Árvaellátás + munka

munkacsimisi # 2009.07.21. 06:40

"Gyetya" köszönöm a segítségedet!

Üdvözlettel: Misi

gyertya # 2009.07.20. 20:42

munkacsimisi

Ön az 1997. évi LXXXI. törvény hatályba lépése előtt terjesztette elő "teljes" árvaellátás igényét, melyet el is ismertek, ezért a fenti törvény alapján már nincs lehetőség az ellátás újbóli megállapítására.
Az árvaellátásra való jogosultság nem szűnik meg, ha az árva dolgozik, kereső tevékenységet folytat.

Minden jót: Gy

munkacsimisi # 2009.07.20. 09:33

ÜDVÖZLET MINDENKINEK!

Segítségeteket kérem néhány kérdésben!
1985-ben lettem 100%-os rokkant, nappali tagozaton tanultam még akkor. Azóta mindkét szülőm elhunyt, 1987-ben édesapám, 1996 decemberében édesanyám. Azóta „teljes“ árvaellátást kapok.
Első kérdésem, dolgozhatom e teljes munkaidőben, nem veszélyezteti ez az árvaellátásomat az új jogszabályok miatt, és lehet e Kft. a nevemen munkaviszony mellett, ez veszélyezteti e az árvaellátásomat.
„60%-os mértékű árvaellátás illeti meg azt a gyermeket, akinek mindkét szülője elhunyt, vagy akinek életben lévő szülője rokkant.“
Az én árvaellátásomat még az 1975. évi II. törvény alapján állapították meg, ahol még nem volt a 60% érvényben, ez csak úgy tudom 1997-ben lépett életbe.
Kérdésem az lenne, van e valami lehetőség arra, hogy el tudjam intézni a 60%-os mértéket, vagy semmi esély rá? Esetleg méltányossági alapon! Bár nem sok minden méltányosságot tapasztaltam ebben az országban mint kerekesszékes, de hátha tudtok valami jó ötlettel szolgálni!

Köszönöm előre is a válaszokat!

Tisztelettel és üdvözlettel: Misi

anita222 # 2009.02.11. 07:04

Ma megkaptam az árvaellátás összegét és nagyon csodálkoztam,hogy ugyanannyi az összeg,mint januárban.A nyugdijemeléssel ez nem emelkedik?Én úgy tudtam,hogy igen.

Chris23 # 2009.02.02. 21:46

Oké! Kösz! Csak azért kérdeztem meg énis, mert azt hittem változtak 2009-re az ehhez kapcsolódó törvények.

monalisa1 # 2009.02.02. 21:32

Lentebb olvasd el gyertya és gittus válaszait.

Chris23 # 2009.02.02. 21:21

Sziasztok!
Segítséget szeretném kérni, mert tanácstalan vagyok!
22 éves vagyok, nappali tagozatra járok és jár az árvaellátás! Úgy néz ki, hogy kapok egy 8 órás bejelentett (nem alkalmi) munkát!
Lehetséges az, hogy a munka mellett kapjam az árvaellátást?
Üdvözlettel: Krisztián

gyertya # 2008.11.28. 05:04

mészkő

Kérem olvasson vissza, az árvaellátás mellett végzett munkára vonatkozóan több hozzászólás is történt.

Üdv: Gy

mészkő # 2008.11.27. 22:01

Sziasztok!

Árvaellátást kapok 84 ota. 1998-ban rokkant lettem (szakközép iskolába jártam), tehát a tanulmányi idő allatt. (Nem tudom, hogy jól írom, rokkant árva vagyok?!) Most szeretnék elmenni hívatalosan dolgozni, de nem szeretném ha elveszne az árvaellátásom.
A kérdésem a következő: jár-e az ellátás ha hívatalosan dolgozom? Milyen munkaidőben lehet dolgozni(6 óra vagy teljes 8 óra)?

Üdvözlettel: Csaba

gyertya # 2008.11.03. 19:51

niceday

A jogosultságot nem befolyásolja az árvaellátás mellett végzett munka. Az egyéb jogosító feltételek fennállása esetén az árvaellátásra folyamatosan jogosult.

Minden jót: Gy

niceday # 2008.11.03. 17:14

Sziasztok!

Egyetemen tanulok nappali tagozaton, és dolgozni szeretnék mellette. Találtam egy munkalehetőséget, de alkalmi munkavállalói kiskönyv szükséges hozzá. Alkalmi munka lenne, nem rendszeres. Befolyással lenne ez a munka az árvaellátásra jogusoltságomra?
Válaszotokat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Anita

gittus # 2005.08.21. 11:54

Az árvaellátás a nappali tagozatos hallgatói jogviszony fennállásához kapcsolódik. Ha fennáll lényegtelen hogy végeznek-e mellette munkát.

ellie # 2005.08.21. 09:53

Lányom főiskolás,és árvaellátásban részesül.Szeretne hétvégi munkát vállalni a tanulás mellett,ez lehetséges-e úgy,hogy az árvaellátást is kapja mellette?üdvözlettel

gittus # 2005.08.04. 17:18

Ha nappalira akkor igen

sz1lard # 2005.08.04. 10:09

Most érettségiztem, felvettek egy főiskolára, a nyáriszünetre visszamenőleg kérhetek e árvaellátást.

Jolly # 2005.08.04. 08:33

Paleee!

Természetesen igen, semmi akadálya. A Nyugdíjfolyósító felé kell megtenned a lépéseket (XIII.ker. Váci út), ott kell kérni az árvaellátás újrafolyósítását a tanulmányok idejére. Ott kérj egy „zöld papírt”, amit a főiskolán kell, hogy kitöltsék a beiratkozás napján vagy azután és visszahozni a Nyugdíjfolyósítóba.

Paleee # 2005.08.02. 07:48

Üdvözlet mindenkinek!

A kérdésem az lenne, hogy az árvaellátást lehet-e igényelni akkor is, ha az iskola mellet valószínűleg dolgozni fogok?

A kérédésem előtörténete, hogy szakközépiskolai tanulmányaim befejeztével az árvaellátásom megszűnt; ez után két évet dolgoztam egy bejelentett állásban, majd idén felvételt nyertem egy főiskolába (állami - nappali tagozaton). Ekkor egy ismerősöm hívta fel a figyelmemet, hogy nekem még 25 éves koromig jár az árvaellátás.

Segítségüket előre is köszönöm!