Gyerektartás és láthatás

kalamalyka # 2007.11.15. 10:16

HIDD EL, A LEGTÖBB AMIT TEHETTEK AZ, HOGY KÉRITEK SÜRGŐSEN A TDÍJ CSÖKKENTÉSÉT.
Minden más eddigi tartozás behajtható jogosan, mindaddig míg nincs egy ujabb összegről bírósági végzés a kezetekben.
nem, nem jelentjető fel a miatt, hogy igy ellehetetlenültök. Lépni kell, hogy csökkentsék átmenetileg, aztán ha lesz munkája, ő ujra beadhatja hogy növeljék. Ez így fog menni mindaddig, míg a gyermekre tdíjat kell fizetni.

Hidd el, megértem az emberi oldalát is. Csak próbáltam nyersen a lényegre tapintani. A 35 000 Ft, nem egy olyan irdatlan összeg amin a tartáson felül lehetne duhajkodni..... persze az, ha a gyermeknek nincs megfelelő ruházata, iskolai felszerelése, kirándulásra nincs befizetve, nem foglalkoznak vele, az természetesen támadható.Ha így van!!!! De csakis akkor, mert ha kiderül hogy nem, megint csak a tüzet fogjátok szítani vele.........

macskusz # 2007.11.15. 10:35

Kedves Kalamalyka!
Úgy tűnik Neked fogalmad sincs arról, hogy mi a helyzet...ez látszik a hozzám intézett soraidból. Írhatnám, hogy olvasd el az elejétől, de inkább kiemelem a fontosabb részeket:
A kereseti kérelmet júniusban beadtuk a tárgyalást nov. 8.-án elnapolták.
A szóban forgó gyermek 5 éves, semmilyen jellegű taníttatása, kirándulása....stb. nincs!
Az pedig, hogy szerinted a 35000,- nem akkora összeg, hogy ezen vitázni kellene...már megbocsáss....Te nő/férfi vagy? Apa/anya? Gyerekek? Hasonló probléma? Elég szubjektív a meglátásod! Mint mondtam tisztában vagyunk minden törvény adta jogával, lehetőségeivel, de a magunkéval nem igazán, mert ezt az oldalt nem nagyon szokták támogatni ...talán jogilag sincs semmi lehetőségünk? Ha nincs jövedelem igaz-e hogy a mindenkori minimálbért veszik alapul a tartásdíj megállapításánál? Erre is szeretnék választ kapni többekközött..... Köszönöm!

macskusz # 2007.11.15. 10:41

A legfontosabb kérdésem az lenne: Mi a tartásdíj? Miben merül ki a fogalma? Az adott összeg, a gyermek/ek szempontjából mire kellene, hogy elég legyen? magyarul a tartásdíjra kötelezett az általa megfizetésre kerülő összegből a gyermek teljes ellátását finanszírozza, vagy csak részben hozzájárul a felmerülő költségekhez? Ha az utóbbi, akkor a milyen arányban oszlik meg a vele- és a különélő szülők között az összese felmerülő költség? 50%-50%?

kalamalyka # 2007.11.15. 11:16

Kedves macskusz!

Elnézést kérek a figyelmetlenségemért.

és bocsánatot a segteni akarásért.

Már rég válaszoltam, de a düh nem engedi neked látni. mint ahogyan együttérző soraimat sem.

Igen a minimálbért.

kalamalyka # 2007.11.15. 11:22

1952.évi IV. tv VII. fejezet/2
(2) A gyermeket gondozó szülő a tartást természetben, a különélő szülő elsősorban pénzben szolgáltatja (gyermektartásdíj).

kalamalyka # 2007.11.15. 11:36

És van fogalmam arról amit írsz.
3 gyermeket nevelek, amiből egy közös a második házasságomban. Mint Te. A férjem két gyermeke után fizet gyermektartást. Én szintén kettő után kapok.
És valahányszor munkahelyet váltott vagy épp munkanélkülivé vált, mindíg szépen kinyögtük a magasabb összeget addig, míg nem állapítottak meg kevesebbet. Természetes, hogy minden alkalommal a közös gyermekünk és a család húzta magát e miatt összébb. Volt olyan is, hogy nekünk nem maradt csupán 20%-a a fizetésének átmenetileg. De nem hibáztattam e miatt az exét. Ez van, joghézag, igazságtalanság az ami.........Ha valaki emberből van (nem az exekre jellemző), akkor megérti. De inkább él vele, tudom, hogy minél roszabb legyen nektek!!
Még sem hőbörögtünk mert lassú az eljárás menete, és addig mi élünk meg alig. Én elfogadtam őt, azzal együtt, hogy gyt-t fizet. És nem ültünk össze, hogy most ennyi és nem több ami fel lesz nekik adva. Tudtuk, hogy annak súlyos következménye lesz.
Ezért akartam segíteni...
Meg segítek sok mindenkinek, mivel ez a szakmám is.....

Tudom, igen miről beszéltél. És együtt is érzek hidd el!!!

macskusz # 2007.11.15. 11:45

Már rég válaszoltam, de a düh nem engedi neked látni. mint ahogyan együttérző soraimat sem.
NEM IGAZÁN ÉRTEM, MIRE?
A lényeg azonban nem ez. Én próbáltam potitívan látni a válaszaidat, nem azt vártam, hogy azt írd: Persze nyert ügyetek van..csak így tovább....stb. Egyszerűen válaszokat próbálok meg találni a felmerülő kérdéseimre. Biztos vagyok benne, hogy csökkenteni fogják, tehát ha innen nézzük nyertesként léphetünk majd ki az ajtón, de mi lesz addig? Korábban azt a tanácsot kaptam ObudaFan-tól kérjünk előzetes megállapítást tekintettel a büntetőeljárásra. Mit kell ennek tartalmaznia? Milyen határozatot hozhatnak előzetesen? Hétfőn a rendőrségen, már vigye magával ennek a kérelemnek a másolatát és feladóvevényét? Vagy várjuk meg a kihallgatás eredményét? Fogalmunk sincs mit és hogyan kell tennünk és eljárnunk. Nekünk az a lényeg, hogy a gyerek megkapja ami JOGOSAN megilleti. Ha az anya ellentmondásával megtámadta a leszállításra vonatkozó kérelmünket, azonban olyan dolgokra hivatkozik, melyeket hivatalosan meg tudunk cáfolni, azért hogyan vonható felellősségre? Minek minősül? /büntetőjogilag?/ Nem akarom annyiban hagyni...nem úszhatja meg ilyen könnyen! Ne haragudj, de tényleg dühös vagyok! Szívesen veszem a segítségedet és másokét is, hiszen ezért vagyok itt! KÖSZÖNÖM!!!!!!

kalamalyka # 2007.11.15. 11:49

Biztosan ezekre a kérdésekre is választ fogsz kapni!!!

Hidd el, megértettem mi a helyzet, és át tudom érzeni nem könnyű.
Sok sikert kívánok és kitartást!!!!!!

macskusz # 2007.11.15. 11:55

A gy.t. megállapításakor /2006 január/azt is kikötötték, hogy 2 éven belül nem lehet módosítást kérni, csak nagyon megalapozott indokkal. Mi 8 hónappal ezután kerültünk ebbe a helyzetbe, addig fizettük!!! Sajnos várnunk kellett, idén júniusig, hogy eléggé megalapozott legyen a kérelem....joghézag?

kalamalyka # 2007.11.15. 12:08

A munkanélkülivé válás az eléggé megalapozott indok ahoz, hogy kérjétek a csökkentését.

macskusz # 2007.11.15. 14:06

....hát akkor már csak az idő segíthet és valami csoda... Apropó az elmaradt láthatásokat csak az anya egybehangzó nyilatkozatával lehet pótoltatni, ha más bizonyíték nem áll rendelkezésre? Vagy közel 8 hónap után ismételten próbálkozzunk a kapcsolattartással persze tanukkal? Egy 5 éves kisgyerek, aki már legutóbb is folyamatosan hányt az idegességtől, a szorongástól....kötelezzük arra, hogy "szeresse" az apukáját, amikor egy hónapból csak 4 napot töltenének együtt és a többin "ott lebeg felettünk az anyja sötét és gonosz felhőként?" Van ennek értelme? Mi a gyermek érdeke ilyen körülmények figyelembevételével? Nem szeretnénk neki ártani semmilyen formában, de ha a tartásdíjért lehet és kell is reklamálni akkor a kapcsolattartásért is kellene...de itt már egy gyermekről van szó nem csupán pénzről. Érző, pici gyermeklélekről, aki mit sem ért abból ami körülötte zajlik. .....???

kalamalyka # 2007.11.15. 14:48

A gyermek szándékos egyik szülő ellen nevelése, ami be is bizonyosodik, alapos okot ad gyermekelhelyezési per indítására. (talán meg kellene neki lobogtatni .... lehet, hogy átgondolná..)
Előkereshetem, ha szükséges a szöveget pontosan. Minden esetre a gyermek érdekeit nem az szolgálja, hogy az anyja befolyásolására ne szeressen az apjához menni, hanem épp fordítva.
Én minden esetre hoznám, két tanúval, jelenteném ha nem adja. A lényeg, hogy érezze, hogy nállatok szeretet veszi körül, és mikor ott van nem kell az anyja nyomásának megfelelnie, mert Ti nem kérdeztek , nem befolyásoljátok. Előbb utóbb magától fogja belátni azt, hogy nem úgy van minden ahogy az anyja otthon mondja. csak sok-sok türelem és kitartás kell hozzá. DE törvényi eszközzel is el lehet érni, mert az szolgálja a gyermek érdekét, ha megvalósulnak a kapcsolattartások. Úgy tűnik, TE ebben segítségére vagy a párodnak .

macskusz # 2007.11.15. 18:58

Fogalmunk sincs mit és hogyan kell tennünk és eljárnunk. Nekünk az a lényeg, hogy a gyerek megkapja ami JOGOSAN megilleti. Ha az anya ellentmondásával megtámadta a leszállításra vonatkozó kérelmünket, azonban olyan dolgokra hivatkozik, melyeket hivatalosan meg tudunk cáfolni, azért hogyan vonható felellősségre? Minek minősül? /büntetőjogilag?/ Nem akarom annyiban hagyni...nem úszhatja meg ilyen könnyen! Szívesen veszem mások segítséget is, hiszen ezért vagyok itt! KÖSZÖNÖM!!!!!!

ObudaFan # 2007.11.15. 19:29

Büntetőjogilag nem értékelhető. Elvileg a bíróság bírságolhatná, de nem fogja.

Melitta # 2007.11.15. 19:29

Sziasztok!

Segítséget, vagy tanácsot szeretnék kérni.
Először is a gyerektartásról. A párom előző házasságából született gyermekre, a párom minden bevételéből 25°%-ot fizet! Ezzel az a gondunk, hogy van több hitel is a nyakunkon, és a munkába vidékről járunk fel dolgozni, ami ugye kb 20.000Ft egy emberre. Ezeket nem nézték amikor a bíróság a legnagyobb %-ot megszabta, így még ha a számlákat feladjuk, sok nekünk nem marad, főleg, hogy egyről a kettőre jussunk. Gondolok itt arra, hogy szeretnénk össze házasodni, saját családot alapítani, amihez a házat is bővíteni kell. De ha a fizetéséből átlagosan havi 45 ezer Ft-ot fizet ilyen körülmények között, akkor nem merjük bevállalni mert a hiteleket is nehezen fizetjük most vissza. Ezt a tartásdíjat elképzelhető hogy a mi esetünkben csökkentené a bíróság? A párom otthagyta a volt feleségének a teljesen felújított, bebútorozott lakást.

A második kérdésem:
augusztus 31.vel mondták ki a válást, a bírósági végzésben szerepel, hogy visszamenőleg nincs tartozása a páromnak gyerektartás ügyében, és szeptember 01.-vel pedig a munkáltató vonja. A volt feleség viszont írt egy levelet, a párom munkahelyének, hogy szerinte a bírósági végzésben az szerepel, hogy előre kell a gy.t-t kifizetni. A párom munkahelye, minden figyelmeztetés vagy bírósági végzés nélkül a páromtól két hónapot vont le. Mi eljuttattuk a munkahelynek a bírósági végzést, azóta nem adott választ, hogy visszakapjuk e a pénzt. Másrészt így ebben a hónapban a megélhetésünk lehetetlen lett. A volt feleség kaphat ezért bármilyen büntetést? A munkahelyem felé milyen követelményeim lehetnek? Mi az amit egy szóval MI tehetünk hogy a volt feleség ne tudjon folyton folyvást keresztbe tenni nekünk?

Arról nem is beszélve, hogy már kétszer tagadta meg a gyerek láthatását, elmentünk a rendőrségre, semmit nem tettek, elmentünk a bíróságra, a gyámhivatlra, semmit nem tesznek, azt mondják adjunk be egy gyermekelhelyezési és láthatási pert, és pereskedjünk azon, hogy két alkalommal nem engedte be az apját a gyerekhez az ex...

Remélem válaszoltok, már annyi helyre írtam le a próblémánkat és sehonnan nem érkezett válasz.

Köszönöm előre is!

ObudaFan # 2007.11.15. 19:44

Ennyiből lehetetlen megmondani, hogy vajon van-e lehetőség egy tartásdíj leszállítására. Itt elsősorban a gyermekek szükségleteiből kell kiindulni, figyelembe kell venni mindkét szülő tényleges jövedelmét, és azt is, hogy el tudnának-e érni ennél nagyobb jövedelmet. Mindenesetre általában akkor lehetséges a leszállítás, ha valamilyen lényeges változás volt az ítélet óta. egy bankkölcsön felvétele önmagában nem ilyen, hacsaknem az is indokolható, hogy az miért volt elengedhetetlenül szükséges.

Itt azért a munkáltató nagyot hibázott, hiszen közvetlen felhívás esetén neki az ítélet kivonatával rendelkeznie kellene.

katinka71 # 2007.11.15. 22:13

Már korábban is kérdeztem, de nem kaptam választ senkitől:abban az esetben vihetem-e magammal a gyerekeket Erdélybe(odaköltöznénk a szüleimhez), ha a gyerekek is, én is és a szüleim is magyar állampolgárok. Van-e ennek jogi akadálya, most, hogy Románia is uniós ország.Az apa láthatási joga így mennyire sérül, ha ő nem egyezik ebbe bele írásban, akkor mit tehetek? Még nem vagyunk elválva, de hamarosan indul az eljárás.

Dr.Attika # 2007.11.15. 22:41

Nem viheti el jogszerűen a gyermekeket. Amíg a bíróság másképpen nem dönt, vagy a férjével másképpen nem egyezik meg a gyermekek jogszerű tartózkodási helye az ahol most vannak. Ezt nem befolyásolja sem Románia Európai Közösségekhez tartozása, sem az, hogy az Ön szülei magyar állampolgárok.

Melitta # 2007.11.16. 11:43

Köszönöm!

Azért szeretnénk csökkenteni, mert még mindig az én szüleimnél lakunk, és vagy bővítésre vagy lakásvásárlásra kell hitelt felvennünk, ha szeretnénk közös gyermeket, mert jelen pillanatban nincs hely neki sehol.

A második ügy viszont aktuálisabb lenne. Követelhetem ezek után akkor hogy a decemberi fizetésből ne vonjanak gyerektartást?

Semmilyen tartozásom nincsen, erről bírósági végzésünk is van, és miután nekik nem volt semmilyen hivatalos levelük, csak a volt feleség levele, ezekl után én elküldtem nekik a bírósági végzést.

Ezek szerint van esélyem rá, hogy itt legalább az én jogaimat is figyelembe vegyék?

Mit kell tennem ha szeretném hogy a decemberi fizetésből ne vonják le a gyerektartást túlfizetés miatt?

Csak irjak én is egy levelet?

amatőr # 2007.11.16. 13:41

Melitta,

meg kell nézni a gyermektartásdíj megállapításáról szóló ítéletet vagy egyezséget, hogy mit tartalmaz a gyermektartásdíj esedékességével kapcsolatban.

(Hozzáteszem, azt szokta tartalmazni, hogy a gyermektartásdíj "előre esedékes".)

Ennek függvényében lehet arról dönteni, hogy van-e értelme levelet írogatni.

ObudaFan # 2007.11.16. 16:37

A gyermektartás túlfizetése esetén a későbbi részleteket a túlfizetésbe be lehet számítani.

Melitta # 2007.11.16. 19:30

Sziasztok,

Megnéztem a bírósági végzést, ebben nincs beleírva hogy előre esedékes, csak annyi, hogy a feleség visszamenőleg nem tarthat igényt gyerektartásra, mert augusztus31.ig rendesen fizetve lett. Szeptember 1-től pedig vonja a munkáltató...Ennyi.
Szóval akkor minden jel arra mutat, hogy túlfizetés miatt kérhetjük, hogy a novemberi fizetésből, amit decemberben kapunk meg, abból a páromtól ne vonják le a gyerektartást.

Köszönöm a válaszokat, ez volt az első fórum, ahol választ kaptam a kérdésemre.

amatőr # 2007.11.16. 19:46

A bírósági határozatban kell lennie - legalábbis elvileg - valamilyen rendelkezésnek a gytdíj fizetésének határidejéről, ha nem is szerepel benne az "előre esedékes" kifejezés.

Ha szeptemberben vont a munkáltató, azt a szeptember hónapra járó gytdíj gyanánt kell elszámolni, még akkor is, ha a kötelezett szeptemberben az augusztusi fizetését kapja kézhez.

macskusz # 2007.11.16. 20:31

Szép estét! „Csjt. 68. § (1) A tartási követelés hat hónapra visszamenőleg, valamint a jövőre nézve érvényesíthető.93
(2) Hat hónapnál régebbi időre tartási követelést csak akkor lehet visszamenőleg érvényesíteni, ha a jogosultat a követelés érvényesítésében mulasztás nem terheli.
” A vastagbetűs-kiemelt részt értelmezné nekem valaki? Milyen mulasztást kell itt figyelembe venni? A kapcsolattartás folyamatos aladályozása, a jogosult negatív magatartása ezzel kapcsolatban, és a tény hogy 8 hónapja abszolút nem tudunk a gyermekről..... erről van szó, Vagy valami egészen másról? Köszönöm

amatőr # 2007.11.16. 20:38

Kizárólag a gytdíj iránti követelés érvényesítésében történt mulasztásról, nem a kapcsolattartás körében elkövetett mulasztásról.