Meddig kell fizetnem gyerektartásdijat?

domboldal # 2005.08.30. 05:22

Derill,
nem attól válsz hitelessé, ha másnak azt mondod: semmi tapasztalatod ebben. Talán van, talán nincs, mindenesetre eléggé sérelmesnek tartom valamiért, hogy jogi tanácsadás ürügyén moralizálsz itten.

A jogi tanácsadás az egy dolog, az a szakmád, ahhoz értesz (vagy nem) ennek megítélése a szakmabéliek dolga.

Az eszmefuttatásaid oylkor helytállónak érzem, olykor hajmeresztőnek (nyilván nem vagyunk egyformák, de ez nem is baj9 - a gond csak akkor kezdődik, hogy sok esetben a magánvéleményedet is szaktanácsként óhajtod tálalni (noha sok esetben finoman szólva megkérdejelezhető dolgot állítasz, mondjuk szociológiai-pszichológiai-viktimológiai szempontból) Kinyilatkoztatsz, s ha valaki nem bólogat, hát "semmi tapasztalatod ebben"

Említetted, beszélgettél erről régebben, más fórumokon is és azért szüntetted be ott a társalgást, mert nagyon széllel szemben érezted magad. Esetleg gondolkodj el azon, miért.

derill # 2005.08.30. 07:18

Honnan vetted, hogy én hitelessé akarok válni bármiben is? Ez a tapasztalat, és azt látom, hogy akinek nincs, nem is érti az egészet.

Kritizálni természetesen lehet, és nem vagy köteles a tanácsaimat megfogadni. Az eszmefuttatásaim azért tünnek hajmeresztően, mert boritják a jól megszokott női kényelmet, aminek az a lényege, hogy az van amit a nő akar, a gyerek a nőé, a pasi meg fizessen. A Te bajod, ha ez neked nem tetszik. Amit Te magánvéleménynek tartasz, az viszont a tapasztalatom, amit azért eddig jópáran megkérdőjeleztek, majd elnézést kértek, és belátták, hogy igazam volt, még a legvérmesebb kérdezők is - egy-két kivétellel, de nem tudok, és őszintén szólva nem is akarok mindenkinek megfelelni. Aki hosszas levelezés után sem érti meg amiről beszélek, abba kár a betü, mert ugyis belül van a problémája, én pedig nem vagyok személyi pszichológus.

Ezt a baromságot honnan vetted? Más fórumokban azért szüntettem be a társalgást, mert képtelen voltam megbirkózni a fórum rendszerével, merthogy nem vagyok egy számitógépzseni. Egy ilyen fórumnézelődés után ki is fejeztem a hálámat a szerkesztőnek, amikor megállapitottam, hogy ilyen jó rendszerü fórumot sehol sem találtam, pedig jópárat végignéztem. Illetve egyetlen egy van, ami még ezt a sémát követi, azonban ott elég ritkán van hozzászólás, igy nagyon ritkán látogatom.

Nem olyan volt mint itt, nem látszott az előzmény, képtelen voltam elővarázsolni, igen bonyolult volt, mert amig irtam a választ, a kérdés nem látszott, ráadásul sokszor a kérdést sem találtam - nem vagyok egy számitógép zseni, és nem érek rá órákig keresgélni a kérdést és az addig adott válaszokat. A rendszer olyan volt, hogy láttad mondjuk azt, amit most Te beirtál, de ha az előzményét is akartad látni, akkor nem volt elég görgetni, hanem volt valami nyil, rákattintottál, és akkor bejött az előző. De az azt megelőzőt megint igy kellett előcsalni, és egyszerre az összeset sohasem láttad - , tehát meg kellett volna jegyeznem az egészet. Márpedig pontos válasz igy nem adható minden kérdésre. Soha nem az volt a bajom, hogy széllel szemben éreztem magam vagy sem. Itt nem számit, ha pár napig nem tudok feljönni, egyszerüen végiggörgetem, elolvasom, elkezdem irni a választ, és e közben bármikor visszanézhetem.

Erről ennyit. Nem érted az egészet, és bocsi, de nem erölködöm, mert nem érek most rá erre, nemsokára vizsgázom. Majd szeptember végén megvitathatjuk, örülök, ha arra van időm, hogy a fontos kérdéseket megválaszoljam.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

zoltán. # 2005.08.30. 08:36

derill

Személy szerint "Én" örülök hogy nem csak a bonyolult jogi utak zegzugaiban adsz másoknak tanácsot-segitséget,hanem saját véleményed is elmondod. Szerintem rajtam kivűl még sokaknak adtál és adsz érthető választ, (amiból mi igen sokat tanulunk)a miért köszönömöt kellene inkább mondani és nem birálni. De ez az én saját véleményem.

domboldal!!!

A kritizáláshoz mindenkinek joga van. Kérdés az hogy azt ki milyen módon és formában teszi?! (Sajnos) Szerintem mindenki aki ezt az oldalt felkeresi nem azért teszi hogy piszkálja a másikat!!! Hanem mert segítséget szeretne kapni vagy adni,- azoknak akiknek szükségük van rá.

deffike # 2005.08.30. 11:29

Új belépőként nekem is volna kérdésem.Párom fia elmúlt 19 éves,a 8 ált.után szakmunkásba járt,abbahagyta,másikba ment,abbahagyta.Apja hiába noszogatja,nem akar tanulni,jelenleg alkalmi munkákat vállal.(Anyjánál lakik)Párom ősztől meg szeretné szüntetni a gyerektartást.Az előbbi hsz-kat olvasgatva elbizonytalanodtam,csak azért,mert nem tanul,nem biztos,hogy megszüntetik a gyt-t?Ilyen alapon,ha nem akar dolgozni a fiú,élete végéig fizessen az apa?
Tehát ha beadná a keresetet,mire hivatkozzon a párom?
Előre is köszönöm a választ!

derill # 2005.08.30. 14:35

Nem. Itt egyértelmüen fennáll az önhiba a gyerek részéről, igy tuti megszüntetik a tartásdijat, én már most kérném a megszüntetését.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

deffike # 2005.08.31. 06:22

Köszönöm!!!!!!!

zsejkee # 2005.09.01. 12:56

T. Csaba-X!

Nálunk az édesanya a második hosszútávú kapcsolatát ápolgatta itt-ott amott, elmenni illetve elválni nem volt hajlandó, volt hogy hazament, volt hogy nem. 3 év telt el így.
Az apa ekkor ismert meg engem. Egy szatyorral jött el, fél évig fizette a lakás rezsijét (úgy hogy anyuka kapcsolata ott lakott), a gyerekre azóta is mindent kifizet az utolsó szandálig. Mi albérletbe költöztünk.

Szerinted meddig kellett volna tűrnie azon az alapon, hogy a gyereknek ne mondogassák: 'apád elment'?
nem gondolom, hogy ennyire fekete-fehér lenne a dolog.

Hála istennek olyan apák is vannak akiknek fontos a gyermekük, sokat tűrnek is értük.

zoltán. # 2005.09.01. 15:20

derill-nek

Azt szeretném megtudni, hogy adnak-e felvilágositást a feleségemnek ha bemegy a biroságra az ex-em és velem kapcsolatos ügyben,vagy ezt csak személyesen lehet elintézni .
Annyira lehetetlen időponban van az ügyfélfogadás hogy nem tudok elmenni.

köszönöm.

Sajnálom hogy az interneten keresztül ezt nem lehet megoldani mindenkinek egyszerübb és könnyebb lenne.

derill # 2005.09.01. 19:45

Adhatsz a feleségednek meghatalmazást arra, hogy az iratokat megtekintse, és másolatokat készitsen arról amiről akar, továbbá felvilágositást kérjen. Két tanuval irasd alá. De szerintem jobb lenne, ha kivennél szabit, és Te néznéd meg, mégiscsak Rólad szól, és Te vagy benne, Te tudod mi a fontos.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Csaba-X # 2005.09.01. 20:37

Mivel meg lettem szólítva,ezért írok!

Nos,nem akarom megítélni senkinek a személyes problémáit,főleg úgy,hogy tudom nagyon fura dolgokat produkál az élet.

Tény azonban ,tény marad!

A szülőnek nemcsak jogi,de erkölcsi kötelessége támogatni a gyermekét és sajnálatos,ha valaki azon agyal,hogy ne kelljen.Ez persze nem jelenti azt,hogy ha ne lennének kivételek pl.ha a gyermek rendelkezik vagyonnal.

Az pedig,ha valaki elmegy és a gyermekét is elhagyja és nem is küzd érte,hogy magával tudja vinni,annak sajnos fel kell válalnia,hogy a gyermekét ellene fogják nevelni.Nagyon szűk réteg az,akik kúltúráltan el tudják intézni a dolgot.

zsejkee # 2005.09.02. 07:11

T. Csaba-x!

Valóban a kultúráltság hiányzik a válófelekből (sajnos többnyire), nemtől függetlenül.

Abban bízva, hogy ez változik maradok tisztelettel :)))

Zs.

derill # 2005.09.02. 09:12

Csaba-X. Igaz, sajnálatos, de nem biztos, hogy az apának felróható. Márpedig jó lenne, ha végre mindig azok bünhödnének, akik hibáznak.

Sajnos a válóperek többségében akad egy-két szülő, aki a saját érdekeit előbbrevalónak gondolja a gyerekénél, és persze megmagyarázza, hogy a gyerek érdekében teszi.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

zoltán. # 2005.09.07. 12:59

Kedves derill.

Megfogattam a tanácsod és személyesen voltam érdeklődni a biroságon. Minden kérdésemre válaszoltak. 16-éve folyamatosan minden szeptemberében a biroságon kötöttem ki.Végre az ex-emnek talán már megjött az esze mert most nem inditványozta a gyerektrtásdíj felemelését igy nem kell megint a biroságon találkoznom vele. A feleségem pedig megkért rá hogy én se kezdeményezzek semmit hiszen 2006 februárjában 18-lesz a gyerek, semmi értelme már ilyenkor prblémázni, meg ugy is csak az ex-emet dühitetném fel.

Tudom hogy megemlitettem hogy vagyonnal rendelkezik a gyerek de ha nem cirkuszol az ex-em én sem akarok. Belefáradtam már ebbe az egészbe.

Maradok tisztelettel: Zoltán

Molly # 2005.09.13. 20:31

Kedves Derill!
Az e témában olvasható hozzászólások szerint tehát a gyerek a 18. életéve után is jogosult a gyerektartásra, ha rászorul.
Mi a helyzet akkor, ha az anya a vagyonmegosztás i megállapodásban annak fejében, hogy kevesebbet kelljen fizetnie a válófélben levő házastársnak lemond a nagykorú gyerekek tartásdíjáról, holott azok még tanulnak?
Egyáltalán, joga van ilyen helyzetben erről lemondani?
Ha igen, az anya halála esetén a még mindig tanuló nagykorú gyerek kérhet akár bírósági úton is tartásdíjat?
Előre is köszönöm válaszod.

derill # 2005.09.14. 18:18

Tartásdijról lemondani nem lehet, ami azt jelenti, hogy ha le is mond róla, akár másnap meggondolhatja. Azonban beszámitást kérhet, ilyen esetben megállapitják a tartásdij összegét, majd megállapitják a kapott vagyon értékét és azt, hogy ez hány évre fedezi kb. a tartás összegét. Azonban ha közben változnak a körülmények, mondjuk kiderül, hogy jóval több pénz kell a gyerek tartásához, ez esetben kérheti, hogy a biróság állapitsa meg, hogy mondjuk nem 2 év mulva, hanem már fél év mulva fizetnie kell az apának a tartásdijat.

Láttam már olyan végzést is, amikor a szülők egyezséget kötöttek, hogy anyánál marad a lakás, ennek cserébe nem kér tartásdijat amig a gyerekek nagykoruak nem lesznek. De mint emlitettem, a körülmények változására hivatkozással ez bármikor felülvizsgálható.

Természetesen az anya halála esetén a helyzet erőteljesen változik. Az, hogy a gyereknek van hol laknia, nem jelenti azt, hogy a megélhetése is biztositva van, ilyen esetben a biróság teljes bizonyossággal meg fogja állapitani a tartásdijat.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Molly # 2005.09.18. 12:37

Kedves derill, köszönöm válaszodat. Miként befolyásolja a nagykorú gyermekekre vonatkozó tartási kötelezettséget, ha az anya halálát követően az apa kiskorú gyermekét magához veszi és neveli, nagykorú gyermekei közül pedig csak az egyik tanul nappali tagozaton, a másik levelezőre jár?

derill # 2005.09.19. 13:08

Az apának csak a tartásra szoruló nagykoru gyermeke vonatkozásában van tartási kötelezettsége, a biróság pedig figyelembe veszi a tartásdij megállapitásánál, hogy hány gyermekről kell még gondoskodnia, mennyi a jövedelme, és a nagykoru gyermeknek még milyen megélhetési lehetőségei vannak (vagyon, rendszeres jövedelem, ösztöndij, árvaellátás vagy bármi más).

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

zoltán. # 2005.10.16. 11:24

Kedves derill

Hát most dobtam egy hátast!!! Az ex-em 25.000.-ft-ra akarja emeltetni a gyerektartás díját. (most 10.000.-ft-ot fizetek) Arra hivatkozik hogy most végez a gyerek és februárban betőlti a 18-at utánna már ugy sem kérheti és a havi kiadása a szakmunkás iskolában 30-40.ezer forint!! Ezen a gyereken kivül még kettő kiskorut tartok el akik iskolások saját a nejem itthon van gyet-en mert egy állami gondozott kislányunk is van nekem a munkaviszonyom minimál béres, ezek után nem tudom mire számit milliokra?Meg azért kéri mert most vettem egy nagy értékü autót. Ez tényleg igy van a régi fordunkat beszámitva vettem egy volvo s80-ast de hitellel együtt.
A kérdésem: a feleségem a szüleitől 2002-ben kapott ajándékba 2 millió ft-ot,ügyvéd jellenlétében ajándékozási szerződés van rólla.
Tény hogy nem nyultunk épp emiatt a pénzhez mostanáig mert tudtuk hogy ez lesz belőle. Figyelembe veszik -e a biróságon a nejem ajánékba kapott vagyonát vagy nem?

Az ő kölün vagyonának van e köze a gyerektartáshoz, meg emlitsem-e a 2-milliót vagy inkább hallgassam el?

Elnézést hogy megint zavarom ezzel és előre is köszönöm minden válaszát.

derill # 2005.10.16. 12:29

Zoltán: senkit nem érdekel, hogy a Te munkaviszonyod minimálbéres-e vagy sem. Ugye nem azt akarod mondani, hogy a minimálbérből és a Gyet-ből tartod el a családodat, vásároltad a volvót. Nyilván, ha olyan rosszul keresel, nem volvót vettél volna, hanem mondjuk tömegközlekednél, hiszen az autót fenn is kell tartani.

Az ő különvagyona ezek szerint fel sem lett használva ezekre a kiadásokra, tehát a Te jövedelmedből éltetek. Azt gondolom, hogy nincs olyan biróság, ami ezt a maszlagot beveszi, tehát próbálj valami normális egyezséget kötni a volt nejeddel, mert a végén még egy adó- és tb-csalásba is belefuthatsz, ha nagyon elkezdik firtatni, hogy mit miből vettél.

A 25 ezer forint egyébként egyáltalán nem eltulzott egy 17 éves gyereknél, 50 ezer forintnál jóval többe kerül az eltartása.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

zoltán. # 2005.10.16. 14:06

Derill

A 2-m-ból költekeztünk most a nejem abbol vette a volvot és nem tudom mi lehet havonta 30-40-ezer forint? Még kettő gyereket nevelek és a kettő nem kerül együttesen annyiba havonta.
Ja és pesze az is baj hogy a nejem szülei igen sokat segitenek pénzzel és most nem mentegetözőm!!!
Akkor már meg se merjem emliteni se a 2 -milkot sem azt hogy a gyerek vagyonábol havi bevétele van mert én járok rosszul .
Jobban teszem ha ügyvédet keresek te is ugy gondolod december 12-kéig!

vzoli # 2005.10.17. 07:07

Nem kioktatni akarok, de pontosan tudom, hogy mennyibe kerül egy gyerek tartása ma, itt Magyarországon. 10 ezer Ft egy 17 éves gyereknek az ebédjére sem elég havonta. Ha meg 30-40 ezret visszaosztunk egy napra: az 1000 Ft naponta. Az sem sokkal több, mint az élelmezése. Ezenkívül ruhát kell neki adni, iskolába kell járatni (egyúttal sokszor finanszírozni az összes butaságot amit kötelező jelleggel a tanár, osztályfőnök a saját önmegvalósítása céljából kitalál a húdedrágatankönyvetakarok című résztől a lehetőlegfélévenkéntmenjünkkülfölditanulmányikirándulásra-fejezetig). Tudom, hogy más a tartási készség és más a tartási képesség. Az első azt jelenti, hogy mennyire akarom, a második meg, hogy mennyire bírom. Sokan a tartási kötelezettségüknek a képességeik, lehetőségeik hiánya miatt nem tudnak eleget tenni. De ilyenkor a maximumra ki kell feszíteni a képességek, lehetőségek határait (másodállás, pénzcsinálás akár alkímiával is). Már csak azért is, mert csak akkor mondhatja el az ember, hogy megtett mindent. És akkor mondhatják el róla mások, hogy nem a készség hiányzik nála, hanem a lehetőség, a képesség.

zoltán. # 2005.10.17. 07:22

Az az igazság azért vagyok kiaakadva mert, amikor elváltunk egy tűt sem hoztam el, de az ingatlan árából egy fillért sem kértem. Az ex-em most egy telepjároval jár aminek az értéke 10 millió felett van utánna néztem mindene megvan sőt több is és ez az egész csak arról szól hogy szemétkedjen velem amig lehet. Azért nem megy csak férjhez a pasijához hogy a biróságon tudja mondanni hogy egyedül állóként kell szegénységben nevelni a gyereket utánna meg a képembe röhög.Mivel a pasi nevén van minden. Tudom a gyerek velem közös nekem kellene eltartani de .... ez egy hosszú és bonyulúlt eset inkáb nem is fárasztok senkit nem is ide tartozik.
És nem vettem kioktatásnak nekem is van még kettő fiam 15-és8- évesek.

derill # 2005.10.17. 08:00

A kérdésem: a feleségem a szüleitől 2002-ben kapott ajándékba 2 millió ft-ot,ügyvéd jellenlétében ajándékozási szerződés van rólla.
Tény hogy nem nyultunk épp emiatt a pénzhez mostanáig mert tudtuk hogy ez lesz belőle.

Tehát amit az előbb irtál, aszerint nem a 2 milkóból vettétek az autót. Legalább engem ne akarj megvezetni, mert azt igen rosszul viselem.

Egy gyerek egyébként bőven belekerül 40 ezerbe. Ne csak az étkezést, a ruházkodást vedd figyelembe, rezsi is van, bérlet, egyéb kiadások (mozi, szórakozás). Más egy 17 éves gyerek igénye, és más egy 2-3 évesé, de megkockáztatom, még egy 2-3 éves is belekerül havi 40 ezerbe.

Szóval eléggé kétlem, hogy ezt egy biró beveszi, ha ezt akarod beadni, jól teszed, ha megkeresed az ország legjobb ügyvédjét, ez esetben jóval többe fog kerülni neked az egész, mintha kifizetnéd az emelt összeget, hiszen a srác egy év mulva nagykoru lesz. Szerintem ülj le és számolj inkább.

Az, hogy egy tüt sem hoztál el, egy dolog, erről a gyerek viszont nem tehet. Az, hogy a nő kinek a kocsijával jár vagy nem jár, hogy meg van-e mindene, szintén nem számit. A gyerek nem a pasijának fogja mondani, hogy apa, hanem neked.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

zoltán. # 2005.10.17. 09:09

Derill

Éppen az a lényeg hogy (mostanáig) azt a pénzt vettük elő. Valamit nagyon férre értettél de lehet hogy én nem jól írtam le. És eszem ágába sincs bárkit is megvezetni.A fiaim meg ahogy irtam 15-8-évesek tehát tudom hogy kb: mennyi is az amit kell rá külteni havonta, lehet hogy a fövárosban olyan sokba kerül egy gyerek másak az árak ezt szoktam tapasztalni ha felmegyek, de itt nálunk városban jóval alacsonyabb szinvonalon élünk.

A fiammal 8-éve semmilyen viszonyom sincs, még köszönni sem szokott soha akkor sem amikor én köszönök neki. Csak annyit mond hogy azért vagy csak hogy fizess!! Erre nem tudom te hogy reagálnál? Erről ennyit. És csak arra lettem volna kiváncsi hogy van e bármilyem esélyem az ex-el szembe vagy nincs??

Ezuton köszönöm a felvilágositást. Már megint csak azt tapasztalom hogy mi csak azért vagyunk hogy fizessünk.

derill # 2005.10.17. 09:33

Nincs esélyed szerintem, mivel nagyon kevés tartásdijat fizettél eddig is. Az nem biztos, hogy havi 25 ezerre emelik, de hogy emelni fogják, szerintem az biztos. És az is biztos, hogy egy ilyen eljárásban vizsgálni fogják a tényleges jövedelmedet. Elvileg az párodét nem, azonban mivel az életszinvonalat is figyelembe veszik, ezért tulajdonképpen az is benne van.

Az, hogy a fiaddal ilyen a kapcsolatod, valahol rajtad is mulik. Próbáld meg keresni vele a kapcsolatot. Amennyiben viszont ő teljes mértékben elzárkózik, ez esetben akár érdemtelenségre hivatkozással is kérheted a tartási kötelezettséged megszüntetését, hiszen ilyen korban már korlátozottan cselekvőképes, rajta is mulik egy kapcsolat. Kicsi az esélye ugyan annak, hogy megállapitják, de végül is van - ritka az ilyen ügy, én csak egyről tudok, ott is csak arról, hogy beadták a kérelmet, az eredményről nem tudok.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu