Gyerektartás és láthatás

Solya21 # 2014.06.23. 20:06

Üdvözlöm!
Szeretném meg kérdezni,hogy meddig köteles fizetnie az apának a gyerek tartási díjat?Azt hallottam,hogy 20 éves kor után nem köteles,akkor sem ha a gyerek még tanul.Ez így igaz? Előre is Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.20. 11:55

n a lehetőségekről kérdeztem.
Én meg arra válaszoltam.

bobita62 # 2014.06.20. 09:45

Köszönöm a választ, de én nem tartottam feleslegesnek a kérdést.A kislány édesanyja olyan szinten nem hagyta békén a fiamékat, hogy birósági ügy lett belőle. Azért én irtam,mert én vagyok gépközelben, a fiam dolgozik.Igaz, a facebookon való rágalmazkodás miatt amit a gyerek anyja tett nyilvánosan, nemrég tudott elhelyezkedni.
Mert a kedves hölgy, amiért szakitottak, mindent elkövet hogy megkeseritse az életüket.
Mivel az illető hölgy a fiam mellett elég jól félrenézegetett, ezért kérdeztem Önt, mik a lehetőségek.Nem fogunk olyan gyereket támogatni, akinek az' apja" azt hajtogatja, nem az övé a gyerek.És már elnézést, ezek kemény pénzek egy balkézről jött gyerek esetében.
Úgy gondoltam, ez egy lehetőség, amit Önök adtak tanácstalan embereknek.Mivel minden eset más, és úgy alapjaiban nem látnak bele az emberek életében, csak egy kérdés erejééig, nekem nem tetszik ez a "beszólós" stilus...Nem vagyok hülye ember, akit le kell kezelni......Én a lehetőségekről kérdeztem.További szép napot.

grönland # 2014.06.20. 05:46

Köszönöm!

ObudaFan # 2014.06.20. 05:35

Elvi síkon is nehéz elképzelni, hogy egy ilyen per eldöntése ezen múljon.

grönland # 2014.06.20. 04:26

Köszönöm.

Olyan elképzelhető elvi síkon, hogy a Régi ptk. Szerint elbírálásra hajtson az egyik peres fél, a kedvezőbb ítélet reményében?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.19. 15:58

Valamennyi folyamatban lévő ilyen tárgyú peremben (nem kettő van) egységesen átfordítottuk még a kereseti kérelmet is az új Ptk. szerinti "rendelkezés szülői felügyelet gyakorlására".

Egyébként ha jobban megnézed a hivatkozott normát, az is ezt írja elő: „a Ptk. hatálybalépésekor fennálló családjogi jogviszonyokra [...] a Ptk. rendelkezéseit kell alkalmazni”.

Vagy te is ezt akartad mondani?

ObudaFan # 2014.06.19. 12:36

Ptké. 23. § Ha e törvény eltérően nem rendelkezik, a Ptk. hatálybalépésekor fennálló családjogi jogviszonyokra, valamint az e jogviszonyokkal kapcsolatos, a Ptk. hatálybalépését követően keletkezett tényekre, megtett jognyilatkozatokra a Ptk. rendelkezéseit kell alkalmazni.

Ebben a körben kivétel:

37. § A Ptk. 4:172. §-a szerinti, illetve 4:177. §-a szerinti szabályokat a közvetítői eljárás kötelező igénybevételének elrendelésére vonatkozóan a Ptk. hatálybalépésekor folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.

grönland # 2014.06.19. 11:37

úgy tudom ahány bíróság, annyiféle módon közelíti meg a dolgot.
van erre szabályozás, vagy előírás?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.19. 11:31

Szerintem az új. Mi a jelentősége?

grönland # 2014.06.19. 11:26

Kérdezném.
Az új ptk hatályba lépése előtt 2 nappal beadott kereset gyermekelhelyezéssel / bár úgy tudom már nem ez a megnevezése/ kapcsolatban, a régi vagy az új szabályozás szerint van elbírálva?

Atiszirmai # 2014.06.19. 10:15

Köszönöm a válaszát.
Németországban tartózkodik a gyermekkel az anya és onnan küldött egy levelet, hogy született egy gyermek a kalandból és gyerektartást kér.
Mint írta ön is bizonyítani kell, hogy ki az apa. Tehát orvosi vizsgálat szükséges a bírósági döntéshez a tartásdíj megállapításához. Akkor majd bíróság a feltételezett apát kirendelheti külföldre vizsgálatra?

ObudaFan # 2014.06.19. 09:57

Nagy valószínűséggel egyébként perelhet az anya a saját lakcíme szerinti ország bíróságán.

ObudaFan # 2014.06.19. 09:55

Nem elég, ha ő azt mondja, hogy az alperes az apa, ezt bizonyítani kell. Melyik ez a külföldi ország?

Atiszirmai # 2014.06.19. 07:39

Tisztelt Fórumozók!

Kérdésem a következő lenne.
Ha az anya külföldre költözött és közben szült egy gyermeket egy magyarországi kalandot követően.
Külföldön, ha beadja a keresetet az ottani bíróság megállapíthatja tartásdíjat? Egyáltalán elég az, ha anya azt mondja ez és ez az apa? Apasági vizsgálatra külföldre kell utaznia a férfinek? Mi lehet ennek a menete?

Köszönöm válaszukat

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.18. 14:23
  1. Nem.
  2. Mi értelme lenne?

Ha szabad véleményt is nyilvánítanom: feltettél két fölösleges kérdést - és nem tetted fel az egyetlent, amelyet fel kellene tenni. Persze, önmagában is gyanús, hogy nem a fiadat foglalkoztatják ezek a kérdések, hanem téged. Hogy is van ez a belenyugvással? Ki és mibe nem tud belenyugodni?

grönland # 2014.06.18. 10:59

Kérdezném.
Az új ptk hatályba lépése előtt 2 nappal beadott kereset gyermek elhelyezéssel kapcsolatban, a régi vagy az új szabályozás szerint van elbírálva?

bobita62 # 2014.06.18. 08:31

Tisztelt Ügyvéd úr.
Fiamnak előző kapcsolatóból született egy kislány, de a fiam állitja, nem ő az apja.Biróságon már kértük az apasági vizsgálatot, ami ügyészségre került, és az ügyésznő kétszer elutasitotta azzal az indokkal,hogy a felek egy háztartásban lakatak a gyerek születésekeor, igy a fiam az apja.Az anya nem járult hozzá az apasági vizsgálathoz, hiába kértük többször is.Most a fiam munkahelyére 50%.-os letiltást küldetett a végrehajtóval, ami azt jelenti, mivel a menyem reg.munkanélküli és alkalmi munkái vannak albérletben laknak, a megélhetésük és a lakhatásuk veszélybe került.
Az anya nem dolgozik, nem is tudjuk, miből él..a gyermek láthatásához csak ugy járult hozzá, hogy kapun kereszül,és a menyem nem lehet ott. A kislány 4 éves lesz.
Kérdésem: a végrehajtó visszvonhatja-e az 50 % letiltást ennek ismeretében? Hogyan tudnánk bizonyosségot szerezni, hogy tényleg a fiam -e az apja a kislánynak? Mivel az anya nem nyugudott bele a szakitásba, már jogerős birósági végzés is van a zaklatásáról....Köszönök minden okos tanácsot.

laller1 # 2014.06.18. 08:03

Tisztelt Fórumozók!
Tanácsra lenne szükségem. Ez év februárjában jogerőre emelkedett gyermekelhelyezési perem, így elvált apaként nevelem három gyermekem. Sajnos a per egész ideje alatt folyamatos botrányok voltak a gyermekelhelyezés körül, mivel az anya mindent elkövetett azért, hogy ne kapjam meg a három gyereket. A pert követően azt reméltem, hogy mindenki megnyugszik, azonban sajnos nem így történik. Két nagyobb gyermekem, akik 18 és 15 évesek nem tartják a kapcsolatot az anyjukkal, a kicsi, aki 11 éves, viszont jár az anyjához. Sajnos az anya a család ellen neveli a gyermeket. A gyerek kapott egy telefont, amin bármikor beszélhet az anyjával. Véleményem szerint az anyának hátsó szándéka volt vele, hogy a családban további ellentéteket szítson. Én ezt a telefont nem engedem a gyereknek korlátlanul használni. Az anya este 8-kor írt sms-t, hogy a gyerek kapcsolja be a telefont, amennyiben nem teszi, hatósággal jön. Egy óra múlva meg is érkezett hozzánk a rendőrség, a gyereket akarták megnézni, hogy rendben van-e, mert az anyától olyan bejelentést kaptak, hogy a gyereknek bántódása eshetett. Kérdésem az lenne, hogy mit tudok ebben az esetben tenni, mivel ez már nem az első eset, hogy az anya zaklat engem. Többször fenyegetett már mondva csinált okokkal, hogy a gyámhivatalnál feljelentést tesz.
Válaszukat előre is köszönöm.

kunyhó # 2014.06.16. 11:34

pegy!
Engem ilyenért a gyámhatóságom feljelentett a volt feleségem. Hogy ezt elkerüljem a továbbiakban, a gyámhatóságnál engedélyeztettem, hogy akadályoztatásom esetén a nagymama is elhozhassa a gyermekem.
Te bármikor rábízhatod másra a gyereket? Ő nem, mert dolgozik?
Azok a sógorok, komák is a gyerek rokonai, nemcsak a te rokonságod.
Te csak bosszút akarsz.

ObudaFan # 2014.06.16. 10:29

A gyermekelhelyezés megváltoztatása iránti per megindítása és ott ideiglenes intézkedés iránti kérelem mellett a gyámhatóságtól lehet kérni a gyermek ideiglenes hatályú elhelyezését.

hz78 # 2014.06.16. 08:31

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Ami tudok és biztos az a következő:

1, az édesanyát (gyerekemé) 2014.06.09 Hétfő 17 óra 50 perc és 2014.06.10 reggel 9 óra 43 perc között (telefon beszélgetés- 09-én külföld 550 km, 10-én M.o tőlem 25 km)
az anyai nagymama haza hozta M.o-ra a Férje tudta nélkül az akarata ellenére. iratok nélkül. legalábbis így néz ki.

2, 2014.06.12 este 18. 25 perckor tartózkodási helyén a szomszédházból kölcsön telefonon felhívott segítséget kért öngyilkosságot emlegetett.

3, Szombaton és vasárnap
a, begyógyszerezett állapotban volt pl: az anyai nagymama saját nyugtatóit adhatta neki, (orvosi eset, 17 éves kora óta szed nyugtatókat, ideg gyógyszereket bizonyitható)
b, vagy leitatta, leitta magát

4, A férje (gyermek anyjának új férje) a saját testvérével (gyerek pszichológus) felkeresett - nem tud a feleségével kapcsolatba lépni, találkozni, iratokat sem tudta oda adni - nagymama nem engedi ahogy nekem se. A gyereket féltik.

5 felkért/felhatalmazott hogy a gyerekemet többször láthassam// vagy vegyem magamhoz (engedjem meg ha nálam lesz eljöhessen és láthassa). Ha kell tárgyaláson bíróságon, gyámügyön is előadja amit nekem mondott, leírt. Tanuk vannak.

6, az anyai nagymama folyton mellébeszél, hazudik -rajta kaptuk. Ráadásul nincs otthon egész nap - a gyerek akkor kivel van/lesz ha az anya ki van ütve, bezárva?

7, A férj már ügyvédhez fordult.

8, Hatósághoz az anya nem mer fordulni, fél, ezt már tudjuk.

A teljes igazság feltárásához tudom én kevés vagyok, hatóság talán kideríthetné.
Ezért kérdem, lehet valamit gyorsan tenni?
A végleges elintézés tudom nem megy gyorsan.

Üdv:

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.16. 07:44

Gyorsan kérheted - de nem fog gyorsan menni. És nem ártana kicsit pontosabban tudnod, hogy mi is van.

hz78 # 2014.06.16. 07:05

Tiszteletem!

A következő a problémám:
Tavaly év elején bírósági döntéssel külföldre menés miatt meg változtatták a gyerek láthatást. (A volt párom férjhez ment és kiköltözött 550 km-re)

Eddig probléma nem volt a láthatással. De!
Múlt héten (pont mikkor a gyerek nálam volt) az anya és a férje közt történt valami, mire a a gyerek anyja "haza jött" -először úgy tudtam vonatra rakták és haza zavarták. Csütörtökön segítséget kért hogy se pénze, se kajája, se iratai, kölcsön telefonról hívott. Próbáltam segíteni de az anyai nagymama nem engedte. Pénteken nem jelentkezett, szombaton, és vasárnap igen de mintha komában, lett volna - gyógyszerezve v részegen.
Vasárnap meg jelent nálam! a férje. elmondta az anyósa! hozta el a a feleségét az ő tudta nélkül kvázi"elrabolva", azóta se éri el -megint az anyós. Kért hogy a gyerekemet tartsam magamnál v. ellenőrizzem jól van-e többször, és szóljak ha nálam van eljön a meglátogatni a gyereket. Meg tudtam a gyerektartást az anyai nagymama elvette tőlük (pontosabban a számlaszám amire megy a pénz már az övé egy ideje) így a gyerek semmit nem kapott. Vasárnap a láthatás vége felé az anyai nagymama megjelent és elvitte a gyereket azzal hogy az anya nincs itt mert nem jól van. És ezentúl vele kommunikáljak, egyeztessek a láthatásról ne az anyával mert annak már nincs és nem is lesz telefonja. A gyerek és az anyja itthon van M.o-n. Tanuk vannak, szüleim akik jelenvoltak a "beszélgetésnél" ill akiktől ugyancsak segítséget kért a gyerek anyja. A sógornőm (perfekt német tudású) aki beszélt a férjjel. A férje közölte ide is eljön a hatóságokhoz ha kell.

Mit lehet ilyenkor tenni, kérhetem hogy a gyerek hozzám kerüljön méghozzá gyorsan?

Üdv:

ObudaFan # 2014.06.15. 06:14

pegy

Azt elérni, hogy a férjed foglalkozzon a gyerekkel, jogilag aligha lehet. De ha változtatni szeretnél a kapcsolattartás jelenlegi szabályozásán, arra ez egy jó érv lehet.