Inkább az a reális, hogy felügyelet mellett tarthassa a kapcsolatot.
Gyerektartás és láthatás
Remélem, tud valaki válaszolni a problémámra.
Egy eléggé rossz helyzet alakult ki a párom szüleivel a lakás miatt, ezért konkrétan közölték velünk, hogy takarodjunk a lakásból, amit mi újítottunk fel.
Az elmebeteg apósomat alig tudta leállítani a párom, hogy nekem ne jöjjön. Ő állandóan piszkálja a gyerekeket (már az ikerlányokat is, 2,5 évesek), a fiammal nev.tanácsadóba jártunk, mert a viselkedésén látszott az állandó zrikálás. A lányok is eltolják maguktól már. Kb 9 hónaposak voltak, amikor az etetőszékben ettek, megjelent apósom, és el kezdte piszkálni őket. Akinek rossz evők a gyerekei az tudja, miért haragudtam ezért!
Nos, mivel elköltöztek innen, nem szívesen engedném a gyerekeimet el messzire. Megoldhatom-e valahogy, hogy ne kelljen megengednem a gyerekek láthatását? Ha én félek ettől az idiótától, miért engedjem a gyerekeket hozzá?
De azért lehetőleg legyen vastag is...
Nem az a baj hogy hosszú...
Sziasztok!
Lehet kicsit hosszú leszek de szeretném ha a pontos részletek tudatában kaphatnék tőled tőletek választ a kérdésemre.
Adott egy Család élettársi viszony ami be van jegyeztetve.Az anya korábbi kapcsolataiból van 2 kiskorú gyermek Martin (10éves) Zsoltika(7)
Zsoltikának nem volt rendezett az Apai jogállása ezért a barátom akit itt most nevezzünk Józsefnek nevére vette hivatalosan Zsoltikát.Majd 4 évvel később megszületett közös gyermekük Tamara(3éves)Az apának bejelentett munka helye van mellette maszekol.Az anya gyakorlatilag csak a családi pótlékot kapja.Ami talán még lényeges lehet a kérdéseim szempontjából az az hogy egy Családok átmeneti szállóján felénk ezt úgy nevezik hogy Albérlők háza 15m2 laknak 5-en hozzá teszem rendezett körülmények között ezt alá támassza hivatalos környezet tanulmány miegymás.A majd 7 éves élettársi viszony alatt a párnak többször volt amiatt vitája hogy az anya 2-3 havonta verte a gyerekeket főleg a 2 fiút és itt most nem seggre pacskolást értek.Persze ez a barátomnak nem tetszett és ezt szóvá is tette a párjának de ez a dolog igazából sosem került hivatalos szervek elé gyámügyre vagy ilyesmire bár van a környezetükbe 4-5 olyan ember aki ezekről tudott.A lényeg idén Februárba egy véletlenek köszönhetően a barátom rájött hogy a párja megcsalja amiből szóváltás kerekedett köztük és sajnos eljárt a barátom keze.Ezt követően békülés de a hölgy részéről csak látszat békülés volt mert ugyan úgy tartotta a szeretővel a kapcsolatot ami gyakorlatilag pár napon belül ki is derült.Másnap barátom Tamara nevű gyermekével lement sétálni és mire haza ért azzal szembesült hogy a párja és a két gyermek elhagyta és elment egy 80km levő településre az édes anyához a két fiú gyermekkel.Másnap József elment utánuk a kislánnyal hogy beszéljen az élettársával hogy szereti őket és menjenek haza.Aminek egy vita lett a vége.Történetesen az apa fogja a 3 éves lányát a kezében az anya ki szeretné tépni a gyermeket az apa kezéből ezért a hona alá nyúl és húzza maga fele az apa szintén fogja a gyereket de végül az apa kezébe marad a gyermek és kimennek a házból.Elindultak ki a faluból a hölgyemény üvölt utána hogy elrabolta a gyereket és ki hívja a rendőrséget.Kis idő elteltével a faluból kijjebb érve arra lesz József figyelmes hogy jó néhány rendőr autó szirénázva halad el tőle pár méterre.Mire megijed és felhívja a volt élettársat hogy ugye ez nem az amikre gondol?Mire a hölgy közli vele de az.József felhívta a rendőrséget és közölte hol van majd egy megadott helyre oda ment.Ott a rendőr letérdeltette a gyerek előtt majd külön külön kocsival elvitték ahhoz a házhoz ahol az anya tartózkodott.Majd az eljáró rendőr ott helyben megállapította hogy veszélyeztetve volt a gyermek és ideglenesen gyermek otthonba helyezteti,az apával meg közölte mehet a dolgára mert nem történt bűncselekmény! (Itt megfogan benne 2 kérdés is) Ha nem történt bűncselekmény mire fel állapította meg hogy veszélyeztetve van a gyermek????Valamint hogy lehet úgy veszélyeztetni egy gyermeket főleg az apa részérül hogy a lába hajlatánál fogja a gyermekét az anya meg fogja a gyerek hona alatt és húzza maga fele???Rá pár napra az apa kapott a rendőrségről egy határozatot amiben indoklásként azt írják hogy az Apára ők mármint a rendőrök találtak rá egy erdőbe félre húzódva a gyerekkel és többszöri felszólításra jött csak elő.Ami szintén vicc mert a telefon hívó lista alapján egyértelműen bizonyítható hogy az apa hívta a rendőrséget a közelbe igazából erdő sem található és ö maga ment a rendőrökhöz önszántából mivel tudta nem csinált semmi rosszat.Már egy hónapja a gyermek Nagybajomba van ebben a bizonyos otthonba.A hölgy Kaposváron maradt a 2 fiú gyermekkel az apa itthon 80km arrébb ahol a gyerekek és az ö állandó lakcíme is van. Bejárta az összes létező hivatalt gyámügy családsegítő folyamatba van az ideglenes gyermekelhelyezés kérelem beadása a bíróságra.Amerre mentünk itt helyben az apával minden hol pozitív választ kap hogy vissza kapják a gyermeket és hogy esélye van nem kicsi hogy Zsoltikát és Tamarát ö kaphassa meg.Ami nagyon megdöbbentett hogy itt nálunk a gyámügyön azt mondta a hölgy aki intézi ezt az ügyet és határozatot hoz hogy amint ki adja a papírt gyakorlatilag onnantól kezdve bár melyik fél elhozhatja a gyermeket csúnyán fogalmazva aki kapja marja mert egyiküktől sincs megvonva a szülői felügyeleti joga.Tegnap elvittem a barátomat Nagybajomba ahol a gyermek van mert látogathatja mikor kijött mondja József hogy beszélt benn a vezetővel vagy a nevelővel nem is tudom pontosan aki közölte vele már pedig határozat ide határozat oda ö csak akkor adja ki a gyermeket majd ha mind kettő szülő azaz anya apa ott van.Aminek a vége szintén csak az lenne hogy veszekedés.
A kérdés lényegében az lenne hogy ezt megteheti az otthon vezetője hogy ott egy határozat amit külön külön megkap mind két fél amibe nincs rögzítve hogy csak úgy adhatja ki a gyereket ha ott van az Anya és az Apa is ö mégis ragaszkodik ahhoz hogy csak úgy adja ki????Érdemesebb lenne határozat kézhezvételével egy ügyvéddel oda mennünk elhozni a gyermeket???
Jah és sajna az 50 ezret már le kellett perkálnom, sőt.... úgy érzem bármennyire is én is ide a köztársaságba születtem, ilyen téren még is mindenhol részrehajlás van, és nem egyenlő jogorvoslat, hanem anya, anya anya, apa nincs, pedig csak egy kis darabot akarok a gyerekem életéből, egy darabot, hogy megismerjük egymást, és tudja hogy számíthat rám, és biztonságban érezheti magát velem. :(
Tisztelt Monalisa
A rendőrségen mivel csak tanúként idéztetett be, szerintem a rendőrség érdemben nem fog vele foglalkozni, de3 javíts ki ha mást gondolsz. A Biológiai apát nem értem, hiszen megszületésekor, én adtam a nevem, és az anyakönyvi kivonatába is így szerepel, meg sem fordulna a fejemben hogy nem az enyém, sőt mintha rólam másolták, imádom, az apaságban biztos vagyok sőt. És sajna még van az is hogy koraszülött volt, 26 hétre 950 grammal, és anya mindig azzal védi ki legfőképpen hogy nem adja oda hogy beteg, stb, de a gyámhatóságon, mikor ketten voltunk bent, meg sem nézték az orvosi papírokat, amik arról az időkről kellett hogy szóljanak ugye mikor nekem lett volna láthatás, és még ha jól gondolom, de javíts ki, ha beteg is akkor is megnézhetem, ott lehetek mellette hogy erősítsem a gyógyulását nem?? Úgy érzem, bármennyire is hasít a lelkembe ez szélmalom harc, és nem egyenlő a bánásmód, pedig nekem is rettentően fáj, az hogy nem vihetem el oda, és úgy, és nem én mutathatom be neki a világot, és a szüleim és mindenkit. :(
üdv
sándor
Beszélj ügyvéddel!
Ha netán bebizonyosodik nem te vagy a gyermek apja, az 50e Ft dolga amúgy is okafogyottá válik...
Ha fűnek-fának azt mondja nem te vagy a gyermek igazi apja, nos tedd félre az érzelmeket és kezdeményezz eljárást apaság vélelmének megdöntése iránti kérelem dolgában.
Volt már nem egy olyan eset, hogy utóbb kiderült másvalaki a biológiai apa., t.díj nem kell a továbbiakban fizetni, valamint és fájóbb: a gyermekkel megszakad a kapcsolat.
A rendőrségen mond el miket állít rólad a "mágnesezések" stb. miatt, ők majd nevet adnak a panaszbejelentésnek - elindul a kivizsgálás.
Tisztelt Monalisa
Így van igen, eltiltva nem vagyok, de nem is tudom elhozni, mivel nem tudom honnan kell, és mi a tartózkodási helye, max ha felveszi a telefont nagy erőlködés hatására, egy messzi város TESCO parkolójában adja oda. Szerintem ez a láthatás ellehetetlenítése nem?? Az aláírt papírt meg simán letagadhatja, pedig a saját kezű aláírása ott van rajta. Kérhetem a bíróságot hogy vizsgálja meg hogy ő írta alá stb?? Sajnos már mindenhol az interneten és máshol is azt hirdeti hogy akivel most van férfi az az igazi apja a gyereknek, és mivel 2,5 éves a gyermekem, így félek hogy ez ivódik bele. Lehet hihetetlen, de tényleg egy olyan apa vagyok, aki szívből várta első gyermekének jövetelét, és szívem szorul meg ha arra gondolok, hogy elidegenítik tőlem. Ezek tekintetében mit tehetek a bíróság felé, mit írhatok nekik, rendőrségre citálásaim, és láthatás ellehetetlenítése, milyen jogszabályokba ütközik??
üdv
Sándor
Ha ő írta és ezt utóbb elismeri, akkor ennyi elég - nincs szükség tanúra.
A leírtak alapján a gyámhatóság nemigen áll a helyzet magaslatán, és kicsi a remény h a helyzet változni fog.
Nem tudom, hogy az új Családjogi Törvény miként írja elő h a gondozó szülő nem tudatja hová is költözött a gyermekkel., végül is nem vagy a kicsitől eltiltva!...
Tisztelt Monalisa
Az van általa aláírva, egy kézzel írt papíron hogy 2013.01 -től 2014.01-ig minden gyerektartást megadtam.
csak ő írta alá, senki más, és mivel ide ahol lakom csak települtem, így érdembeli ismerősöm nincs, aki tanúskodna, csak nagyon messze, és ez a kérdésem hogy ezt a kézzel írott , tanuk nélküli, de ő általa, hitelesen aláírt dokumentumot benyújthatom e hogy jogszerűtlen volt a követelése, mind érdemben, mind az életben. A gyerek láthatást eszközölni nem tudom, mert nem tudom hova költöztek, egyszer csak leléptek és annyi, fogalmam sincs hogy hová. Csak nagy ritkán tudom telefonon is elérni, már ha hajlandó fölvenni, a telefont, és akkor is csak egy messzi település TESCO parkolójában adja oda, és viszem oda vissza, ami kisit röhej. És a lakcímüket nem tudván , vagy is ezt sérelmezve, hogy ha valami van a lányommal, nem tudom hova ugorjak, a gyámhivatal csak pofimba röhögött, mondván gyerektartás fizetve, kérdezték, és mondtam hogy igen, és mondták, akkor minden rendben. Gondolom ennél, azért több jog illet meg engem mint apát. Kérem segítségeteket, mit tehetek, kihez forduljak, hogy belőlem is minél több "szeletet, szeretet" kapjon a kislányom, és a sok sok igazságtalanságokkal kihez forduljak, és mit mondjak, lásd gázórák, és én meghurcolásom is.
Tisztelettel :
Sándor
Ha nincs aláírva h az 50e Ft-ot átadtad akkor azt biza követelheti. Ha nem tudod a lakcímét utald a pénzt bankszámlájára. Ha nincs neki akkor postai csekken az anyja címére de az ex nevére, és feltétlen tüntesd fel: x havi t.díj.
Ami a láthatás "problémakörét" illeti, mindig menj el a gyermekért és ha lehet vigyél magaddal tanút., ha nem adja ki hétfőn irány a gyámhatóság és jegyzőkönyveztesd a dolgot, a tanú meg igazolja a történteket.
Sajnálatosan az ex-el így jártál, jó néhány évi "móka" lesz ez még köztetek.
---- laikus hozzászóló
És a felvetett grafomán rohamomra érdemben kaphatok választ?? :)
sándor
Ma mindenkinek grafomániás rohama van.
Tisztelt fórumozók, és ügyvédek.
Egy volt párommal közös gyermekünk láthatásáról, és annak ellehetetlenítéséről, illetve gyerektartási pótlék jogszerűtlen követeléséről lenne szó. 2011-ben született egy kislányunk. 2012. augusztusában a hölgy elment bíróságra elhelyezés, és gyerektartás megigénylésére, a hátam mögött, minden dokumentumot,amit bíróság nekem idézett, magának címeztette, holott nem éltünk együtt, így elhallgatta az ügyet. Sajnos csak az ítéletet végzést kaptam meg. Gyerekünk idén lesz 3 éves. Kéthetente hétvégén láthatom, ha láthatom, mivel rajtam kívülálló okok miatt ismeretlen helyre költöztek, és nagy ritkán csak egy tőlem igen távol lévő Tesco parkolóban volt hajlandó odaadni. A mostani párja is sokszor mikor ő veszi fel a telefont azt mondja nem viszem sehova a gyerekem, az az ő mondata szerint "marad"-ra vihetem csak. Amikor még itt éltek környezetemben a hölgy rendszeresen mágnesezte a villany, és gázóráit, mert nem tudták magukat fenntartani. Ennek ellenére a rendőrségen, még is engem citált be tanúként hogy talán nekem van közöm az órák mágnesezéséhez. A rendőrségen, már szinte kézfogással üdvözölnek annyit jártam oda a hölgy feljelentései miatt, és még a rendőrök kértek, meg engem hogy beszéljek a hölgy fejével mert ez így nem jó. A legújabb ami a gyámügyön van feljelentése rendőrségnél, hogy én veszélyeztetem a kiskorú gyermekünk életét, miközben ők azt sem tudom hol laknak. A gyermektartást anno 2012-ben egy mosógép, áruvásárlási hiteleként szolgáló munkáltatóival igényelte, amit senki nem adott oda neki, és azóta sokkal kevesebbért dolgozok, még is fizetem rendesen a 30 ezret. Egy hónappal ezelőtt gyermektartás elmaradásával kereste meg a bíróságot, ami szerinte még 2013 januárjában, és áprilisában valósult meg, így követelt rajtam 50 ezret, és kapta is meg a bíróság által, holott nekem volt a hölgy által aláírt papír amiben nyilatkozza hogy megkapott 2013 januárjától 2014 januárjáig mindent, de tanuk aláírása nélkül nem mertem odaadni a bíróságnak (kérdésem az az hogy oda lehetett volna e érdemben adni??), mert ahol lakok most semmi ismerősöm aki tanúként aláírta volna. Az említett két hónapban kézbe adtam oda sajnos a gyerektartást jóhiszeműséget feltételezve. A gyámügyön arra hogy nem tudom hol laknak, és nem láthatom a gyermekem, semmit nem mondtak, sőt sajnos felindulásomból engem ítéltek el. Az anyuka vélhetően azért költözött el, mert az órák mágnesezésének ügyében nem akar találkozni a szervekkel. Az anyuka bizonyíthatóan , ki nem váltott , nálam hagyott vények szerint, pszichológiai gyógykezelésen vett részt, de mivel nálam megtaláltam a vényeket, így a gyógyszerek nem lettek kiváltva, és kérdéses hogy még most is tiszta e a lelke, amit nem kérdőjelezek meg, de az általam átélt dolgok miatt ez is előfordulhat. Ahol most lakok lakást, is a közös fészekként vettem, de mivel egyedül maradtam eladni csak nagy vagyoni hátránnyal tudnám csak, mert közben nekem is lett egy tökéletes párkapcsolatom, aki sajna másik városban van, és így ingázok. Kérdésem az az, hogy mit és hogyan tudok benyújtani a bíróságnak, akár láthatás, akár jogtalan 50 ezer megkapása ellen, és hogy a rendőrségre való járkálásomat sérelemnek lehet e venni, és mit lehet tenni, érdemben mit tudok ezek tekintetében elérni a bíróságnál, mert a gyermekem nagyon fontos nekem, és a szüleimnek, családomnak, és ugye ha minél többen szeretik az a jó.
üdv
Sándor
Elvileg a rendőrnek ki kell mennie a hívásra, de persze ez nem lesz igazi „kikényszerítés”. A rendőr a gyereket nem foghatja meg, hogy mint egy csomagot, átadja a különélő szülőnek. Ettől függetlenül, sok
esetben segíthet a jelenléte, mert azért az apát magabiztosan elhajtó gondozó szülő a rendőrrel nagy valószínűséggel már másképp fog beszélni, illetve a cirkusznak is kisebb az esélye. Ha a feladatát jól tudja, akkor a rendőr nem csak az átadás törvényességére fog ügyelni, hanem ha a gyerek veszélyeztetettségét észleli, értesíti a gyámhivatalt, gyejót.
(Persze, mindenkinek át kell gondolni, hogy érdemes-e meglépni, mert ha a gondozó szülő várhatóan konokul ellenáll bármilyen szankcióval való fenyegetésnek, lehet, hogy ez a rendőrségi megjelenés max. a gyereket fogja megijeszteni és még jobban elidegeníteni. Sztem, ha van rá mód, hogy a gyerekkel előzetesen – az ő szintjén – meg lehessen beszélni a dolgot, mindent meg kell próbálni, akár ezt is. Ha bejön, szerencse, ha nem működik, akkor más utat kell keresni.)
Bocs, nem hívhatsz rendőrt (!), ellenben panaszt tehetsz a gyámhatóságon a láthatás akadályozása miatt.
Ez a topic több mint 300 oldalból áll, nagyrészt hasonló problémákról, olvasd vissza sokat megtudsz belőle.
Akár te is hívhatsz rendőrt ha nem adja ki a gyermeket., az ítélet fénymásolatban legyen nálad mely igazolja jogod van a gyermeket elvinni.
Mondjuk a cirkusz legkevésbé a gyermeknek hiányzik, miatta sérülhet...
----- laikus hozzászóló
Vigyél magaddal valakit a gyermek átvételekor, a gyámhatóságon tanúsítani tudja, ha nem adják ki. (Ha "gubanc" van akkor már hétfőn keresd fel a gyámhatóságot.)
Kicsit máshogy teszem fel a kérdést. Ha a láthatás napján el szeretné vinni a gyermeket és a gyermek is vele akar menni, mit tehet? Semmit? Az apukának nincs joga, hiába van jogerős végzés?
De ha nem viszi vissza a gyermeket, akkor az anyuka akár rendőröket is küldhet rá?
Az apuka hogyan "kényszerítheti ki" az anyukától, hogy elengedje a gyermeket?
Köszönöm.
Gyámhatóság.
Tisztelt Szakértő Fórumtársak!
Rövid kérdésem a következő:
Bírósági ítélettel szabályozott kapcsolattartásnál, ha az anya, s annak új társa nem hajlandó elengedni a gyermeket az apai láthatásra, az apa és a gyermek azonban együtt akar lenni...mit tehet ilyenkor az apuka? Kihez fordulhat, hogy a hétvégét együtt tölthesse gyermekével?
Köszönöm a segítséget!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02