Gyerektartás és láthatás

monalisa1 # 2009.02.11. 19:45

Most jön a sablon: a sebeket az idő begyógyítja. Szóval kívánok minden jót, jobbat!

Ha nem fizet, ezen topicban és hasonlóakban a hozzászólók előzőekben leírták már: a jogerős itélet/végzés alapján letiltást és/vagy végrehajtást kell kérni.

trigi # 2009.02.11. 19:48

:)
köszi mona

zimcsi # 2009.02.11. 20:00

Még azt is kérdezném,hogyha letiltást kérek,akkor azt nemzetközi számláról is letiltják?
Vagy meg se próbáljam ezt kérni,mert a bíróságnak a kinti jövedelme költségtérítésnek lett leigazolva?
Azért kérdezek ennyit,mert pénteken megyek be a bíróságra panasznapra elindítani a végrehajtást,és szeretnék egy kicsit tájékozódni,hogy mit is tehetek,vagy mit érdemes tennem.
Az exemnek nincs belföldi számlája,csak nemzetközi,a minimálbért a húga kapja a saját számlájára itthon.
Meg van nekem mindkettőjük számlaszáma,akkor megadjam a bíróságon azokat is?

Köszönöm a válaszokat

ObudaFan # 2009.02.11. 20:10

Nem a számláról lesz letiltva, hanem a munkabérből, ha lesz. Ha a bíróság az összeget költségtérítésnek tekintette, akkor abból nem lesz.

ObudaFan # 2009.02.11. 20:12

trigi

A kapcsolattartáshoz nemcsak a szülőnek, hanem a gyermeknek is joga van, így az a szülő, aki nem tartja a kapcsolatot a gyermekével, a kötelezettségét nem teljesíti, amiért a gyámhatóság bírságolhatja is. Más kérdés, hogy általában tökéletesen végrehajthatatlan a dolog.

monalisa1 # 2009.02.11. 20:17

Bocs de kétlem, hogy a kinti jövedelme 1 : 1-ben költségtérítést takar. OK. van a lakásbérlés, rezsiköltség, utazási költségtérítés, aztán étkezési pénz stb., de az hogy az EGÉSZ summa ilyesmi címekre elszámolható legyen az erősen megkérdőjelezhető. (Az emberek azért mennek külföldre dolgozni - többek közt -, hogy az ottani keresmény jelentősebb részét nettó jövedelemként félretegyék.)

Jogászok leírták már itt a Fórumban többszor is: a kinti jövedelem is beleszámít a t.díj összegébe, százalékosan ill. havi fix összegben meghatározva. (Aztán ha lejár a külszolgálat, az itthoni keresmény alapján a t.díj újbóli megállapítása majd.)

A panasznapon bizonyára mindenről tájékoztatnak - valószínűleg sok hasonló esettel volt már dolguk. (A számlaszámokat vidd magaddal, és minden iratot mely az üggyel kapcsolatos.)

Monalisa
laikus hozzászóló

zimcsi # 2009.02.11. 20:21

Köszönöm mindenkinek a segítséget!

monalisa1 # 2009.02.11. 20:34

A tárgyaláson kérd a bíróságot - és ezt vegyék is jegyzőkönyvbe -, hogy a munkáltatótól kérjenek be keresetkimutatást a kinti jövedelméről - annak tételes felsorolásával.

Tehát ne az ex elmondása alapján legyen a dolog elbírálva - már ha ekként a történés előzőekben.

monalisa1 # 2009.02.11. 20:35

Vagyis a "költségtérítés" tételes taglalásáról.

zimcsi # 2009.02.11. 20:46

Mikor ment a válóperünk,nekem sikerült a volt férjemtől megszereznem a kiküldetési utasítást,néhány havi német bérpapírját,ami németül is volt írva,ráírva a nettó és bruttó pénzét.Ezeket be is adtam a bíróságra.Erre a bírónő bekérte a munkáltatójától a jövedelemigazolását,amire a minimálbért írták,a német pénzére pedig költségtérítést.
Ezt a bírónő hangosan fel is olvasta,hogy melyik hónapban mennyi "költségtérítést" kapott.
Ezért nem értettem,hogy hogy nem volt neki gyanús,hogy egy minimálbéres dolgozó,több,mit a 6-szoros költséggel van kint külföldön.

monalisa1 # 2009.02.11. 21:14

Van ügyvéded?

Ami az itthoni minimálbér és a kinti 6-szoros keresmény dolgát illeti, végül is hónapról hónapra "eltapsolhatja" a kinti pénzét: exluzív lakást bérel, taxival jár, minden nap "jobb" étteremben kajál stb.

De azért nem ez a jellemző egy külszolgálatosra hanem a pénz ésszerű "megfogása".

Azt tudnod kell, hogy a másodfokon már nemigen "aprózzák" az ügyeket, tehát "akkora" tárgyalásra már ne készülj...

Kérdeznek majd ezt azt, de általában az elsőfok papírjai alapján a vertiket.

Azért kérdeztem: van-e ügyvéded?!

zimcsi # 2009.02.11. 21:25

Van ügyvédem.Azt tanácsolta,hogy adjam be végrehajtásra.Ő is tudott ezekről a papírokról.
Az exemnek a szállás ingyenes,autót nem régen vett.Végül is csak az ételét,és a benzinje kerül neki pénzbe.Kb. 2- 3 havonta jár haza.
Ő nem tudja a pénzt megfogni.Most is felvett cetelem hitelt.
De akkor a cégnek megérné kiküldeni egy ilyen embert,aki ennyibe van neki?
Azt kellene vhogy kikényszeríteni a cégétől,hogy ne költségtérítésként igazolja.Akkor már simán menne minden.Habár Ő képes lenne akkor leszámolni,csak hogy ne kelljen fizetnie.

zimcsi # 2009.02.11. 21:26

Azt veszem ki a szavaidból,hogy lesz még egy tárgyalásom?

törpanya # 2009.02.11. 21:32

Én azért rápillantottam a németországi(nem találtal hol teljesíti a külszolgálatot)albérleti árakra:
25-30m2 - 300-400 EUR,
55m2 - 650 EUR,
73m2 - 800 EUR,
120m2 - 900-1000 EUR.
Egy átlag magyar ember átlag lakása 50-60m2, a fenti árak szerint 300 EUR árfolyammal, az 700*300= 210.000 Ft.
Hát én nem szeretnék ennyit fizetni!!
Igaz ez a németek fizetéshez képest nem sok.
Nálunk ugyanekkora albérletet 60-80.000 Ft-ért adnak.
És akkor még a rezsi, étel...
Ilyenekkel azért a bíró is tisztában van, szerintem.

monalisa1 # 2009.02.11. 21:43

Az exének a szállás ingyen van - szerencsés ember. Így azt a kalkulált 210e Ft-ot mindjárt félre is tehetné - akár. A havi autórészlet sem "ütheti" ki, hacsak valami felsőkategóriás kocsit nem vett tele külön extrákkal. A gyomra meg vélhetően csak napi egy ebédre/vacsorára van bekalibrálva - még itthonról. Szóval ha netán szórja is a pénzt (...) azért csak kell hogy rendszeresen megmaradjon neki az itthoni minimálbér legalább 2-3 szorosa.

Igen, a munkáltatót kellene új ill. pontosító jövedelemkimutatásra késztetni...

zimcsi # 2009.02.11. 21:46

Idézem:
" Tájékoztatom,hogy a munkáltató, a munkavállaló részére a kiküldetés időtartama alatt költségmentesen biztosít szállást."
Az is ide van írva,hogy 2006 június 15.-től várhatóan 2009 június 15.-éig utasítják a Németország területén a munkakörébe tartozó feladatok ellátására.

zimcsi # 2009.02.11. 21:48

Én kényszeríthetném valahogy?

zimcsi # 2009.02.11. 21:49

A kocsi igaz,hogy opel,de nem mai gyerek már.Megkezdte a rozsda.

zimcsi # 2009.02.11. 21:50

Meg még a kiküldetési díja van itt,hogy 6,50 eur/óra illeti meg.

zimcsi # 2009.02.11. 21:51

Ja! Ez bruttó órabér volt.
Kicsit elapróztam a választ.
Elnézést!

törpanya # 2009.02.11. 21:53

Az egyik ismerősöm is külföldön dolgozott, őt perelte a volt felesége gytemelés miatt. A cég elbocsátotta, ő meg beperelte a volt feleséget kártérítésért. A vége: apukának itthon kellett állást keresnie, töredékért; anyuka pedig ez után kapta a gytartást. Kevesebbet, mint amennyit az emelés előtt kapott. (Náluk az anyuka telhetetlen volt.)

törpanya # 2009.02.11. 21:57

Én még annyit ajánlok, hogy nézz be a topicok közül a pénzügyiek közé. Ott ennek a másik oldalát is kikérdezheted.(külföldi adózás, kiküldetéssel kapcsolatoz kötelezettségek...) Csak azért, hogy ezzel is tisztába legyél.

zimcsi # 2009.02.11. 22:03

Én nem megemelni akarom a tdíjat,hanem hogy kifizesse,ill. be tudjam hajtatni rajta az elmaradást.
Az adózásról meg annyit tudok,beszéltem a könyvelőjével,hogy Németországban visszaigényelheti a gyerek után az adót,és így az egy évi visszatérítése 2900 euro a 2006-os évre.
Egyébként én ezt sem értem,hogyha a gyerek nálam van Magyarországon,akkor ott hogy veheti ezt igénybe?
Köszönöm az infót,szétnézek.

reker # 2009.02.12. 07:07

Sziasztok!

az lenne a kérdésem, hogy a bírói határozatom úgy szól, hogy apuka január 01-től köteles gyerektartást fizetni. akkor ez azt jelenti, hogy már a januári fizetéséből is vonni kell a gyerektartást. Vagyis amit januárban kapott nettó fizetést annak a 20%-át???

Köszönöm a választ

Tamás123 # 2009.02.12. 07:58

Reker!

Igen, már január 1-től.

Nem jogász vagyok, elvált apa, tapasztalatból mondom. Megkapta a munkáltatóm a végzést és annak megfelelően vonták a végzésben meghatározott időponttól, a végzésben meghatározott mértékű összeget.

Ez már csak maszek hozzászólás. Nálam a kedves bírónéniegy 2008. októberi ítéletében még 196 eFt gytartási díj elmaradást is megállapított. Arra az időszakra, 2006. január 1-től is fizetnem kell, amikor egy családként éltünk (a család minden költségét én viseltem), majd 2006. jún. 1-én indítottam el a gyermekelhelyezési pert, mert a kedves anyuka lelépett a gyerekétől. A nyáron a vidéken élő szüleim vállalták a fiam gondozását. Erre az időszakra is gyt.díjat fizetek. De ez csak egy aprócska a bírónőcske sok mocska közül.