De pontosan ez a helyzet. A kk. gyermeknek önálló lakhatási joga van a szülők otthonában. Addig nem hordozgatjuk a gyereket, amíg bírósági határozat vagy szülők megállapodása másképpen nem rendelkezik.
Gyerektartás és láthatás
Na de kedves ÓbudaFan, akkor a másik szülő hogy tudja gyakorolni a felügyeleti jogát? Nem az következne a CSJT-ből, hogy amíg közös megegyezés vagy hatósági döntés nincs, addig nem hordozgatjuk a gyereket sehova? (72. § (1), 73. § (1), 77. § (1))
„Azt azért tudnia kell, hogy kiskorú gyermeket önkényesen nem vihet el a kiskorú lakóhelyéről.
Ezzel jogsértést követett el.”
A saját szülője? Hogyne vihetné el.
tisztelt Obudafan.
Én biztosítom a láthatást. Az már más kérdés hogy hetente többször is jön..És még fel is háborodik, ha éppen egyéb dolgunk van és nem vagyunk otthon.
Tisztelt "Stonehenge"!
Azt azért tudnia kell, hogy kiskorú gyermeket önkényesen nem vihet el a kiskorú lakóhelyéről.
Ezzel jogsértést követett el.
Azért ha semmilyen kapcsolattartást nem biztosít az egyik szülő, a gyermekelhelyezés során ezt a bíróság a terhére értékelheti.
Szép napot kívánok mindenkinek.
Olyan kérdésem lenne, hogy ha apukától elköltöztünk már, de még a válóper nincs elindítva (nyári szünet)kinek milyen joga/kötelessége van? Mi már nem vagyunk oda bejelentkezve. És sajnos tartani lehet attól, hogy apuka elviszi a kicsit az országból. A kicsi 2 1/2 éves.
pegy
Ha ez bármiben veszélyezteti a gyerekeket, akkor kérni lehet az újraszabályozást, aztán majd csinálnak egy környezettanulmányt.
„A bíró nem is vizsgálhatja, hogy a külföldön kapott költségtérítésnek álcázott munkabérből mennyi a tényleges költség”
Na, ezzel messzemenően nem értek egyet, ennek semmilyen jogszabályi alapja nincs.
„Van egyébként ilyen pered? Nekem van és ezért "első kézből" értesülök a bírói érvelésről.”
Egyfajta érvelésről, amit azért nem feltétlenül kell elfogadni sem irányadó bírói gyakorlatnak, sem helyesnek.
Sziasztok!
Én abban szeretném kérni a segítséget,hogy a férjem egy hónapja költözött külön( én küldtem el,mert már nem bírtam vele élni,el vagyunk válva).Épp,hogy elköltözött össze is költözött egy nővel.A gond nem ebből adódik.Hanem a kérdésem az lenne,hogy ő erőszakoskodott ,hogy az ő hétvégéje és vinni akarja a gyerekeket (3 gyermekem van 17,15,7,).A két kicsit,mert a nagyobbikkal nem foglalkozik,mert ő teljesen tisztában van a dolgokkal.A lényeg,hogy oda adtam neki a gyerekeket,és közben kiderült,hogy elment dolgozni a 15 évessel a 7 éveset meg ott hagyta az 1 hónapos ismeretségével.Ez lehetséges e ?Én úgy gondolom,hogy nem a nőnek kell a gyereket látni,hanem neki,akkor mért erőszakoskodott,hogy elviszi őket!Lehet e ezzel valamit tenni?Sőt a gyerekeknek nincs külön ágyuk, a 15 éves strand matracon,a kicsi meg az apjával,meg a nőjével alszik.Ez milyen megoldás.Szeretnék kérni ha lehet erre valami tanácsot vagy segítséget.Remélem van rá!
Köszönöm
A bíró nem is vizsgálhatja, hogy a külföldön kapott költségtérítésnek álcázott munkabérből mennyi a tényleges költség. Ő csak a magyar bér kapcsán emelheti fel a tartás díjat arra hivatkozva, hogy itthon nem merül fel költség.
Van egyébként ilyen pered? Nekem van és ezért "első kézből" értesülök a bírói érvelésről.
Vagy egyszerűen a bírónak sem kell bemondásra elhinni a költségeket.
Tisztelt utulien!
Általában úgy foglalkoztatják a magyarokat külföldön, hogy a magyar cég bejelenti magyar minimálbérre és papíron kiküldetésben foglalkoztatja külföldön. A külföldön kapott euro ezret, ezreket nem munkabérként, hanem költségtérítésként számolják el, mert így nem kell fizetni munkabéri közterhet. A költségtérítés viszont nem alapja a gyermektartásnak. A bírói gyakorlat erre úgy reagál, hogy a belföldi bérre vonatkoztatva emeli meg a tartás összegét, mivel nincs vagy minimális a tartásra kötelezett belföldön felmerülő költsége.
Tisztelt ObudaFan T
Nagyon szépen köszönöm a választ !
Üdv, utulien
Tehát akkor ne egyezkedjem. De én a gyermeket nem akarom neki odaadni láthatásra. A gyermek 11 éves most és 6 éve nem látta az apját. Ezek után is joga van elvinni. Akár külföldre is ha ott lakik?
Ez az idézett szabály leginkább a kiküldetésre vonatkozik, tartós külföldi munkavégzés esetén a bíróság figyelembe veszi a tényleges kinti jövedelmét.
Tisztelt fórumozok, a segitségeteket szeretném kérni. A férjem eddig fizette rendszeresen a gyerektartást 15000 Ft-ot havonta a gyermeket évek óta nem látogatja. A tudomásomra jutott hogy évek óta külföldön dolgozik. A kérdésem a következö lenne: ha tudok szerezni a kinti jövedelem igazolást(állitólag vállalkozó vagy segédmunkás) az alapján fogják megállapitani nekem a gyerektartást vagy a napokban a neten olvasgatva találtam egy ilyet: "Ha a kötelezett külföldön végez munkát, jövedelem alatt a tartásra kötelezett belföldi munkaviszonyára megállapított munkabérét kell érteni, ha pedig ilyen nincs, akkor a korábbi belföldi jövedelmét, illetve - tartós külföldi tartózkodás után - az azonos munkakört betöltő dolgozók ugyanazon időszakra vonatkozó átlagjövedelmének figyelembevételével kell a tartásdíjat megállapítani"
Az én értelmezésemben ezt azt jelenti hogy hiában van a kinti jövedelméröl igazolásom az itthoni segédmukás fizetés alapján fogják megállapitani. És ha vállalkozó? akkor mi alapján? Meginditottam az emelés iránt a pert. Az apa most egyezkedni akar, 15 helyett 30 ezerre emelné a pénzt. Azt mondja ha megállapodunk akkor nem indit el gyermekláthatás (mert ez nincs szabályozva) per esetén igen. Mit tegyek most?
Végrehajtást kell kérni a bíróságon.
Jó napot! Érdeklődni szeretnék,hogy milyen lehetőségeim vannak és mit tehetek? Volt férjemmel 2001-ben váltunk el,van egy közös gyermek. Ezidáig nem volt probléma a gyerektartással,de az utóbbi időben fél éveket késik,arra hivatkozva,hogy most nincs pénze. Az életvitele,viszont nem ezt igazolja. Van egy cége,ahol minimálbér közeli összeggel van bejelentve. A 16 éves fiamat minden hétvégén elviszi szombatonkènt és két hetente ott alszik. Miilyen megoldást lehetne találni?
Köszönettel:
egy elkeseredett anyuka
Igen.
Köszönöm válaszát !
Még egy kérdés ...
A válóperes végzésben szerepel a gyerektartás . Az összeg is szerepel a végzésben . Ez elegendő a gyerektartás munkabérből való letiltásához ?
Tisztelettel ,
Ott nem. Bíróságon lehet.
Üdvözlöm az egybegyűlteket !
A hozzáértők segítségét kérem ..
A közjegyzőnél lehet kezdeményezni a gyerektartás bérből való levonását ? Ha igen , akkor mik a feltételei ?
További szép napot !
rolo31
Ha még semmilyen szabályozás nincs, akkor ahogy jól esik.
kunyhó
A tárgyalás előtt aligha lesz ideiglenes intézkedés. De az ügyvéded kérdezd, azért van.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02