Meddig kell fizetnem gyerektartásdijat?

zoltán. # 2005.10.17. 13:12

Már csak annyi lenne a kérdésem, hogy az ex-em bírósági végzést kért a munkáltatóm most a ledolgozott munkabérből vonja le. Magyarán szólva az októberi fizetésem novemberbe kapom és a munkáltatóm az október havi gyrktrdíjat novemberben utalja át. Ez törvényszerű e mivel közölte a nem ledolgozott munkabérből nem tudja átutalni! Ez most hogy szabályos elöre meg kell előlegezni -e vagy nem.

Elnézést az ujbóli zavarásért.

derill # 2005.10.17. 16:26

Kutya legyek, ha értem mit akartál kérdezni. Odáig értem, hogy az exed kérte a tartásdij végrehajtását, mivel gondolom nem fizetted rendesen minden hónapban.

A munkáltatód pedig fogta és levonta.

Amit a munkáltatód levon és átutal, azt az aktuális hónapi tartásdijként kell figyelembe venni.

Ha elmaradásod van, azt külön kell megfizetned.

A munkáltató előre nem utalhat pénzt, tehát nem teheti meg azt, hogy levonja az október havi jövedelmedből az októberi és a novemberi tartásdijat is, ha még október van, akkor sem, ha ezzel még nem érné el a jövedelmed 50 százalékát.

Ha viszont hátralékod van, és a végrehajtó elrendeli, a hátralékot vonhatja, a jövedelmed 50 százaléka erejéig.

Remélem ezt akartad tudni.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

zoltán. # 2005.10.17. 16:59

Derill
Én viszont mindet értek azt hiszem, nincs és soha nem volt hátralékom csak mindig 18-20-ka körül tudtam fizetni ezért kérte a tartásdíj végrehajtását hogy már 10.-kén megkapja. Meghát miért ne csesszen ki velem. Ugyanis az ex-em pl.az oktoberi gyerktartsdíjat októberben szeretné megkapni nem novemberben tehát ezt igy kell értelmezni?
Ugyanis a munkaadóm mindig 1-hónap késsésel utalja át, akkor ez nem jó igy.
Most már teljesen összekavartam mindent, meg lehet ezt valahol nézni hogy erre mi a jogszabály?

vzoli # 2005.10.17. 18:06

Nem akarok beleszólni abba ami nem rám tartozik, de itt most tkp. arról van szó, hogy egy hónap ide vagy oda. És egyben (idáig) mindössze havi 10 ezer Ft-ról. Ez cirka egy tankolás ára abba az ominózus Volvo-ba. Fogja az ember a 10 ezer Ft-ot, és odaadja az ex-nek az adott havi tartásdíj fejében. És onnantól nincs csúszás. Ahogy drága jó nagymamám mondta: "-Ha az embernek az a problémája, hogy állandóan az előző napi kenyeret eszi, akkor fogja magát, kidobja a száraz kenyeret, és onnantól kezdve már mindig friss jut neki." Ez kb. ugyanaz a probléma, nem?

derill # 2005.10.18. 13:16

Kb. Ráadásul ha belegondolsz, nem mondhatod a gyereknek októberben, hogy majd novemberben eszel, mert az októberi tartásdij csak akkor fog megérkezni.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

derill # 2005.10.18. 13:16

Kb. Ráadásul ha belegondolsz, nem mondhatod a gyereknek októberben, hogy majd novemberben eszel, mert az októberi tartásdij csak akkor fog megérkezni.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

zoltán. # 2005.10.18. 14:32

derill

Most férre értettél éppen hogy azt szeretném tudni hogy a munkaadóm jól vonnya-e a munkabéremből a gyrkt díjat vagy sem.
De ezek szerint nem jól csinálja mert épp az a bibi hogy nem a tárgyhavit küldi hanem az elözőhónapit.

Csak azért kérdeztem volna hgoy ezzel már ne keljen a biroságon foglalkozni ezt is rendezni tudjam.

zoltán. # 2005.10.18. 14:33

Vagyis most novemberben majd csak az októberit fogja küldeni mivel annak az árát már megdolgoztam.

derill # 2005.10.18. 14:44

Rosszul csinálja. Neked ez októberi fizetés, amit novemberben megkapsz, azonban a tartásdijat az esedékesség hónapjára kell megfizetni. Ez azt jelenti, hogy megnézed, hogy mikortól állapitotta meg a biróság a tartásdijat, és minden hónapra át kellett utalni attól számitva. Most október van, tehát amennyiben a munkáltatód október 10-ig lett volna köteles a tartásdijat utalni, akkor október 10-ig az október havi tartásdijat kellett utalnia és nem a szeptember, vagy november havit. Ha ezen felül elmaradásod is volt, azt a jövedelmed 50 százalékáig (beleértve a tartásdij összegét is) köteles levonni (amennyiben bírói határozat igy rendelkezik).

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

zoltán. # 2005.10.18. 14:53

Köszönöm!

Most tiszta minden!!!!
Nem volt elmaradásom de ezek szerint van mert soha nem a tárgyhavit küldi. Probálok vele egyeztetni ezzel kapcsolatban.
Tisztelettel: Zoltán.

zoltán. # 2006.03.17. 18:23

Tisztelt derill és többiek..!

Csak szeretném elmondani, hogy 2005 év októberében indított gyerektartásdíj emelést az ex-em
  • 10000.-ról 25000.-ra emeltette volna.(azért kérte az emelést hogy ballag a gyerek és hogy sok ez miatt a kiadás)Közben a gyermek betőltötte a 18.-ik életévét és az iskolában is bukdácsol.

Akkor nem sok jóval biztatak engem a fórumban, és ügyvéd ismerősünk segítségét vettem igénybe. (Mi kértük a gykrtdíj megszüntetését is mivel a gyermek nem tanul tovább még az is csoda lesz hogy az iskolát elvégzi)
Melynek ma meg is lett az eredménye . A bírónő elutasitotta kérelmét és 2006. augusztus 31.-ével pedig megszüntette a gyerektartásdíj fizetési kötelezettségemet. A rendkivűli kiadások felét fizetem amit akkor természetesen jóváhagytam egyből.

Azóta felvettük a kapcsolatott a gyerekkel lassan rendeződik az is és már szerencsére nem kell az ex-emmel semmilyen kapcsolatott tartanom.A gyerektartásdíjat a munkáltatóm levonja a béremből és semmi de semmi miatt nem kell mostmár találkoznunk. Végre 14-év után szabadnak érezhetem magam és még a fiamat is vissza kaptam.(Az ex-em ellen fordult mivel fény derűlt egy csomó olyan dologra amit a fiamnak egész máshogy mondtak el.
Köszönöm hogy elmondhattam és minden sorstársamnak kitartást kívánok.

derill # 2006.03.17. 18:40

Gratulálok!

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

balazs01 # 2006.03.20. 06:33

Én is gratulálok Neked és nagyon sok örömet kívánok a fiaddal való kapcsolatodban!
Nagyon át tudom érezni a helyzeted!

kissember # 2006.03.20. 17:45

Zoltán gratula, de azért még gyere vissza hozzánk:)

pappa # 2006.03.20. 18:05

Gratulálok, minden jót!

zoltán. # 2006.05.03. 10:37

Üdvözlök mindenkit !
Elnézést az ujjabb zavarásért de-

Szép álom volt hogy vége a zaklatásnak az ex-em felől.
A kérdésem az lenne,hogy a munka adómnak személyesen írt egy levelet az ex-em amelyben kéri hogy a gyerktartásdíjat amit idáig posta úton kapott meg a munkadómtól az mostmár a bankszámlájára útalja át fönököm .A munkadómat nem érdekli ez az egész a lényeg hogy a havi gyerktartásdij eljusson hozzá akárhogy és kész!!:-)))

Kérheti-e Õ ön hatalmulag föleg hogy már a fiam elmúlt már 18-éves vagy ehez is birósági végzés kell, amit gondolom már a fiamnak kell kérvényeznie? A fiamat ez az egész nem érdekli!! Csak az ex-em vergődik még!
El utasithatja -e a kérését egy levélben a fönököm???

monalisa1 # 2006.05.03. 16:25

Tartásdíjat bárhonnan/bármiből is letiltatni csak bírósági eljárás keretében lehet.

Mivel a fiad már nagykorú, gondolom a havi apanást akár neki közvetlenül is átadhatod - eljuttathatod (pl. posta utalvány).

Még egy kicsit bírd türelemmel az ex-ed soros és újabb macerálását...

pappa # 2006.05.03. 16:41

Zoltán, az a kérdés, a birósági végzésben mi áll. A munkáltatód köteles-e az anya számlájára utalni a pénzt, vagy postán kell küldenie. Ha erre nem tér ki a végzés, nyugodtan mehet a pénz továbbiakban is postán, ha a munkáltatódnak az úgy a kényelmesebb.
Nem lényeges, hogy a fiad már elmúlt 18 éves. Akkor is az anya marad a kedvezményezett, tehát a gyerektartást mindenképpen neki kell megkapnia még augusztus 31-ig.

monalisa1 # 2006.05.03. 16:47

Valóban az anyának kell megkapnia a havi esedékes tartásdíjat, mert a srác akár másra is költheti...

A Pappa írta jól.

ObudaFan # 2006.05.03. 17:09

Az, hogy a gyermek betöltötte a 18-at oka lehet a megszüntetésnek, de a megszüntetést akkor is bíróságtól kell kérni, és a végrehajtás felfüggesztését lehet kérni. Azért az anyának kell fizetni, mert aki a tartásra jogosultat saját háztartásában maga eltartja, a tartást maga is kérheti. A munkáltató addig, amig a letiltás meg nem szűnik, kénytelen átutalni, és fog is, mert különben készfizető kezes.

zoltán. # 2006.05.03. 17:29

Köszönöm a gyors válaszokat!!!

A fizetéssel semmi gond ami jár az jár.
Nincs külön útalás a jogerős határozatban hogy milyen úton és módon kapja a gyerektartásdíjat meg az ex-em, a lényeg hogy minden hó 10.-ig,-arra hogy ezentúl bankszámlára kellene útalni a munkaadómnak az meg egyáltalán nem szerepel benne. Vagyis mehet továbbra is postai csekken.
Mégegyszer nagyon köszönöm!!!

pappa # 2006.05.04. 05:52

Zoltán, ha jól számolom, még négyszer átveheti postán az ex a pénzt és ha akarja, beteheti a számlájára. :) A munkáltatód meg ha akar, irhat neki, hogy továbbra is postán utal, mert ő igy szokta punktum. Aztán az exnek már nincs több piszkálódási lehetősége. Minden jót!

zoltán. # 2006.05.04. 07:29

Igen Pappa jól mondod!!

Az egészben az a megdöbbentő hogy a fiam egyáltalán nem tudod az anyukája ujabb megmozdulásáról amikor kérdeztem, és szegénykémnek már neki is elege van ebből az égészből. Megkérdezte ez mire volt megint jó annyit mondott az anyja -miért ne! -Ha így folytatja teljesen megfogja útáltatni magát a fiam szemébe, ami igazából nem jó mert én nem szeretném, hogy most meg őt kezde utálni. Nem is mondok róla neki semmit de már ő is sokmindent másképp lát amióta beszélünk. A fönököm írt egy kedves elutasító levelet és gonolom ezzel itt vége.-vagy ki tudja? ;-))

monalisa1 # 2006.05.04. 10:12

A 18. életévet betöltő gyerek (?) akár el is költözhet otthonról, és innentől kezdve nem lesz az anyai befolyásolás alatt.

Persze tudom: lakni/élni bárhol is pénzbe kerül, esetenként nem is kevésbe.

Tehát otthon mégiscsak jobb.
Az exed idővel meg remélve elcsitul.

Jó lesz ez neked és jó a fiadnak.

További minden jót!

Secret # 2006.05.04. 11:58

Kedves pappa!
Bocs, hogy közbeszólok, de nem értek Veletek egyet.
Én idén januárjában váltam, a gyerekek nálam, exem tartásdíjat fizet utánuk. A tárgyaláson a bíró automatikusan a lakcímemet jelölte meg tartásdíjutalás szempontjából. Én már másnap írtam egy levelet exem munkáltatójának, hogy átutalással kérem a letiltást. Ennek semmi akadálya nem volt, nincs és nem is lehet. Szerintem ezt nem úgy kellene felfognod, hogy exed kötözködik. Valszeg. azért kéri átutalással, mert számára az macerásabb, ha be kell érte mennie a postára.
Gondolom én. Nálam legalábbis ez volt a fő szempont, mert mire összeszedem a gyerekeket a suliból és hazaérek, a posta rendszerint már bezárt.
Pénzügyesként dolgozom évek óta, sokszor kerestek meg ilyen „problémákkal”, de ez semmilyen jogszabályba nem ütközik. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy ha ezt a munkáltatód megtagadja, nem ütközik-e törvénybe? :-(
Szeretettel: Secret