.hu/torvenytar/116. A törvénytár feliratnál a Csjt-t keresd.

kiskifli007 # 2011.10.26. 07:17

Úgy tűnik hajlunk a közös megegyezés felé.A kérdésem a következő: közös szülői felügyelet esetén is elhelyezik valamelyik félnél a gyereket vagy akkor mindkét félnél kerül elhelyezésre? Mert szerintem a felügyeleti jog ill. az elhelyezés két különböző dolog.

Mano2011 # 2011.10.25. 19:03

Strait8, ha nem adja a gyermeket, fel lehet jelenteni a gyámhatóságon. Mi ezt tesszük több mint 1 éve. Minden második hétvégén járna a gyerek a férjemnek, de még csak ajtót sem nyitnak neki. 2 hetente 60.000,- Ft-ra büntetik. Már jó sok van neki. Ha megéri ezt csinálnia...

Tacitusz Manassé # 2011.10.25. 17:21

Tisztelt Fórumozók!

A két és fél éves kislányom személyi igazolványát magamnál tarthatom-e, ha nem nálam van elhelyezve a kicsi, viszont jogosan tartok attól, hogy külföldre akar vele menni a tudtom nélkül az anyja? Sértek-e ezzel törvényt, megteheti-e az anya, hogy nem adja ide a kislányomat láthatásra, ha nem adom oda a személyit?
Szlovákiában élek, Komárom szlovákiai oldalán, a kislányom Magyarországon, 370km-re. Elérhetem -e azt, hogy a láthatásra magammal hozzam a lakásomba, mert az érvényben lévő határozat szerint erre csak négy éves kora után van lehetőségem, viszont szeretném már három éves korától elhozni.
Van-e Magyarországon minimális gyermektartás? Jelenleg munkanélküli ellátást kapok, ebben az esetben mitől függ a tartásdíj nagysága, ha épp most kértem a bíróságon az előzőleg meghatározott összeg és százalékos arány megváltoztatását? Eddig 25%, de minimum 25000 volt. Köszönöm gyors válaszotokat!

ObudaFan # 2011.10.25. 12:43

Ha bármelyikőtök nem egyezik bele, nem lesz közös felügyelet. De hogy ebben az esetben kinél lesz elhelyezve a gyerek, az ennyi információ alapján nem állapítható meg.

kiskifli007 # 2011.10.25. 10:18

Ez most akkor mit jelent? Tehát ha én nem egyezem bele ő nem ítélik meg neki a közös felügyeletet?

ObudaFan # 2011.10.25. 09:22

Ebben a formában nem igazán. Közös felügyeletre csak akkor van esély, ha ebben meg tudtok egyezni.

kiskifli007 # 2011.10.25. 06:26

Kérdésem a következő: 7 hónapja elköltöztem közös ingatlanukból. Azóta a láthatást rugalmasan kezeljük, férjem munkabeosztásának (amiben semmilyen rögzíthető rendszer nincs) megfelelően. Tehát amikor nem dolgozik nála van a gyermek, egyébként nálam. Ez van amikor több időt jelent van amikor kevesebbet az elmúlt hét hónapot tekintve kb. 60-40 %-ban az én javamra. Szeretném elindítani a válópert, férjem közös felügyeletet szeretne , mert nem akar gyermektartást fizetni. Azt szeretné hogy leírva az legyen 1 hét nálam 1 hét nála, de továbbra is úgy működne, mint eddig mert amikor dolgozik nem tudja megoldani a gyerek iskolába elvitelét és elhozatalát. Az elmúlt hét hónapban anyagilag annyit támogatott hogy fizette a gyermek ebédjét (iskolaidőben) ill. a munkáltatójától kapott iskolakezdési támogatást odaadta. Véleményem szerint a gyermek tartása nem csak arról szól, hogy enni adok neki amikor velem van. Kérdésem az, hogy van-e esélye a közös szülői felügyeletre így ill. ebben az esetben valóban nem kell tartásdíjat fizetnie.

végrehajtó1 # 2011.10.23. 10:04

erika8033

Így van max.50% lehet.Ha a bíróság megitélte.
Ha 2. gyerek után a 3.ra is kérik akkor célszerű perbe hivni a az első kettő képviselőjét mert akkor megosszák 3 fele az 50%-ot.

erika8033 # 2011.10.23. 09:31

Tisztelt Fórum!

Szeretném megkérdezni, hogy igaz-e, hogy a kötelezettől, jövedelme 50%-a vonható le, gyermektartásra.

Ezt úgy kell érteni, hogy az előző házasságából 2 gyermekre kell fizetni 50%-ot?

Vagy a közös házasságunkból született 3. gyerekre is, tehát 3 fele osztanak?

Számít-e egészséges gyermekeknél, az életkoruk?
(kamaszgyerekek vagy fékéves baba?)

Köszönettel: Erika

érdeklődő81 # 2011.10.22. 15:50

Sziasztok!

6 éves élettársi kapcsolatból született egy kisfiam, aki most 4 éves. 4 hónapos volt a kicsi amikor az apa elhagyott. Bíróságon a láthatást nem köttettük, mivel a történtek ellenére úgy gondoltam meg tudjuk beszélni a dolgokat, csak a gyerektartás fizetését rögzítettük. Egy darabig működött is, aztán jöttek a problémák. Új kapcsolat miatt 120 km-re költöztünk, ami nem tetszett neki, az elmúlt fél évben azt követeli, hogy fizessem az úti költség felét, mivel erre állítása szerint törvényileg jogosult, valamint fenyeget, hogy a gyermek 5 éves kora után vagy elperli tőlem, vagy megosztott felügyeletet kér a bíróságon (fél év nála, fél év nálam). Próbáltam utána nézni, de erre vonatkozóan nem találtam semmilyen törvényt. Szeretném kérni segítségeteket!

Köszönettel: érdeklődő81

ObudaFan # 2011.10.21. 06:33

Az a baj, hogy nehéz végrehajtani a határozatot, ha nem kellően konkrét. Ha pedig minden hónap vonatkozásában előre kell egyeztetni, hogy mikor lesz ez a két hétvége, az rendkívül megterhelő lesz mindenkinek. Ráadásul a másik szülő, de ami fontosabb, a gyerek is igényelheti a rendszerességet.

Orsika87 # 2011.10.20. 17:41

Sziasztok!
Azt szeretném megtudni, hogy exemmel már 2 éve elváltunk, sajnos akkor nem kértem a láthatás szabályozását(akkor még normális volt). Viszont már három alkalommal nem adta oda a szabad hétvégémen a lányom. Ha kérem a láthatás szabályozását, kérhetem, h havonta két hétvégén nálam legyen, és azon a két hétvégén, amelyiket a munkám engedi?Sajnos olyan munkahelyem van, ahol nem kérhetem, h két hetente szabad legyek. van h pont úgy jön ki de van h egymás után két hétvégém szabad. Lehet a munkabeosztásom szerint a láthatást szabályozni?Vagy csak a kéthetente hétvége lehet?Köszi a válaszokat

ObudaFan # 2011.10.05. 20:03

Nincs mit.

berry38 # 2011.10.05. 16:59

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm a segítségét!

ObudaFan # 2011.10.05. 15:00

berry38

Lehet kérni 30 napon belül a gyámhatóságtól a kapcsolattartás végrehajtását, bár valóban vannak speciális szabályok:

149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet
a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról
33/B. § (1) Ha a kapcsolattartás a 14. életévét betöltött gyermek befolyásmentes, önálló akaratnyilvánítása miatt hiúsul meg, a gyámhivatal - kérelemre - a végrehajtási eljárást felfüggeszti, feltéve, hogy

1. a felek igénybe veszik a 30/A-30/D. § szerinti gyermekvédelmi közvetítői eljárást, vagy
  2. a felek bármelyike kéri a kapcsolattartás újraszabályozását, illetve megvonását.

(3) Az eljárás felfüggesztésére

1. az (1) bekezdés a) pontja szerinti esetben a gyermekvédelmi közvetítői eljárás befejezéséig, legfeljebb azonban a közvetítői eljárás megindulását követő 4 hónapig [30/A. § (3) bek.],
  2. az (1) bekezdés b) pontja szerinti esetben a kapcsolattartás újraszabályozására, illetve megszüntetésére irányuló eljárás lefolytatásáig

kerül sor.
(4) A gyámhivatal a végrehajtási eljárást, amennyiben az (1) bekezdés a) vagy b) pontja szerinti eljárás sikerrel zárul, végzéssel megszünteti.

pazs # 2011.10.05. 14:38

lyoju: számít hát, de szerintem ne erre tekintettel kérj elsősorban emelést, hanem azért, mert a gyerekenkénti 10.000,- forint nagyon kevés (jó, a minimálbér 20%-a, de akkor is). Mikor állapították meg?
Ami a másik kérdésedet illeti, az apa a saját megélhetése terhére is köteles eltartani a gyerekét, járj a végrehajtó nyakára, ne hagyd elévülni.

lyoju # 2011.10.05. 14:09

Gabicsek!
A kérdés lényege az volt, hogy számít e a másik két közös gyermekünk is és ezt figyelembe veszi e a bíróság!

Megjegyzem ha az én gyerekemre,(aki nem kap gyermektartásdíjat az apjától)jönne havonta 10 ezer FT és még én is hozzátenném a 10-et mert ugye nem csak az apja csinálta akkor havonta 20 ezer juthatna rá!!!! Hajaj mennyivel többre menne vele és mennyivel több jutna rá!!!! És talán könnyebben is el tudnám tartani!!!

berry38 # 2011.10.05. 13:31

Tisztelt Mindenki!

Egy kérdésem lenne,ha tudtok segíteni.14 év feletti gyerek,ha nem akar az apjához menni láthatáskor,akkor nem megy és kész?Nem lehet ellene tenni valamit?Az apa rendesen fizeti a gyerektartást és a gyerekkel sem bánt rosszul vagy ilyesmi.Egyszerűen elfogadható,hogy apám helyett esetleg szórakozni megyek, ő meg had fizessen,kit érdekel kamasz vagyok?Ha látni akar,menjen fel egy közösségi portálra azt annyi?

Gabicsek # 2011.10.04. 16:51

Attól függ, miről szól az ítélet. Ha két gyerekre 20.000.-Ft-ot fizet (tehát ugye gyerekeként 10.000.-Ft-ot), abból hogy akarsz még levenni? Te el tudnád egyedül tartani a két gyereked akár 20.000.-Ft-os gyerektartással???
Nincs olyan, ha nem fizet, hogy gyerek veszélyeztetése. Tartás elmulasztásának vétsége van.

lyoju # 2011.10.04. 14:47

Üdvözlet mindenkinek!

Azt szeretném megtudni, hogy férjem előző házasságából két gyermekére 20 ezer FT gyerektartást fizet. Nálunk pedig most születik a második közös baba. Érdeklődnék, hogy a 20 ezer Ft a legkisebb megadható összeg e vagy a másik két közös gyermeket is figyelembe veszi a bíróság és lehet kérni, hogy kevesebb legyen a gyermektartás díja??

A másik kérdésem pedig a következő. A volt férjem 2008 óta nem fizet gyermektartást. Nem tudom megkérni az államit uis minden hatodik hónapban megjön egy havi pénz. Szóval nem is értem. Végrehajtani nem lehet hivatalosan nincs mit. Bejelentett munkája nincs... Viszont amikor feljelentettem nem fizetés miatt a szigetvári rendőrség azt mondta nem köteles fizetni a szociális támogatásából, mert veszélyeztetné a megélhetését. Akkor ez most hogyan van?
Milyen jogcímen tudnám feljelenteni? Van olyan hogy gyermek veszélyeztetése miatt? Mert pont a hatodik hónap fizetése miatt nem tudom megkérni az állami gyermektartás díjat. És igenis nagyon kéne az a havi összeg. Frank hitelesek vagyunk gyesen vagyok hadd ne is részletezzem...
Előre is köszönöm a választ!

kévus # 2011.10.01. 19:50

Egyébként Nyugdíjas otthonban van, és szerintem már nem is nagyon tudja, hogy mire vonnak le tőle pénzt.

kévus # 2011.10.01. 19:49

Eddig nem kérte- úgy tudom. Ilyenkor mi van?

végrehajtó1 # 2011.10.01. 19:39

Miért nem kéri a megszüntetését a kötelezett?