Gyerektartás és láthatás

lonely # 2011.08.29. 12:08

köszi a választ! :)

nem közös, házasságunk előtt vásárolt lakására vette fel. mi az enyémben lakunk a kicsivel.

(az enyémet házasság alatt vettem az előző lakásom eladási árából, de én vagyok csak a tulaj, ő be sincs ide jelentve. nem akarok nagyon 'szívózni', nehogy kijelentse, h igényt tart az én lakásom felére, m hogy házasság alatt vásárolt.)

bocsánat, a vége már kicsit OFF itt a családjogban.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.08.29. 12:00

Szerintem fordulj ügyvédhez, nagyon megérné.

A házasság alatt törlesztett hitel közös. Annak a felét mindenképpen kérheted. Lehet ott még mást is találni.:)

lonely # 2011.08.29. 11:51

bocsánat, lemaradt, h úgy írtuk: 'minimum 30.000. ft', százalékos összeg nincs, m nem bérből él. Azért célszerű gondolom beleírni, hogy a jövedelem 15% - ha esetleg a későbbiekben változik a helyzet? (mennyi szokott lenni - 10, 15, 20%)

a 30.000 ft átlagos/kevés/sok? örüljek neki és gyorsan írjuk alá?
elnézést, de abszolút nincs tapasztalatom ilyenben, az egyetlen váló ismerősöm jóval többet kap.

köszönöm!

lonely # 2011.08.29. 11:45

Tisztelt szakértők, kedves fórumozók!

Szeretnék tanácsot kérni, kicsit megakadtam a hogyantovább-ban.

Férjjel 3 éve vagyunk házasok, a kisfiunk 2 éves, de eléggé megromlott a kapcsolat. Én már régebb óta válni akarok, ő nemrég egyezett bele, mert a devizahitele eléggé elszabadult és megvédené az esetleges következményektől a fiát, ill. az én lakásomat, nehogy a bank erre is terheljen vmit, bár nincs közöm a hiteléhez.
Én mindenképpen közös megegyezéssel válnék, a gyorsasága és az anyagi része miatt is.
A megállapodásban benne van, hogy bármikor jöhet a gyerekhez (tavasz óta nem lakik itt), de tételesen is le van írva a későbbiekre, 2. hét vége, ünnepek, stb. Ez így rendben van?

Vagyonmegosztás nem lesz, nincs közös dolgunk, viszont a gyerektartással megszenvedünk. Ő alapvetően nem keresne rosszul, de a hitel elviszi a pénz nagy részét. Sajnos vállalkozó, ezért letiltatni nem tudok tőle pénz, valamilyen szinten a jóindulatára (is) kell számítanom ezügyben. Sajnos a gyereket nem vették fel állami bölcsibe helyhiány miatt, ezért min. egy 1 évet magánintézménybe fog járni (60eft/hó). Jelen pillanatban ott tartunk, hogy 30 eft-ot tud megígérni havonta tutira, ami sajnos nem fedezi a gyerek ktg-einek a felét.
Kérdésem, hogy van-e esély arra, hogy a Bíróság nagyobb összeget ítélne meg vagy arányaiban nem lenne sokkal több és inkább legyünk rajta túl hamar? Illetve vállalkozótól nemfizetés esetén hogyan hajtják be a tartozást?

Válaszokat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2011.07.27. 16:50

Nincs mit.

kick # 2011.07.27. 13:12

Köszönöm szépen a gyors választ.A továbbiakat még átgondolom.

ObudaFan # 2011.07.27. 12:41

Nincs mit.

Lizi36 # 2011.07.27. 11:12

Köszönöm szépen!

ila31 # 2011.07.27. 11:02

ObudaFan

köszönöm a választ és intézem.

ObudaFan # 2011.07.27. 10:38

giggancs

Van értelme. A tartás elmulasztása bűncselekmény, így a behajtásra van remény.

ila31

A bíróságon adj be végrehajtási kérelmet, a rendőrségen pedig tegyél feljelentést tartás elmulasztása miatt.

Lizi36

A kapcsolattartás pótlására akkor van lehetőség, ha annak elmaradása nem felróható a kapcsolattartásra jogosult szülőnek, és ha ezt a kapcsolattartásról szóló határozat szabályozza.

kick

Ha pernyertes lett, akkor neked kell fizetned a jogi képviselője díját (legalábbis a jogszabály szerinti mértéket) és a szakértői díjat is. Hogy miért lettél pervesztes, annak megállapításához viszont látni kellene az ítéletet és a szakvéleményt is, ezek birtokában lehetne állást foglalni arról, hogy van-e értelme fellebbezni.

kick # 2011.07.27. 10:21

Üdv mindenkinek!

13 hónapig nem láthattam a gyermekemet. Próbáltam meggyőzni szép szóval az anyját, de nem ment, elzárkózott, telefonszámot cserélt stb.(sajnos a munkám miatt nem tehettem meg, hogy egyszerűen oda megyek és elhelyezés híján elhozom). Ez után a gyámhatósághoz fordultam egy, akik felkeresték az édesanyát egy korrekt egyezségi ajánlattal. Ezután időhúzás következett, majd az anya gyermekelhelyezési keresetet adott be. Több mint egy évig tartott a per. Pszichológus szakértő kirendelését kérte, aki az én állításaimat támasztotta alá, és azt is kimondta a vélemény, hogy a gyermek ragaszkodik hozzám és igényli a kapcsolat tartást.. Ideiglenes intézkedés képen már elhozhatom a gyermeket (5,5 éves), aki már az első alkalommal nem akart hazamenni, és közölte, hogy legközelebb nálam alszik. A Bíróság még is úgy látja, hogy csak 6 éves kora után aludjon nálam a gyermek, és ezt még meg is tetőzte 225000.ft. költséggel, mely megfizetésére kötelez. Gratulálok ez a Magyar Igazság szolgáltatás!!! Made in Bács-Kiskun Megye!" Tudna valaki segíteni valami tanáccsal, hogy miként tudom kikerülni azt, hogy legalább az ügyvédjét ne nekem kelljen fizetnem?

Lizi36 # 2011.07.27. 10:19

Sziasztok! Láthatással kapcsolatban szeretnék kérdeni. A bíróságon abban állapodtunk meg az apával,hogy a két lányunkat júli 15-30.-ig viszi el a nyári szünidő alatt.Ezzel szemben a fent említett időszakban csak két napra vitte el a lányokat, köteles vagyok biztosítani neki a két hét láthatást más időpontban? Másik kérdésem: Az apa külföldön él január óta,elmondása szerint barátoknál és alkalmi munkából. Aug 15-től egy hétre elvinné a lányokat külföldre, amit velem még nem közölt csak a gyereknek írta meg mailben. Köteles vagyok elengedni a gyerekeket, ha nem érzem biztosnak a körülményeket? Titkolózik az apa nem mondja meg pontosan hol él ( település),hol lehet megtalálni.A bírónő a tárgyaláson kikötötte nem viheti el őket Aug. utolsó két hetében,mert akkor már készülni kell az iskolára. Mit tehetek ilyenkor?

ila31 # 2011.07.27. 08:54

sziasztok.remélem tud nekem valaki választ adni a kérdéseimre.az nekem a gondom,hogy gyermekeim apjával 2011 január 26 án zárult le perünk.jogerős birói végzéssel miszerint az apának havi 12000 ft gyerekenkénti azaz 24000 ft havi gyermektartás dijjat kell fizetnie,2011 február 01 napjátol.nos az apa ezidáig áprilisban küldött 15000 ft ot 3 csekken 5000 ft onként február március és áprillis honapra.aztán juniusban küldött 24000 ft ot de a csekre ráirta hogy május havi gyerektartásdij.most juliusar küldött 10 ezer ft ot.felhivtam reklamálni és azt közölte velem hogy örüljek hogy ennyit is küld és élet veszélyesen meg fenyegetett ha merem követelni a pénzt akkor el tesz láb allol.az lenne a kérdésem hogy valaki tudja e mit tudok ilyen esetben tenni.az apának ugy tudom hogy lakása vagyona nincs.építkezésen dolgozik napi 6000 ft ért,de csak 4 órában van bejelentve.aki tud az segítsen válaszoljon.mert nagyon rossz anyagi helyzetben vagyok a 2 gyerekkel a gyerekek 3-és 5 évesek.a jövedelmünk a gyes és családi potlék.rengeteg közüzemi tartozásom van közel 400.000 ft.a gyes már csak szeptemberig jár.igy a jövedelmünk 29600 ft lessz.munkát keresgélek de nem sok sikerrel,nincs képzettségem,volt muka helyem csödöt jelentett,és ha végre találok munkát remélem tudok is dolgozni ugyanis a két gyerek beteg.a nagyobbik aszthmás a kissebbik krónikus hörghurutos.mire az eggyik meg gyógyul már beteg a másik.és eggyik munka helyen sem tolerálják ezt.sajnos nálam is torok rákot diagnosztizáltak pár honapja de még azzal sem tudok foglalkozni a gyerektől mozdulni sem tudok segitségem sajnos eggyáltalán nincs.nem tudom mit tehetnék a nekünk járo összegért.mert az apa szerint igy hogy valamennyit fizet nem tudok semmitsem tenni.idő közben ő össze költözött egy 5 gyerekes nővel és erre hivatkozik hogy ott is 5 gyerek van és elkell őket tartani.vajon a bíróság figyelembe veheti azt az 5 másik gyereket??? mikor a saját gyerekei eltartása iránt semi féle elkötelezettséget vagy figyelmet felelősséget segitséget nem érez,nem mutat,nem tesz.aki tud kérem válaszoljon sürgősen.előre is köszönöm.

giggancs # 2011.07.27. 07:17

Gyerektartással kapcsolatosan lenne kérdésem:
A fiam apukájának nincs semmilyen hivatalos jövedelme, talán vagyon sincs a nevén. Ennek ellenére mindenki tudja, hogy a ingatlanok és autók adás-vételéből él, van neki bőven mit aprítani a tejbe.
Mindezek ellenére nem hajlandó a havi 10 000 Ft-ot kifizetni a gyerektartásra.

Az lenne a kérdésem, hogy valaki meg tudja-e mondani azt, hogy van-e ÉRTELME bírósághoz fordulnom a gyerektartás végett (tiltható jövedelme nincs, és valószínűleg a lakások sem a nevén vannak, illetve azt sem tudom, hogy ha végrehajtásra kerülne a dolog, az jogszerű lenne-e, mert városunk mindkét végrehajtója összejátszik vele - tőlük kapja az infót eladó autókról, ingatlanokról).

Köszönöm az érdemi válaszokat!

anyuka13 # 2011.07.26. 06:36

Sziasztok-tegnap VÉGRE megkaptam a gyámhivatalhoz 2010,dec.06-án benyújtott gyermekláthatás módosítási kérelmemre a határozatot:sajnos nem azt, amire számítottam...a fiam 12 éves, lelki problémák miatt kellett aa gyámhivatalhoz fordulni, mert bár testileg nem bántalmazta az apa, de az életmód, ahogy él és ahogy viselkedik a fiam részéről már elviselhetetlenné vált és félt is tőle.Hosszú lenne részletezni: a lényeg:természetesen a hivatalba tök hülyének néztek, hiába jött velem a fiam is, hogy el akarja mondani mi történt, mit érez, mit szeretne- természetesen felvették a jegyzőkönyveket, de azt gondolták az én hatásom alatt áll.Apuka persze nem jelen meg, ügyvédet küldött maga helyett.Egy lakcím nélküli szegény ember, hatalmas luxus autóval, külföldi nyaralóval, bejelentett állás nélkül, házi őrizetes barátokkal(ide hordta a gyereket,amikor jutott rá ideje)aki havonta 7 ezer ft gyerektartást tud fizetni.A nagy huza-vona elkezdődött, bíróságot kértem soron kívül, de persze vissza passzolt a gyámügyre.micvel évek óta jártunk pszichológushoz a gye.jó.által, és ott is tudtak a problémáról, azt hittem ez hiteles lesz.Nem.mentünk igaszságügyi szakértőhöz.De örültem,mert tudtam, hogy itt végre kiderülhet, hogy nem ferdítek.
Így is lett-a szakértő szerint:" apa nem alkalmas a gyermek hosszabb idejű ellátására, ill. nem rendelkezik olyan nevelési módszerekkel,amely helyesen szolgálná a kiskorú megfelelő személyiségi fejlődését.Mindezen okok miatt a gyermek érzelmi okokból regresszív fejlődése feltételezhető,de hosszabb távon az intraperszonális pszichés konfliktusok más regresszív folyamatokat is generálhatnak. "
Erre a gyámhivatal úgy dönt: minden páros héten szombat du.14-18-ig elviheti apa a gyereket,őszi-tavaszi- téli szünetben 2 napra, nyári szünetben 2x1 hétre,páros ünnepek második napján 9-18-ig.!Hát hogy írhatnak ilyet? a 12 éves fiamnak még nem is említettem, mert bepánikolna.Apa fenyegette, piszkálta, főleg ha italozott- és ritkán volt ,hogy nem.
Nem vitte eddíg sem túl sűrűn,(holott 5 km-re lakunk egymástól) soha nem tartotta be a kétheti láthatást,és az elmúlt év novembere óta nem találkoztak.
Most majdnem 8 hónap után senki ne gondolja, hogy oda fogom engedni, akár csak 1 órára is.Szerintem érthető, miért.
Kérek mindenkit, aki tud segíteni, írjon véleményt, mert mindenképpen fellebbezni fogok, csak nem vagyok biztos az elindulásban, hogy hogyan.
Köszönöm előre is!

ObudaFan # 2011.07.24. 16:01

Nincs mit.

konki76 # 2011.07.24. 15:48

Köszönöm szépen!

ObudaFan # 2011.07.24. 15:02

Szerintem máshogy nem fog menni.

konki76 # 2011.07.24. 14:33

Köszönöm gyors válaszát!Ha a volt feleség nem hajlandó semmiféle kommunikációra,egyedül nem adhat be kérelmet a bíróságra, vagy adhat csak nem foglalkoznak vele?

ObudaFan # 2011.07.24. 12:07

Nem szerepel az erkölcsi bizonyítványban. Közös megegyezéssel lehet megszüntetni.

konki76 # 2011.07.24. 11:06

Tisztelt fórumozók!
Az ismerősöm ,hátralékos villanyszámlája miatt(leolvasás után 41000ft), egy hónapban nem fizette a gyermektartást főiskolás fia után,erre a volt felesége letiltatta a fizetéséből.Nem tudja , hogyan lehetne a letiltást megszüntetni és újra csak rendes átutlással fizetni azt.Attól fél, hogy a letiltás (ami álítólag bűncselekmény),kihatással lesz jövőbeni életére( erkölcsi bizonyitvány,hiteligénylés stb.).Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2011.07.24. 08:14

Nem lehetséges.

erdőkerülő # 2011.07.22. 11:03

Kedves Fórumozók!
Gyerektartás ügyben lenne egy kérdésem:
A gyerek hozzám költözött a 14. születésnapján. Anyuka nem nyugodott bele, így gyermekelhelyezés megváltoztatására kellett pert indítani. A hozzámköltözéstől számítva egyetlen napra sem költözött vissza a gyerek az anyjához, ezért azt kértem, hogy ne kelljen gyerektartást fizetni, mert itt is egy gyerek, meg ott is. (A lányom az anyjánál maradt.)
Ehhez képest - az ügyvédem nem állt a helyzet magaslatán - a bíróság visszamenőleg megítélt anyukának 10 havi gyerektartást 2 gyerek után. Igen, az után is, akit már én tartottam el.
Nem volt mit tenni, kifizettem, csak már legyen vége a bíróságra járkálásnak. Abban reménykedtem, hogy majd rákölti a gyerekre, és kértem is tőle, de ez a mai napig nem történt meg. Közben nagykorú lett a gyerek, de ő is hiába kéri az anyjától a 300ezer forintot.
A bíróságból már elég volt. Egy bíró ismerősöm szerint az anyuka fel nem élheti a gyerektartást, akkor sem, ha ilyen idióta döntés született, hogy olyan időszakra kapta, amikor nem is nevelte.
Szerintetek kérhetek állásfoglalást a kedves bírónőtől, hogy amikor megítélte ezt az összeget, azt anyukának szánta-e, vagy végre megkaphatja a gyerek? Utólag lehetséges egyáltalán ilyen, hogy a bíróságtól állásfoglalást kér az ember egy lezárt ügyről?
Előre is köszönöm, ha valaki tudja és megírja a választ!

sió # 2011.07.20. 15:42

végrehajtó1

Valóban, az emberség szó talán erős _volna, ha anyuka nem azt írná idézem ” mert nekem is kell élni” . más pénzéből?
A gyerektartás a gyerek tartását kell hogy szolgálja.

Egyébként a személyes harag, bosszú, irigység! nem diktálhat, és nem zárhatja le senki szemét sem.
A gyerek egyszer felnő. Ha pedig felnő kérdéseket fog feltenni.

marcika # 2011.07.20. 15:22

Boszi,

Ha a munkáltatója utalta, akkor letiltattad.
Fix vagy %-os összeget állapítottak meg?