Gyerektartás és láthatás

ObudaFan # 2014.06.02. 20:49

Első napja.

ObudaFan # 2014.06.02. 20:49

sanya078

A gyámhatósági-bírósági gyakorlat szerint az ilyen szövegből az következik, hogy az ünnep első fele a gondozó szülőé.

ObudaFan # 2014.06.02. 20:48

bubika79

Ajánlottan add fel.

sanya078 # 2014.06.02. 19:46

Szép napot.
Jön a pünkösd hétvége, egy apró kérdésem lenne.
A gyermekem bíróság által megállapított láthatásban a következő van leírva szóról szóra : "A bíróság megállapítja , hogy az alperes jogosult.... utónevű gyermekével a kapcsolatot tartani, minden páratlan hét végén szombaton 10 órától 17 óráig, és vasárnap 10 órától 17 óráig. Az alperes a gyermeket a felperes mindenkori lakásáról jogosult elvinni 10 órakor és köteles oda visszavinni még ugyanazon nap 17 órájára. Ezen túlmenően megilleti az alperest a kapcsolattartás minden páros ünnepek - karácsony, húsvét, pünkösd - második napján 10 órától 17 óráig, az elvitel jogával, akként, hogy az alperes viheti el a gyermeket a felperes lakásáról, és a kapcsolattartás lejártával köteles oda visszavinni"

Nos ez áll a szövegben, kérdésem a következő , most apás hétvége lesz, ugye nincs leírva hogy az ünnepek első napja, az anyáé, és ez bármilyen módon is korlátozná a rendes láthatást ünnepek nélkül, ebből kifolyólag, a fenti leírás pontos értelmezésének tényében, szombat, vasárnap, (ami a rendes láthatás) , és az ünnepek második napja hétfő is az enyém lenne?

Válaszukat előre is köszönöm.

Üdv

Sándor

bubika79 # 2014.06.02. 11:35

Köszönöm szépen a gyors választ!
Az "igazolható módon" mit jelent? Szimplán csak annyi, hogy ajánlottan adom fel, vagy kell valahová küldenem még példányt?

ObudaFan # 2014.06.02. 10:23

bubika79

Nem fellebbezel, hanem megírod igazolható módon a másik félnek, hogy a követelésedbe beszámítod ezt a tartozást.

ObudaFan # 2014.06.02. 10:22

Tündérbogár

Szombat és hétfő.

Tündérbogár # 2014.06.02. 07:48

Jó napot kivsnok! Ha a mostani hétvége apai láthatás, és mivel pünkösd hétvége és övé és az ünnepek másnapja is, akkor sz-v-h sz övé a gyerek vagy szombat és hétfő? (Mivel az ünnep első nap anyáé)?

bubika79 # 2014.06.02. 07:07

Tiszteletem!
Az alábbi problémában kérném segítségüket:
Én mint felperes gyermekláthatás ügyében pert vesztettem, ezért perköltségként és ügyvédi költségként meg kell fizetnem az alperesnek 30 ezer forintot, aki gyerektartás jogcímen közel félmillióval tartozik nekem, a végrehajtás sikertelen volt. De ha a legutóbbi hat hónapot nézzük is, bőven meghaladja a 30 ezer forintot az elmaradása. Ilyen esetben lehet kérni a bíróságot, hogy vonja le a tartozásból és ne kelljen nekem fizetnem? Fellebbezek és úgy?
Előre is köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.01. 16:22

Mire való lenne a bíróság, ha nem dönthetne az alperes kívánságával ellentétesen? Mi értelme lenne a pereskedésnek?

sanya078 # 2014.06.01. 16:03

Csak egy apró kérdés, most októberben lesz 3 éves a közös lányunk a volt párommal, márciusban kértük hogy szabályozzák újra, a láthatást, ne csak két hetenként, és ne csak órákra, hanem ha már elvitel joga benne van régről, akkor 3 év kor után had aludjon ott, minden feltétel adott nálam, sőt jobb mint anyukánál, mindent, és mindig veszek neki valamit, cipő ágy, ruha stb. Ennek ellenére a gyermekem anyukája, azt mondja amíg a lányunk nem mondja hogy ott akar alkudni, addig szó sem lehet róla, és ő sem engedi se most se később? Kérdésem az hogy bíróság felül bírálhatja mindezt, vagy úgy lesz vele, hogy anyuka azt mondta nem akkor nem, és sajnálják, vagy még így is van esélyem, hogy velem aludjon az én kicsi lánykám, és lássam elaludni, és ébredni?!
Válaszokat előre is köszönöm.
üdv
Sándor

ObudaFan # 2014.05.30. 21:01

Niki25

Kapcsolattartásra mindenképpen joga van. Azt majd a bíróság mérlegeli, hogy azonnal el is viheti őket kapcsolattartásra, vagy egyelőre még csak apuka felügyelete mellett, és majd egy átmeneti idő után viheti el.

bébi54 # 2014.05.30. 09:02

Tisztelt Fórumozók,Tanácsukat szeretném kérni az unokám gyámja vagyok, de a Gyámhivatal nem kérte a gyt-t én a bíróságon meg kérdeztem mivel az anya még tetefonon sem érdeklődik több mint 3 éve, a kis lánnyal nem találkozot mert nem is akar de gyt. sem fizet . a Bíróság
azt mondta nekem , hogy el indíthatom a pert , de mivel van még 2 gyereke így lehet hogy nem is tudják meg állapítani a gyt az anyánál,hogy mit tegyek csak azt nem értem hogy a kislányt miért rövidítik meg. köszönettel

Tanácsát kérném én vagyok a kis gyerek gyámja ha az anya gyesen van kérhetem e a gyerektartást és mi a menete

Niki25 # 2014.05.30. 08:45

Tisztelt Fórumozók!

Láthatás ügyben lenne szüksége egyik ismerősömnek.
Történet: anyuka 1 hónapja lelépett otthagyva 5 és 7 éves gyermekeit ,egyedül az éjszakába ,apuka dolgozott .Azóta anyuka 2 x volt kíváncsi a gyerekekre de akkor is úgy hogy apuka felhívta mert a gyerekek sírtak utána .Most viszont apuka beadta a gyerekelhelyezést amit jövőhetén tárgyalnak ,anyuka rájött hogy mégis látni akarja a gyerekeket sőt el is akarja őket vinni ,joga van elvinni őket ,mivel a per folyamatban a tárgyalás jövőhétre van kitűzve kérdésem hogy elviheti a gyerekeket amikor ö akarja ezek után?
Köszönöm előre is válaszokat ,sürgős lenne !

ObudaFan # 2014.05.29. 18:40

minta.mókus

Vélhetően az első teljes hétvége.

ObudaFan # 2014.05.29. 18:40

demoni

Nincs összefüggés a tartásdíj és a kapcsolattartás között, tehát erre hivatkozva a tartásdíj nem csökkenthető. Ha nem valósul meg az ítélet szerinti kapcsolattartás, a gyámhatóságon kérheted a végrehajtását. Ha pedig eleve nem jól van szabályozva, a bíróságon lehet kérni az újraszabályozását.

demoni # 2014.05.29. 16:53

Tisztelt fórumozók!

Olyan kérdéssel fordulok ide,hogy 1 éve elváltunk közösen meg egyeztünk egy fix gyerektartásba,láthatás nincs szabva mert 13 éves volt a lányom és a bírónő azt mondta nem kötelező már a láthatást megszabni,de 2 hetente szokott ez megtörténni,na 1 év alatt a lányom 2-3 alkalommal jött hozzám 30 percre mikor az anyjának dolga volt erre,pedig 500 méterre lakik a lányom,ennyit láttam,ilyen esetben lehet a gyerektartást csökkentetni vagy mit lehet csinálni,mert ugy gondolom ha fizetem a gyerektartást akkor láthatásnak is kellene lennie,vagy ezt rosszul tudom...? válaszokat előre is köszönöm

minta.mókus # 2014.05.28. 22:11

S.O.S!!! Gyors segítségre van szükségem!
Ha a bírósági végzésben (többek között) az szerepel, hogy az apa minden hónap első hétvégéjén viheti el a gyerekeket láthatásra, akkor ez hogyan alakul most, a június 1-i hétvégén?
Május 31. szombat, június 1. vasárnap. Akkor most melyik június első hétvégéje?

pazs # 2014.05.28. 13:53

A tájékoztatás elmaradása miatt továbbra is pert kell indítani, de ez nem a jogszabályok hibája, mármint az, hogy ezt le kellett írni, mert nem volt evidens, hogy igenis tájékoztatjuk a másik szülőt, nem csak akkor, ha kéri (de ha kéri, akkor meg pláne).

kaméleon # 2014.05.28. 13:46

Figyelmetlen voltam, csak a tájékoztatásra koncentráltam. :) Bár, asszem, egyértelműen kiderült, hogy azt se nagyon akaródzik.

Nem gondolnék túl sokat az előírásról (mert szenteltvíz jelleggel minek), de nyilván nem (volt?) normális, hogy a különélőknek pereket kellett indítaniuk ahhoz, hogy egyáltalán azt megtudják, kell-e még fizetniük. Az iskolák sem sokat javultak ezen a téren, a legtöbb még ma sem nem akarja a különélőt tájékoztatni, amikor már egyértelmű, hogy kötelességük.

pazs # 2014.05.28. 13:37

igaz :) de ennek egy három mondatos emaillel is eleget tesz, nem muszáj pont iskolalátogatási igazolásnak lennie. :)

Amúgy meg egy pillanatra képzeljük magunkat a másik szülő helyébe: utáljuk egymást a másik szülővel, a gyerek felém sem néz (oké, én sem felé) évek óta, fizetek 16 éve, a gyerek mintha már nagykorú lenne, meg leérettségizhetett is, megkérdem, mi van, erre nem is reagálnak, még jó, hogy írok még egy emailt, hogy kérek iskolalátogatásit, én is fontolnám a helyében, hogy befejezem a fizetést (és jó fej vagyok, hogy csak szeptemberben). Igaz, per kell hozzá, de ennek nem olyan nehéz utánanézni.

kaméleon # 2014.05.28. 13:30

Bocs', azért én azt, hogy
"A szülői felügyeletet gyakorló szülőnek a gyermek fejlődéséről, egészségi állapotáról, tanulmányairól a különélő szülőt megfelelő időközönként tájékoztatnia kell, és a különélő szülő érdeklődése esetén a gyermekkel kapcsolatos felvilágosítást meg kell adnia." (Ptk)
mégiscsak kötelességnek írnám le. :)

pazs # 2014.05.28. 11:34

Kati00

1. kötelesnek nem vagy köteles, de miért ne tennéd? Amúgy nagykorú gyereknél simán megállapítanak érdemtelenséget, ha ennyire sem tartja a kapcsolatot az apjával (egy email erejéig, hogy hol tanul)
  2. nem
  3. igen (sok különbség nem lesz a gyerektartáshoz képest)
nikolett2014 # 2014.05.28. 10:33

Tisztelt válaszoló.
Férjemmel most válunk el. Van egy 2 hónapos fiam. Biróssághoz fordulók, egy a gyerek el helyezés miatt,abban biztos vagyok,hogy nekem ítélik. Azt,hogy láthassa engedem,de szeretném meg tudni kérhetem e azt,hogy magával ne vihesse,csak nálam lássa?

Kati00 # 2014.05.27. 17:54

Tisztelt Válaszoló!

Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz.
Elváltam, van egy 19 éves fiam. Ex férjemmel nagyon rossz a viszonyom, egyáltalán nem is beszélünk egymással.
Gyerekkel sem tartja a kapcsolatot 16 éve.
A gyerektartást, amit a bíróság szabott meg, fizeti.
A fiam idén érettségizett volna egy 5 osztályos iskolában, de évet kell ismételnie.
Erről a volt férjem nem tud, nincs kedvem hallgatni, hogy „hülye” a gyerek.
Nemrég kaptam tőle egy mailt, hogy amint leérettségizett a gyerek küldjek neki egy iskola látogatási papírt, hogy hol tanul tovább.
Nem reagáltam a mailra, erre ma megint kaptam egy levelet, hogy ha szeptemberben nem küldök neki egy iskolalátogatásit, nem fizet tovább.
Kérdésem:

• köteles vagyok küldeni neki ilyen papírt?
  • valóban megteheti, hogy ha nem kapja meg, nem fizet?
  • ha kiderül, hogy évet ismétel a gyerek, kérheti a rokontartást a volt férjem a gyerektartás helyett?

Köszönettel