Gyerektartás és láthatás

kicsifiam # 2014.06.14. 20:08

Tisztelt Szakertok!

Abban szeretnek segitseget,illetve tanacsot kerni,hogy
nyari szunetben az apaval kellene toltenie gyermekemnek
1 honapot.
Viszont gyermekem,aki 12 eves,azt monsta,nem egy honapot,egy napot nem hajlando az apjaval tolteni!

A termeszetes az lenne,hogy az apa is szerepeljen minel tobbet gyermeke eleteben,viszont ami nem termeszetes,ami miatt az apatol menekult a fiam es ami miatt nem akar nala,naluk lenni!

Mit tudok tenni?
Gyermekemet kenyszeritsem??

Koszonom a valaszt!

pohicop # 2014.06.14. 18:26

Érdekes pont ezt kezdte el mondani anyósom és a felségem is. "Nem magadnak viszed el a gyereket, hanem anyádnak."
Ilyenkor elgondolkodik ám az ember, hogy ezeknek mi a fene bajuk van? Miért ne azért vinném el a kislányomat, hogy vele legyek? Ja, hogy ilyenkor tudja látni a két szülőm is meg a dédik is az más dolog, de nem nekik viszem, hiszen végig rajtam lóg, szeret imád, én meg ugye rajta lógok és egész nap teljesen jól elvagyunk, nem érdekelve ki van épp körülöttünk, csak élvezzük egymás társaságát egy hosszú hét hiány után.

És most melletted állok KBS igazat szóltál :)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.14. 17:04

ez engem nagyon bánt.
Téged más bánt - de ez nem jogi kérdés.

pegy # 2014.06.14. 16:29

Tisztelt Szakértő!
Én abban szeretném a segítségét kérni,hogy kihez kellene fordulnom az ügyben,hogy a volt férjem 2 hetenként pénteken elviszi a gyereket magához és vasárnap este hozza haza.Most nekem ebben az a gondom,hogy nagy ritkán jön a gyerekért a feleségét küldi,mert ő dolgozik. Amikor nála van a gyerek akkor is.Nem egyszer másnál hagyja a gyereket mondván ,hogy ő ott akar maradni,ők pedig szépen eljönnek és elmennek dolgozni.
Én úgy gondolom,hogy,mivel az apának kellene a láthatás 2 hetente,és nem a feleségnek , a barátnak vagy valamelyik rokonnak.Az egészbe még az a szép ha a gyerek nem pont négyre megy(igaz 4 -ig van suli) akkor telefonál,hogy haladjon lefelé,mert a felesége itt várja,mert ő ugyanis dolgozik,és ez megy rendszerességgel.
Mint az előbb írtam,hogy nem a rokonnak,sógor-koma jó barátnak viszi a gyereket hanem saját magának kellene vinni a gyereket,ez engem nagyon bánt.Ez ellen szeretnék lépni valamit,mit tehetnék,hogy tudnám rávenni a bíróságot,hogy rá " kényszerítse" az apáját,hogy a gyerekkel legyen,vagy akkor kapja meg a kéthetenkénti látogatásból amikor tud vele foglalkozni.
Most jön a nyár 3 hét az apjáé,ebből nagyon kíváncsi lennék,hogy hány napot szentel a gyerekre.
Annyit tudok,hogy amikor elvált ugyan ezt csinálta az első házasságából származó 2 gyerekkel is,hogy mikor anno nálunk nyaraltak, ő velük sem foglalkozott,én voltam velük.Még annyit szeretnék,ehhez mondani,hogy ha ő ily módon nem tart a gyerekre igényt,én igen,hisz akkor tőlem és a gyerektől veszi el,ezt az időt.
Köszönöm a segítséget várom nagyon a választ mielőbb tudjak intézkedni.

pegy # 2014.06.14. 16:29

Tisztelt Szakértő!
Én abban szeretném a segítségét kérni,hogy kihez kellene fordulnom az ügyben,hogy a volt férjem 2 hetenként pénteken elviszi a gyereket magához és vasárnap este hozza haza.Most nekem ebben az a gondom,hogy nagy ritkán jön a gyerekért a feleségét küldi,mert ő dolgozik. Amikor nála van a gyerek akkor is.Nem egyszer másnál hagyja a gyereket mondván ,hogy ő ott akar maradni,ők pedig szépen eljönnek és elmennek dolgozni.
Én úgy gondolom,hogy,mivel az apának kellene a láthatás 2 hetente,és nem a feleségnek , a barátnak vagy valamelyik rokonnak.Az egészbe még az a szép ha a gyerek nem pont négyre megy(igaz 4 -ig van suli) akkor telefonál,hogy haladjon lefelé,mert a felesége itt várja,mert ő ugyanis dolgozik,és ez megy rendszerességgel.
Mint az előbb írtam,hogy nem a rokonnak,sógor-koma jó barátnak viszi a gyereket hanem saját magának kellene vinni a gyereket,ez engem nagyon bánt.Ez ellen szeretnék lépni valamit,mit tehetnék,hogy tudnám rávenni a bíróságot,hogy rá " kényszerítse" az apáját,hogy a gyerekkel legyen,vagy akkor kapja meg a kéthetenkénti látogatásból amikor tud vele foglalkozni.
Most jön a nyár 3 hét az apjáé,ebből nagyon kíváncsi lennék,hogy hány napot szentel a gyerekre.
Annyit tudok,hogy amikor elvált ugyan ezt csinálta az első házasságából származó 2 gyerekkel is,hogy mikor anno nálunk nyaraltak, ő velük sem foglalkozott,én voltam velük.Még annyit szeretnék,ehhez mondani,hogy ha ő ily módon nem tart a gyerekre igényt,én igen,hisz akkor tőlem és a gyerektől veszi el,ezt az időt.
Köszönöm a segítséget várom nagyon a választ mielőbb tudjak intézkedni.

jule # 2014.06.14. 10:32

Úgy látom a március 15 után életbe lépett törvény még sok ügyvédnek nem tiszta.

ObudaFan # 2014.06.13. 20:01

Kapcsolattartás ügyében akkor van esély az újraszabályozásra, ha a gyermeknek a szabályozás nem jó, vagy ha valamelyik fél a kapcsolattartással visszaél. Akkor viszont két éven belül is van erre esély.

Radina598 # 2014.06.13. 15:32

Mindenképpen perre akarom vinni, mert tudom, hogy csak úgy lehet változtatni. Az érdekelne, hogy meg kell várni, hogy leteljen a 2 év?Milyen esélyem van rá, hogy meg tudjam változtatni?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.13. 13:09

Mire abban a perben tárgyalást tartanak, már túl lesztek a két éven. Önkényesen viszont nem változtathatsz.

Radina598 # 2014.06.13. 10:39

Tisztelt szakértő!

Gyerekelhelyezéssel és kapcsolattartással kapcsolatba érdeklődnék.
Aug. végén lesz 2 éve, hogy elváltunk a volt férjemmel. A gyermek kapcsolattartásában megegyeztünk. Mára ez megváltozott, szeretnék rajta változtatni. Jelenleg minden héten csütörtök és pénteken ő megy érte az oviba és egyik héten szombat reggel hozza vissza, másik héten vas. Sajnos köztünk nincs kommunikáció. Ő és az egész családja nem egyeztet velem, semmit nem beszélünk meg a gyermekkel kapcsolatba, Csak üzenetet hajlandó írni és fogadni. Volt olyan eset, mikor nem ment érte az óvodába, mert állítólag dolga volt. Onnan hívtak, h zárnák a óvodát, menjek érte. Mostanában, mikor nála lenne, akkor se viszi el, vagy elviszi max. egy napra. Mivel ez a gyermeknek is megpróbáltatás, szeretnék változtatni.Beleegyezni biztos nem fog, mivel elmondása szerint ragaszkodik a gyermekhez. Lehetséges ez a 2 éven belül, vagy várjak inkább. Milyen időközönként vagyok köteles a gyermeket odaadni,vagy milyen feltételekkel lehet ezen változtatni?
Válaszukat köszönöm.

pazs # 2014.06.13. 07:30

Nem ütközik jogszabályba, hogy az anya nem akar az apával élni, bármilyen indokkal is teszi.

jule # 2014.06.13. 06:46

Engem a március 15.-e utáni időszak érdekelne! Mivel a volt feleség most változtatná meg fix összegűről 5-os-ra.

groszfater@gmail.com # 2014.06.13. 05:03

Egy gyors kérdés
Mi a kérdés ?

sanya078 # 2014.06.13. 04:15

Egy gyors kérdés.
Ha az anya . a be nem jegyzett élettársától, minden ok, és előzetes indok nélkül, egyszer csak lelép a közös gyerekükkel, annak ellenére hogy arany élete volt, és semmi egyéb dologgal nem tudja ennek ellenkezőjét alátámasztani, az ütközik e valami jogszabályba, mármint az elköltözésük, és az indok nélküli gyerek elhelyezéses per megindítása, az apa ellen. Ha nem tud semmit felhozni miért romlott meg a kapcsolat, ez így jogos, e , ergo bármikor bármelyik anya gondolhat, (kiszőhet) egy tervet, és lelép vagy házzal, vagy bármi mással, úgy hogy közben indok nélkül veszélyezteti közös gyermek erkölcsi fejlődését, mert valljuk be, indok nélkül apát csak láthatóvá, és nem érdemben élhetővé, tenni nem egy jó dolog. Válaszokat előre is köszönöm.
Sándor

Cimp # 2014.06.13. 03:50

Tisztel szakértő.

Egy kérdésem lenne a tartásdíjjal kapcsolatban.

Mi a párommal nem voltunk házasok fél éve külön mentünk van egy 7 éves gyermekünk.
Megállapodtunk az összegben ez kb 35 ezerforit és persze az egyéb költségek felezése ha úgy alakul.
Nem ápolunk rossz viszonyt,de sajnos a drága mintha kezdene kicsit változni és tartok tőle,hogy a gyerektartással elkezd kekeckedni.
Hogy lehetséges ezt a dolgot hivatalos út helyett személyesen lepapírozni?
Átadás átvételi elismervényes papírral?
Vagy csak jogi úton,esetleg utaljam vagy fizessem be a számlájára?

Előre is köszönöm válaszát.

ObudaFan # 2014.06.12. 21:00

Nem hozható összefüggésbe. Nem törvénybe ütköző a március 15. előtt előírt százalékos gyermektartás.

jule # 2014.06.12. 09:40

Üdvözlet mindenkinek!

Szeretnék egy megvilágítást arra való tekintettel,hogy a gyerektartásdíj 20%-a nem törvénybe ütköző-e?! Ugyanis a fizetés titkosságát törvény írja elő és ebből ugye kikövetkeztethető egy egyszerű szorzással a nettó bér. Vannak olyan elvált szülők akik ezzel hajlamosak visszaélni. Született idén egy olyan törvény, hogy a gyerektartást fix összegben is meg lehet állapítani. Ez összefüggésbe hozható a a fizetés titkosságával?

ObudaFan # 2014.06.12. 07:50

Az alapösszeg emelése iránt szerintem lehetne pert indítani. Ha megteheti, hogy Floridában nyaraljon munkavégzés nélkül, akkor ennél magasabb tartásdíjat is tud fizetni.

Erina86 # 2014.06.11. 13:42

Szép napot mindenkinek!

Nekem olyan problémám lenne, hogy a gyt. összegét a bíróság min. 12.000 Ft vagy a fizetés 20%-ban állapította meg. Volt férjem 3 hónaposan látta utoljára a most 8és fél éves lányunkat. 2011. februárja óta Floridában van. kérdésemre, hogy mióta, és hogy dolgozik-e, azt írta, hogy csak nyaral. De a mai napig kint van. A havi 12000Ft-ot édesapja vagy öccse (mindkettőnek u.az a neve) fizeti be a számlaszámomra. Nincs feltüntetve közleményként semmi. lehet-e tenni egyáltalán valamit, hogy annyit fizessen aminnyi valóban megjár a lányának? nekem nem a pénz számít, hanem, hogy a lányát ne csapja, mert így is elég szörnyű lesz majd megtudnia az igazságot az apjáról, ha felnőtt lesz :(

ObudaFan # 2014.06.10. 08:54

A gyermek ügyében a gyámhatóságon lehet végrehajtást kérni, ha a kapcsolattartást a gondozó szülő nem biztosítja. Ha pedig ez rendszeressé válik, akár az elhelyezés megváltoztatása iránti per is elindítható.

Arról a "közös balhéról" ennyi információ alapján semmi érdemit nem lehet mondani.

juraviki # 2014.06.10. 06:46

Üdvözletem!
Sajnos nem tudom hova írhatnám a kérdésem,ám mivel gyerekről is van szó,talán itt választ kapok.
A páromtól 5 éve elment az élettársa,jogerős ítélet van a láthatásra,gyermektartásra,amit a párom rendesen fizet,plusz azon felül is még sok mindent vesz a picinek. Most,pár hónapja ismerkedtünk,meg s amikor az ex megtudta,az egyik dolog a mivel zsarolja,hogy ha nem szakít velem,akkor mindent megtesz,hogy minél kevesebbet lássa a picit-kb 6-7 hetet dolgozik külföldön,s aztán két hetet van itthon,akkor a hétvégéken vele van,és hétköznap is el szokta vinni suli után fagyizni,sétálni stb. A másik amivel zsarolja,hogy egy két éve volt egy balhéjuk-bővebben nem tudom-amiből akkor nem lett ügy. S most azzal fenyegeti,hogy feljelenti. Kérdésem,hogy mit tehetünk? Szeretnénk együtt lenni,de így lehetetlenné teszi. Ha az ex akkor nem tett semmit,pedig tudott a dologról,őt is bele lehet vonni mint bűntárs? Vagy mit tanácsolnak? Köszi előre is

pohicop # 2014.06.05. 09:22

Ha figyelembe veszi.

Így már értem a logikádat, de szerintem roppant módon nem veszik figyelembe. Ezen felül az állami támogatást a gyerek "kapja" és arra a hónapra nem az alap szülőnek kellene felhasználnia....hanem annak akinél éppen van.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.05. 08:58

A tartásdíj összegének megállapításakor a bíróság már figyelembe vette, hogy a különélő szülő a kapcsolattartás ideje alatt természetben is teljesít. Fölösleges bonyolítás lenne további elszámolásra kötelezni a feleket a kapcsolattartás idejére.

pohicop # 2014.06.05. 08:45

"A gyermektartásdíjat folyamatosan fizetni kell havi rendszerességgel, előre esedékesen, általában minden hónap 10. napjáig. Ez azt jelenti, hogy az októberi tartásdíjat előre, azaz október 10. napjáig kell kifizetni a gyermeket nevelő szülő részére. Kérdésként merülhet fel, hogy mi a helyzet a nyári kapcsolattartás idején, amikor a tartásra kötelezett személynél van a gyermek több hétig, akár egy hónapig is. A nyári kapcsolattartás idején a jelenlegi jogszabályok szerint a tartásra kötelezett továbbra is köteles fizetni a gyermektartást annak ellenére, hogy természetben is ő gondoskodik a gyermekről, de ez ügyben kezdeményeztek már változtatásokat."

forrás: igazsagszolgaltatas.bloglap.hu

A jog folyton változik.

Megértem én, hogy így van ahogy mondod, csak nem értek vele egyet. Mert nem logikus ha akinél egy hónapig természetben ellátás mellett van a gyermek még tartásdíjat is fizet a másik félnek aki abban a hónapban nem tartja el a gyereket. Ne legyél már ennyire "joghoz" kötött..... :)
Logikus lenne ilyenkor a másik félnek fizetnie a gyerektartást és átadni a családi pótlékot, hiszen az azért van, hogy a gyerekre legyen költve.

valoapa # 2014.06.05. 08:32

kicsit offtopic, de nem találtam releváns fórumot, és családjogi perben fordult elő.

a bíróság a per során egy társhatóságtól iratokat kér. a társhatóság átküldi egy halom iratot, melyek mindegyike igen releváns a pert illetően. a bíróságról visszaszólnak, hogy nem kell ennyi, csak néhány határozatra van szükség.

az eredetileg küldött iratoknak "nyoma vész", a per anyagához nem csatolódik, a felek nem kapnak róla tájékoztatást.

azt gondolnám, hogy ez az iktatásra vonatkozó szabályok sérelme, és súlyos visszaélésekre ad okot, hiszen senki nem tudhatja, hogy ki látta egyáltalán ezeket az iratokat, és mi alapján döntött úgy, hogy nem relevánsak az ügyben.

de persze én tökéletesen laikus és méginkább elfogult vagyok...