Tisztelt Jogi Fórum olvasók!
Történetem a következő:
Párom elvált, egy nagykorú és egy kiskorú gyermeke volt, amikor megállapították a tartásdíjat. Évekig gond nélkül fizette, amíg aztán elveszítette a munkahelyét. Az álláskeresési járadékból minden hónapban vonták, ami vonható volt, majd az is megszűnt, segélyezett lett. Ekkortól (2011 októbere) nem fizetett.
Pár hónapja érkezett egy levél, amelyben lefoglalták a gépjárművét gyerektartás elmaradása miatt. A levélben a végzést kérő az exfelesége volt. Párom azonnal felhívta az exfeleségét, aki elmondta, hogy ő már régebben megkérte az önkormányzaton a megelőlegezett tartásdíjat, amit azóta is kap, és hogy a foglalást az autóra nem ő kérte, hanem az önkormányzat.
Én ma felhívtam az ügyvédet, aki a behajtást kérvényezte. Az ügyvéd elmondta nekem, hogy őt nem az önkormányzat bízta meg, hanem az exfeleség. Ebben az esetben viszont nem értem, hogy hogyan követelhet rajtunk olyan pénzt, amit egyszer már megkapott? Ha a megbízó az önkormányzat lett volna, az érthető, hiszen ők fizettek a párom helyett. Az exfeleség viszont így már másodszor kapná meg ugyanazt a gyerektartást. Vagy ő most nem magának követel, hanem az önkormányzatnak?
A másik dolog, ami nem világos: mi arról, hogy eljárás indult ellenünk, nem kaptunk értesítést, csak a határozatot, amelyben értesítettek, hogy az autó rendszámát, papírjait le kell adnunk. Mint ahogy arról sem, hogy helyettünk valaki más fizeti a tartásdíjat. Én eredetileg azért hívtam az ügyvédet, hogy részletfizetést kérjek, és visszarakassam a kocsit a forgalomba, azonban azon ledöbbentem, hogy az ex össze-vissza hazudozott nekünk.
Ha kiderül, hogy ő folyamatosan kapta a tartásdíjat, akkor is jogos a követelés? Vagy már eleve azért indította a követelést, hogy kaphassa a megelőlegezett tartásdíjat? Akkor most kinek tartozunk, és kitől kell kérnünk a részletfizetést?
Előre is köszönöm a választ!