Néha beleolvasok a fórumba...
Kedves Sió! Az egy hét itt, egy hét ott kipróbálva. Totális bukás. Csak annyi vele a gond, hogy rendszerint azok a szülők válnak el, akik valami miatt nem tudják összeegyeztetni a világnézetüket. Mint a férjemék. Ezután az történt, hogy a gyerek egy hétig egyféle igazságot hallgatott, egy hétig 180 fokkal eltérőt. Aztán amikor kamasz lett oda ment, ahol több pénz van, világnézettől függetlenül. A bíróság pedig szó nélkül módosított az elhelyezésen, nem érdekelte, hogy hol törődnek többet a gyerekkel. Anyu győzött, ahogy az hazánkban szokás. Vitte a gyereket, meg persze a pénzt, mert a tartásdíjat megemeltette (már elhőbörögtem többször).
Legutóbb az ebédlő asztalnál az egyik gyerekünk szóba hozta az anyagi helyzetünket. A fent említett gyerek szó nélkül elvonult, őt ugyanis nem érinti és nem is érdekli a mi anyagi lehetetlenségünk. Az élet bebizonyította neki, hogy az erősebb kutya...
Persze a múlt héten nem jött, mert sürgősen külföldön kell síelnie. Sebaj, ha megint befagy a falu szélén a belvíz, mi is kimegyünk korcsolyázni. SOKSZOR GONDOLOK A BÍRÓNŐRE, aki hozzájárult a havi költségvetésünk felbillenéséhez. Én olyan szabályt hoznék, hogy évente vizsgálni kellene, a gyerektartást arra költi-e a jogosult, amire kapja, egyáltalán indokolt-e a mértéke, teljesül-e a családban a többi gyerek egyenrangúsága. Ha nem, a bírót/nőt kártérítésre kötelezném. Kicsit meggondoltabban turkálnának a felek zsebében és kisebb lenne a feszültség a családokon belül.
Gyerektartás és láthatás
Monalisa1-től kérdeznék:)
Azt írtad, hogy a tartásdíj fizetésnél a megítélt minimum tartásdíjat fizetni kellene a szülőnek. Szeretném megkérdezni, hogy azzal akkor mit kezdjünk ha a megítélt tartásdíj összege 6000 forint gyermekenként -ami tegyük hozzá, hogy elég nevetséges összeg- de ha gyermekenként 13,5% vonható le a fizetésből. Két srác van akiknek járna elvileg a 6-6ezer forint. mivel munkanélküli lett 2 év alatt harmadszor az anyuka akinek tartásdíj kötelezettsége van így a munkaügyi központ múlt hónapban is 8600forintot küldött a srácoknak 33% letiltásként.
Anyuka azt mondta,hogy ezt is köszönjük meg neki és inkább nem megy el dolgozni mert ő nem fogja eltartani minket. Annak ellenére,hogy mindkét gyereke akiket elhagyott astmás, pszichiátriai gondozott. Én úgy gondolom,hogy az a megítélt 6000forint sráconként az is nevetséges összeg a havi gyógyszereket nem fedezi egyik gyereknél sem. Férjem beadta a bírósághoz a tartásdíj felemelése miatt a kérelmet de visszautasított a bíróság,hogy az anyuka helyzetét veszi figyelembe, nincs keresete csak a munkanélküli járadék.
Ilyenkor mi van?
Köszönöm válaszod előre is:)
Krisztina
Nem nagyon értem ezt az egészet. (beszéljünk úgy, hogy apa, anya) A t-díjról, ha az apa nem ad le semmit a munkahelyén, akkor az nem is tud semmit róla. Ha akkor amikor megítélik az apa munkanélküli, és utóbb helyezkedik el, akkor sem tud a munkahely semmit a letiltásról, ha nem mutatja be az iratokat. Az anya, hogy tudja követni volt párjának munkahely változásait, hogy dolgozik-e, vagy nem.
Milyen lehetőség van egy teljesen normális anya kezében, aki csak a gyermeke érdekeit nézi, hogy legyen mit ennie.
T-gyás mire szól, csak a most született gyermeket kell belőle eltartani, és a már meglévő előző kapcsolatból születettet ki tartja el, ha apja meghalt, és csak családi pótlék jár rá. Az anya eddig nem volt bajban, mivel dolgozott, de csecsemője koraszülött volt, előtte veszélyeztetett terhesként, kevés betegállományt kapott. Az apa otthagyta az anyát és csecsemőjét a kórházban. Mikortól jár gyerektartás, a születéstől, vagy amikor már elismerte a gyermeket? Vagy az új anykönyv megléte után? Egyáltalán jár-e az anyának valami?
bugyu1
A t.díj lehet havi fix összeg vagy a százalékos megosztás szerinti. (Ekkor egy minden körülmények közt fizetendő minimum összeg is meg kell határozni -pl. az apa munkanélküli lesz stb., de ennek ellenére is fizetnie kell ezen minimumot - akár saját kárára is.
Ha ideig-óráig csak a minimumot tudná fizetni utóbb az elmaradt különbözetet rendeznie kell.
Munkahelyeden add le a t.díjról kötött megállapodás fénymásolatát, és annak alapján intézkednek a mindenkori havi bérkifizetési napon hogy levonják a béredből a t.díjat. (A pénz 2-3 nappal később érkezik meg az anyához, számlájára vagy a postás viszi - ahogy ő ezt kéri.)
Ameddig rendben működik a dolog nem szükséges bírósági végzés a letiltás elrendelésére.
Köszönöm!
A tartási megegyezés azt nekem kell minden hóban fizetni,vagy le tudom vonatni a cégemtől hogy ők küldjék el.
Vagy erről kell bírósági papír???
Mi annak idején a gyerektartást addig fizettük, míg a gyerek a diplomát meg nem szerezte, a következő hónaptól már nem. Többet senki nem foglalkozott a dologgal!
Nem.
ha a párom előző kapcsolatából van egy gyerek de neki most nincs munkahelye és ha összeházasodunk engem kötelezhetnek hogy fizessem én a gyerktartást mivel a felesége vagyok??
Ha meg tudtok állapodni a t.díj összegében, és annak gyermekenkénti elosztásában -figyelemmel a tartósan beteg gyermek többlet szükségletére-, akkor az anyának nem kell bírósághoz fordulni.
A t.díj a mindenkori havi nettó összes jövedelem 15-25%-a gyermekenkénti elosztással, általában 20%/fő. Mivel az egyik gyermek sajnos beteg így vélelmezhető, hogy a bíróság 20/30 ill. 15/35 százalékban határozná meg a t.díj fizetésének kötelezését.
Egyezetek meg és arra vonatkozóan írj elismerő nyilatkozatot két példányban. Azt is rögzítsétek, hogy a díjfizetés a hónap melyik napján lesz mindig esedékes -tehát ne összevissza-, valamint az anya bankszámlájára utalsz vagy postás vigye neki a pénzt csekken. (Kézbe ne fizess mert utóbb letagadható.)
Egyidejűleg célszerű lenne a láthatás/kapcsolattartás dolgát is nagyon részletesen leszabályozni és arról is készüljön írás.
Aki a későbbiekben nem tartja be mind a t.díj mind a láthatás megállapodását, azzal szemben a gyámügy ill. a bíróság eljárhat.
MonaLuis
laikus hozzászóló
Jó estét:
Azt szeretném kérdezni,két gyermekes apa vagyok,megromlott az anyával a dolog,külön útra térünk.
Jelenleg váltok munkát,egy két hó kihagyásom lesz,de szeretném ha a gyerekeknek minden meglenne,és már most szeretnék gyerektartási kötelezettséget magam ellen,.
Kérdés?
Hogy tehetem ezt???
Mekkora a maximum amit levonathatok majd a saját béremből.
Kisebb fiú tartósan beteg,tényleg a maxot szeretném.
A segítséget előre is köszönöm.
az ha jól számolom:68500.-és ezért meg sem mozdította a kezét!!
inkább elmennék takarítani mint hogy 35évesen segélyekből éljek!!!!szép példát mutató szülő
nem csoda ha a gyereknem érti mikor jön láthatásra és apának épp van munkálya,hogy apa miért nincs ilyenkor délelött otthon.hát azért kicsim mert nekünk csak így jön össze a pénz.!!
jah és amig én dolgozok reggeltől,estig veszélyeztetett terhesen addig az anyuka a segélyekből él inkább!kapok:68000ft-ot.ő meg ezt simán ki csikarta magának mert munkaundorja van!
gyerektartás:15000.-
segély:28500.-
családipótlék:25000.-(
jah és amig én dolgozok reggeltől,estig veszélyeztetett terhesen addig az anyuka a segélyekből él inkább!kapok:68000ft-ot.ő meg ezt simán ki csikarta magának mert munkaundorja van!
gyerektartás:15000.-
segély:28500.-
családipótlék:25000.-(
KATA75 örülök hogy végre valaki tisztán átlátja a helyzetünket!köszönöm a hozzá szólást.valószínű "kissev" is ilyen anyuka mint a párom exe,vagy valaki ilyen a családjában és ő csak az egyik oldalt nézi!!!!!mialatt én tudom,hogy adni kell a gyereknek!de nem mindegy a mostani helyzetünkben mennyit és mire adjuk....
szép napot KATA75 és minden jót kívánok!
Kedves monalisa
Elgondolkodtatott amit írtál, mert én július 1-től már nagyon nem szeretnék fizetni. Na most, ha a gyerek június 28-án diplomát szerez, azt én bejelentem a bíróságon..., akkor abból szeptemberre lesz végzés, ha jól gondolom. Nem lehet ilyen perben ideiglenes intézkedést kérni?
Pont azt szeretném elkerülni, hogy a fiamtól vissza kelljen kérni pénzt, mondjuk nem is kérnék soha.
Ahogy írod fiad néhány hónap mulva befejezi a tanulmányait, vagyis legtovább június haváig bezárólag jogosult a t.díjra. Addig mindenképp fizetned kell - méghozzá a jelenlegi változatlan összegben -, mert a bírósági eljárás jogerősen addig nem fejeződne be.
Én nem azt mondom hogy a keresetet vond vissza - elég ha a per szüneteltetését kéred., a diploma megszerzéséről tájékoztatod a bíróságot, ergo magától okafogyottá válik a per, és így a díjfizetési kötelezettséged.
Vélem annak nincs akadálya hogy fiad havonta egy bizonyos összeget a t.díjból neked visszaadjon - anyut nem kell tájékoztatni róla...
Tisztelt szakértők
Fura helyzetbe kerültem. 22 éves fiam után 16 éve fizetem minden jövedelmem 20%-t, most kb 30 ezer/hó. A gyerek tanulás (nappali, utolsó év)mellett dolgozik, nagyon szép jövedelme van. Nekem viszont 6 éve nem emelkedett a fizetésem, plusz hozzájött egy mostanra 55 000 Ft-ra felkúszott lakáshitel, így megélhetésre, rezsire jó, ha 40 ezer forintom marad. Tartalékom, vagyonom a lakáson kívül nincs. Gondoltam megpróbálkozom egy csökkentéssel, nosza megbeszéltem hát a gyerekkel, aki akceptálta, nincs rászorulva, de mivel az ex-szel nem lehet beszélni, beadtam én a keresetet. Erről is szóltam előre. Kértem a fiamat, hozzon egy jövedelemigazolást, mondta, hogy jó, persze. A múlt hétig. Akkor ugyanis történt valami, - véleményem szerint a volt feleségem megkapta az idézést és a keresetet, amiből kiderült számára, hogy tudok a gyerek jövedelméről, és kiverte a hisztit. Fontos hozzátenni, hogy a gyerek nekem sose mondta, hogy ez bizalmas információ lenne, a csökkentés iránti keresetet viszont épp erre alapoztam: az én anyagi helyzetemre illetve az ő jövedelmére. Azóta én vagyok a világ szemete, az áruló, a jövedelmet vegyem tudomásul le fogják tagadni, egyébként már szóba se áll velem, kinyomja a telefonját. Le vagyok döbbenve. Most a perben nekem kéne bizonyítanom. Álljak le a saját gyerekemmel harcolni? Cibáltassam a bíróság elé, hogy nyilatkozzon? Vagy hagyjam bukni a pert? De akkor miből élek meg?
„Még a láthatással kapcsolatban azt kérdezném tőled, hogy ki lehet kötni a védőnő, a sógor jelenlétét a láthatásnál? A nagyszülői láthatással kapcsolatban, mi van olyankor, ha a nagyszülő labilis (rossz idegi állapotban van)?”
Erről majd dönt a gyámhatóság.
Kedves "kissev"!
Egy kicsit el vagy szédülve!
Egy gyereknek két szülője van, ebben ugye egyet értünk!
Tehát, ha apa 15000 ft gyerektartást fizet egy hónapban, és az anya is ugyanennyit tesz hozzá, az már akkor 30000ft! Igaz?- és nem 15.Szerintem ebben az országban nagyon sok olyan család van ahol az egy főre jutó jövedelem nem éri el a 30000ft-ot!
A másik dolog, hogy kétszülős családokban is előfordul, hogy apa átmenetileg munkanélkülivé válik akkor ott kinek a fizetéséből nevelik a gyermeket?
A másik dolog ha anyaként választanom kellene, hogy a gyereknek 1 nadrág vagy inkább egy buli, akkor szerintem a nadrág és remélem a döntést nem kell elmagyarázni!
Olvasd vissza, hogy mit írtál kismama87-nek és 1 kicsit gondolkodj el rajta!
Szívesen. A probléma az, hogy amíg a bíróság a kérdésben másképp nem dönt addig a jelenlegi t.díj összeget kell tudni fizetni - akár az apa saját kárára is.
Egy t.díj módítási per sajnos nem egyik napró a másikra való eljárás, tehát már "tegnap" tessék bírósághoz fordulni.
A városi bíróság heti egy nap un. panasznapján -általában csütörtök- segítenek a keresetlevelet jegyzőkönyvbe venni, ami egyeben már maga a keresetlevél is. (Az előző bírósági végzést kell vinni ill. fénymásolatát.)
Minden jót, jobbat.
monaLuis
laikus hozzászóló
monalisa nagyonszépen köszönöm,hogy válaszoltál a kérdésemre :).további szép napot!
Élettársad mielőbb forduljon bírósághoz és kérje a jelenlegi t.díj összegének felülvizsgálatát. (Ott majd elmondja, hogy jó ideje nincs munkája, tehát a körülmények időközben megváltoztak. Az egészségi állapotát is bizonyára szóba hozza majd.)
Amikor megszületik a saját gyermeket, ismét a bírósághoz kell fordulni a t.díj mérséklése miatt.
lehet én is kerülök ilyen helyzetbe,de azért hogy több segélyt kapjak akkor sem intéztetem el az emelt családit azért hogy többet kapjak és ez által azt hazudjuk tartós beteg a gyerek pedig hála istennek egészséges csak protekcióval így könnyebb mint dolgozni.és nem kell neki pincébe bújkálni,de ha nem tehetem meg nem járok egy héten 2szórakozni!vagy akkor ne hivatkozzon arra hogy vegyünk ezt is azt is a gyereknek mert nem telik rá.egyébként köszönöm hogy a kérdésemre nem kaptam választ!
kismaa87
Én csak örülni tudok, hogy ennyi mindent állni tudsz, és még a 15 ezret is ki tudod fizetni. Hát csak osszál, szorozzál, mire telik 15 ezer forintból. Talán akkorra kell, amikor nem nálatok van a gyerek és valamit enni kell neki adni. És a 35 éves anyuka, úgy gondolod bújjon el a pincébe, mert a párod elhagyta, neki is joga van az élethez. Mindenki annyi segélyt kap, hogy az csak na, az én lányom bement az önkormányzathoz, hogy segélyt kérjen, mert párja elhagyta, kisbabája született, és még nem kapott sem gyest, sem más összeget (gyerektartás sem). Nos nincs segély, adnak egyszerit, egy pár ezer forintot, és ha nem elég halj éhen. Ezért gondolom a 15 ezer forintos gyerektartás nem sok, bár ha nincs kereset sokat jelent. Ezért kellene az apukának, félretenni amikor van, hogy ne szoruljon meg, amikor nincs. Mert egy gyermeket nemcsak meg kell csinálni, érte felelősséget is kell vállalni anyagilag is hiába jön a másik "igazigyerek". Talán más szemmel kellene látnod a világot, te is kerülhetsz ilyen helyzetbe.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02