Kedves KBS!
És olyan nincs ,hogy a gyereknek legyen joga a nyugalomra? Az "apa" nagyon nem szeretné ha meg születne az a baba,nem tervezett bébi egyikünk részéről sem csak nincs lelkem megölni,és apuci kényszerítene az abortuszra,ha viszont lemondok mindenről lesz nyugalom és béke.
Gyerektartás és láthatás
Csakhogy itt nem csak róllad van csak szó! hanem a gyerekről, akinek joga van az apukájáhz, meg meg az apukájáról, akinek köteleségei vannak a gyermekével kapcsolatban ha akara ha nem....................
kali!
Egy szakkör meg egy hittanóra a törvény értelmében teljesen más megítélés alá esik, mert az előbbi esetében a gyámhatóságnak van hatásköre, az utóbbi esetében semmilyen állami szervnek nincs.
ObudaFan!
Köszi. De olyan bonyolult az élet:) remélem nem jutunk el idáig hogy ezen kelljen vitázni.
Nyuszika66!
Én nem szeretnék rossz tanácsot adni, de nekem van olyan ismerösöm, aki szült, és az apa nem ismerte el a gyereket, és így az anyja nevét kapta. Az más kérdés hogy most valami per van, mert az apuka jelentkezett, így majdnem két év távlatában, most azon megy a vita hogy semmiképp se kapja meg a gyerek az apa nevét, akkor inkább az anyai nagymama vezetéknevén legyen anyakönyvezve. Ha lehet ilyent egyáltalán tenni?! de az anya ezt szeretné.
Szerintem érdemes lenne azt a kérdéskört feszegetned hogy mi van akkor ha az apa nem tesz apai elismerő nyilatkozatot, és így nem is kerül az ő nevére, akkor mi lenne a helyzet?! Hogy akkor ha később akarná a gyereket akkor mi lenne a helyzet?!
Amugy ti kapcsolatba vagytok még valamilyen szinten? Érdekli egyáltalán hogy lesz gyereke? Mert ha nem, akkor kell neki tudni mikor születik meg? Vagy bármit arról a gyerekről?
Én remélem hogy a ti apukától el is fogja felejteni hogy vagytok, és békében tudtok majd élni. Mert ha vita/pereskedés lesz emiatt akkor a te is meg a gyerek is károsodni fog. Akármekkora gyerekról is van szó, érezni fogja hogy most nem tudsz rákoncentrálni, meg hogy feszült vagy meg mindent. Nálam ez ugy jelentkezik, hogy amikor probléma van az apával és inétzem a dolgokat, akkor folyton rajtam lógna, mászna fel, és szeretné hogy vele legyek. És még kicsi, de próbálom neki magyarázni hogy ez a mi érdekünk hogy most utanájárjak a dolgoknak, de ettől függetlenül nagy lelkifurdalásom van hogy nem tudom vele tölteni az a fél órát amit a barom apja miatt mással kell töltenem.
Utólag is köszönöm a választ ObudaFan és Uccu!
(21-en irtam)
Annyi változás történt időközben, hogy jelentkezett az Apuka telefonon.
Azt mondta, hogy -titokban- segít megvenni a babaholmikat/búrorokat (csak a baratnője meg ne tudja...) és ő havi 50ezer forintra gondolt (gyerektartás), amit már mostantól utalna (a baba márciusban érkezik).
Viszont egyéb kérdések megbeszéléséig nem jutottunk el (láthatás, vezetéknév).
Én attól tartok, hogy idővel megint gondol egyet és eltűnik, nem fizet stb...
Jobb ha mégis bírosághoz fordulok gyerektartás és láthatás miatt?
De mivel elég jól keres az Apuka, lehet, hogy még 15% gyerektartást sem ítél meg a bíróság vagy az a minimum?
Másik kérdésem a baba lakcímével kapcsolatos. Én hívatalosan a 13.kerben lakom, de a valóságban a 3. ker.-ben anyukámnál, ahol a babával is lakni fogok (apuka a 18. ker.). A babával kapcsolatban mindent a 3. kerületben szeretnek intézni (védőnő, orvos, bölcsi stb...). Gond-e ha a baba anyukámhoz lenne bejelentve és nem az én 13.kerületi címemre?
Vezetéknévvel kapcsolatban ha én nem szeretném, hogy apuka nevét kapja a gyerek ő kérheti-e a bíroságot, hogy mégis? Ha közös vezetéknevet szeretnék (mindkettőnkét) ahhoz a papa beleegyezése is kell?
Apuka, ha gondol egyet próbálkozhat a bíróságon a baba nála elhelyezésével - mondván, hogy én nem tudok olyan anyagi körülményeket előteremteni, mint amit ő tud(na) adni a babának?
Elvált apaként a következő kérdése lenne:
Meddig kell fizetni gyerektartást?
A gyermek 25 éves koráig (amennyiben nappali tagozaton tanul), az első szakma megszerzéséig? Nekem a jogszabályi leírás nem egyértelmű, aki tud segítsen.
Előre is köszönöm.
Juditkol!
Először az apaság rendezésére van szükség. Apasági elismerő nyilatkozattal vagy bírói ítélettel. Ezután lehet szó gyermektartás fizetéséről és láthatásról, gyermekelhelyezésről valamint arról, hogy ki miben dönthet a gyermek nevével kapcsolatban.
Addig csak Te vagy és a gyermek, amit pedig szóban ígér az addig tart amíg teljesíti és ha gondol egyet akkor nem.
Juditkol!
15% minimum mindenképpen meglesz. Az elhelyezés megváltoztatását kérheti, de azt nem könnyű elérni, ha egyszer mér el lett helyezve a gyermek. A névviselésre vonatkozóan, amíg kicsi a gyermek, van esélye elérni, minél nagyobb, minél inkább ezen a néven ismerik, annál kevésbé.
ObudaFan!
Azt írtad az elhelyezés megváltoztatását nem könnyű elérni ha már el van helyzve a gyerköc.
Milyen esetekben lehetséges mégis hogy megváltoztassák?
Ha egyértelműen a gyermek érdekét sérti a jelenlegi elhelyezés, vagyis ha az elhelyezés a megszokott környezet megváltoztatásával járó stressz ellenére is kívánatos.
Sziasztok!
A volt férjem 2 hetente viszi el a közös gyerekünket.A válási papíron az szerepel,hogy szombat reggeltől vasárnap estig lehet nála.De én ebből sose csináltam ügyet,vitte ahogy tudta,egy idő után mindíg 2 hetente péntek délutántól vasárnap estig szokott nála lenni.Mivel a közeljövőben több olyan családi hétvégi programunk lesz ami éppen akkora esik amikor nála lenne,megkértem rá,hogy cseréljük el a hétvégéinket.De ebbe ő nem ment bele,fogalmam sincs miért,mert nem indokolta meg.Pedig csak annyi lett volna,hogy vagy 2 egymás követő hétvégén elviszi és utána 2 hetente rendesen,vagy ha ez nem jó neki,akkor kihagyunk egyet.
Azt mondta,hogy feljelent a gyámhatóságnál,mert nem tartom be a válási papíron írtakat a láthatásról.De hát én felajánlottam neki,hogy cseréljük el a hétvégéinket...
Kötelezhet arra,hogy a családi programunkon ne legyen ott a gyerekünk,mert éppen arra esik a láthatás?Mit tudok én ilyenkor csinálni?
A másik kérdésem pedig az lenne,hogy 4 éve 15ezret fizet tartásdíjként.Fogalmam sincs mennyi a keresete,de gondolom azóta emelkedett valamennyit.Kérhetek többet?Mennyit?
választ előre is köszönöm
Előzetesen kérd a gyámhatóságtól annak az engedélyezését, hogy eltérj ezen a hétvégén a határozattól.
Hoyg kérhetsz-e többet, és hogy mennyit, az viszont nagyban függ az ő keresetétől. Akkor lehet a változtatást kérni, ha a körülmények megváltoztak. Ha a gyermek szükségletei és a te kereseted nem változott, akkor nyilván az ő jövedelmének a változása alapozhat meg egy felemelést.
Kedves Fórumozók!
A biróság a kapcsolattartást kéthetente hétvégében, nyáron 2x2 hétben és óvodai, iskolai téli, tavaszi szünet fele részében határozta meg úgy, hogy a karácsony és a húsvét másnapja is beleesik az időszakos kapcsolattartásba.
Problémám a következő lenne. Az ovodában megkérdeztem, hogy mikortól lesz téli szünet, majd közölték velem óvodákban nincs se téli, se tavaszi se őszi szünet. A helyi gyámhatóság egyik ügyintézője telefonon arról tájékoztatott, hogy valóban nincs. Az ovitól kértem egy igazolást, és ennek tükrében levélben tudattam kb. 1 hónappal ezelőtt exemmel, hogy igaz, hogy nincs téli szünet, de valószinű, hogy ő is szeretne huzamosabb időt gyermekünkkel együtt tölteni, ezért karácsony másnapjától (ami amúgy is járt volna neki) a hétvégéig a kisfiunk nála tartózkodhat. Erre jött egy ügyvédi válasz, hogy a jogaimmal nem vagyok tisztába, az ügyfele jogszerűen kiván eljárni. Vártam, majd karácsony előtt egy héttel kérdeztem telefonon exemet, hogy is lesz a két ünnep közötti időszak. Válasza az volt, hogy a szünet fele az övé, ugyanis az iskolai szünet rá is vonatkozik. Levélben megirtam neki, mivel konkrét ajánlattal nem álltak elő és nekem terveznem kell, szeretném a végzésben foglaltakat megtartani, tehát karácsony másnapján elviheti, mivel nincs ovodai szünet ezért még aznap köteles hazahozni.
Ennek ellenére 26-án elvitte kisfiamat, majd közölte, hogy a szünet lejártával hozza. Kérdem én milyen szünet lejártával? Ilyenkor mi a mérvadó, ha a végzésben ovodai, iskola szünet van leirva? Ránk mi vonatkozik? Nem kellett volna irásban rögziteni, hogy mégis mikorra várhatók? Mondjuk erre esély nem volt, mert az arcomba röhögve közölte velem, hogy addig ne is keressem kisfiamat, mert neki ez az idő jár. Igazság szerint most azt sem tudom hol vannak. Egyik ismerösünktől tudom, hogy külföldön (természeresen útlevél és beleegyezésem nélkül), de hogy konkrétan melyik országban nem tudom.
Mit kell tennem, mert ehhez hasonló esetek mostanában elég gyakran előfordulnak.
A határ megnyitásával ő úgy gondolja szabadon járhat kelhet gyermekünkkel. Nos ez nem igy van. Hogy tudom bizonyitani, hogy külföldre vitte. Hol kell bejelentést tennem?
A válaszokat előre is köszönöm
A Gyh-nál tisztázni kellene, a segítségüket kérni, de azonnal!!!!
Kedves Kalamalyka!
A gyámhatóságot már megkerestem. Azt tanácsolták, várjam meg mikor hozza vissza a kisfiamat az exem. Ennek tükrében tehetek bejelentést. De azért felhivta a figyelmemet, hogy tisztában vagyok-e azzal, hogy ez miyen hosszadalmas lehet, mennyi energiámba fog az egész eljárás kerülni. Tehát magánemberként kérhetnék az Szociális Minisztériumtól állásfoglalást.
Ezt komolyan mondom nem értem. Olyan érzésem volt, hogy egy újabb ügy lenne számukra, több munka, több gond.
Megkérdezte az ügyintéző, hogy nekem most az a gondom, hogy talán a gyermekem jól érzi magát? Ne izguljak jó helyen van, használjam ki, hogy nincs itthon a kisfiam.
Azt hittem lefordulok a székről. Mintha nem is a gyámhatóságon lettem volna, hanem a szingli nők klubbjában.
Ez nem az SZCSM feladata, hanem a gyámhatóságé. Legközelebb írásban kommunikálj a gyámhatósággal, akkor kénytelenek valamilyen határozatot hozni, ami ellen legalább tudsz fellebbezni.
Nem semmi :(
Én úgy tudom ahhoz, hogy külföldre vigye, a Te beleegyezésed is szükséges.
Tarts ki, és tényleg írásban nyujtsd be a kifogásaidat.
Kívánok továbbá mindenkinek Békés, Boldog Uj Esztendőt!
BUÉK mindenkinek!
Nekem is van érdekes történetem a gyámhatoságakkal, és igaziból meg is kérdőjelezem most itt, hogy tulajdonképpen a gyámhatoság mi a fenéért van, én ugy tudtam a gyerek érdekei fontosak:(
Az elmult pár hétben jártam sok szakembernél a gyerekem ügye miatt. Ügyvéd, gyámhatóság, jogász, pszichológus stb...
Mindenki nagyon sajnálja hogy ilyen helyzetbe vagyok, de az apja mégis csak az apja akármilyen szemét is... na ezzel aztán kitörölhetem a popsimat, mert ettől nem leszek okosabb!
Közölték a gyámhatóságon velem hogy bár igaz hogy kapok fenyegetéseket de ők ezzel nem tudnak mit kezdeni, sőt senki se fog ezzel foglalkozni. Az apuka élhetne panasszal ellenem ha ugy gondolja, de én nem tehetek semmit.
A gyámügyes pl megkérdezte miért olvasom el a leveleket amiket kapok?! ......... na vajon miért?????, mert valamilyen szintem muszály kapcsolatba lennem az apukával, és ha nem olvasom el a levelet akkor honnan tudjam hogy mit szeretne. Meg tanácsolták hogy ajánlott levélen keresztül kommunikáljunk, és ne vegyem át a levelét..... hát ez is érdekes, mert honnan tudjam borítékon keresztül hogy melyik levelét vegyem át???, sajnos nem látok át papíron és nem tudom hogy megint fenyegetőzést kapnék vagy láthatás miatti időpont modosítást kér tőlem.
Nem értem a hivatalat hogy miért is CSAK az apának van joga, és miért nem a gyerek érdekeit nézik. Ha egyébként elitélik az apuka tetteit, és nyilvánvaló számukra is hogy igaziból nem érdekli a gyerek... akkor miért is az apuka jogait hangoztatják nekem???
Persze én elhiszem hogy nem az ő gyerekük, nekik ez is csak egy akta. Ja még azt is hozzáteszik a legtöbb helyen hogy ők nem is tudják mit tennének ha ők lennének ilyen helyzetbe.Meg minden elismerésük az enyém hogy ezt ilyen kuturáltan tudom kezelni, és nem süllyedek le az apuka szinjére...Meg adnak tanácsokat hogy miért is idegeskedem az apuka dolgai miatt, miért veszem a lelkemre ezeket? miért nem *om le nagy ívbe hogy miket tesz. Na vajon miért??? talán mert szeretem a gyerekemet és nem tudok nem átnézni ezeken a dolgokon, és mert nem akarnék a gyerekemnek rosszat. Talán ezekért. Nekem is jobb lenne ha azt az időt amit azzal töltök hogy utána járok a dolgoknak, inkább a gyerekkel tölteném.
Az ügyvéd is jön az apuka jogaival, holott elvileg azért fizetek neki hogy az a mi érdekeinket képviselje. De hát neki is ez csak egy akta, nem érdekli hogy tartásdíj elmaradásom van, meg nem az ő gyerekéről van szo itt se.
Nincs igazság ebben az egészben, és nem igaz az hogy a gyerek érdekeit nézik.
Majd ha ténylegesen elkövet valamit a gyerek ellen, tetletesség vagy hasonló akkor majd ..... hát köszönöm szépen. Akkor tegyem ki a gyerekemet ilyen atrocinásnak hogy végre lépnek valamit, vagy provokáljak ki én egy tetlegességet?
Kiábrándító az egész:(
Én csak szeretném a gyerekemnek biztosítani a nyugodt életet, és nem szeretném hogy ez zaklatott valaki legyen.
Megértem azokat az anyukákat akik inkább magukkal viszik a gyereküket a halálba minthogy ezt végig csináltassák a gyerekeikkel. Itéljenek ez ezért a mondantomért nyugodtan, bár azt gondolom hogy akik hasonló helyzetben vannak, hazudnak ha azt állítják nem futott át még egyszer sem az agyukon ez a gondolat.
Fenyegető levél és fenyegető levél között jogilag nagy különbség lehet. Ha azzal fenyeget, hogy téged, vagy hozzátartozódat megöl, vagy súlyosan megsebesít, az a mai naptól bűncselekmény, ha azzal, hogy becsületsértő tényeket rólad nyilvánosságra hoz, az szabálysértés. Ha nyilvánvalóan azért küldözgeti a leveleket, hogy a magánéletedet így ellehetetlenítse, az a mai naptól szintén bűncselekmény. Éppen ezért ha a jövőben is folytatódik ez a magatartás, érdemes a rendőrséghez fordulni.
kali
A leírak is csak azt igazolják - szerintem -, hogy messze nem a gyerekről van itt szó, hanem hogy a "kedves" elváltak még mindig egymással vannak elfoglalva, pro és kontra.
Ellenben ha teljes mértékben kizárod/lerázod az apát, és éled a továbbiakban a SAJÁT életedet, vagyis csak és kizárólag az előírt láthatás/kapcsolattartás, valamint a t.díj "gördülékeny" fizetése, akkor nyugtod lesz majd. De amíg hagyod, hogy "rángasson" téged és előírjon ezt meg azt számodra (...), addig a válás miatti háboruskodásnak vége nem lesz.
További hozzászólásom nincs.
Jól, illetőleg helyesen írja ObudaFan azt, hogy 2008.01.01.-től bűncselekmény a mások zaklatása, fenyegetése.
Adódóan tudasd ezen tényt az ex-eddel.
Lehet igazad van. Lehet az a baj hogy semmi fenyegetősre vagy kötözködésre nem reagálok semmit, ugy tekintem mintha meg se történt volna. Nem állok le vitázni, és hasolnó dolgokat tenni.
Lehet hogy tényleg nem kéne engedményeket tennem.
Csak közben ott van az hogy próbálom a gyereket nézni, és ezért biztosítani a rugalmasságot az apuka felé. Meg az is bennem van hogy nincs kedvem vitázni velük, ezért nem is ugrok semmire, ha láthatással van gond akkor valahogy megegyezem vele, csak ne legyen vita. Ezek ellenére persze hogy én vagyok a rossz, és én nem hagyom őket élni békében. Az a baj hogy sehogy se tudok jól kijönni ebből az egészből. De tényleg csak próbálom élni a saját életemet, és minimálisan tartani csak a kapcsolatot, és ezáltal csak azokra a levelekre reagálok amik tényleg a láthatásról szolnak. És próbálom a gyereknek is biztosítani a nyugalmat. Csak tudod ez is hülye helyzet, mert amikor láthatás van az apuka és a családja is ugy tesz mintha minden a legnagyobb rendben lenne, két láthatás közötti időszakokban meg kreálják nekem a leveleiket.... és ebből a szinjátékből is már elegem van.
Egyébként azt is jó lenne tudni pontosan mi számít zaklatásnak? És hogy mit érnék el vele ha esetleg kapok még hasolnó leveleket...... mármint ez befolyásolhatja e a gyerekkel kapcsolatos láthatást, elvitelt?
Megértelek, és elhiszem hogy nem könnyű a helyzeted. Vélem a két láthatás közt "szórakozik" csak...
Ami a fenyegetés stb. dolgát illeti, ObudaFan a jogász, ő bizonyára tényszerűen le fogja írni mit is kell érteni az ilyentén újdonsült büncselekmény-jogszabály alatt.
ObudaFan!
Ha szoban fenyeget akkor azt szerintem nem is igazán tudnám bizonyítani. Meg szerintem azt is nehéz hogy a levelekkel az én életemet akarja ellehetetleníteni.
Szóban már kaptam olyanokat: "anyádat ha mégegyszer meglátom megrugdosom" "lesz másik gyerekem akiről gondoskodom" "anyádat legközelebb a koporsóba szeretném látni" "ez a gyerek egyszer felnő és ellened fog fordulni"... (nem mintha én léptem volna félre a házasság alatt, és én hagytam el a gyereket)
Irásban olyanokat kapok: "te egy senki vagy" meg a levél stílusa eleve sértő. Viszont vannak olyan jelzések is hogy "csak a gyerek miatt tartom veled a kapcsolatot, azt is csak 3 éves korig".. kérdem én utána mi lesz? a gyerekkel komminikál? "nem lesz neked mindegy hogy haptákba kell állni hogy mikor hozzuk visszük a gyereket" "majd visszük a gyereket" ilyenek. Ezek eleve azt sugallják hogy nem fogják betartani az időkeretet.
Ezek persze már mind megtörténtek, de azt gondolom ha ezeket lehetne érvényesíteni ezek se lennének akkora dolgok hogy baja számrazna belőle....
Nehéz ez az egész:(
Monalisa!
Velem is két láthatás között szorakoznak. De ez is pont elég. Mert ha itt vannak akkor attól még feszült a hangulat akárhogy teszünk ugy mintha minden rendbe lenne.. és ezt a gyerek nagyon jól érzi, őket annyira nem lehet becsapni. Eleve azt érzi a gyerek hogyha ők vannak itt akkor teljesen külön vonulok hogy véletlenül se zavarjam a köreiket, és nyugodtan tudjanak a gyerekkel lenni. A gyerek mégis pár perc után jön utánam, és mindig küldöm vissza, hogy most jöttek hozzád hogy játszanak veled... de nem hülye az a gyerek, akármilyen kicsi. Ha más jön akkor mindig ott vagyunk egy helyen gyerek-én-látogató.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02