Gyerektartás és láthatás


monalisa1 # 2008.05.01. 19:29

vastra

A másik topicban az előbb írtam a testvéred lakásbérletével kapcsolatban, amennyiben az okés, akkor szerintem az a járható út és nem a külföldre költözésük - menekülésük.

Távozzon az önkormányzati lakás(á)ból a balhés férj.

Lisall # 2008.05.02. 10:28

Monalisa: (én vagyok az aki az autós (tor)túra ellen küzd ...)
most lenne lehetöség a gyerekeknek vonattal utazni a láthatásról visszafelé, lenne kísérö.

MEREVEN elutasította az ex a lehetöséget.

Azon kívül hogy a bíróságon panaszkodok, tehetek valamit?

(a vonat olcsóbb biztonságosabb kényelmesebb.... de a bíróság nem ezt ítélte tehát az ex szerint szívjanak csak a gyerekek (is) )

västra # 2008.05.02. 13:48

Monalisa1!
Ez a lakás sem okés azt az esetet csak Waspnak hoztam elö aki otrombának nevezte ezt a lépést amiröl beszélgetünk pár napja. Az a lakás eluszott mert a kedves apuka bitorolta fél évig a barátnöjével és elfelejtett rezsit fizetni stb. nem i´telték meg megint hogy a növérem további 5 évre is bérelhesse.
Ma beszéltem a gyámüggyel tulajdonképpen semmivel se vagyok elöbbre. Ahoz hogy ök kiadhassák az apapirt , hogy a gyerek külföldre távozik csatolni kell egy beiskolázási papirt innen ahol én élek. Probáltam neki elmagyarázni hogy az sehogy se lehetséges mivel ha a gyerek nincs regisztrálva az országba akkor nics joga az iskolához.Szoval amig nem engedik utazni nem tudjuk elinditani a letelepedési kérelmet. Na most akkor mit is tehetek?


Kitartás!!!

Lisall # 2008.05.02. 13:57

Västra: ha Svédország, keress meg emilben.

monalisa1 # 2008.05.02. 14:05

Lisall

Javaslom menj be a gyámhivatalba és mond el: a gyerekeket a továbbiakban vonattal szeretnéd utaztatni, mert számukra BIZTONSÁGOSABB-, gyorsabb- és kényelmesebb is, valamint az oda-vissza útra a felügyeletük megoldható lenne. (Az hogy olcsóbb, azt ne említsed...) Kérd az írásbeli hozzájárulásukat.

Végső soron a bírósághoz is írhatsz egy kérelmet, hogy a végzést ekként módosítsák. (Vélem egy nemperes eljárásban döntenek majd a kéréséről.)

De addig amíg írásbeli engedély nincs a birtokodban - amelyet majd elfaxolsz az apjuknak -, addig marad az autós x100 km-ek kényszerű megtétele valamennyiőtöknek.

És a kezdeti egy-két vonatos útra te kisérjed el a gyerekeket, hogy meggyőződj: az átadás-átvétel zökkenőmentes.

monalisa1 # 2008.05.02. 14:15

vastra

És ha a gyermeket csak a következő tanévre akarod ott beíratni, akkor a kiengedéshez az itteni gyámügynek ez nem okés? Tehát hogy ne várjanak "naprakész" iskolalátogatási igazolást. (Csak egy tipp, jobb ötlet hiányában...)

_Wasp_ # 2008.05.02. 14:16

monalisa:

ha jól emlékszem Liasall ügyében gond, hogy nem ugyanoda megy a vonat, ahol az átadás zajlana az ítélet szerint.

Tehát nem az a probléma, hogy vonattal, vagy autóval mennek a gyerekek, hanem hogy HOVA mennek.

(Függetlenül attól, hogy az anya szerint az apának tökmindegy hol veszi át őket)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

monalisa1 # 2008.05.02. 14:24

Igaz...

Emlékezetem szerint a szülők 300 km-re laknak jelen idő szerint egymástól, a találka a gyerekekkel kb. valahol félúton egy országúti parkolóban...

Ezzel szemben az anya felrakná a gyerekeket helyben a vonatra, az apának meg csak 70 km-re kellene értük autóznia - egy köztes vasútállomásra.

Kétségtelen Lisallnak ekként lenne kényelmes, de az apának is autós km megtakarítós...

monalisa1 # 2008.05.02. 14:27

Valamint a vonat gyorsabb, biztonságosabb, és kényelmesebb, figyelemmel arra, hogy télen-nyáron utaznikuk kell a gyerekeknek minden második péntek-vasárnap 300 km-eket...

monalisa1 # 2008.05.02. 14:31

El tudom képzelni, hogy pl. az óvodás korú kisgyerek mennyire "fitt" a szombati/hétfői napokon a kényszerű és rendszeres hosszas utazások után. De a másik két testvére is hasonlóan...

Ez is az elvált szülők felelőssége!

västra # 2008.05.02. 16:22

Monalisa!
Addig nem tudom beiratni a gyereket a következö tanévre amig nem rendelkezik itteni azonositoszámmal.40 percen keresztül probáltam ezt elmagyarázni a gyámügyesnek. Ö azt mondta hogy uttazzzon ki adja be a papirt persze minedzt az apa hozzájárulásával. De Az itteni bevándorlási hivatal addig nem ad azonositoszámot amig nics meg a gyámhatosági papir. ja és a gyámügyes azt is mondta hogy mindezeket a papirokat hivatalosan fordittasuk le. Jo rendben van külföldön élek de azért nem vagyok milliomos. Megkivánom jegyezni hogy itt ahol élek a gyerekem oltási könyvétöl az én bizonyitványomat mindent ingyen és bérmentve leforditottak. szoval most megint ott vagyok ahonnan elindultam:(


Kitartás!!!

Lisall # 2008.05.02. 20:53

Monalisa: én sok mindenrt vállalom a felelősséget, azért hogy ez az idióta utaztatási rend van, nem.

Másfél éve szorgalmazom a vonatozást, a tisztelt bíróság előtt a fellebbezésem február óta, azóta néma csönd van. (remélem fel lett terjesztve, volt már rá példa hogy nem)

Ebből a topikból azt szűrtem le hogy ilyenkor az égegyadta világon semmi eszköz nincs a kezemben: várni kell hogy egyszer majd valamikor (remélhetőleg még a nyári szünet előtt) kapok valami választ a fellebbezésemre. Vagy ilyenkor is él a gyámhivatalos lehetőség?

A mostani út alkalomszerűen alakult volna: a bébiszitterünknek épp az apához közeli városban van dolga és együtt hazavonatoztak volna a gyerekek és a bébiszitter. Működött ez eddig több alkalommal amikor így alakult, de eddig én fizettem ezeket az utakat. Most hogy kértem a vonatjegy árát, már rögtön elutasította.

De mint említettem hajlíthatatlanul merev az agya az exnek. Semmi változást nem fogad be, még azt sem ami neki és a gyerekeknek is jó...

Egyébként a gyerekeket is meg akartam hallgattatni a kocizás ügyében, erről letettem. Velem szívesebben autóznak,ánekelsünk az út alatt, nem hány a legkisebb, stb. Ez van. Túl jól vezetek :-) ....

_Wasp_ # 2008.05.02. 22:41

a gyámhatóság sajnos nem lesz illetékes két évig, mert bírósági ítélet született.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

deakba # 2008.05.05. 13:16

Sziasztok!
Röviden elmesélném a történetünket, és tanácsot, véleményt kérnék tőletek. A vőlegényemnek az előző házasságából született egy gyermeke. A bíróság gyermektartásnak min.30 ezret de a fizetésének a 25%-át állapította meg, és kéthetente láthatja a gyermekét 8-12 óráig, és még sétálni sem viheti le. Azóta az anya, folyamatosan fenyegeti a párom munkáltatóját, hogy bepereli mert állítólag elmaradása vana a páromnak. De nem lehet mert a munkáltató vonja. Ez a huza vona viszont odáig fajult, hogy hónapról hónapra egyre többet kap az anya, mindenféle bírósági végzés nélkül, ami bizonyítaná az elmaradást. Voltak olyan hónapok, hogy 22 ezer Ft és 60 ezer Ft fizetéseket hagytak meg neki, tehát több mint a megengedett 50%-ot vonták tőle. Az anya az egy gyermekre kap 50-75 ezer ft gyermektartást havonta ez az átlag, az 50 mindig megvan, de volt már 80 is. Elvileg nem indíthatnánk újabb pert, mert nem telt le a két év. Írtunk a bírónőnek egy levelet, hogy így nem tudnk megélni. Ott hagyta a gyereknek a lakást és lemondott mindenről, most viszont nem kezdhet új élet így. Annyi a kiadásunk, hogy nem tud megélni, nincs hol laknunk, ideiglenesen a szüleinél lakunk, a régi szobámba, és egyre jobban adósodunk el. Elküldtem a fizetés papírokat is a bíróságnak, és leírtam, hogy a nagyszülők nem láthatják a gyermeket, a párom pedig ha dolgozik, vagy beteg azon a napon akkor Ő sem pótolhatja ezt, igy van amikor 1 hónapig nem láthatja. A bíróság kitűzött egy tárgyalási napot, a hónap végén. Van esély arra hogy a gyermektartást 20%ra csökkentsék, és hogy valamilyen korlát legyen? maximum 50 ezer ft? hogy a volt feleség ne csinálhassa ezt mint most. A munkáltató egy másik per lesz, mert Ő is szó nélkül teljestíti az anya követelését, és nem is értesíti a páromat erről. A bíróság felhívta a figyelmemet hogy kérhetünk ügyvédet ami nem jelent költséget. Szerintetek az ügyvéd akit ingyen kaphatnánk, az kiállna a mi érdekünkben ugyanúgy mint akinek rengeteget kell fizetni? Szerintetek elérhetjük azt, hogy a gyermeket elhozhassuk az anyától? Hogy a párom levihesse a játszótérre? Sajnos ez a rossz bírósági végzés abból fakadt, hogy a párom szeretett volna túl lenni a váláson hamar, és mindent elfogadott mert a volt feleség akkor még azt mondta, mindegy mi lesz a végzésben, barátok maradnak ...stb. Ahogy megjött a végzés onnantól kezdve könyörögni kell hogy láthassa a fiát a párom, és ha ajándékot veszünk a gyereknek, ez a teraszon végzi kidobva. Mi a véleményetek?

_Wasp_ # 2008.05.05. 15:21

(ez az elvált apák sorsa... ne lepődj meg ez van. Vigasztaljon, hogy már csak 20 év és új életet kezdhet.)

20%-ra le kellene nyomni a tartásdíjat, a 25%-ot - indokolatlanul - soknak tartom.

Az meg milyen láthatás, hogy kéthetente néhány óra? Teljesen elfelejti a gyerek, hogy két szülője van, elidegenedik az apjától. Hány éves gyerekről van szó?


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

monalisa1 # 2008.05.05. 15:40

Lehet hogy azért "ingadozik" a t.díj havonkénti összege, mert a mindenkori havi összjövedelem sem egyforma - lehet hogy nem fix fizetést kap.

A munkáltató ellen badarság külön pert indítani, mert "ő" csak a bírósági rendelkezés szerint jár el a levonásokkal. És külön nem is kell tájékoztatni a t.díjra kötelezettet - a mindenkori havi bérjegyzéken részletes a tájékoztatás.

A kirendelt ügyvéd lehet akár egy lelkiismeretes, agilis ügyvédjelölt is, de azért sokat ne várjatok tőle...

Az nehezen értelmezhető, hogy a Párod bár ingatlanrészt hagyott ott a váláskor, mégis fizet t.díjat.

monalisa1 # 2008.05.05. 15:45

A egyes kapcsolattartásra NE menjél a Pároddal (...), mert az apának van láthatása a kisfiával, és nem neked jogosultság "a" kapcsolattartásra. A jelenléted lehet hogy "zavarja" a volt feleséget..., és tán emiatt is hogy kidobálja a játékokat az erkélyen.

monalisa1 # 2008.05.05. 15:55

Az hogy nektek sok a kiadástok stb., az érdektelen a megállapított t.díj összegére., a kötelezett akár a saját kárára is köteles teljesíteni a mindenkori tartásdíjat.

monalisa1 # 2008.05.05. 15:57

Javaslom olvassad vissza ezen topicot, mert bár igaz 70-80 oldalnyi terjedelem is, de mások esetéből sokat lehet tanulni.

kali # 2008.05.05. 17:47

Igaziból monalisa mindent leírt ami érdemleges és fontos!
Ha tudjátok hogy nem lehetne perelni, akkor a bíróság nem biztos hogy dijazni fogja hogy mégis bepróbálkoztok.

Leonard # 2008.05.06. 05:11

Deakba!

Én több oldalról is érintett vagyok a dologban, először is kicsit furcsán néztem, hogy így harcolsz a férjed érdekei miatt, ez általában a"gonosz mostohák" nem így állnak ehhez....ez csak vicc volt értékelem, de úgye nincs semmi hátsószándék?
Ha pedig a másik oldalról nézem a dolgokat, akkor érzek némi kettőséget, pénzt megvonjuk, a gyereket többet akarjuk látni....és nem értem miért változik ennyire a tartásdíj összege, talán nem fix a bére a férjednek; de ha ilyen munkáltatónál dolgozik, aki nem tudja mennyi a 25, akkor jobb ha új helyet keres, mert azt már az én gyerekem is tudja mennyi a negyed :)
És az hogy a lakás az éx és A GYEREKÉ maradt, az valóban annak a fügvénye volt, hogy akkor az övéké, ha utánna barátok maradnak....Közös volt a lakás? Vagy a férjedé volt már a házasságuk előtt?
At hogyhetente kétszer láthatja ez pedig a törvény, sajnos ezt a férfiak vállalták amikor elmentek, gondolom nálatok ez volt és nem az ex küldte el. Vagy ő lépett először félre?
És egy harmadik oldal, írtam több oldalról érintett vagyok- nekünk akik olyan férfival kötjük össze az életünket el kell viselnünk, hogy a férjünk fizetésének a negyede a gyerekének megy...ez van mi választottuk, így ismertük meg, így válaltuk :) És annak tudatában kell élnünk, hogy igenis érzelmek fűzték ahhoz a nőhöz-hacsak nem véletlen gyerek, de azt írtad feleség- és a gyerek azért tudat alatt összeköti őket.
Hány éves volt a gyerek amikor a párod eldobta magától? Mert ez is sokat számít, természetesen ha már nagyobb volt én is úgy gondolom többet kelelne látnia, de ha még csecsemő volt, mint az én esetmben az a legszerencsésebb, mint nálunk van, hogy én teljesen új életet kezdtem egy új férfival, a ki apjaként neveli a gyermekét és a volt férjem "belátta vagy így akarta" de békén hagy minket. Neki is van új élete....azt gondolja boldog!

deakba # 2008.05.07. 06:24

Sziasztok!

Reagálnék a kérdésekre! A lakást közösen vették romokban, a párom fullosan megcsinálta...stb, és lemondott róla a gyerek javára a részéről.
A fizetése mindig változó, csak az a baj, hogy soha nem a 25%-ot vonják, hanem vagy jóval több mint 50-et vagy majdnem 50%-ot. Elég nagy cégnél dolgozik a párom. A cég viszont azt mondta, hogy a feleség ügyvédje küldött neki papírokat hogy ezzel és ezzel el van maradva a párom. Ami a fizetés papírokat nézve lehetetlen, és az elmaradásról nincs bírósági végzés semmi... Tehát a volt feleség szava áll a pároméval szemben és a munkáltató a volt feleségnek hitt. Nem vicc volt hogy egy teljes hónapra 22 ezef Ft fizetést hozott haza,( a gyerektartás fizetése előtt olyan 180 ezret kereset) Azóta nem keres csak alig 100-at ha éppen a volt feleség nem ír levelet a munkáltatónak. Én még nem találkoztam a gyermekkel, de nincs hátsó szándékom. Látom a páromon, hogy megviseli a férfi büszkeségét, önérzetét az, hogy 20-70 ezer Ft fizetésekkel állít néha haza, és látszik a szomorúság is hogy nem hozhatja le hozzánk a fiút. Én gondoltam hogy a volt feleség engem utál, ezért Én direkt soha nem erőszakoskodtam hogy ott legyek vagy ilyesmi. A bíróságnak a levélben leírtuk, hogy tudjuk nem lehet ilyen pert indítani csak ha az életkörülmények változtak és ha fontos esemény történt azóta. Leírtam a munkáltató hozzáállását, a volt feleségnek a viselkedését. A bíróság bekért rengeteg papírt, és azt írták eldöntik ezek alapján hogy jogos e az hogy 2 éven belül újra pert indítsunk. Úgy látszik jogos.
Tudjátok az a legrosszabb, hogyha ezt bárki meghallja egyből az apát ítélik el. De azt nem tudják, hogy minket állandóan csak perelnek, mi állandóan csak fizetünk egyre és egyre többet, pedig a bíróság azt mondta ezt nem teheti a munkáltató, de megteszi, és kész! Seítséget nem kapunk. Csak azt halljuk, Ő egyedül van,és szegény Ő, és az apa az csak fizessen. Az anya volt az aki terhesen felvagdosta a kezeit, aki megakarta ölni a gyereket, és aki olyan nyugtatót szedett amit nem lett volna szabad terhesen. Szóval kicsit nehéz nekünk, mert mindenki minket lát rossznak. És egy kérdés: Ha az apa csak havi 40Ft-ot fizet akkor nem lehet jó apa? Eleve hogy legyen jó apa, ha a gyereket nyáron a fülledt meleg panelben láthatja. A gyerek utálni fogja az apját, mert csak annyit fog neki jelenteni, ha apa jön, Ő nem mehet le a játszótérre. Szóval nem várjuk sehonnan a segítséget. Azt tudjuk hogy ilyen kesze kusza levonásokkal ami több mint 25%, így mi nem sokáig tudjuk magunkat fenn tartani. Akárki akámit mond. Ha a 25%-ot nem viszik lejjebb, akkor rosszabbul jár az anya, mert az adósok börtönéből egy fillért sem kap.

Kicsit most kitört belőlem a feszültség, elnézést. Csak már régóta megy ez az egész....

Boldogság # 2008.05.07. 07:27

Megdöbbentő!

2 év után feladtuk a gyerektartási pert...
A bíróság, miután minden papírt bekért, környezettanulmányt rendelt el 2x is, kijelentette a bírónő, hogy ő nem dönt, hanem segíti a megegyezést. Ennek érdekében a gyereket is becitálták, a volt feleség persze csak hallja meg a gyerek milyen szemét az apja..., az apa (aki már az én férjem), felállt, azt mondja inkább vonják le a fizetéséből a gyerektartást (amit eddig rendesen fizetett), csak mindenkit hagyjanak békén, ha a bíróság nem tesz semmit (az adófizetők pénzéből).
Én ezen nagyon megdöbbentem... ez a budaörsi bíróság...

Kovács_Béla_Sándor # 2008.05.07. 07:42

Mi is a problémád?

Hogy a bíróság nem az egyik - neked kedvesebb - fél bemondására dönt, hanem igyekszik feltárni a teljes tényállást? Hogy arra törekszik, hogy egy családjogi vitában lehetetőleg ne legyen vesztes és győztes, hanem megegyezés szülessen?

(Megjegyzem a tartásdíj teljesítésének a leggyakrabban alkalmazott módja a közvetlen bírósági végrehajtás - másképpen letiltás. Az a kivételes, ha nem így fizet a különélő szülő.)

marcika # 2008.05.07. 09:42

Hány éves volt a gyerek amikor a párod eldobta magától?

Leonard, mondd, hogy véletlenül írtad!
Ezt tanítod a saját gyerekednek is? Kimeríted a kiskorú veszélyeztetésének a fogalmát.