Derill: Én a kérdésre úgy válaszoltam - mind azonáltal tiszteletben tartva a te véleményedet -ahogy azt feltették.
Felel-e az örökös vagy bárki más az örökhagyó tartozásáért ha nincs semmi hagyatéka. Ebben szerintem az is benne van hogy a házastársával sincs közösvagyona, mivel a közös vagyon egy része is hagyaték lenne. Ha nincs vagyon ez utóbbi sincs, már pedig az örökös(ök) a hagyaték tárgyaival és annak hasznaival felnek az örökhagyó tartozásaiért. alapeset.
Örökség -tartozás
gittus: itt a kérdés - legalább is én ugy értelmeztem - arra vonatkozott, hogy ha a feleség nem örököl semmit, ettől még a házastársi vagyonkozösség alapján lehet-e követelni tőle a férj által csinált tartozásokat.
A pénz pont kivétel (ha az betétben van, és van kedvezményezett) merthogy az nem tartozik a hagyatékhoz, igy aki csak pénzt örököl, annak a hagyatéki terheket sem kell megfizetnie.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Az örökösök a hagyaték erejéig felelnek az örökhagyó tartozásaiért.
Ha nincs hagyatéki vagyontárgy, akkor nem kell megfizetni az örökhagyó tartozását sem a gyermekeknek sem a túlélő házastársnak.
Ebből következően ha van valamilyen hagyatéki vagyon (pl: pénz) annak értékével felelnek az örökösök a hitelezőknek, de többel nem.
Nem. A házastársi vagyonközösség alatt felel, viszont bizonyitani kell, hogy nem éltek együtt.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Köszönöm szépen a gyors választ.
Abban az esetben a házastársak nem éltek együtt, akkor a házastárs ( nem váltak el, de külön éltek évek óta ) akkor is felel a házastársa felhalmozott tartozásáért ?
A törvényes örökösök örökölnek mindent, de ha csak tartozás van, én a helyükben visszautasitanám az örökséget. Ez esetben nem kell megfizetni, kivéve, ha a házastársi vagyonközösség alapján a feleségtől is követelhető.
Csjt. 30. § (2) Bármelyik házastársnak a vagyonközösség fennállása alatt kötött, az előbbi rendelkezés alá tartozó visszterhes ügyletét a másik házastárs hozzájárulásával kötött ügyletnek kell tekinteni, kivéve, ha az ügyletkötő harmadik tudott, vagy a körülményekből tudnia kellett arról, hogy a másik házastárs az ügylethez nem járult hozzá. Ha azonban a házastárs az ügyletet a mindennapi élet szükségleteinek fedezése körében kötötte, a másik házastárs csak akkor hivatkozhat hozzájárulásának hiányára, ha az ügylet megkötése ellen az ügyletkötő harmadik személynél előzőleg kifejezetten tiltakozott.
(3) Az előbbi rendelkezések alapján a másik házastárs felelőssége a házastársa által kötött ügyletért harmadik személlyel szemben a közös vagyonból reá eső rész erejéig áll fenn.
(4) A házastárs olyan tartozásáért, amely az előbbi rendelkezések szerint nem mindkét házastársat terheli, mind különvagyonával, mind a közös vagyonból reá eső résszel felel.
(5) Az egyik házastárs által a vagyonközösség fennállása alatt kötött ügylethez a másik házastárs részéről megkívánt hozzájárulás nincs alakszerűséghez kötve.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Érdeklődni szeretnék , hogy ha meghal valaki és csak tartozást hagy maga után, akkor azt a gyerekei öröklik ? Vagy a feleségnek kell törleszteni ?
Egyáltalán van olyan, hogy nincs semmi örökség, csak maga a tartozás , akkor is kötelesek vagyunk az elhunyt tartozását kifizetni ?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02