Meddig kell fizetnem gyerektartásdijat?

Csaba-X # 2005.08.29. 10:24

Talán,nem abból kellene kiindulni,hogy "hogy ne kellejen a saját gyermekemet támogatni"?

Abba belegondolt már valaki,hogy milyen lehet,a gyermeknek azt hallania 10-15 éven át,hogy apád nem akar fizetni??
A gyermek lelkével már nem igazán törüdik egyik fél sem.................

Secret # 2005.08.29. 09:12

Abacs: ez így van! holnap 8:30-kor tárgyalás.

Abacs # 2005.08.29. 08:16

Secret!
:)))
Régen csevegtünk...

zoltán. # 2005.08.29. 08:03

Szia Abacs
Én csak tapasztalatból tudok hozzászólni ehez, az elmult 16-év alatt egyetlen egyszer nem mondta ki a biróság hogy pontosan mennyi is az az összeg amire szükség van egy gyerek tartásához egy hónapban. Azt lehet kérni hogy a gyerkt díjat amit fizetné nem forintban hanem ruhában iskolai ellátásra stb.-ben teljesitsd de nem igazán nyerő mert az ex ugy is fel fog lebbezni,(a pénz miatt)mivel te nem fogsz mindennap kenyeret,meg tejet stb. venni. Hacsak nem egy lakásban vagytok.De ilyenkor meg minden egyes számlával elszámolni,- hát kész rémálom!!! De én még nem találkoztam olyan birói itélettel ami az apának kedvezett volna. Én is itt és most döbbentem rá mennyire kihasznált már több éve az ex. Ezúton is köszönöm mindenkinek a segítő válaszát.
Neked Abacs meg sokszerencsét!

Secret # 2005.08.29. 07:35

Abacs :-))

Abacs # 2005.08.29. 06:43

Szia Derill,

Ebben az esetben (és más esetekben is) hogy (és persze ki) állapítja meg,hogy mennyi összeg elegendő a gyermek tartására?
Ez szerintem nem csak a 18. életévet betöltött gyermekek esetében kérdés.Az én esetemben is előjön ez a kérdés.Ugyanis a saját jövedelmét bizonyíthatóan elkölti magára (magán tanulmányok,hitelek) és a felemelt gy.tartásdíjra apellál majd.Már a lakáscserét is elindította(nagyobbra),hivatkozva arra,hogy a gyermek érdekében cserél lakást.Jelzem eddig 2 szobás lakásban laktak egy lakótelepen,vagyis a gyermeknek külön szobája volt.Most 3 szobásat szeretne a belvárosban.
Nem lehet kérni egy elszámolást,hogy papíron mutassa be,hogy mennyit kell költenie a gyermekre egy hónapban(vagy 1 évben) ?

derill # 2005.08.27. 16:03

Önmagában az, hogy a tartásdij összegével megegyezik, nem számit, az számit, hogy ez az összeg részben vagy egészben elegendő-e a tartására. Ha elegendő, akkor feleslegesen fizettél, és meg is fogják szüntetni a kötelezettséget. Ha nem elegendő, akkor csökkenthető a tartásdij összege.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

zoltán. # 2005.08.27. 06:00

derill- köszönöm a segitséget, ezek szerint évek óta fölöslegesen fizettem a gykrt díjat. Ez van.A lakótól kapott albérleti díj ( x-összeg,) ezt az anyámmal felezik mert ketten a tulajdosnosok a fiammal, de még igy is ugyanannyi a lakbér ráeső része mint a gyerektr díj összege. Erre nagyon odafigyeltek, hogy ne legyen több. Ebben az esetben is érdemes pert inditani?Már csak az a kérdésem hogy tudnám ezt bizonyitani? A lakót behivják majd tanunak,és az albérleti szerződés is kell. Attól tartok hogy másikat irnak mire tárgyalásra kerűl a sor.

derill # 2005.08.26. 18:59

A tartásdij nem addig jár, amig a gyermek tanul, hanem csak addig jár, amig a gyermek tartásra szorul. Ez azt jelenti, hogy pl. attól függően, hogy mennyi bevétele volt az ingatlan bérbeadásától, lehet, hogy már évek óta nem szorul tartásra. Tehát a jogszabály nem kiskorusághoz, vagy nagykorusághoz, nappalin tanuláshoz, vagy nem tanuláshoz köti a tartási kötelezettséget, hanem tartásra szoruláshoz.

Tehát azzal az indokkal inditsd a pert, hogy a gyermek nem szorul tartásra, tekintettel arra, hogy ingatlannal rendelkezik, melyet évek óta bérbead, és a bérbeadásból megfelelő jövedelemmel rendelkezik. Az fordulhat elő, hogy mondjuk az ingatlan bérbeadása nem fedezi teljes mértékben a tartását, ezért ugy inditsd a pert, hogy elsődlegesen a tartási kötelezettséged megszünteteése érdekében, másodlagosan pedig a tartásdij csökkentése érdekében inditasz pert.

A többi amit ObudaFan irt, stimmel.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

zoltán. # 2005.08.26. 16:01

Köszönöm ObudaFannak a hozzászólást, végre valaki segít, az elmult 16-évem alatt állandóan falakba ütköztem. Gratulálok annak aki ezt az oldalt létre hozta: KÖSZÖNÖM

ObudaFan # 2005.08.26. 15:27

A gyermeknek 18. életéve betöltése után is jár a tartásdíj, ha felsőoktatásban tanul. Azonban ebben az esetben már csak akkor, ha ez a szülő szükséges tartását nem veszélyezteti. Ez a kötelezettség addig áll fenn, amíg a felsőoktatási képzés finanszírozása a közvélekedés szerint is méltányolható elvárás a szülőtől. (Ha pl. a gyermek hosszabb időre alapos ok nélkül megszakítja azt, az újrakezdés finanszírozását már nem kérheti.)
A per költségmentes, bukni nem nagyon bukhatsz rajta. Elsődlegesen megszüntetés, másodlagosan csökkentés érdekében érdemes perelni.

zoltán. # 2005.08.26. 12:12

16-év után 2006 év februárjában az elöző kapcsolatomból született gyermekem, betölti a 18.-dik életévét. Júniusban befejezi a középiskolát, saját ingatlan vagyonnal rendelkezik amiből minden hónapban jövedelme van, lassan 4-éve rendszeresen (albérlök laknak az ingatlanban). Ha betőlti a gyermek 18-dik életévét hivatkozhatok-e arra hogy nem fizetem a gyerektartásdíjat mivel bevétele van a saját ingatlan tulajdonából. Rajta kivül a mostani házasságomból még van kettö kiskorú gyermekeim akikről gondoskodnom kell.Inditsak-e pert gyerektartásdíj fizetés megszüntetésével kapcsolatban, van e esélyem egyáltalán? 2005 júniusáig mindenféleképp amig nappali tagozatos addig fizetnem kell, tudom de utánna is kérheti az anya? És ha igen meddig?