Gyerektartás és láthatás

demoni # 2014.05.27. 16:51

Tisztelt szakértők fórumozók!

Olyan kérdéssel fordulok ide,hogy 1 éve elváltunk közösen meg egyeztünk egy fix gyerektartásba,láthatás nincs szabva mert 13 éves volt a lányom és a bírónő azt mondta nem kötelező már a láthatást megszabni,de 2 hetente szokott ez megtörténni,na 1 év alatt a lányom 2-3 alkalommal jött hozzám 30 percre mikor az anyjának dolga volt erre,pedig 500 méterre lakik a lányom,ennyit láttam,ilyen esetben lehet a gyerektartást csökkentetni vagy mit lehet csinálni,mert ugy gondolom ha fizetem a gyerektartást akkor láthatásnak is kellene lennie,vagy ezt rosszul tudom...? válaszokat előre is köszönöm

pohicop # 2014.05.24. 18:45

Ha tudnád mennyi hülyeséghez, elhinnéd, hogy ehhez is :)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.24. 06:19

A rendőrség valóban készséggel ad kíséretet rokonlátogatáshoz.

pohicop # 2014.05.24. 04:45

Szerintem a rendőrökkel meglátogatod a lányodat, ő ha probléma van veled megy, ha nincs probléma és nincs veszélyben akkor ott marad annál a családnál. 18 éves elvan, azt csinál amit akar, viszont elképzelhető, hogy akár erőszakkal, kényszerítéssel tartják ott és nem mer onnan eljönni, ezt azért meg lehet nézni.

ObudaFan # 2014.05.23. 14:43

bzim

Nagykorú a lány, őnti el, kivel szeretne kapcsolatot tartani és kivel nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.22. 20:01

Miét gondolod, hogy az eddigi egybevágó válaszok helyett itt majd mást hallasz?

bzim # 2014.05.22. 18:33

Tisztelt fórumozok.Abban kérném a segitségeteket,hogy egy barátomnak van egy nagykoru lánya.Ez a lány most 19 éves.Összejött egy semmire való rossz családból való fiuval,aki 3 hónap után teherbe ejtette,és odaköltöztette magához,az annya és az apja tiltása ellenére.Ebbe a szülök majdnem bele is törödtek volna,viszont a fiu és a családja nem engedi a terhes lányt,hogy látogassa a szüleit.Voltunk feléjük a lányt megnézni viszont kis hiján vasvellák is előkerültek,mert elég nagy veszekedésbe kerültek.Másnap telefonon kresztül a lány hogynlétéről érdeklődtek,de a fiu apja kijelentette,hogy a lány nem mehet sehova.Na most voltunk rendőrségen gyámügyön és minden lehetséges helyen érdeklődni hogy mit lehet tenni.CSAK MINDENHOL AZT A VÁLASZT KAPTUK,HOGY MIVEL A LÁNY NAGYKORU,ÉS NINCS SZERINTÜK SZO FOGSÁGBA TARTÁSRÓL,ÉS A LÁNY MEGFENYEGETÉSÉRŐL,NEM LEHET SEMMIT TENNI.!!Állitolag van valamien jog,ami lehetővé teszi,hogy hiába nagykoru a lány,a szülei érdeklődhetnek utánuk és nem lehet eltiltani tőlük.Hát ja elég macerás.SEGITSÉGETEKET SZERETNÉNK KÉRNI HOGY MIT LEHETNE TENNI ILYEN HELYZETBEN.HA VAN VALAMI ÖTLETETEK KÉRLEK OSSZÁTOK MEG VELÜNK.KÖSZÖNJÜK

kaméleon # 2014.05.22. 16:39

kaméleon: néhány évvel ezelőtt még biztosan ez volt a helyzet, Grád András kutatta ezt és tett közzé erről tanulmányt a Családi Jogban.

Kedves Pazs :), bocs’ kicsit megkésve: nem az ismereteidet vontam volna kétségbe, amikor azt írtam, hogy nincs igazad, remélem, nem is értetted félre.

Egészen pontosan erre a megjegyzésedre reagáltam:
„Ilyen ma már nemigen van, kivéve persze, ha a régi beidegződések nyomán a férfi maga nem kéri a gyerekek felügyeletét.”
Ha nemigen lenne, akkor nemigen fordulhatna elő, hogy én meg kizárólag olyanokat kapok meg. (Persze, azt is lehet feltételezni, hogy képtelen vagyok az iratok értelmezésére :), bár, sajna olyan egyértelműek és eccerűek zömmel, hogy ebben nemigen lehet még tévedni sem. Ráadásul, nem egynél fordult elő, hogy rendesen túl is teljesítenek, azaz, „jólelkűen” túlterjeszkednek a kereseti kérelmen. Hogy mindig csak az anyákén, azért az minimum fura sztem.)

Az ajánlott, hivatkozott tanulmányt természetesen láttam, itt lógtam már akkor is :), aztán meg, később fel is használtam. Egyébként, ők arra jutottak, hogy küzdős elhelyezésnél összességében nő-ffi nyertesek aránya 60-40% (mégsem az egyenlő 50-50), de ha árnyaltabban nézzük, akár gyerkőc korcsoportokra, akár arra kihegyezve, hogy az ítéletig kivel élt a gyerek, akkor biza jóval rosszabb lesz az az arány.
Ha apa vagyok, és egy olyan anyával szemben veszítem el a 6-9 éves kisiskolás fiaimat, aki már az ítéletig is akadályozta a kapcsolattartást, nem nagyon fog vigasztalni, hogy több esélyem lett volna, ha már 15-18 évesek. Plusz, a tanulmányban csak a PKKB eseteit vizsgálták, és feltételezték, hogy a régiók között nincsenek nagy különbségek, azért tudjuk, hogy vannak.

Természetesen lehet, hogy a te tapasztalataid épp egy 50-50-es statisztikát erősítenének, az csak öröm, de azért sajna korai azt gondolni sztem, hogy úgy általában, országosan olyan jó a helyzet, hogy pártos, rossz döntés „ma már nemigen van”.
Persze, az átlag 40, meg akár 10% mellett is érdemes küzdeni, így azt sem értem, mikor épp arról mesélnek apák, hogy az ügyvédjük eleve arra beszélte rá őket, hogy engedjék át a gyereket, mert úgyis 0 az esélyük, csak mert apák. Gondolom, ők sem olvasták a tanulmányt.

bubi19 # 2014.05.22. 12:09

Nagyon szépen köszönöm a tanácsokat :)

monalisa1 # 2014.05.22. 09:44

... vidd a gyermek születési anyakönyvi kivonatát...

monalisa1 # 2014.05.22. 09:43

bubi19

A keresetben legfeljebb 6 hónapig visszamenőleg lehet kérni a t.díjat mivelhogy járadék, tehát a beadással igyekezz. A t.díjhoz: 1. utólag vagy elismeri hogy a gyermek tőle van, 2. vagy a bíróság DNS vizsgálatot rendel el. Maga t.díj összege majd a következő lépés lesz a per során. / Aki 2 évig nem kíváncsi a gyermekre az nemigen fog kapni felügyeleti jogot tehát ne parázz.

Menj be a bíróság heti ügyfélfogadási napjára - vidd a gyermek a rövid keresetlevelet.

Addig is olvasgassad vissza ezt a topicot - és a címben közel hasonlóakat -, sokat lehet tanulni mások esetéből, valamint a hozzászólásokból.

----
  • laikus hozzászóló
Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.22. 07:49

Per.

bubi19 # 2014.05.22. 07:38

Jó napot kívánok!

Tanácsot szeretnék kérni.

A helyzet a következő::

Volt egy tartós kapcsolatom amiből született egy kis lányom. Ma már több mint 2 éves.
Az apuka el hagyott amint meg tudtuk hogy teherbe estem (2011-augusztusában)onnantól kezdve nem keresett és nem is hallottunk egymásról semmit. 2013-Szeptemberében azonban úgy hozta a sors hogy újra találkoztunk.Hosszabb találkozgatási idő után újra össze jöttünk De az apaságot még akkor sem vállalta. A születési anyakönyvi kivonatba képzelt apa van be írva, a lányom az én nevemen van. Az apukával ez miatt ismét szét mentünk mert nem volt hajlandó felelősséget vállalni a gyermek után.
Néha-néha össze futunk de semmi több.

A gyermek nevelésben, el tartásában semmi féle módon nem segít.A gyereket nem látogatja.

A kérdés a következő: Nem tudom hogy hogyan lehetne gyerek tartást kérni tőle. Egymás közötti egyességre nem volt hajlandó.

Apasági nyilatkozatunk mint már említettem nincs. Hogy intézhetném el??

Merjek ennyi idő után gyerektartást kérni vagy ez nem lehetséges??
mennyi idő lenne a lefolyása ennek az egésznek?

Félek hogy meg akarja majd szerezni a gyermek felügyeleti jogot.
Mit tehetnék?? Vagy mit tegyek??

pohicop # 2014.05.21. 13:25

Egyébként pont ahogy írtad. Ha nekem lenne ítélve a gyerek én odaadnám amikor látni akarja anyuka. Nem tiltanám el tőle. Nem nevelném ellene. Normális emberi módon állnék a dolgokhoz. Viszont visszafelé pont az ellenkezőjét kapom. Gyermek elvitele, mert az övé és pont. Nem kapom meg mikor kérem, mert csak. Minden szombaton láthatom, mert úgy döntött a bíróság ideiglenesen, erre kérdés minden héten, de miért viszem a gyereket és miért szombaton??? De ha már viszem, hozzam haza előbb mert más lenne a program.

Logikus 168 órából 8 órát láthatom a kislányom, de még ebből is vegyek el folyton és a másik oldalnak ez is sok.

1 hétből 6 nap és 2/3-ad nap nála van, nálam csak 1/3-ad nap. De pont az az 1/3 rész az amire más programot kell tervezni.

A hozzáállás remek :)

egyszepnapon # 2014.05.21. 12:29

Sajnos tipikusak :

1. anyának ítélik, apa nemhogy gyt-t nem fizet nem is kíváncsi a gyermekre. Szégyenletes. Főleg hogy ilyen estekben érdekesen apának vagy nincs jövedelme vagy külföldön dolgozik. Nincs jó eszköz a pénz megszerzésére, ha mégis megindítjuk amit lehet, akkor igen sok idő rámegy, és persze anya idegei is, akinek a legfontosabb feladata a gyermek nevelése, nem pedig a küzdés a volt kedvessel. Ha már a gyerek nem érdekes apa számára, akkor is tessék hozzájárulni a neveléshez.
  2. anyának ítélik, anya pedig pénzforrást lát meg a gyermekben, és zsarolás eszközének használja. Tipikus azoknál ahol anya azt állítja nem érti miért romlott meg a házasság. A nők sokszor elfelejtik, hogy gyermeket azért szültek mert mind a ketten akarták, a gyermek kettejük gyümölcse. Amikor megszületik a gyermek, apa persze háttérbe szorul, de idővel azért tenni kell, hogy ez megváltozzon. A férfiak általában ezt jól tolerálják, egy ideig, és úgy gondolom, hogy maximum 1 év után elvárható, hogy anya rájöjjön ez még mindig kettejükről is szól. Csak nem minden hölgy jön erre rá, aztán amikor apa besokal néznek mint borjú az új kapura, hogy mi is történt.
  3. apának ítélik , itt a leggyakoribb hogy anya nem foglalkozik vele....nem véletlenül került apához..ezeket az anyákat inkább hagyjuk
  4. apának ítélik, anya általában ezt nem fogadja el és megy tovább amíg lehet.... azt hiszem a leghosszabb perek ebbe a kategóriába esnek...külön posztot érhetne

A lentebb leírt esetben mint mondtam lassan döntés születik be fogom posztolni a döntést. De fel a fejjel.

pohicop # 2014.05.21. 12:13

KBS!

Nem úgy megyek neki! :)
Remélem nem úgy lesz!

Csak a téma folyományaként írtam, jelezve, hogy az apák esélye valamiért mégiscsak kevesebb, utópia az az 50-50% még. De ne legyen igazam.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.21. 11:56

Nehéz úgy nyerni, ha azzal mész ki a pályára, hogy "úgyis kikapok".

pohicop # 2014.05.21. 11:50

Az még mindig jobb mint az én esetem. Nálunk feleségem elvitte a gyereket és nem adta oda, csak ha épp olyan kedve volt. Könyörögni kellett a kislányért, + felhasználta a válás során mint zsarolási alapot. Ideiglenes végzést kellett kérnem. Kértem benne a gyereket, persze nem kaptam meg. Hetente szombaton 10-18 lehet nálam a kis szerelmem, ha dolgozok aznap akkor vasárnap 10-18.
És hát normális apuka vagyok, nem iszok, nem cigizek, nem drogozok, imádom a kislányom, ő is engem.
Feleségem adta be a válást, vitte el önkényesen a gyereket a szüleihez ahol azóta is él.
Majd meglátjuk mi lesz a vége....de sajnos sejtem.

egyszepnapon # 2014.05.21. 10:42

Pazs : azt mondja nagyon rossz neki akkor amikor a gyermek nincs vele. Tulképp ennyi.
Ha jól tudom ebben az esetben apa már felajánlotta a közös szülői felügyeletet is, amennyiben belemegy ebbe a láthatásba. Ezt elutasította anya, a fentiekre hivatkozva. Igazából nem szeretnék állást foglalni, csak éppen tipikus esete annak amikor mind a kettő szülő alkalmas és akarja is nevelni a gyermeket. És a birói döntés majd, ugye közös megegyezés hiányában egyiknek ítéli oda a jogokat.
Aztán vagy apa kapja meg, aki gondolom én a birói végzéstől eltérően oda adja anyának a gyermeket 1 hétre, vagy anya aki majd elszakítja apától, aki szép lassan belerokkan mind idegrendszerileg mind anyagilag. Sajnos láttunk már ilyet.

pazs # 2014.05.21. 10:04

groszfater: elárulod, hogy mi bajod van velem, minek köszönhető ez a pikírt stílusod irányomban?
Amúgy igen, szerintem Derill az linkelt topik első bejegyzésében pont a Grád-féle tanulmányt idézi szóról szóra. Te is válaszolsz arra, hogy melyik cikkre gondoltál a sok közül, amit linkeltél?

egyszepnapon: én passzolok. Az anyának mi az érve az eddigi rendszer (egy hét itt, egy hét ott) ellen?

egyszepnapon # 2014.05.21. 09:35

Kedves Elmélkedők!

Adott egy 1,5 éve húzódó elhelyezés. Mind a két szülő azt szeretné, ha nála lenne elhelyezve a 4 éves gyermek. A szakértő szerint mind a kettő szülő alkalmas, és mind a kettő szülőhöz ragaszkodik a gyermek.Ha az anyagi feltételeket nézzük, apa jobb helyzetben van, anya nem dolgozik. Mivel nincs birói végzés mióta külön élnek egy hét itt, egy hét ott rendszerben nevelődik a gyermek. Apa azon felül hogy nála legyen a gyermek elhelyezve, kéri az egy hét itt egy hét ott láthatás rögzítését, (nem jellemzi ez a láthatás még a magyar birói gyakorlatot, bár egyre többször lehet közös megegyezés esetén találkozni vele) mert nem akarja anyától elszakítani a gyermeket, a minimum gyt megállapítását kéri, arra való tekintettel, hogy anyának nincs jövedelme. . Ezzel szemben anya kéthetente hétvégét akar,minimum 50 000 de a jövedelem 25 %-át gyermektartásban Nemsokára ítéletet hoz a bíróság... kíváncsian várom melyik szülő javára. De még mindig úgy gondolom anya párti a magyar jogrendszer.

groszfater@gmail.com # 2014.05.21. 09:30

És szerinted ez egy tanulmány amit Dr. Grád írt ?

De megkérdezheted tőle személyesen pénteken, az általad meghirdetett jogi fórum találkozón biztosan
mindketten ott lesznek.

pazs # 2014.05.21. 09:22

Amúgy meg én erről beszélek: http://www.jogiforum.hu/…35/18026.2.0

pazs # 2014.05.21. 09:15

Melyik cikk az?

groszfater@gmail.com # 2014.05.21. 08:58

Tényleg?” Tényleg !

http://kapcsolattartas.hu/cikkrega.html