Gyerektartás és láthatás

pazs # 2014.05.21. 08:51

Tényleg? Akkor miért Grád András nevén publikálták? Több társszerzővel, de derill nincs köztük (minden tiszteletem egyébként az övék).

groszfater@gmail.com # 2014.05.21. 08:44

Nem Dr. Grád Hanem Dr. Regász Mária készítette a tanulmányt. ( deril)

pazs # 2014.05.21. 07:46

kaméleon: néhány évvel ezelőtt még biztosan ez volt a helyzet, Grád András kutatta ezt és tett közzé erről tanulmányt a Családi Jogban.

pohicop # 2014.05.21. 05:54

Na itt jön a nem jog, hanem az élet szerintem. Mert nem mindegy, hogy a családot elhagyó, gyermekét lexaró szülőről van szó. Mert ő esetében vegyük akár azt is amit írsz, hogy az egész gyereknevelés ráhagyja a másikra. És ennek ára lehet...

Viszont van az az eset, hogy a szülő, akit elszakítanak a gyerekétől épp úgy szeretné gondozni a gyermeket mint az a fél akinek odaítélte a bíróság. Vagyis hajlandósága lenne a nevelésre. És akár ok nélkül ettől megfosztják. Nem bántotta a gyereket, a gyerek imádja őt, egyszerűen anyukával nem bírnak kijönni. Anyuka adja be a válást.
Ezen esetben a egyik fél ne számolja fel azt, hogy neki mennyi munkája van a gyerekkel, hiszen ő harcolta ki, hogy a másik fél ne tudjon eleget lenni a gyermekkel.
Tegyük fel konkrétan a közös szülői felügyeletbe nem ment bele, a gyermeket nem adja oda soha, még a láthatási napokon is alátesz a másik félnek. Szerintem innentől nincs alapja kérni a munkájáért pénzt.

A gyerektartás amúgy is egy nagyon érdekes dolog.
Anyuka keres mondjuk 200.000 nettót, kap 80.000 gyed extrát, 20.000 családi adókedvezményt, 12000 családi pótlékot + a másik féltől bekasmar 30.000 Ft gyermektartást. Na most akkor mennyi az az összeg amit a gyerekre kellene költeni ebből? 142.000 Ft nettó tisztán. Rákölti vajon? Nem hát.....

A másik fél mikor elviszi a gyereket, anyuka csomagol pelenkát, popsitörlőt, élelmet, váltóruhát a gyermeknek? Annyi pénzből telne, hiszen a gyermek tartására adják. Persze, hogy nem. Így a másik félnek a gyermektartásdíjon felül ismét kiadás, ruhák vásárlása, pelenka, popsitörlő, cumisüveg, stb. vásárlása....

Erre mondom én, hogy a törvény szerint a gyermek szükségleteinél azért ezt figyelembe kellene venni és akár a másik féltől nem vonni 30.000-et....hiszen vannak kiadásai, és bőven áll rendelkezésre pénz a gyermek ellátására az anyukának úgy, hogy ő a saját fizetéséből egy fillért nem szán a gyerekre.

Igazságtalan tud lenni a rendszer sajnos....
Minden eset más és más....

Persze csak szerintem.

kaméleon # 2014.05.20. 19:09

Értem, nem is bántani akartalak. Semmi gond a véleménnyel, jogod van megosztani, csak közben muszáj vigyázni arra is, hogy ne tűzdeljük meg olyasmikkel, amik a kérdezőt rossz irányba tolhatják, vagy megerősíthetik olyasmiben, amiben szinte biztosan nem lesz igaza.
Nem kérdés, hogy csak egy átlagosan jó gondozó szülőnek havi 25 ezres tartásdíj mellett nem fog jutni arra, hogy magára költse, sőt, biztos, hogy pótolnia is kell. Ahogy az sem igaz, hogy a gyerek tartásához ugyanannyi pénzzel kell hozzájárulnia, amennyi a tartásdíj. Ő természetben teljesít ugyanis, és lássuk be, ha ezt a munkáját meg kellene fizetni, az nem jönne ki 25 ezerből, de még 30-ból sem. Adott apa (akinek egyébként tényleges munkanélküliként is fizetnie kellene) azzal jár jól, ha nem ágál a kért összeg ellen, ahogy kbs már megválaszolta.

pohicop # 2014.05.20. 15:29

Kaméleon!

Alapvetően csak a véleményem írom le. Egyszerű ember vagyok nem jogász.
A bíróságok dolga az igazságszolgáltatás.
Szerintem ez abból adódik össze, hogy a jogszabályok szerint megvizsgálják a dolgokat és figyelembe vesznek sok egyéb dolgot is, főleg válásnál. Mert ugye a jogszabályok nem mindig jók, nem tökéletesek, ezért alakulnak át folyton a társadalom elvárása szerint..... na jó ez utópikus.... az állam elvárása szerint :p

kaméleon # 2014.05.20. 14:42

Ebben viszont sajna nincs igazad kedves Pazs. Viszonylag új ítéleteket kapok a kutatásomhoz, és az a helyzet, hogy azokból egyértelműen látszik, akkor is az anyának ítélték a gyerekeket, ha apa ellen semmi (nem csak apróságok, hanem szó szerint semmi) nem szólt, anya ellen - a bírósági indokolásban is elismerten - viszont sok minden.

pazs # 2014.05.20. 13:48

Főleg, ha valakitől elveszik a gyerekét ok nélkül (tehát ő is alkalmas volt a nevelésre csak hát férfi, a régi beidegződések)

Ilyen ma már nemigen van, kivéve persze, ha a régi beidegződések nyomán a férfi maga nem kéri a gyerekek felügyeletét. A statisztikák szerint közös megegyezésnél kerülnek a gyerekek általában az anyához, ha a bíróság dönt és mindkét fél kérte a gyerek nála való elhelyezését, akkor 50-50%.

kaméleon # 2014.05.20. 13:36

Pohicop, gondolom, vicces kedvedben vagy ma, azért elmélkedsz rendre arról, hogy a kérdezőknél „jogilag” meg „erkölcsileg” mi a helyes.
Hogy „jogilag” mi lesz az, ahhoz kevés, ha a jogszabályt elolvasod. Hogy erkölcsileg mi az, ahhoz meg nem ismered a családot. De hogy olyannál erkölcsre nem igazán hivatkozhatsz, aki eleve azzal kezdi, hogy hivatalosan munkanélküli, feketén meg ennyit keres, az tuti.

pohicop # 2014.05.20. 13:00

daranyit!

Az ő esetében a munkanélküliséget nézve sok a 25, de ha azt vesszük, hogy 120 nettót keres akkor is az. A régi beidegződések esetén meg 30 az meg valami szuper. Jogilag teljesen jogos a követelés a 25 vagy a 30 is, de erkölcsileg sok.

25.000 tőle + 25.000-et igazság szerint hozzá tesz a másik fél is az 50.000 + családi pótlék 12.000 az már 62.000 + egy kis családi adókedvezmény, mondjuk 20.000 és máris 82.000-nél tartunk amit a gyerekre kellene költeni havonta. Hát sajnos öcsém bolti eladóként keres kb. ennyit és meg kell élnie belőle. Egy 6 éves gyerek szükségleteire nem biztos, hogy kell ennyi pénz, hacsak nincs valami betegsége vagy egyéb problémája. Mondom, jogilag az alapforma szerint (15%-25%) lehet helyes az az összeg, de a többi kitételt megvizsgálva már nem biztos. És ugye az a gond, hogy rendszerint a másik fél nem a gyerekre költi ezen összeget, hanem saját magára és hát ez felháborító. Főleg, ha valakitől elveszik a gyerekét ok nélkül (tehát ő is alkalmas volt a nevelésre csak hát férfi, a régi beidegződések) a másik fél meg bevételi forrásnak tekinti a gyereket.

"A gyermektartásdíj bírósági meghatározása során felsorolja a Csjk., hogy mely körülményekre kell
figyelemmel lenni. Eszerint a gyermektartásdíj meghatározása során figyelembe kell venni:

1. a gyermek indokolt szükségleteit;
  2. mindkét szülő jövedelmi viszonyait és vagyoni helyzetét;
  3. a szülők háztartásában eltartott más - saját, mostoha vagy nevelt - gyermeket és azokat a

gyermekeket, akikkel szemben a szülőket tartási kötelezettség terheli;

1. a gyermek saját jövedelmét; és
  2. a gyermeknek és rá tekintettel az őt nevelő szülőnek juttatott gyermekvédelmi,

családtámogatási, társadalombiztosítási és szociális ellátásokat. [Csjk. 4:218. § (2) bekezdés]"

ObudaFan # 2014.05.20. 09:57

Fordulj a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz.

anneke # 2014.05.19. 17:42

A volt férjem kiment külföldre dolgozni, nem magyar cégtől. Elvileg a gyermektartás %-osan is meg lett állapítva, de ő csak a minimum összeget, 20 ezret fizeti, azt is összevissza. A cége nevét nem hajlandó közölni.
Kérdése: van e esély, illetve milyen módon lehet letiltatni a megítélt 20% gyermektartást a jövedelméből? Hol lehet ezt kezdeményezni?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.19. 08:05

Egyáltalán nem sok az a 25 ezer. Ha működnek a régi reflexek, akkor a bíróság kapásból megítél 30-at. De reflex nélkül is esélyes.

darnyit # 2014.05.19. 06:50

Tiszteletem mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni!
Most költöztünk szét! Élettársi viszony volt 6éven át! A gyermekem 6éves ovodás. Én hivatalosan munkanélküli vagyok (bár feketén dolgozom 120ezer a fizatésem)
Az exem 150 körül keres, (többet mint én) Mégis 25ezer ft gyerek tartást kér, amit én így sokallok! Főként, hogy mindent neki adtam!
Megfenyegetett, hogy kimennek és ellenőrzik a munkahelyemet is amennyiben nem fizetem ki, és bírósághoz fordul! Kérdésem: Ha bíróságra kerülne a dolog, megállapítanának-e neki ilyen magas összeget?
Tényleg jogosúltságuk van ellenőrizni a munkahelyemet? (mert akkor ki is rúgnak..)

monalisa1 # 2014.05.17. 12:56

A költségtérítés nem jövedelem, nem képezi alapját a t.díjnak. Az más kérdés, hogy van aki "meghúzza magát" és tud pénzt küldeni, más meg nem tud vagy nem akar...

mystra # 2014.05.17. 10:51

Kedves monalisa!
Ugye mindenki tudja, hogy a külföldön dolgozók nagy része ebből a bizonyos költségtérítésből küldi haza a családnak a megtakarítást, ezért dolgoznak kint. Ezt a bírónő is megmondta nekünk, mikor az élettársam közölte, miért nem tud többet fizetni. Gyermektartást mégsem vonnak belőle.
Elnézést a közbeszólásért.

monalisa1 # 2014.05.17. 10:18

Melcsi 1027

Nem minden külföldön kapott pénz jövedelem, van amikor itthonról valaki továbbra is fizetést kap, a kinti időszakra meg költségtérítést (szállás, étkezés, utazás stb.). Előbb tisztázd a dolgot.

A gyerekek "visszatartása" miatt a gyámhatóság megbírságolhat.

----
  • laikus hozzászóló
Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.17. 09:53

Gyerektartásdíj tartozással szemben beszámítani nem lehet.

Vita esetén nem a jogosult köteles bizonyítani a teljesítés elmaradását, hanem a kötelezett azt, hogy teljesített.

mystra # 2014.05.17. 09:23

A volt élettársam jelenleg külföldön dolgozik,nemrég mentünk szét. A bíróságon kötött megállapodás értelmében a gyerektartás havi 20.000, illetve 20%-a a keresetének, a hónap 10. napjáig rendezve.
Ehhez képest májusban nem fizet, majd csak júniusban, ha hazajön, és le akarja vonni a telefonszámlámat belőle. Utóbbi a közös előfizetés és hűségnyilatkozat miatt van még meg, és azért nem rendeztem felé, mert mikor kiköltözött a lakásból, ami az én tulajdonomba ment át megállapodásunk szerint, itt hagyott egy csomó kifizetetlen számlát.

Megteheti, h kevesebbet fizet? A későbbiekben hogyan bizonyítsam, h adott hónapban mikor rendezte, és mennyit? A postai csekkre, átutalásra nem hajlandó. Mellesleg kértem, nem e segítene a gyermeknek gyógyászati segédeszköz vásárlásában, amit megtagadott, holott több százezret keres, míg én közalkalmazott vagyok, de tudom, h nem fog többet fizetni a kötelezőnél.

Melcsi 1027 # 2014.05.16. 11:46

Kérdésem az lenne, hogy válásunk után a bírosság meghatározta a gyermektartás összegét minimum 30eft-ban, vagy a fizetése 40%-ában! Már fél éve külföldön dolgozik a volt férjem, de a gyerektartás csak a kötelező 30ezer, nem hajlandó a fizetése 40%-át hozni! Már többször felszólítottam, hogy nem ez van a bírosági végzésben, de megse hallja. Ha nem adnám oda a gyerekeket láthatásra megütném a bokám? Mit tehetek? Mert a minimumot hozza rendszeresen! Előre is köszönöm!

monalisa1 # 2014.05.15. 10:08

Elsősorban a kötelezett fizetési megbízhatósága a lényeg...

monalisa1 # 2014.05.15. 10:07

Mindenben meg lehet egyezni de ehhez a jogosult hajlandósága szükséges...

vacek123 # 2014.05.14. 17:12

olyan kérdésem lenne hogy meg lehet e egyezni peren kívül a gyerek tartás letíltatásárol akkor is ha a a felek nem váltak el?

ObudaFan # 2014.04.28. 10:13

Ez csak akkor van így, ha ebben kifejezetten megállapodnak a felek és a bíróság is jóváhagyja a megállapodást. Megállapodni pedig nyilván nem kötelező.

Ökröslacc # 2014.04.25. 18:40

lenne egy olyan kérdésem hogy az éle társam most válik el és az apuka azzal fenyegetőzik hogy a három gyermek után nem kell gyerektartást fizetni neki ha lemond a házrészéről igaz e ez?? hogy nem kell neki fizetni ijenkór ha a tulajdon részről lemond?