Szép napot!
Akkor úgy szeretném kérdezni, hogy,ha nem jár a gyerek sehová iskolába jár neki a gyerektartást?
Köszönöm szépen a választ.
Szép napot!
Akkor úgy szeretném kérdezni, hogy,ha nem jár a gyerek sehová iskolába jár neki a gyerektartást?
Köszönöm szépen a választ.
„a leírtak alapján ilyenkor jár e a gyerektartás?”
Ahogy te sem tudod, mi sem. Hiszen pont azon múlik, ami nem derül ki a leírtakból: tanul az a gyerek vagy nem.
(Nekem gyanús, hogy nem a jó kérdést tetted fel. Akkor pedig hiába vársz jó választ.)
Üdvözlöm a fórumban lévőket!
Szeretnék segítséget kérni a következőkben.
Volt egy kapcsolatom amelyben született egy gyermekem 2005-ben . A kapcsolatom 5 évvel a gyerek születése után megromlott.
A gyereket az anya teljesen ellenem nevelte ,az anyával nem tartom a kapcsolatot.
Közben nekem is lett egy kapcsolatom és később született egy gyermekem aki most 9 éves.
Az előző kapcsolatom után fizetem a gyerek tartást a fizetésem 20%-át.
Itt szeretnék rá térni a lényegre a gondom az ,hogy a gyerek otthagyta a közép iskolát csak az első éve van meg teljesen,de a legnagyobb gond ,hogy most 2023 Július-ban töltötte be a 18. életévét. Nem tudom ,hogy jár e a gyerektartás így neki ,mert szerintem nem tanul sehol .
Egyszerűen nem tudom mi van a gyerekkel, ö azt mondja ,hogy tanul nappali tagozaton ,de szerintem nem mond igazat, ráadásul az ö állítása szerint gimnáziumban tanul amit én kétlem ,mert az igen erős iskola felvételi van és ö az elöző iskolát ott hagyta nyilván volt bukás is ,ha 18 éves.
Többször mondtam neki ,hogy hozzon iskola látogatási igazolást ,de semmi nem történik.
A kérdésem az lenne,hogy a leírtak alapján ilyenkor jár e a gyerektartás?
Köszönöm szépen a segítséget
Üdvözlök Mindenkit!
Új vagyok itt,sosem gondoltam volna, hogy egyszer egy jogi oldalon kell tanácsot kérnem.
10 éve váltam el a gyerekeim anyjától, két közös gyerekünk van. A kezdetektől problémás a vele való kommunikáció, nem hajlandó eltérni a saját elgondolásaitól, folyamatosan megnehezíti az életemet, egyfolytában próbál pumpolni, pénzt lenyúlni tőlem. A megállapított gyerektartást rendesen fizetem, a fiaimat két hetente elhozom, plusz minden iskolai szünetet nálam töltenek.
Továbbá fizetem minden felmerülő költségüket, pl. iskolai programok, iskolai felszerelés, cipő, ruházat.
Legutóbb én vittem orvoshoz a nagyobbikat, mert az anyjuk nem ért rá.... Akkor derült ki a háziorvosnál, hogy erős hiányosságok mutatkoznak a gyerekek ellátását illetően. Pl. évek óta nem látta őket, pedig a nagyobbik autoimmun beteg, 3 havonta kellene ellenőrzésre járnia, de ez nem történt meg. A kötelező oltását se kapta meg időben, fel kellett szólítani, hogy vigye be a gyereket a László kórházba az oltás-osztályra. A fiúk néhány éve még koszosan, szakadtan, mosatlan hajjal jöttek hozzám, az is előfordult, hogy sebek voltak az arcukon, kiderült, hogy ótvarosak. Olyan is előfordult, hogy tele voltak rovarcsípéssel. Ezek már megszűntek, mert tinik lettek időközben és megvan a természetes igényük a tisztaságra.
Az anyjuk viselkedése irányomban változó, mikor milyen kedve van: hol nagyon kedves és próbál hízelegni, hol meg egyáltalán nem kommunikál, most is éppen ez az időszak van. Ha megint megpróbál barátságos hangnemet felvenni, akkor már tudom, hogy biztos, hogy pénzt akar kicsikarni valamire.
Finoman megjegyzem, hogy anyuka a városunkban egy nagyon megbecsült tanárnő, több elismerő kitüntetéssel rendelkezik. Az otthonában ez nem egyértelmű, hogy ilyen kiváló lenne: Amíg együtt éltünk, nem takarított, nem főzött, hegyekben állt a mosatlan, a kertet, a ház környékét én tartottam rendben, a gyerekeket én hordtam oviba-iskolába, én vásároltam be. Hét közben tanított, hét végén rendezvényekre járt, kirándulásokat szervezett a nyugdíjas csoportnak, a szakköreinek stb. Alig volt otthon. Erre untam rá.
Viszont most új probléma merült fel. Anyuka erről még nem tájékoztatott, a véleményemet nem kérdezte ki. Az információt a kisebbik gyerekemtől tudom és dobtam egy hátast.
Azt már rég tudom, hogy az exnejemnek új párja van úgy 2 éve.
Most viszont megtudtam, hogy el akarnak költözni a fickóhoz, az ország másik felébe.
Ez fenekestül felfordítja mindkét család életét, a miénket is, ugyanis Tatabányáról kellene Békés megyébe járnom két hetente a gyerekeimért, ezt viszont nem tudom bevállalni.
Kérdéseim a következők.
Sajnos havonta 900 kilométert nem tudok finanszírozni, nem megoldható! Így is minden második hétvégén munkát vállaltam egy raktárban, hogy mindent biztosítani tudjak a gyerekeimnek. ( nem a láthatás hétvégéin dolgozok).
Itt gyanítom, hogy az anyjuk nem fog belemenni, hogy nálam maradjon a gyerek, hiszen ő kapja az emelt családi pótlékot, meg a gyerektartást is, erről nem fog lemondani szerintem. De ez egy nagyon visszataszító dolog: ha koleszos lesz a fiam, az anyját ugyanúgy 2 hetente fogja csak látni, mint engem, de attól még elteszi a gyerektartást. Továbbá szülőire nekem kell majd járni nyilván, mert én lakok itt, bármi problémája lesz a gyereknek.
Ez mellett ott van még a kisebbik, akiért le kellene bumliznom az ország másik felébe 2 hetente.
Egyszóval: nem tudom vállalni a megnövekedett anyagi terheket, de nem akarok "csak fizető" apukává válni.
Bármilyen tanácsot elfogadok. hogy oldhatom meg ezt a lehetetlen helyzetet?
Akkor viszont indokolt a gyerektartás.
Tisztelt drbjozsef!
Köszönöm szépen a váaszt! Örökbefogadás nem történt csak névváltoztatás! Mégegyszer köszönöm a gyors választ! További szép napot!
Annamaria99,
Igen.
A "nevére vette" köznyelvi pongyolaságot általában az örökbefogadásra szokták érteni, de ha esetedben nem ez történt, csak a gyermek megváltoztatta a vezetéknevét, akkor a szülőjétől továbbra is kérhető a tartás (feltéve, hogy a névváltoztatásba beleegyezésekor nem egyeztetek meg másban).
Egyébként kérni, azt bármit lehet.
Üdvözlöm!
2 gyermekem született egy édesapától. Válás után nagyobbik gyermekem hozzá került, kisebbik édesapához. Azóta férjhez mentem és gyermekemet a férjem hivatalosan a nevére vette. Mivel mindketten neveltünk egy egy gyemeket az édesapával gyermektartási dijat nem fizettünk egymásnak. Most viszont a kisebbik gyermekem is hozzánk költözött. Abba szeretném kérni a segitséget hogy mindkét gyermekre kérhetem e a gyermektartási díjat? Csak névváltoztatás volt apaként az anyakönyvi kivonatban még az édesapa szerepel. Köszönöm
Azt hogy a kórházi kezelést Magyarországon a Tb finanszírozza és nem a szülő tehát nem kell .fizetnie
Luptator,
Nem, sőt 3 millió forint alatt az kell előbb. Úgy értettem, ha vita van, akkor úgyis ellentmond neki, és pereskedhettek. (Ahol neked kell igazolni a költségek szükségességét, de gondolom ez orvosi igazolással nem kérdés).
Úgyhogy igen, kínáld meg egy fizetési meghagyással, és utána majd meglátod mit lép.
Kérdés-Válasz drbjozsef részére:
Köszi a választ.
Közjegyzőhöz fordulás fizetési meghagyás iránt kizárt ilyen esetben?
Luptator,
„Ptk.4:218.§(3) A gyermek indokolt szükségletei körébe tartoznak a megélhetéséhez, egészségügyi ellátásához, neveléséhez és taníttatásához szükséges rendszeres kiadások. Ha a gyermek érdekében olyan rendkívüli kiadás szükséges, amelynek fedezését a tartásdíj kellő előrelátás mellett sem biztosítja, a tartásra kötelezett e rendkívüli kiadás arányos részét is köteles megtéríteni.”
Felhívod erre a figyelmét, követeled a költség arányos megtérítését.
Ha nem teszi, bírósághoz fordulhatsz.
Amennyiben a volt házastárs nem hajlandó fizetni a közös, 13 éves gyermek jelentős összegű kórházi költségeit, hova érdemes fordulni, illetve melyik jogszabály(ok) alapján?
Köszönöm előre is a válaszokat!
Elvileg tartásdij elmulasztása miatt kell inditania végrehajtást.
.
Mindenképpen kapsz valamit akár egy Fizetési Meghagyást aminek ellentmondhatsz.
drbjozsef,
Egy kérdés...ha a régi bírósági végzéssel felkeresi a végrehajtót hogy hajtsák be rajtam az összeget....mi a folyamat?
Kérdés nélkül inkasszóznak vagy kapok tőlük egy felszólítást amiben ellent mondhatok vagy mik a lehetőségek ilyenkor?
Egy Apa,
Igen, jogos, ezek valid érvek a részedről.
Finoman jelezd neki, hogy emlékeid szerint nem ebben egyeztetek meg, hanem XY órakor írt emailjában ő maga írta, hogy megszűnt a tartási kötelezettséged.
Aztán majd meglátod az érveit.
drbjozsef,
Hát nem tudom mit hitt de ezt mondta és írta. Véleményem szerint ha ezt nem szándékosan rosszindulatból csinálta volna akkor már az első elmaradt hónapban ordítva fenyegetőzött volna. Másodsorban én válaszként leírtam neki hogy az utalást akkor megszüntetem és arra sem reagált semmit. De persze ezek csak feltételezések.
„Hangfelvételem is van,de ugyebár azt nem tudom mennyire tudnám használni hiszen nincs jogom titokban felvételt készíteni.”
Polgári bíróságon szabad bizonyítás van. Ha máshogyan nem lehet valamit bizonyítani, akkor a jogszerűtlenül beszerzett bizonyítékot is elfogadHATja a bíróság. Nyilván itt a bizonyítandó tény és a megsértett jogot egymás mellett kell mérlegelnie, de esetedben ez simán elfogadható lenne szerintem.
„ A gyerektartási díj fizetésére való kötelezettséged ezen nyilatkozat aláírásával megszűnik, tehát nem kell külön kört futni emiatt”
Azért ez félreérthető. Ez olyan, mintha ő azt HINNÉ, hogy ezzel az aláírással jogilag megszűnik a kötelezettséged (tévesen, mert az a jogerővel történt meg), és nem feltétlenül azt jelenti, hogy ő maga lemond róla. A hangfelvétel ennél pontosabb? Konkrétan Ő MOND LE RÓLA ?
Nem lehet, hogy félreértettétek egymást?
drbjozsef,
Köszönöm szépen a hozzá szólást. Igen,az írásban közlés egy email volt. Pontosan idézem:" alá kell írnod egy nyilatkozatot, melyhez személyesen kell megjelenni a hivatalban. A gyerektartási díj fizetésére való kötelezettséged ezen nyilatkozat aláírásával megszűnik, tehát nem kell külön kört futni emiatt."
Én úgy érzem ez elég konkrét. Hangfelvételem is van,de ugyebár azt nem tudom mennyire tudnám használni hiszen nincs jogom titokban felvételt készíteni. De szerintem ez a csalás határait súrolja. Hozzáteszem ha küld egy normális emailt hogy meggondolta magát,kell a lóvé,stb akkor esküszöm simán elutalom az a 210 ezer forintot. De így hogy aljas módon fenyegetőzik....
Egy Apa,
A szerződések, megállapodások - főszabály szerint - szóban is érvényesek.
Közöttetek a megállapodás megtörtént, a szerződés létrejött atekintetben, hogy lemond a tartásdíjról már most (akkor).
A kérdés mi igazolható ebből. Az általad említett írás ("Másnap írásban is közölte...") gondolom egy email, és van hangfelvételed is a beleegyezéséről.
Ezekben egyértelmű, hogy a nyilatkozat megtételéért cserébe AZONNAL lemond a tartásdíjról?
Ha igen, én a helyedben írnék neki egy emailt, hogy megállapodtál vele, a szerződés létrejött, nem kívánod kifizetni. Emellett megemlíteném, hogy ha pert indít, akkor több bizonyítékom is van az előbb említett szerződés létrejöttéről.
Tisztelt Fórumozók!
Az alábbi dologban kérném a segítséget. 10 éve fizetem a tartásdíjat a fiam után amit a bíróság határozott meg az anya kérésére. Az anyával hihetetlen rossz a kapcsolat de ez év februárjában megegyeztünk hogy a jelenlegi férje örökbe fogadja a gyereket az ő kérésükre.
Szóban megegyeztünk hogy a tartásdíjról lemond ha a nyilatkozatot megteszem a gyámügynél, sőt a bíróságra is ha kell bemegy és nyilatkozik erről. ( Hangfelvétel van ). Másnap írásban is közölte hogy bemegyünk a nyilatkozatot aláírni és ezzel automatikusan megszűnik a gyerektartási kötelezettségem a részére. Még aznap válaszoltam neki hogy köszönöm,tudomásul vettem és leállítom az utalást. Aláírtuk a nyilatkozatot és kb 4 hónap múlva emelkedett jogerőre az örökbefogadás. Ez alatt a 4 hónap alatt nem beszéltünk. Miután megjött a határozat,pár napra rá kaptam egy fenyegető levelet emailben hogy a jogerőre emelkedéstől számít hivatalosan a gyerektartási kötelezettség megszűnése és a 4 hónapra számító díjat egyben 7 napon belül utaljam különben végre hajtatja rajtam.
Kérdésem hogy hivatkozhatok a szóban és írásban elhangzott ígéretére és a hónapokig tartó ráutaló magatartásra hogy nem tartozom semmivel hiszen egyszer sem jelezte ez idő alatt hogy fizessek?
Köszönöm szépen előre is a válaszokat.
Kedves Fórumozók!
Gyerektartást kapok a fiaimra, évente kicsit nő az összeg, ebben megegyeztünk. Most sajnos minden jobban drágul, mint eddig.
Ha jól tudom, lehet olyat kérni, hogy inflációval nőjön minden évben a gyerektartás. Ezt meg szokta ítélni a bíróság? Érdemes kérni? Mit szoktak figyelni, milyen indok kell?
Köszönettel
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |