Gyerektartás és láthatás

ancixxx # 2011.09.03. 09:11

Kedves Fórumozók! Van-e valakinek tapasztalata a következő témában?

Több, mint 2 éve húzódó válóper után, idén tavasszal „végre” elváltunk a férjemmel. A bíróság (másodfokon) fix összegű tartásdíjat állapított meg 2 gyermek után, amit a volt férjem most már (2 végrehajtás után!!!) fizet is. A tartásdíjnak mind az összegét, mind a fizetés módját kifogásolom. A volt férjem külföldi, EU állampolgár, közalkalmazott, tehát fix összegű, könnyen ellenőrizhető, és könnyen végre is hajtható fizetéssel. Mi az ügyvédemmel munkáltatói levonást kértünk volna és %-os megállapítást.... Ráadásul mindezt úgy, hogy a „T. Bíróság” még jövedelemigazolást sem kért tőle. Én ugyan bekértem ezt a munkáltatójától, külügyminisztériuma el is küldte ezt a bíróság részére, ám ezt a bíróság valamiért nem vette figyelembe....
A kérdésem az lenne, hogy kérhetek-e, és milyen gyakran, legalább inflációkövető emelést. Milyen eséllyel ítélnék azt meg utasítanák azt el, és ez utóbbi esetén nekem az milyen következményekkel járna (költségek, kockázat, stb.)

A másik kérdésem az lenne, hogy a bírósági határozatban (aminek egyébként eredeti példányát a mai napig nem kaptam meg a bíróságtól, ügyvédem példányából van csak egy rossz minőségű fénymásolatom....) az is szerepel, hogy „A Magyar állam javára, külön felhívásra, a felhívásban megjelölt módon fizessen meg X forintot meg nem fizetett illeték címén”. Ez a mondat konkrétan mit jelent? Miféle felhívásra és milyen módon kell nekem fizetnem? Semmi konkrétum nem szerepel sehol, sem számlaszám, sem fizetési határidő.... Nem szeretném, ha egyszercsak egy ilyen megfoghatatlan fizetési kötelezettségből bármiféle büntetést vagy késedelmi kamatot rónának rám.

Előre is köszönök minden hasznos észrevételt, hozzászólást vagy tanácsot.

ObudaFan # 2011.09.03. 08:08

Ha nem látogatja, kérheted a gyámhatóságtól a kapcsolattartással kapcsolatos határozat végrehajtását.

Judmi # 2011.09.03. 08:00

Köszönöm a választ!

És akkor ha esetleg máshol nem tarthatja,meg teheti azt hogy a csecsemőt nem is látogatja? Mert nem szeretném ha kivételezne a gyerekek között...

ObudaFan # 2011.09.03. 07:57

Dönthet úgy a bíróság, hogy a családsegítőben legyen a kapcsolattartás, ha a környezettanulmány alapján a különélő szülő lakása erre nem alkalmas. Csecsemővel meg egyáltalán nem biztos, hogy tarthatja a kapcsolatot a te lakásodon kívül.

Judmi # 2011.09.03. 06:12

Kedves fórumozók,kérem segítsetek!

Férjem kijelentette,hogy ő nem fog hozzánk járni a gyerekeket látogatni,tudni kell hogy mi a szüleimnél laktunk. Azt mondta hogy majd ő elviszi a gyereket ide-oda(de kérdem én hogy hova?). De ő most haza költözött az szüleihez,akik egy putris cigánytelepen laknak. Párom is roma... Nem is ez a gond.

Anyósom próbálna tiszta asszony lenni,de vele lakik még a párom húga 2 gyerekkel férjjel(nem épp a legápoltabbak),az öccse a feleségével és még ott lakik a másik öccse na meg persze apósom. Ezen a helyen állandó a verekedés és a trágárkodás. A kislányunk sose szeretett oda járni,mondjuk én se szívesen,de egy héten egy órát nehezen,de kibírtunk.

Én megmondom őszintén,hogy nem szívesen engedem oda a gyereket,mert tudom azt is,hogyha oda kiviszi,nem fog foglalkozni a gyerekkel,hanem oda majd a húgának és majd ott el lesz a gyerekekkel.

De ez csak a nagyobbik gyerek... A kisfiúval aki csecsemő ilyen esetben mi történik?

Megteheti azt hogy csak a lányunkat hordja láthatásra,a kisfiút meg nem látogatja,mivel ő csecsemő és nem hurcolhatja magával?

Ha esetleg egy semleges helyet állapít meg a bíróság,hova fogja vinni? Albérletbe elmenni nem tud...

ObudaFan # 2011.09.02. 08:35

Nincs mit.

Abogar # 2011.09.02. 07:22

Kedves ObudaFan!
Köszönöm a gyors választ.

Zizzz # 2011.09.02. 06:27

Sió, én értem: véges a költségvetés. A régi autóba nem fér három gyerek (két gyerekülés ugye), mindenre meg nem futja. Vagy kevesebb gyermektartás, vagy kevesebb gyermeklátogatás, vagy a láthatások során nem utazik együtt a család. Szerintem abszolút nem üti egymást a dolog..

sió # 2011.09.02. 04:27

Fel sem tételezek rosszat, nyilvánvaló a jószándék.

De azt nem értem hogy szeretnénk elhozni, autócserén gondolkodunk tulajdonképpen az ő /nagylány/ kedvéért, de fizetni kevesebbet akarunk éppen az előzőekre hivatkozva.

Ez így üti egymást.

ObudaFan # 2011.09.01. 12:49

Illetve arra alapozva viszont, hogy a második gyereketek megszületik, már jó eséllyel igen.

ObudaFan # 2011.09.01. 12:48

Azt szerintem erre alapozva nem.

Abogar # 2011.09.01. 12:44

Tisztelt Fórum!

Informálódni szeretnék kicsit gyerektartás ügyben.
Férjemnek van az előző házasságából egy lánya, aki tőlünk mesze 250 km-re él. Nem egyszerű megoldanunk a láthatást, ami nem kis költségekkel jár nekünk. Ha elhozzuk és hazavisszük az kb 1000km.
Nekünk már van egy közös gyermekünk aki 2 éves, és most várjuk a második babánkat. Ahhoz hogy a 2 kicsi mellé a nagylány is beférjen az autóba a csomagjaival együtt, le kellene cserélnünk az autónkat. Autóhitelünk és lakáshitelünk is van. Én gyesen vagyok. Férjem gyerektartásnak 20 %-ot, kb 50.000.- Ft-ot fizet. Ahhoz, hogy a gyermeket lássuk nem kevés utiköltségünk elmegy. És az autócserét még nem számoltam, mert el is szeretnénk hozni a nagylányt.
Az érdekelne, hogy ilyen esetben lehet-e gyerektartás-mérséklést kérni.
Köszönöm.

ObudaFan # 2011.09.01. 11:10

Nincs mit.

robertnagy79 # 2011.09.01. 10:39

Köszönöm a gyors választ!

ObudaFan # 2011.08.31. 15:27

Nem számítják be, de figyelembe veszik.

robertnagy79 # 2011.08.31. 14:42

Sziasztok!

Új vagyok itt a fórumon.Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogyha a volt párom külföldön él és az új házastársa 5000€ körül keres, az ő keresetét beszámíthatják-e egy gyermektartásdíj felemelési kérelemnél.

Köszönöm

ObudaFan # 2011.08.31. 09:39

Ennél egy kicsit pontosabb ítéleti szövegre gondoltam. Elég lesz a rendelkező rész.

ObudaFan # 2011.08.30. 20:16

Attól függ, hogy szól az ítélet, vagy egyezség.

ObudaFan # 2011.08.29. 15:24

Minden kérdésre nagyban függhet a válasz attól, hogy végül mennyire lesztek kompromisszumkészek. Mind a ketten.

lonely # 2011.08.29. 12:56

köszönöm szépen mind2töknek!

azt hiszem, elkerülhetetlen lesz ügyvéd, azt hittem, mindenki jól jár a közös megegyezéssel, m ott csak a 12 eft illetéket kell kifizetni. őszintén szólva fogalmam sincs mennyi lehet az ügyvédi ktg, perköltség, ill. időben mennyire húzódhat el egy 'sima' válás. :(

ObudaFan # 2011.08.29. 12:41

149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet
a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról
30. § (1) A gyámhivatal, illetőleg a bíróság a kapcsolattartást elsősorban egyezség létrehozásával - tárgyalás megtartásával - rendezi. Ennek során a gyermeket gondozó szülő, más személy (a továbbiakban: kapcsolattartásra kötelezett) és a kapcsolattartásra jogosult megegyeznek

1. a folyamatos, valamint az időszakos kapcsolattartás gyakoriságáról, időtartamáról,
  2. a gyermek átadásának és visszaadásának helyéről, idejéről, módjáról,
  3. a kapcsolattartás elmaradására vonatkozó értesítési kötelezettségről,
  4. az elmaradt kapcsolattartás pótlásának rendjéről,
  5. a kapcsolattartás egyéb formáiról.

(5) A kapcsolattartás engedélyezése tárgyában hozott határozat rendelkező része a 14. §-ban foglaltakon kívül tartalmazza

1. a kapcsolattartás formáját,
  2. a kapcsolattartást akadályozó körülményekről történő előzetes értesítési kötelezettség szabályait,
  3. az elmaradt kapcsolattartás pótlásának rendjét,
  4. a 31-33/B. §-ban meghatározott jogkövetkezményekről való tájékoztatást.
ObudaFan # 2011.08.29. 12:39

Még így sem lehetetlen, de nem árt gyorsnak lenni.
A bizonyítható jövedelme a leglényegesebb kérdés.

lonely # 2011.08.29. 12:32

immaculata,
köszönöm, akkor tényleg több van mögötte... :))

obudafan,
nem a házastársi együttélés alatt vette fel, hanem egy évvel a házasságkötés előtt.
a láthatás rendes le van írva, csak nem részleteztem itt. (pontos napok tanítás alatt, szünetben, órára bontva, stb). de benne van, h bármikor jöhet.

értem, h a gyt, megelőzi a hitel végrehajtását, de gyakorlatban nem látom át.
a nevén van a lakása, amit vissza szándékozik adni a banknak, m nem tudja fizetni. ezen felül meg van terhelve az anyja lakása is jelzáloggal.
nyelvtanárként kül. nyelviskolákban tanít, nekik számláz, ők meg utalnak. így is lehet letiltás/végrehajtás?

én jelenleg gyeden vagyok, ősszel megyek vissza dolgozni. kb 140 eft-t fogok keresni, de még nincs pontos összeg. a lakás rezsije 70eft körül van, bölcsi 60. milyen információ kellhet még?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.08.29. 12:15

A külön vagyonodból szerzett lakás, az továbbra is a te külön vagyonod marad.

A házasság alatt a férj lakására törlesztett hitel az a közös vagyon terhére kifizetett összeg, aminek a felére igényt tarthatsz. Ha pedig elkezdesz számolni 3 évre visszamenőleg, nem is lesz az olyan kevés.

Keress meg egy ügyvédet.

ObudaFan # 2011.08.29. 12:12

a devizahitele eléggé elszabadult és megvédené az esetleges következményektől a fiát, ill. az én lakásomat, nehogy a bank erre is terheljen vmit, bár nincs közöm a hiteléhez.

Annak kevés köze van ahhoz, hogy elváltok-e. Ha a házastársi együttélés alatt vette fel, csak akkor vagy felelős érte, akkor is csak a közös vagyon rád eső részével, ez a felelősség viszont attól még nem szűnik meg, hogy elváltok.

A megállapodásban benne van, hogy bármikor jöhet a gyerekhez (tavasz óta nem lakik itt), de tételesen is le van írva a későbbiekre, 2. hét vége, ünnepek, stb. Ez így rendben van?

Ennél jóval részletesebben kell majd az egyezségben kifejteni. De ez a verzió a tárgyaláson is megszülethet. Ha van kiskorú gyerek, akkor úgyis legalább két tárgyalásra szükség lesz.

Ő alapvetően nem keresne rosszul, de a hitel elviszi a pénz nagy részét. Sajnos vállalkozó, ezért letiltatni nem tudok tőle pénz, valamilyen szinten a jóindulatára (is) kell számítanom ezügyben.

Nem kell. A gyermektartás végrehajtása megelőzi a hitel végrehajtását.

vállalkozótól nemfizetés esetén hogyan hajtják be a tartozást?

Ha van devizahitele, gondolom, lakása is van, amire azt ráterhelték. Például abból.

a 30.000 ft átlagos/kevés/sok? örüljek neki és gyorsan írjuk alá?

Ennek a megválaszolásához semmilyen támpontot nem adtál.