Esetleg adódik még az a megoldás, hogy betiltják a válást, hogy a családok egyben maradjanak. A házasságon kívül született gyermekek pedig törvénytelennek nyilváníttatnak, velük kapcsolatosan az apának se jogai, se kötelességei nincsenek.
Gyerektartás és láthatás
„ez nem lehet igazságos döntés és nem is lesz arányos.”
Salamonnak volt igaza: vágják ketté azt a gyereket. Az igazságos is lesz és arányos is.
Nem vagyok elfogult. Reálisan látom a dolgokat.
Persze minden szituáció függő.
Egy családját elhagyó szülő aki többé vissza se néz fizet x összeget és ennyi pont. Egyszerű eset. Erre jó a mai szabályozás a csjt alapján. És itt figyelembe lehet venni, hogy a hátra maradt félre többlet teher kerül mivel egyedül neveli a gyermeket. Persze díjazzuk, mert megérdemli.
Viszont mikor mindkét fél ugyan olyan alkalmas szülő és az egyik megkap mindent, nála a gyermek az öröm a boldogság vidámság 26 nap, állami támogatás, gyerektartás a másik féltől. Addig a másik fél miért csak havi 4 nap láthatja a gyereket, miért nincs támogatva semmiben csak lehúzva anyagilag? És logikailag, ha nála a gyermek 1 hónapig akkor miért is nem neki jár gyerektartás arra a hónapra?
Lehetnek itt "szokásjogok" ettől még nem igazságosak. Pedig valahol a célnak annak kellene lennie.
Mondhatsz bármit ez nem lehet igazságos döntés és nem is lesz arányos.
Egyrészt félreértetted a választ, másrészt hülyeségeket beszélsz. Nem túl nagy mentség, hogy elfogult vagy.
"
„Vagyis összefüggésben van a gyerektartás összege a láthatási idővel?”
Nincs, már a gondolat is abszurd!
"
Ezzel kapcsolatban, azért nagyon érdekes az, hogy az egyik fél kap minden támogatást akinél a gyerek van. A másik fél pedig küldi neki a gyerektartást. Ebből kell a gyermek szükségleteit ellátni. A csjt.-ben is így írják, hogy a gyerektartást a gyermek szükségleteit tekintetbe véve állapítják meg.
Na de akkor mikor a másik félnél van a gyermek akkor nem ebből a támogatásból és gyerektartási összegből kellene a szükségleteit fedezni?
Miért olyan abszurd a gondolat? Talán a másik félnek nem kerül semmibe egy hónapon át a gyermeket nevelni? Etetni, itatni, mosni rá, stb.?
És addig az alapból nevelő fél a bejövő támogatást és gyermektartást meg nem a gyermekre költi abban a hónapban.
Én csak logikusan gondolkodok.....
aláírom, hogy ez nem így működik, viszont ez még nem jelenti azt, hogy jól működik.
Persze csak szerintem...
Már megint a fórummotor. :/
„átkerül az uj helyre az adó papírokkal a gyerektartás fizetési kötelezettség is? ”
Igen.
„Vagyis összefüggésben van a gyerektartás összege a láthatási idővel?”
Nincs, már a gondolat is abszurd!
„Mivel az apának 30 napos láthatása van a nyári időszakra, jogi alapot adhat-e ez, hogy 1 hónapot ne fizessen”
Nem.
„ Megtagadhatja e a láthatást
az anyuka”
Nem. Eddig sem kellett volna zavarnia a különélő szülő, és a nagyszülő kapcsolattartását a gyerekkel.
:) Én is.
Nahát! :) Örülök. :)
Tisztelt kaméleon.
Leköteleztél, ez válasz volt a javából, köszönöm szépen.
Jól láttad, amit kérdezni akartam, a gyakorlat, bevett gyakorlat, az nem jogszabályokon alapul, és nem jogkövetésen, hanem ha tegnap zöld volt a fű, akkor holnap is az lesz, az az nem emberek alkotta jogokon alapszik, hanem bevett szokásokon, és ennyi.
Köszönöm szépen még egyszer.
Leköteleztél, és komolyan mondom jól is estek a szavak.
Dobok egy kézfogást érte :)
Sándor
„Sanya kérdését érti valaki? Ha igen, kérem, fordítsa le nekem.”
Igen, de lefordítani nehezebb, mint megválaszolni. :)
Sanya078! Az a ”gyámhatósági-bírósági gyakorlat”, amire ObudaFan utalt, azt jelenti, hogy a gyámhivatalok és bíróságok nagy része így értelmezi a kérdést, ha egy eljárásban eléjük kerül.
Azért a gyakorlat kérdése ez, mert a jogszabályokból nem következik egyértelműen, hogy ha a határozatotokban csak arról rendelkeztek, hogy az ünnepek második napja biztosan a különélőé, akkor az első meg a gondozóé.
(Akiknél ez a gyakorlat, valami ilyesmiből indulnak ki: szerintük egyértelmű, hogy ha az ünnepek második fele a különélőé, akkor az első igazságosan a gondozóé, és ezt a szülőknek maguktól, egyértelmű előírás nélkül is ki kellene találniuk, mert a szövegből – szintén szerintük – logikusan következik.)
Vagyis, ha az anya nem adja oda neked az első napra, akkor nem biztosan, de nagyon nagy eséllyel igazat fognak neki adni. Ha te nem viszed vissza a gyereket az első napra, és az anya bepanaszol, akkor is valszeg neki adnak igazat. (Bár, ez még a könnyebb eset, ki lehet magyarázni. Mert, mondjuk, a te szabályozásodból is, ahogy a többi ilyenből, az is hibádzik, hogyan, mikor kellene annak az első ünnepnapi átadás-átvételnek megvalósulnia.)
Úgy gondolom, egy ilyen helyzetben az tűnne a legésszerűbb megoldásnak, ha felajánlanád az anyának, hogy cseréljétek el a két ünnepnapot. Akkor folyamatosan nálad lehet a gyerek vasárnap estig, és a hétfő az anyáé. Mindenképpen jobb a gyereknek is, és veszekedni sem kell. (A folyamatos vasárnapod helyett nem kaphatsz másik napot, mert a rendkívüli kapcsolattartás idejében nem jár folyamatos is.)
Sanya kérdését érti valaki? Ha igen, kérem, fordítsa le nekem.
Kedves Fórumozók!
Segítségeteket szeretném kérni tájékozódás szempontjából, hogy válás esetén kihez kerülhetnek a gyerekek, ha a férj ragaszkodik hozzájuk.
A lakás 50-50% -os tulajdonrészben van, vásárlását a férj édesanyja számlájáról fizettek ki, ami apai örökségből származik. Váláskor kit illet meg ez az ingatlan?
ObudaFan!
Köszönöm válaszát, már csak egy kérdés akkor minek megy Bíróságra és milyen eljárást szeretne ellenem indítani?
Üdv.:Zoltán
Tisztelt Obudafan köszönöm segítségét.
Egy kérdésem lenne csak : Bírói gyámügyi gyakorlat = a jogkövető magatartással, vagy csak régen ez volt most is így lesz , mert ez bevált dolog, az a gyakorlat??
üdv
Sándor
Nem kell, hogy akár tárgyalás, akár meghallgatás legyen, a végrehajtó majd megpróbál találni jövedelmet, vagyont és abból megpróbálja ezt végrehajtani.
Értem ezek szerint akkor ellenem egy úgyn. "Végrehajtási" eljárást" tud indítani gyermektartás díj nem fizetése és hátralék végett!
Ez milyen jogi procedúra elé állít engem, és mennyi időt vesz majd igénybe? Tárgyalás is lesz vagy csak meghallgatás?
Köszönöm: Zoltán
A végrehajtási lapot is a bíróságon kell beadni.
Na ez most jó kérdés! Volt nejem az írta, hogy idézem :
"Csütörtökön beadom a Bíróságra a papírokat a 4 havi gyerektartás tartozással kapcsolatban."
Előzményeket más T.Ügyvéd Úr már ismeri a leírtakból.
Z.
A törvény nem ír elő semmi konkrétat a tartásdíj összegére nézve.
Ha van bírósági határozat a tartásdíjról, akkor nincs szükség újabb perre, egyszerűen végrehajtást kell kérni.
Tehát mi is annak a pernek a tárgya?
A bírósághoz benyújtandó kereset (ellenem) nem a gyermektartás díj összegéről stb... szól hanem, arról, hogy én nem fizetem meg és hátralékom van.
Z.
Köszönöm válaszát, eddig amit a törvény előírt a minimálbér százalékos arányát (20 ezer ft..)
(Gondolom a váláskor készült gyermektartás, elhelyezés gondviselő felügyeleti jog stb...jogkörök tisztázásakor lett meghatározva.)
Z.
„Most bírósághoz fordul és még ezen a héten (csütörtökön) beadja a keresetet ellenem.”
Keresetet? Eddig mi alapján fizetted a tartásdíjat?
Tisztelt Ügyvéd (Hölgy)vagy (Úr)!
Kérdésem és segítség kérésem volna gyermektartásdíj tartozás, hátralék ügyben!
A 7 éves kislányom édesanyjával él. Eddig én minden második szombaton (nyári szünet, ünnepek stb...) tarthattam vele kapcsolatot. Ezt a megváltozott anyagi helyzetemre való tekintettel én magam módosítottam a területileg illetékes Gyámhivatalnál egy eljárás keretében. A végzés (határozat) tartalmazza, hogy 3 havonként minden páros szombaton 10 - 14 óra között tarthatok kapcsolatot kislányommal.
(Sajnos az állásom munkám megszűnt több éve, így alkalmi munkákból próbálom meg fedezni életvitelem továbbá, vidékre Somogy megyébe közöltem a nagynénémhez ebből adódóan.)
Az elmúlt években édesanyám segített és sokszor ő maga fizette (utalta) az aktuális gyermektartásdíjat.
Most viszont el vagyok maradva négy hónappal (80 ezer ft.) és ezt a volt feleségem be akarja rajtam hajtani annak tudatában, hogy ismeri jelenlegi életviteli és egyéb szociális helyzetem!
Most bírósághoz fordul és még ezen a héten (csütörtökön) beadja a keresetet ellenem.
Sajnálatos tény az is, hogy volt feleségem alapvetően rosszindulattal van irántam csak nehezíti a kapcsolatot egymás és gyermekünk között.
Kérdésem az volna, hogy egy jogi képviselet mennyire hatékony az ügyemben és mekkora összeget emésztene fel. Továbbá, mire lehet számítani előzetesen és majd a tárgyaláskor?
(Tapasztalatlan vagyok.)
Válaszát előre is köszönöm!
Zoltán
Köszönöm a segítséget! Szép napot! :)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02