Gyerektartás és láthatás

Leiah # 2011.09.13. 11:43

Tisztelt Jogi Fórum olvasók!

Történetem a következő:
Párom elvált, egy nagykorú és egy kiskorú gyermeke volt, amikor megállapították a tartásdíjat. Évekig gond nélkül fizette, amíg aztán elveszítette a munkahelyét. Az álláskeresési járadékból minden hónapban vonták, ami vonható volt, majd az is megszűnt, segélyezett lett. Ekkortól (2011 októbere) nem fizetett.

Pár hónapja érkezett egy levél, amelyben lefoglalták a gépjárművét gyerektartás elmaradása miatt. A levélben a végzést kérő az exfelesége volt. Párom azonnal felhívta az exfeleségét, aki elmondta, hogy ő már régebben megkérte az önkormányzaton a megelőlegezett tartásdíjat, amit azóta is kap, és hogy a foglalást az autóra nem ő kérte, hanem az önkormányzat.

Én ma felhívtam az ügyvédet, aki a behajtást kérvényezte. Az ügyvéd elmondta nekem, hogy őt nem az önkormányzat bízta meg, hanem az exfeleség. Ebben az esetben viszont nem értem, hogy hogyan követelhet rajtunk olyan pénzt, amit egyszer már megkapott? Ha a megbízó az önkormányzat lett volna, az érthető, hiszen ők fizettek a párom helyett. Az exfeleség viszont így már másodszor kapná meg ugyanazt a gyerektartást. Vagy ő most nem magának követel, hanem az önkormányzatnak?

A másik dolog, ami nem világos: mi arról, hogy eljárás indult ellenünk, nem kaptunk értesítést, csak a határozatot, amelyben értesítettek, hogy az autó rendszámát, papírjait le kell adnunk. Mint ahogy arról sem, hogy helyettünk valaki más fizeti a tartásdíjat. Én eredetileg azért hívtam az ügyvédet, hogy részletfizetést kérjek, és visszarakassam a kocsit a forgalomba, azonban azon ledöbbentem, hogy az ex össze-vissza hazudozott nekünk.

Ha kiderül, hogy ő folyamatosan kapta a tartásdíjat, akkor is jogos a követelés? Vagy már eleve azért indította a követelést, hogy kaphassa a megelőlegezett tartásdíjat? Akkor most kinek tartozunk, és kitől kell kérnünk a részletfizetést?

Előre is köszönöm a választ!

marcika # 2011.09.11. 11:48

Kedves Mama1111, Marika

Úgy gondolom azért van ott ,hogy segítsen másoknak.
Azt hiszem nagy tévedésben van. Itt nem alkalmazottak az ügyvédek/jogászok, itt saját szabadidejükben segítenek a legjobb tudásuk szerint.
Ez köszönetet érdemel és nem cseszegetést.

Üdv
Egy laikus, akinek már sokszor segítettek.

Dr.Attika # 2011.09.10. 15:55

Én jó ügyvédnek tartom magam.

végrehajtó1 # 2011.09.10. 13:51

mama11111 az özvegyi nyugdíj topicba még nem kérdeztél semmit.
Leszel szíves pótolni?

ObudaFan # 2011.09.10. 12:29

Nincs mit.

ObudaFan # 2011.09.10. 10:48

Nem.

ObudaFan # 2011.09.10. 08:53

Nincs mit.

Asszony # 2011.09.10. 08:40

Köszönöm!

Anya

ObudaFan # 2011.09.07. 16:26

Lehet választani az alperes lakóhelye szerinti és a gyerek lakóhelye szerinti bíróság között.

sagit # 2011.09.07. 08:54

A gyerek lakhelye szerintire szerintem...

Tacitusz Manassé # 2011.09.07. 08:15

Tisztelt Fórumozók!

Ha a láthatás megváltoztatását szeretném kérni, akkor az én körzeti bíróságomra kell beadni, vagy az alperes lakhelye szerinti bíróságra kell beadni a kereseti kérelmet?

Köszönöm!!!

ObudaFan # 2011.09.06. 21:02

Van rá mód. Ha máshol nem, a családsegítőben.

Asszony # 2011.09.06. 19:03

Csak a tisztánlátás kedvéért: az apjával való találkozást támogatom, természetesen, és Pistike is szeretné.
A felügyelet mellett azt kell érteni, hogy az édesapa lakásán, de szigorúan az apa jelenlétében, vagy semleges helyen való találkozás az erre alkalmas hivatalos (idegen) személy jelenlétében?
Találtam egy rendelkezést, a csjt 34§ 3. bekezdése: A látogatás alkalmával biztosítani kell a kapcsolattartás kulturált és zavartalan körülményeit.
Ha ezt ott abban a környezetben azon személy(ek) jelenléte akadályozza, akkor van rá mód, hogy semleges helyen találkozzanak? Felajánlottam, hogy nálunk (tudom, h nem a legjobb, bár engem nem zavarna) illetve az apa szüleinél, akikkel egy városban élünk, de az apának egyik sem felel meg.

Anya

ObudaFan # 2011.09.06. 14:26

Asszony

Hogy ne találkozzanak, arra valóban nemigen van mód. Arra esetleg lehet, hogy ne ott, hanem felügyelet mellett.

ObudaFan # 2011.09.06. 14:24

kicsi75

Biztosat mondani azért nehéz, de a 15-nél több aligha lesz.

Asszony # 2011.09.06. 08:51

Elírtam az előbbiben a fiam korát, nem egy, hanem tizenegy éves!!!

Anya

Asszony # 2011.09.06. 08:45

Üdv!
Tanácsra van szükségem (mint legtöbbeknek itt)
A gondom a következő:
A 1 éves fiam augusztus elején mikor hazajött az édesapjától, másnap megkért, ne küldjem oda többet, mert Adriennt (az apja élettársa) nem akarja látni többet.
kb három éve vannak a Fiamnak kisebb.nagyobb panaszai az ottani körülményekre.
Adriennek van három gyermeke, 5, 6 és 11 évesek.
A gyerekek közül kettő agresszív, ahogy Adrienn is agresszív, (a fiam, Pisti elmondása alapján). Előfordult többször, hogy az odavitt holmiját megrongálták, őt pedig bántották, egy alkalommal a 11 éves Tomi víz alá nyomta, mikor felügyelet nélkül voltak otthon. Az is többször fordult elő, hogy a két felnőtt elment vásárolni, a négy gyermeket pedig otthon hagyták egy-két órára.
Pistike elmondása szerint az apja vagy otthon, vagy a munkahelyén, de szinte mindig munkával tölti a láthatás idejét, amit egyébként sem visz túlzásba, mert havi egy alkalommal viszi el Pistikét, általában egy éjszakára. Tehát hétvégére. Legutóbb pedig, amitől kiborult a bili a fiamnál az történt, hogy az amúgy is szűkös láthatási időben fél napra kapott szobafpgságot, a többi gyerekkel együtt, mert nem tudták eldönteni ki csinálta az épp aktuális disznóságot. Tudom a fiamról, hogy nem szent, gyerek, de ha a büntetést igazságosan kapja (persze a fél nap szobafogság akkor is túlzás) akkor nem ilyen makacs és kitartó a sértettségében.
Az ügyet most gyámhivatalhoz vittem, miután semmilyen megegyezésre nem tudtam jutni az apjával, ugyanis szerettük volna, ha nem ott találkoznak náluk, hiszen az ugye az Adrienn otthona is, és nem akar találkozni vele a fiam.
A gyámhivatalban az ügyintéző mindenképp meg akart/akar győzni róla, hogy nincs mód rá, hogy ne kelljen találkoznia Adriennel. Ezt én képtelen vagyok elhinni. Nem hiszem, hogy lehet egy 11 éves gyereket kötelezni rá, hogy olyan körülmények között kelljen az apjával tölteni az időt, amibe rosszul érzi magát! Semmi extra igénye nincs, csak szeretne, nagyon szeretne az apjával lenni, de feszült, megalázó közjátékok nélkül. Adrienn egy alkalommal a szeme láttára verte el a Tomit, szintén valami disznóságért... talán szendvicset rejtett a ruhás szekrénybe. A fiam elég értelmes, és nincs is hozzászokva hogy vernek a környezetében velekit, vagy ne adj isten őt, és eszetlen büntetések sem szükségesek, mert ért a szóból, ha nem először, mert mint írtam nem szent, de akkor érti másodjára, határozott hangsúllyal, és következetes hozzáállással.

Kérem, hogyan lehetne megoldani, hogy ne kelljen elküldenem oda??

Anya

kicsi75 # 2011.09.05. 16:07

Tisztelt ObudaFan!
Olyan kérdéssel fordulok önhöz ,hogy nekem holnap lesz a gyermektartási perem a volt élettársammal.Előzmények:
A volt páromtól már 9-éve elváltunk(nem voltunk összeházasodva)illetve egyik napról a másikra úgymond kirakták a szűrömet különösebb indok nélkül(ezt beszélték meg az édesanyával ezt egy kihallgatott beszélgetésből tudom) van 1 közös kislányunk aki után fizettem is gyermektartást 10000ft-t mert ennyit mondott az anyuka fizettem is rendesen aztán pár év múlva azt mondta hogy emeljük fel 15000ft-a én ezt meg is tettem felemeltem fizettem(közben ezek mellet vásároltam is a kislánynak amire úgy gondoltam hogy szüksége lehet meg amit az anyuka mondott pl:korcsolyázni járt amikor tudtam a havi kiadások felét (versenykorcsolya,tüllruha)fizettem.Közben próbáltam én is élni az életem megházasodtam született egy kisfiam aki most 3 éves múlt.Sajnos nem várt válság miatt elveszítettem a munkahelyemet és ezáltal nem tudtam tovább fizetni a gyerektartást azóta is munkanélküli vagyok csak alkalmi munkám van néha.Az lenne a kérdésem ,hogy mire számítsak mennyi gyerektartást kell fizetnem úgyhogy közben sajnos nincs saját jövedelmem?
Tisztelettel:Kicsi75
Előre is köszönöm a válaszát.
Üdvözlettel Zoltán!

ObudaFan # 2011.09.05. 15:03

Figyelembe veszi a bíróság, hogy mit tudsz bizonyítani a jövedelmével, illetve az életvitelével kapcsolatban, valamint a gyermek szükségleteit.

NewYork # 2011.09.05. 13:54

Kedves ObudaFan!

Egyéni vállalkozó a gyermekem apja. Az érdekelne, hogyan állapítják majd meg a gyerektartást, ha a bankszámlájára - nyilván saját magának nem utal- nem érkezik rendszeres jövedelem.

valoapa # 2011.09.04. 22:52

Igen szórakoztató, hogy milyen érzelmeket váltott ki belőled, hogy segítségkép válaszoltam a kérdésedre.

Én pedig nyilván elhanyagolom a gyerekeimet, persze.

ancixxx # 2011.09.03. 20:27

Kedves "valoapa"!
Köszönöm szépen az értékes hozzászólást. :) Megnyugtatlak: minden fillérről el tudok számolni, jóval többet költök a gyerekeimre (sokszor bizony a saját tartásom rovására, gondolj csak pl a beiskolázásra...), mint a tartásdíj összege, ami ugyebár az évek során majd szépen elinflálódik... A lényeg persze, hogy a "válóapák" jól járjanak. Persze, majd ha a "válóapák" megöregednek, magatehetetlenek lesznek, netalántán ápolásra, gondoskodásra szorulnak, akkor ugye eszükbe jutnak majd a gyerekek, és (el)várják az önzetlen segítséget - jövedelemtől függetlenül, mert hát az JÁR.

valoapa # 2011.09.03. 19:03

Hát azért nem akart hallani százalékos megállapításról, mert a LB már többször kimondta, hogy magas fizetésnél nem lehet, hiszen igazságtalan lenne olyan mértékű tartásdíj fizetését elrendelni, ami bőven több, mint a gyerekek reális igénye.

Nem asszonytartásról, hanem gyerektartásról beszélünk, ugye?

ancixxx # 2011.09.03. 13:17

Köszönöm a gyors választ!
Persze, volt ügyvédem hozzá, csak szerettem volna mások tapasztalatait is megismerni. Mert hát szépen mutat a 20-20% a törvényben, de a bírónő hallani sem akart róla. Túlságosan magasnak tartotta a férjem jövedelmét (pusztán abból a tényből kiindulva, hogy külföldi), amit egyébként jövedelemigazolás híján nem is ismert pontosan. Dehát nem volt rá kiváncsi.... Ja, és közölte, hogy az általa megállapított tartásdíj + a gyerekenként 30ezer (!!!)forint családi pótlék már elég csinos összeg... Hát, amikor a családjogi ügyekben döntő bíró még a családi pótlék összegével sincs tisztában...igen... Csak nem értem - még mindig- hogy a tartásdíj összegének megállapításakor miért cél a gyerekek létminimum körüli tartása. De legalább 1 elégedett ember van, és ez pedig az apuka...
Az ügyvédem szerint "ez a magyar valóság", és nem érdemes tovább perelni, csak nehezemre esett ezt elfogadni....

ObudaFan # 2011.09.03. 09:25

Valami indoklás csak van, hogy miért nem ítélt meg a bíróság százalékos marasztalást. Az inflációkövető marasztalásra nem sok esély van, természetesen azonban később lehet kérni emelést, ha bármilyen lényeges körülményben változás van.
Fogsz kapni fizetési meghagyást az adóhatóságtól, arra kell fizetni.
Ha már van ügyvéded, aki ismeri is az ügyedet, miért nem őt kérdezed?