Gyerektartás és láthatás

please.help # 2011.04.06. 22:57

Még eszembe jutott pár kérdés.....

Ha mondjuk láthatáskor az van szabályozva hogy pl. 10-re jöhet értük, akkor meddig vagyok köteles várni rá? Bele kell-e írni a kérvénybe vagy van valami általánosan elfogadott időpont hogy mondjuk fél órát, egy órát? Ha késik azt hogyan bizonyítom? Nyilván tanukkal, de gondolom egy élettárs szava nem elég a gyámhatóságon..... Mondjuk ő azt fogja állítani hogy jött időben, én azt hogy nem, akkor megint mi alapján dönt a gyámhivatal? Én nem szeretnék ebbe az egészbe belevonni "vadigeneket", a környék ahol lakok családi házas, nemrég költöztünk ide, köszönőviszonyba vagyok mindenkivel, de senkivel nem vagyok szorosabb viszonyban. Elég ciki lenne becsöngetni hétvégén reggel bárkihez hogy tanuskodjon. De nyilván ha ez kell akkor nyelek egyet és megteszem.

please.help # 2011.04.05. 12:47

Sziasztok!

Kapcsolattartással kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Megpróbálom röviden és tömören: elváltam 6 éve, bírósági papíron korlátlan láthatás van. Az elmúlt években nem volt ezzel probléma, főleg azért mert nem nagyon kereste a gyerekeket, volt hogy hetek, hónapok elteltek anélkül hogy látta volna őket és ez így nekem jó is volt. Apuka erősen italozó életmódot folytat, ezért is nem bántam a dolgot. Ha kérte és józan volt velem együtt négyesben csináltunk programokat mondjuk negyedévente, azzal ő letudta a láthatást. Az utóbbi fél évben többször kereste őket, pl. megbeszéltünk péntek 5 órát, gyerekek készültek, ruhákat pakoltunk, nem sorolom, majd 4-kor szólt hogy mégsem. Volt hogy elvittem őket hozzá, hogy ott lesznek egy estét is, majd egy óra múlva közölte, hogy akkor inkább menjünk el. A gyerekeim folyamatosan csalódtam, én ilyenkor hazudtam valamit, hogy pl. apának megfájdult a feje és beteg lett, de az iskolás fiam ezeket már nem hiszi el.... Bár nem mondja, de látom rajta.... Illetve egyszer megjegyezte hogy tudom ám hogy nem úgy volt... Lényeg a lényeg hogy innentől én is szeretném ha lenne egy kapcsolattartás módosítás. Két hét múlva van időpontunk a gyámhivatalhoz. Kérdéseim:

1. ha nem sikerül megegyeznünk, akkor hivatalból ugye eljárást folytatnak le. Ez mit takar pontosan és mennyi ideig tart?
  2. Ha a gyámhatóság szabályoz be időpontot, akkor az megfellebezhető-e?
  3. Ugye mindent bizonyítanom kell nekem is. Azt hogyan, hogy nem kereste, hogy visszamondta az előre megbeszélt időpontokat....stb?
  4. Erre az egyeztetésre kérhetem-e, hogy csak mi ketten menjünk be, vagy ha a másik oldalon megjelenik a nagyszülő ő is bejöhet-e? Nyilván úgy szeretném hogy csak mi ketten, de pl. megtiltató-e hogy bejöjjön?
  5. Nagyszülőnek külön kell kérvényezni láthatást?

Köszönöm előre is!

nandy # 2011.04.03. 21:18

A kutyatartásnak is vannak bizonyos szabályai, a kutyatartónak pedig tudnia kellett volna, hogy mit lehet és mit nem.

Az eset megtörtént, teljes egészében a te felelősséged, veszélyeztetted a gyermeked testi épségét, szóval innentől sok jóra ne számíts.

(Azért ez nem olyan, mint amikor a gyerek leesik az éjjeliszekrényről...)

monalisa1 # 2011.04.03. 19:03

És február - március hónapokban miként volt a láthatás / kapcsolattartás?!

A kutyának a kislány "idegen" - sok idő kell míg szokja őt, ergo hasonló megtámadási esetet elkerülendő mindig felügyelet és/vagy elzárás alatt legyen a kutya.

Annak okából, hogy az ex nem engedte a kislányt ma elvinni, haladéktalanul tegyél panaszt a gyámhatóságon - jegyzőkönyvezik majd. (Még néhány hasonló alkalom és nem kizárt, hogy bírságolni kezdik majd.)

Jó ha a következő láthatási alkalmakra elkisér téged valaki ismerős, aki a gyámügynél tanúsíthatja az anya tiltását.

Külön: ama közvetítői eljárás igénybevételéről sem írsz semmit, igaz, a volt feleségeddel együtt kell azon résztvenni...

monaLuis
laikus hozzászóló

gyulasan # 2011.04.03. 18:35

Jó napot!
Az én esetem sajnos egyedül álló.
A történet a következő:
2011.Januárban nálam volt láthatáson a lányom aki már most betöltötte a 5. évét
Sajnos történt egy szomorú baleset amíg én be mentem a wc-re. A saját kutyánk megtámadta és 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.A szomszéd háznál lakó ápolónő ellátta ,de mi saját kocsinkkal bevittük a Gyereksebészetre.
mint ahogy sejtettem a volt feleségem feljelentett a bíróságon és a rendőrségen is.Ott a kihallgató rendőr azt mondta nekem hogy létezik egy bizonyos közvetítői eljárás és abban le van írva hogy ha az ügyészség úgy dönt akkor 60 napra felfüggesztik az esetet és ha addig nem követek el semmi jogsértőt akkor eltörlik az egész estet.
2011.Április 3-án mikor voltam a lányomnál elszerettem volna vinni sétálni,fagyizni,de a exnejem egyértelműen elutasította.Sőt mikor pakoltam ki a kocsiba,akkor kijött a kapun a lányom is segíteni az anyja rákiabált hogy "azonnal gyere vissza!" Szegény kislányom nagyon megszeppent és zavarodott lett,meg én is.(azt hitte el akarom rabolni a gyereket?)
A tettemet nagyon bánom,de nem tudom nem megtörténtté tenni az esetet azóta már megtettük a szükséges óvintézkedéseket!!
Emiatt kérném a jogi segítségnyújtásukat!!
Előre is köszönettel Gyula

sagit # 2011.03.31. 13:03

Számít de ne "támogatás" legyen hanem gyt. mert amúgy csak "költőpénznek" hihették....

amii # 2011.03.31. 09:56

sajnos nem tudom bizonyítani, mert nem gondoltam erre, hogy meg fogja ezt tenni velem. esetleg ha utólagosan írok egy papírt, hogy különválásunk óta ennyivel és ennyivel támogattam a gyerekeket, és ő aláírja, akkor az számítana valamit?

sagit # 2011.03.31. 09:51

Ha nem tudod bizonyítani akkor a bíróság visszamenőleg 6 hónapra újra kifizettetheti veled...

sagit # 2011.03.31. 09:50

Gyt-t vagy postán adj fel vagy utald a többi macerás és kellemetlen és kevésbé vagy körülményesen bizonyítható....

amii # 2011.03.31. 09:01

az anyja látta, de úgyis le fogja tagadni, hogy kapott. most fog a jövőhéten pénzt kapni, akkor csak akkor adom neki oda ha aláírja az átvételit. nem gondoltam soha, hogy ilyenekkel fog próbálkozni, azt hittem meg tudjuk oldani normális, felnőtt emberek módjára. látom, tévedtem. mire számíthatok a pénzzel kapcsolatban, ha nem tudom bizonyítani, hogy adtam, visszamenőleg újra ki kell neki fizetnem?

pazs # 2011.03.31. 08:52

Ügyvédet keresned tényleg jó ötlet és az nem volt jó ötlet, hogy csak úgy a kezébe adtad a pénzt, legalább tanúk látták? Legközelebb átvételi elismervény vagy utald bankszámláról.
Az új kapcsolatod (ha egyébként normális) nem lesz hatással a gyerekelhelyezésre és -láthatásra, bármit is mond a leendő exnejed.

amii # 2011.03.31. 08:26

beszéltem vele, mondtam neki, hogy hétfőn beadom a válási papírokat, azt nem mondtam neki, hogy kérvényezem a gyerekek láthatását is. azt mondta, azt fogja hazudni, hogy hónapok óta semmi pénzt nem fizetek, és ezt ő majd visszamenőleg követelni fogja. én mindig a kezébe adtam a pénzt, lehet, hogy nem így kellett volna. azt is mondta még, hogy meg fog vádolni azzal, hogy a mostani párom miatt bomlott fel a család, és hogy ennek is lesznek következményei. azt hiszem mégiscsak jobb lesz, ha keresek egy ügyvédet, mert már teljesen kétségbe vagyok esve.

amii # 2011.03.31. 08:10

még egy kérdés, ha esetleg úgy döntök, hogy nem szeretnék a válással ennyit várni, és félretett pénzemet ügyvédre fordítom, lényegesen lerövidül a válás időtartama, vagy nem éri meg?

amii # 2011.03.31. 08:04

sajnos ez egy elég bonyolult történet így, szerencsére semmiféle közös vagyonunk nincs, se lakás, se autó, se hitel, semmi. két gyerekünk van, és én csak szerettem volna kivenni a részemet az életükből, eddig akárhányszor nem engedte hogy elvigyem őket, nem veszekedtem mert a gyerekek érdekeit néztem. ha papírom lesz róla, nyilván nem tud mit csinálni vele.
a társamról annyit, hogy a feleségem azt mondta, elvágja a torkát, ha hozzájuk mer szólni bármikor. nem is láthatja őket, de azért amikor bevásárol nekik ruhákat meg mindent amire szükségük van, akkor azt szívesen veszi.
próbáltam megoldani közös megegyezéssel de semmiképp nem akart belemenni, azt mondta csak akkor írja alá ha adunk neki 200ezer forintot. nevetségesnek tartottam, úgyhogy úgy döntöttem elindulok a saját utamon.
a gyerekek még a szüleimhez sem mehetnek, mert az is meg van tiltva, pedig gyalog 5 percre laknak tőlük. a nagyszülei már azt sem tudják hogy néznek ki az unokái. soha sehova nem vihetem őket, csak oda, ahova ő mondja, esetleg a játszótérre. állandóan azzal zsarol, ha nem adok neki pénzt, nem mehetek a gyerekekhez. 54ezer forintot kap a két gyerekre, én adok neki 50ezret(pénzt+ruhákat+gyógyszer ha szükséges), és nem tud kijönni a pénzből úgy, hogy az anyjáéknal lakik és nem kell semmit fizetnie neki. több mint 100ezer forintból nehogy már ne lehessen kijönni!!!! minden hónap végén kapom a hívásokat mekkora szemét vagyok, éheznek a gyerekek. én meg persze nem hagyom ezt, csak annyit szeretnék hogy láthassam őket és nálam is legyenek.azzal szeretne majd előállni, hogy nekem van már barátnőm, és szüljön ő nekem gyereket, neveljük azt, ne az ő gyerekeit. de már előre leszögezte hogy én a gyerekeket sehova sem vihetem és ha kell elhúzza évekig a válást, és akkor már nagyok lesznek. ekkor hallottam erről a kérvényről, amiről ő nem tud, hogy létezik. hétfőn intézem a papírokat, akkor írok egy ilyen kérvényt, és csatolom a kereseti levélhez. akkor azt mennyi idő után bírálják el? postán fogok kapni egy határozatot, vagy meg kell várni az első tárgyalást, és onnantól lép életbe? mi történik ha a feleségem az első tárgyalásra sem jön el?
köszönöm szépen a sok segítséget!!

monalisa1 # 2011.03.31. 07:24

Vagy akár őt is, miért is ne, hiszen a pelenkacsere nem problem.

monalisa1 # 2011.03.31. 07:23

A nagyobbat már minden gond nélkül elviheted magadhoz hétvégére, a kisebbiket is nemsokára.

monalisa1 # 2011.03.31. 07:22

Abba nem szólhat bele hogy neked már egy egy Társad, vagyis amikor a gyermekeket elhozod, a visszavitelig nálad vannak, kész. (Nyílvánvaló hogy a barátnőd fog majd főzni rájuk és bizonyára ő is törődik majd velük, valamint ha netán nagy hírtelen valami baj/betegség éri őket, kell a női gondoskodás stb.)

Mondjon köszönetet a feleséged!...

monalisa1 # 2011.03.31. 07:17

A vagyonmegosztásról csak akkor kell per ha nem tudtok arról is megállapodni a bíróság előtt.

monalisa1 # 2011.03.31. 07:14

Vidd magaddal a gyermekek születési anyakönyvi kivonatát, ha netán az nem nálad lenne, a lakhely szerint illetékes anyakönyvi hivataltól pár ezer forintért beszerezheted., gyakorlatilag postafordultával megküldik.

monalisa1 # 2011.03.31. 07:12

Ha van bírósági papír a kezedben a láthatás / kapcsolattartás ideiglenes szabályozásáról, és azt az anya nem tartja be, a gyámhatóságnál tegyél panaszt. És a későbbiekben is majd. Pénzbírságolhatják...

monalisa1 # 2011.03.31. 07:10

Már a válókeresetben kérd a bíróságot, hogy tárgyaláson kívüli ideiglenes végzéssel engedélyezze a gyermekek kéthetenkénti (pl. szombat 9-től vasárnap 17-ig történő) elvitelét, vagyis a nálad alvás lehetőségét. Ezen kívül legyen lehetőséged hetente egy délután pl. 3-4 órára találkozni velük: közösen sétálni, játszótérre menni stb.

Keresd fel a városi bíróság heti egy nap un. panasznapját -általában csütörtök- és ott segítenek a keresetlevél megfogalmazásában.

A mindenkori havi nettó jövedelemed 50%-ig állapíthatják meg a t.díjat, ez gyermekenként általában 15-25%. (Magadtól ne ajánld be az 50e Ft-ot, legfeljebb a t.díjat kiegészíted kp.-ben.)

A t.díjra kötelezés és a láthatás / kapcsolattartás egymástól teljesen külön dolgok., az utóbbiak nem lehetnek az ex kénye-kedve szerint.

Semmi okot nem adtál arra hogy a bíróság eltiltson a gyermekeidtől, sem a volt pároddal sem a gyermekekkel szemben nem viselkedtél úgy hogy ezt "kiérdemelnéd".

Az hogy a házasság sajnálatosan zsákutcába ment egy dolog, a másik meg magától értetődő hogy az életben uj Társra találtál - majd az ex is fog (vagy már van is neki).

A válóper során a közös ingóságok megosztása még belefér a 12.000 Ft illetékbe, azonban az esetleges közös vagyon: ingatlan ill. autó dolga külön pert fog igényelni mely költséges és időigényes. (A követelt vagyoni érték 6%-a a pertárgyérték.) Ha igazolni tudod az alacsony jövedelmet esetleg kaphatsz un. illetékeljegyzésre lehetőséget, vagyis majd ezen külön per végén kell az illetéket leróni.

Sok butaságot mond a feleséged bosszúból, nemigazán kell azokat szívedre venni.

A válóper első tárgyalásán mindenképp ott kell lennie, a többire képviseltetheti magát ügyvéddel.

Ha a gyermekelhelyezésben nincs vita az valamelyest lerövidití a per hosszát, de 3-5 tárgyalásra azért így is lehet számítani, ergo egy-másfél év, legalább...

Ezért kell kérni a bíróságot ama ideiglenes intézkedés meghozatalára, vagyis időközben is találkozhassad a gyermekeiddel.

Javaslom olvasd vissza ezt a topikot és a címben hozzá hasonlóakat, sokat lehet hasznosítani belőle.

monaLuis
laikus hozzászóló

amii # 2011.03.30. 22:24

olvasgattam egy pár dolgot itt, kezdek megijedni.
a bíróságot mennyire fogja érdekelni hogy nekem van már valakim, ha én szeretnék részt venni a gyermekeim nevelésében, és különélésünk óta minden hónapban fizetek neki? tud ő valamit ellenem tenni ezen a téren? azzal is fenyeget, hogy távol tartást fog kérni rám, hogy soha többet ne láthassam őket.

amii # 2011.03.30. 22:11

nem tudom meddig fog tartani a válás, de én nem szeretnék éveket várni, hogy elvihessem a fiamat és nálam aludhasson, mert ő már most közölte, hogy nem fog eljönni direkt a tárgyalásokra, hogy húzhassa az időt, ezért is szeretnék valami köztes lehetőséget találni, mert ennek csak a gyerekek látják kárát.
Azt is mondta, azzal fog érvelni a bíróságon, hogy a mostani párom miatt hagytam el őket, ez persze nem így van, 12 évet voltunk együtt, és nem a párom miatt romlott meg, ez nélküle is megtörtént volna.ha ezzel érvel majd, akkor ez nem függ össze azzal hogy elvihessem a gyermekeimet legalább kéthetente, ha már máskor nem engedi?
előreláthatólag meddig fog tartani a válás, ha megbeszéltük hogy a gyerekek az anyánál lesznek, és ha semmilyen közös vagyonunk nincsen? azért kérdezem hogy felkészüljek, vajon mennyi időt tud nyerni azzal, ha nem jön el a tárgyalásokra.
köszönöm a segítséget előre is, már megírtam a kereseti levelet, megvan az illetékbélyegre is a pénz, csak megvárom tudok e csatolni a láthatással kapcsolatban egy kérelmet, és akkor végre elkezdődhet a válás.

amii # 2011.03.30. 20:49

Üdv mindenkinek!

Olvasva a hozzászólásokat, látom, az én esetemnél sokkal durvább dolgok is léteznek, sajnálom, hogy ilyenek is vannak. :(
Nekem csupán egyetlen kérdésem lenne, remélem tud valaki segíteni.
A feleségemmel most indítjuk a válást, külön élnek a két gyermekemmel az anyjuknál. (3,5 és 1,5 évesek)
Sajnos nem akart belemenni a közös megegyezésbe, mondván akkor nem fog annyi pénzt ítélni a bíróság, és akkor elvihetem magamhoz őket kéthetente hétvégén is.
(70ezres fizetésemből havonta 50ezret adok neki, és nem engedi hogy a gyerekeket bárhova is elvigyem, csak úgy láthatom őket ha felmegyek oda ahol laknak, és nem vihetem el őket sehova)
mivel most adom be a válási papírokat egyoldalúan, ezért kérdeznék valamit. úgy hallottam, beadhatok egy kérvényt, hogy a gyerekeket kéthetente hétvégén elvihessem magammal, úgy, hogy nálam is aludjanak, nyilván a picit még nem, de a 3.5éves fiamat már igen. Tehát elvileg nem kell megvárnom a válást leteltét, hanem már a kereseti levél beadásával együtt kérvényezhetem hogy elvihessem őket. ez mennyire igaz? természetesen semmi olyat nem teszek, amivel őket bárhogy is veszélyeztetném, csak szeretném ha nálam is aludhatnának legalább kéthetente egy két napra.
a gyermekelhelyezés megbeszélve, az anyánál maradnak a gyerekek. tudna nekem valami információt adni erről, hogy ha létezik ilyen kérelem, mit kell beleírni? előre is köszönöm!!
Zoltán

sió # 2011.02.22. 11:43

Maximálisan értem amit mondasz.
Azonban a gyerek érdeke nem feltétlenül az, hogy elszakítsák a válásra hivatkozva valamelyik szülőjétől.
Az elavult kétheti két nap intézménye, pont úgy rosszindulattal telítve kihasználható, ha valaki ki a akarja használni, mint az egy hét itt, egy hét ott. Tehát nem feltétlenül az egy hét itt egy hét ott, a legelőnyösebb minden családban, azonban ezt az élet tudja csak bebizonyítani, sok év múlva.
Egyelőre egész Európában, /persze rajtunk kívül/ lassan bevezetésre kerül, mint a gyerek érdekeinek legmegfelelőbb, mindkét szülőjével kielégítő kapcsolat ápolására alkalmas jogintézmény.
A te példád nem eseti példa, azonban nem lehet belőle általánosítani sem.
Minden eset más és más.
A legfontosabb a szülők kommunikációs képességében rejlő tartalékok azon kihasználása, ami a válás után még ott a van a két fél között.
A gyerek érdeke, pedig még akkor is szükségessé teszi a kommunikációt, ha a felek egymásra sem bírnak nézni.
Mert a gyerek a legfontosabb. Elvitathatatlanul.