Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Gyerektartás és láthatás

tritace # e-mail 2020.07.12. 15:35

egyedülálló anyaként nevelem 6 éves gyerekemet, a másik gyerekem 17 éves jelenleg az apjával él, aki gyerektartást követel. Nettó vagy bruttó bérből számolják ki? illetve ha eddig kaptam a családi adókedvezményt azt is beleszámolják? Egyedülállóként mire számithatók, hány százalékát ítélik meg? Az apuka ausztriába él feleségével és másik 2 kiskorú gyerekével. Köszönöm

gerbera317 # e-mail 2020.06.17. 18:15

a megítélt 25%-os gyerektartás összege nem elég a havi megélhetésükre
A gyermektartás kizárólag a gyermek tartását szolgálja. Az elnevezése is nagyjából erre utal.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.06.17. 16:57

Az nem egy kötelező norma, csak ajánlás.

www.kbs-ugyved.hu

zs1234 # e-mail 2020.06.17. 14:25

Tisztelt Szakértők

Úgy olvastam, hogy a gyerektartás mértéke a teljes havi bevétel 15-25%-a.
Abban az esetben ha tegyük fel a gyermekem édesanyja nem tud elhelyezkedni, és a megítélt 25%-os gyerektartás összege nem elég a havi megélhetésükre, akkor kötelezhetnek magasabb díj megfizetésére?
Magyarán elváltunk, de mivel a baba életkora miatt még nem tud visszamenni dolgozni, kötelezhetnek arra hogy a válás után is úgymond én tartsam el a feleségemet is csak azért mert a gyermek nála lett elhelyezve?
Valamint ezt kihasználva, megtehet olyat hogy későbbiekben sem megy el dolgozni?

ObudaFan # e-mail 2020.06.17. 10:12

Dikike

Ez azért nem ennyire fekete-fehér, a gondozó szülő is részt vesz anyagilag is a gyermek eltartásában. Persze, az sem úgy van, hogy mindkét szülő ugyanannyit tegyen oda, hiszen egyrészt eltérhet a szülők vagyoni-jövedelmi helyzete, másrészt pedig azért valóban figyelembe kell venni a természetben nyújtott tartást.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

ObudaFan # e-mail 2020.06.17. 10:09

Lora99

Valószínűleg nem fognak semmilyen visszafizetésre kötelezni és még az is inkább valószínű, hogy ezentúl is járhat a tartásdíj.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Dikike # e-mail 2020.06.16. 11:58

Köszönöm a válaszokat. Nem arra hajtok, hogy többet fizessen, mert ha nem is fizetne akkor is inkább hajnaltól késő estig képes lennék dolgozni, hogy a megélhetését biztosítsam a gyerekemnek. Lényege az, hogy állandóan azt hangoztatja Ő amennyit fizet annyit nekem is oda kellene rakni. Most találtam meg, hogy a különélő szülő anyagi részt az együttélő szülő természetbeni tartásra kötelezett. Ahhoz képest én már 55e-t már ebben a hónapba odatettem. Minden hónapban fizetem a megtakarítását, nem kevés telefonszámlát. A tüzelőt, ha számolom festettem az is idetartozik mivel az ő tiszta környezetét szolgálja. Soha nem róttam fel, hogy én vagyok a kertész, a festő, takarító, szakács egyben a matek tanár is.
Kérésem az lenne, ha ügyvéd által leírt formában akár emailben leírná nekem valaki, hogy ha megint a hiszti jönne fel tudjam homályosítani végre.
Előre is köszönöm.

Dikike

Lora99 # e-mail 2020.06.16. 11:15

Jó napot!
2018-ban elvégeztem a középiskolát, azonban abban az évben nem kerültem be az általam megjelölt egyetemre. 2019-ben újra felvételiztem, ezúttal szintemelő érettségire is jelenkeztem, hogy biztosítsam a bejutásomat, de így sem vettek fel (fizikai és orvosi alkalmasságin buktam meg), jelentkeztem a pótfelvételi eljárásán belül egy másik egyetemre ahova sikeresen fel is vettek, azonban a pótfelvéteis eljárás azzal jár, hogy mindenáron fizetős. (félévente 195ezer ft), még nem lehetett benyújtani az átsorolási kérelmet, így nem tudom biztosra, hogy át fognak-e venni idén államira.
2018 júniusában megszűnt a tanulói jogviszonyom, ami 2019 szeptembere óta van újra, lévén, hogy egyetemen tanulok.
Édesapám 2020 januárjáig folyamatosan fizette a gyerektartást (még akkor is amikor nem volt tanulói jogviszonyom. Nem tartjuk a kapcsolatot, pedig én próbálkoztam már személyesen és elektornikusan is felvenni vele a kapcsolatot. Egyébként 2016 óta fizet csak gyerektartást)
Most kapott a nagymamám egy bírósági végzést (ő volt nagykorúvá válásomig a gyámom, ugyanis az édesanyám is elhagyott és ismeretlen helyen tartózkodik évek óta) miszerint az édesapám a tartásdíj megszüntetését kérelmezi.
Kérdésem lenne, mi a teendőm ilyenkor?
Az ellenkérelem formanyomtatványát már kitöltöttem nagyjából.
Kötelezhet-e a bíróság arra, hogy fizessem vissza az édesapámnak a tavalyi év kifizetett gyerektartását?
Illetve mennyi esélyem van arra, hogy újra kaphassam a gyerektartást?

Válaszukat előre is köszönettel várom.

drbjozsef #   2020.06.14. 16:04

Dikike,

Már elég régóta nincs százalékos meghatározás. Konkrét összeget határoznak meg.

De azt is csak akkor, ha fogod magad, és kéred a bíróságon a tartásdíj felemelését. Húsz ezer forintról valszeg fel fogják emelni.
(Bár ha 45+ ezret fizet most, akkor lehet, hogy nem nagyon fogsz jobban járni)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

gerbera317 # e-mail 2020.06.14. 12:41

Mindenkori jövedelmének 20%-a járna
És ha teszemazt Lölő lenne az apuka, akkor havi 400 milliót kéne fizetnie?

Dikike # e-mail 2020.06.14. 11:43

Minden évben a fűtéshez meg kell vennem a fát, a festést saját magam csináltam, de az anyag nem kevés pénzben volt. Sok minden tönkrement. Nekem egyedül kell rendbe rakatnom. Kazánház tető cserére szorul. Ez nem csak az én kènyelmemre szolgál, hanem a gyerekére is. Minden hónapban fizetem a megtakarítását is, ha elindul az életben legyen indulási alapja. Plusz biztosítást, aminek kedvezményezettje.

Dikike

Dikike # e-mail 2020.06.14. 11:38

Másik kérdésem lenne: Anno 7 éve 20e tartásdíjat ítéltek meg. 45e-t fizet havonta. Svédországban dolgozik, még amikor együtt éltünk, akkor 450-500e-t keresett. Nem reklamáltam soha. De mégis azt mondogatja a gyereknek ő jóval többet fizet a megítéltnél. Úgy tudom az csak egy minimum összeg. Mindenkori jövedelmének 20%-a járna. Ez is jó sok tartásdíjhoz kèpest. Jól tudom vagy tévedek?

Dikike

bermuda háromszög #   2020.06.14. 10:26

Egyrészt az egyik szülő a tartásdíjával szemben a másiknak nem csak a pénze, hanem az ellátása, ráfordított ideje is szemben áll.
Másrészt sosem lesz egyenlő a kettő.

Milyen órabérrel számoljuk a gyerek ellátását?

drbjozsef #   2020.06.14. 09:16

Dikike,

Ez butaság. Nem így van.
Elsősorban a gyerek szükségletei, másodsorban a szülők anyagi helyzete, jövedelme, egyéb körülményei határozzák meg, hogy a különélő szülőnek mekkora mértékű gyerektartást kell fizetnie.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Dikike # e-mail 2020.06.14. 06:39

Jó napot!
Kérdésem lenne, hogy a gyerektartás mikre terjed ki? A volt férjem jól keres Ő mindig azt mondja amennyit Ő fizet nekem is annyit kell hozzátették az ellátáshoz.

Dikike

Szülői kísérlet # e-mail 2020.06.12. 14:33

Ha kötekedni jöttél menjél tovább, a menyasszonyomnak voltférje van. Azért lett az én családom mert én nevelem, törődöm nap mint nap a gyerekekkel, én hordom ide oda én olvasok nekik esti mesét stb.

további hozzászólást nem kérek tőled, nem tudsz értelmeset mondani. Bizonyára te is egy "jófej" voltférj lehetsz keresd az önigazolásodat máshol, köszönöm.

Ez egy jogi fórum jogi szakemberekkel, hozzájuk szólt a kérdésem

Szülői kísérlet # e-mail 2020.06.12. 14:21

Köszönöm a konstuktív hozzászólást.
Nem azt kérdeztem hogy hova ássam el, hanem hogy milyen jogi lépésekre van lehetőség, ha nem akarom hogy egy idióta aki korábban verte a páromat a gyerekei előtt, továbbra is terrorizálhassa a családomat.

alfateam # e-mail 2020.06.12. 14:12

Szülői kísérlet!
Mi lenne ha felhagynál a kísérletezéssel,más gyermekével, semmi közöd hozzá!

eddig többé kevésbé zökkenő mentesen ment is a gyerekek láthatása az apának.
és ha nem avatkoznál bele talán menne továbbra is!

, csak árt a saládunknak és a gyerekeknek) eltávolítani az életünkből?
Tulajdonképpen azt kérdezed hova ásd el?!

Szülői kísérlet # e-mail 2020.06.12. 13:23

"Már itt megbicsaklott a tényállás. Ilyen ugyanis nincs."
A felek szlovák állampolgárok magyarországi lakcímmel és munkahellyel. A kapcsolattartás nincs szabályozva a felek kérésére, eddig többé kevésbé zökkenő mentesen ment is a gyerekek láthatása az apának.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.06.12. 12:58

Két gyermek menyasszonyomnál van elhelyezve, az apának pedig nem szabályozott kapcsolattartásra van lehetősége.
Már itt megbicsaklott a tényállás. Ilyen ugyanis nincs.

www.kbs-ugyved.hu

Szülői kísérlet # e-mail 2020.06.12. 12:18

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi eset áll fent nálunk. Két gyermek menyasszonyomnál van elhelyezve, az apának pedig nem szabályozott kapcsolattartásra van lehetősége. Ezt változó intenzitással használja ki, de nem is ez a lényeg.
Kb 3hete a kisebbik (11 éves) gyermek 10 napot töltött az apjánál, reggel érkezett haza hozzánk, az apánál töltött idő alatt alapos lemaradást sikerült felhalmoznia az iskolai teendőkkel kapcsolatban,, ezért le lett szidva és le lett ültetve a tanulni valókhoz. A gyermek értesítette az apját aki még aznap este ismét megjelent a ház előtt és egyeztetés nélkül akarta elvinni a gyermeket, a cipő nélkül táskávala a hátán kifelé tartó gyerkőcöt elcsíptem, majd kértem hogy beszéljen édesanyjával, párom arra kérte a gyereket maradjon itthon pár napot, majd 7végére visszamehet apjához. Ezt a gyermek el is fogadta a táskát letette, majd kiment az apjához a ház elé hogy elmondja csak 3 nap múlva mehet. Az apa ekkor megkérdezte "akarsz e most jönni? " a gyerek igennel válaszolt, mire "akkor úlj be megyünk".
eddigre mi is kimentünk a kapuba ahol párom elmondta az apának hogy ez nem így működik és hogy nem viheti el a gyereket, csak a megbeszélt későbbi időpontba. ezt szóváltás, dulakodás követte, majd a gyereket elvitte. A garázdaság kapcsán megtettük a feljelentést, de a gyermek jogtalan elviteléért, valamint hogy ezt erőszakkal tette a rendőrség nem hajlandó elrendelni a nyomozást, szerintük jogosan van az apánál a gyerek.

a gyermek azóta se jött haza, és napok óta nem tudunk vele kommunikálni.

Első körben a láthatás szabályozása végett a gyámhivatalhoz fordultunk, akik szerint az apa cselekedete jogtalan volt és az erőszakkal párosítva 3évvel sújtható a tette. A rendőrséget a gyámügy álláspontja sem győzte meg továbbra sem hajlandóak nyomozni az ügyben.

Mi a teendőnk, hogy juttathatjuk haza a gyermeket, van e mód az apát (akiről még számos kacifántosat tudnék felsorolni, csak árt a saládunknak és a gyerekeknek) eltávolítani az életünkből?

Köszönöm a segítségüket

wers # e-mail 2020.06.08. 12:54

Én beírnám mind a kettőt. Vélhetően van elég hely a papíron.

A tartózkodási hely ahol MOST és vélhetően még egy ideig megtalálható a személy, ahol a lakóhely elhagyása nélkül életvitelszerűen él.

drbjozsef #   2020.06.08. 12:42

Annamarimaria,

Nincs olyan, hogy ideiglenes.

A lakcím az, ahol lakik.

Ez lehet állandó lakcím, vagy tartózkodási hely. Ha kifjezetten az előbbit kérik, akkor azt kell írni, ha nem kifejezetten, akkor általában az utóbbit.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2020.06.08. 12:23

Pale,

Nem kell pereskedned. Az exednek kell beadni bíróságra egy papírt, hogy megszűntek a gyerektartás feltételei, nemperes eljárásban elintéződik.

Szólítsd fel, és mondd meg neki, hogy ha nem teszi, akkor te teszed, de ügyvéden keresztül, ami akkor neki nagy kerek összegbe fog még fájni.

Az ő kötelessége. Törvény szerint. Kutyát nem érdekli, hogy neki erről mi a személyes véleménye.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

bermuda háromszög #   2020.06.08. 11:40

Pale
A mostani munkahelyed olyan papírt fog adni, amin szerepel a gyerektartás.
Azt meg kérik az új helyen.
Nem igazán jó ötlet érvényes bírósági határozatot eltagadni.