tanulmányi szabadság

ikrek75 # 2005.10.03. 08:26

Sziasztok!

Újonc vagyok még itt, böngészgettem, s ráakadtam erre a témára. Hamarosan aktuális lesz a szakvizsga számomra, s furcsa módon nem találtam arra szabályozást, hogy a munkáltatónak kötelessége lenne ennek - legalább szabadidővel történő - támogatása, holott az ő érdeke is, hogy meglegyen a "képesítésem", s ez azért mégiscsak nagyobb volumenű, mint egy normál vizsga vagy államvizsga. Furcsa, hogy a jogalkotó szerint a felsőfokú tanulmányaid befejeződnek az államvizsgával...
Valaki ismer erre vonatkozólag valami megfogható támpontot (természetesen a szabi, fizu nélküli szabi és a betegszabadság kivételével, mert eddig ezekben gondolkodtam.)

the big cat # 2005.09.23. 15:59

Ém fizetett szabadságot adok rá

Visszatérve az alapproblémádra, ha kirúgnak, akkor azért elég erős helyzeetd lesz, ha perelni akarsz.

judy9 # 2005.09.23. 11:21

Sziasztok!

Beszámolnék a fejleményekről. Tájékoztattam a főnökömet a konzultációkról és vizsgaidőpontokról (mindent szépen írásban is). Hát nem repdesett örömében. Azt felelte, hogy később még visszatérünk a témára. A közvetlen főnököm megsúgta, hogy azonnal álláshirdetést kellett feladnia, amiről persze én nem tudhatok. Jövő héten 2 nap konzultációm lesz, amire megyek, ha törik, ha szakad. Az állásomnak már tuti annyi. Tud valaki olyan munkahelyet, ahol díjazzák, hogy tanul az ember?

groovehouse # 2005.09.23. 07:57

Köszi a segítségeket:))

the big cat # 2005.09.22. 15:33

Nem fizetésnélkjüli szabadságra, hanem fizetetlen tanulmányi szabadságra van jogod, a munkáltatód eljárása súlyosan törvénysértő.

groovehouse # 2005.09.22. 13:34

Segítség kellene:egyetemi tanulmányaim miatt fizetés nélküli szabadságot vagyok kénytelen kivenni(konzultációkra+vizsganapokra).Tanulmányi szerződést nem óhajtott kötni velem a cég,viszont én az egyetemet el kívánom végezni(főleg,hogy másoddiploma,ami fizetős:).Ma azt mondták nekem,hogy amig nem veszem ki az összes szabadságomat,addig nem mehetek fizetés nélüli szabadságra!!úgy gondolom,a konzultációk nem szabadnapok,és jogom van fizetés nélküli szabadságból részt vennem azokon.Jól gondolom?vagy korlátozva lenne a fizetés nélküli szabadság?Köszönöm a segítséget!

nessi # 2005.09.15. 19:59

Hogy teljes legyen a kép, az még idetartozik, hogy az Mt. a munkaerő-kölcsönzésről szóló fejezetében kimondja, hogy a "Kölcsönzés esetén e törvény (...) 109-116. §-ai (...) nem alkalmazhatók."
Ha tehát Judy9-t munkaerő-kölcsönzés keretében foglalkoztatják, nem jár a szabadidő a tanulmányok folytatásához.

Bogie # 2005.09.14. 10:41

Judy9, az teljesen mindegy, hogy a munkáltató mit gondol.

Az a lényeg, hogy jogszerűen járjon el. Amennyiben nem enged el téged a felkészülés időszakában, akkor neked kell döntened, hogy mit válassz a lehetőségeid közül (másik cég, feladod a tanulmányaidat, jogorvoslatot kérsz stb.)

judy9 # 2005.09.14. 09:28

Köszönöm a részletes válaszokat. Ettől függetlenül biztos vagyok benne, hogy ő nem így fogja gondolni.

lovasi # 2005.09.14. 09:05

de egyre gondoltunk :)

Karika # 2005.09.14. 08:55

Ezt a Magyarország.hu-ról másoltam ide:

"Szabadidő biztosítása
A munkáltató tanulmányi szerződés nélkül is köteles az iskolarendszerű képzésben (legyen az állami, magán, vagy egyházi) részt vevő munkavállaló részére a tanulmányok folytatásához szükséges szabadidőt biztosítani , így értelemszerűen ez a kötelezettsége a tanulmányi szerződés megkötése esetén is fennáll. A szabadidő mértékét a munkáltató az oktatási intézmény által kibocsátott - a kötelező iskolai foglalkozás és szakmai gyakorlat időtartamáról szóló - igazolásnak megfelelően állapítja meg .
Az oktatáson való részvétel mellett a munkáltató a vizsgán való részvétel lehetőségét is köteles biztosítani, így a munkavállalót
vizsgánként - a vizsga napját is beszámítva - 4 munkanap szabadidő (ha egy vizsganapon a munkavállalónak több vizsgatárgyból kell vizsgáznia, vizsgatárgyanként 4 munkanap szabadidő) ,
a diplomamunka (szak- és évfolyamdolgozat) elkészítéséhez pedig 10 munkanap szabadidő
illeti meg. E szabadidőt a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelően köteles biztosítani . Vizsgának az oktatási intézmény által meghatározott számonkérés minősül .
Költségtérítés
Bár a fentiek szerinti szabadidő biztosítása tanulmányi szerződés nélkül is kötelezettsége a munkáltatónak, e szabadidőre díjazás fizetése, illetve a tanulmányokkal kapcsolatosan felmerülő költségek megtérítése - az általános iskolai tanulmányokat folytató munkavállalónak a munkából távol töltött időre járó távolléti díj kivételével - azonban az Mt. szerint már nem az."

lovasi # 2005.09.14. 08:51

Én ugyan nem vagyok munkajogász - sőt, egyelőre még jogász sem :) -, de bemásolom neked, amit a hasonló témában feltett kérdésemre kaptam, kollégám kimásolta nekem a kommentárt:
"115. § (1) Az iskolai rendszerű képzésben részt vevő munkavállaló részére a munkáltató köteles a tanulmányok folytatásához szükséges szabadidőt biztosítani.
(2) A szabadidő mértékét a munkáltató az oktatási intézmény által kibocsátott, a kötelező iskolai foglalkozás és szakmai gyakorlat időtartamáról szóló igazolásnak megfelelően állapítja meg.
(3) A (2) bekezdésben foglaltakon túl a munkáltató vizsgánként - ha egy vizsganapon a munkavállalónak több vizsgatárgyból kell vizsgáznia, vizsgatárgyanként -, a vizsga napját is beszámítva négy munkanap szabadidőt köteles biztosítani. Vizsgának az oktatási intézmény által meghatározott számonkérés minősül.
(4) A diplomamunka (szak- és évfolyamdolgozat) elkészítéséhez a munkáltató tíz munkanap szabadidőt köteles biztosítani.
(5) A nem iskolai rendszerű képzésben részt vevő munkavállalónak tanulmányi munkaidőkedvezmény csak abban az esetben jár, ha azt munkaviszonyra vonatkozó szabály elrendeli, vagy tanulmányi szerződés megállapítja.
(6) A (3)-(4) bekezdésben meghatározott szabadidőt a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelően köteles biztosítani.
Tanulmányi szerződés nélkül is, a munkáltató köteles az iskolai rendszerű képzésben résztvevő munkavállalójának legalább az e szakaszban előírt mértékű szabadidőt biztosítani.
Az iskolarendszerű képzés esetén, - mely lehet például állami, magán, egyházi, - a munkáltató a Munka tv. alapján köteles elengedni a munkavállalóját a kötelező képzésre, szakmai gyakorlat idejére, a vizsgára való felkészülésre és a vizsga letétele napjára, a diplomamunka elkészítésére. A törvény csak a szabadidő biztosításáról rendelkezik, az már a felek megállapodásának (tanulmányi szerződésnek a tárgyköre lehet), hogy a képzéssel kapcsolatban kiesett időtartamokra állapít-e a meg díjazást a munkáltató, vagy sem (pl. távolléti díjat vagy a munkaszerződés szerinti személyi alapbért fizeti stb.)
A szabadidő kiadása érdekében - a munkavállaló együttműködési kötelezettségéből adódóan - köteles a munkáltatót előzetesen tájékoztatni arról, mely napokon lesz oktatás, és erre vonatkozóan becsatolni az oktatási intézmény igazolását. A vizsgákra való tekintettel járó munkaidő-kedvezmény tervezett igénybevételét is előzetesen kell a munkavállalónak a munkáltatóval egyeztetnie. A munkáltató a munkaidő-kedvezmény biztosítását, annak más időpontban történő kiadását nem határozhatja meg, a kiadása időpontja tekintetében köti a munkavállaló kérése. Természetesen, ha a munkavállaló az adott vizsgákhoz kötődően nem vette igénybe a törvény alapján járó pl. vizsgánkénti 4 munkanap szabadidő-kedvezményt, akkor a megmaradt napok kiadására a vizsgaidőszak leteltét követően nem tarthat igényt.
Kollektív szerződés vagy tanulmányi szerződés a nem iskolarendszerű képzésben résztvevő munkavállaló számára is megállapíthat munkaidő-kedvezményt.
Nem iskolai rendszerű képzésre (tanfolyami, vagy egyéb továbbképzésre) a munkavállaló a Munka tv. 103. § (4) bekezdésében foglaltak alapján kötelezhető. Munkáltatói kötelezés esetén a munkáltató köteles megtéríteni a munkavállaló munkabérét és a képzéssel összefüggő költségeket.
E szabadidőkre a Munka tv. alapján díjazás nem jár, a felek azonban a tanulmányi szerződésben (esetleg kollektív szerződésben) a munkáltató fizetési kötelezettségét megállapíthatják."

Karika # 2005.09.14. 08:47

Javasold azoknak a "munkaügyi jogászok"-nak, hogy adják vissza a diplomájukat.
A Tanulmányi szerződés arról szól, hogy a tanulmányaidhoz milyen támogatást kapsz (tankönyvek, jegyzetek árának kifizetése, a távollétek időtartamára fizetés, stb.). Ha nincs Tanulmányi szerződés, minden költség téged terhel, a munkából való kiesés (kötelező berendelés, vizsgánként 4 nap, szakdolgozatra 10 nap) pedig fizetés nélküli távollét.

judy9 # 2005.09.14. 07:51

Mi az igazság? Több Munkaügyi jogász 100 %-ig állítja, hogy csak tanulmányi szerződés esetén köteles elengedni. Kérem, hogy egy munkajogász igazoljon.

judy9 # 2005.09.14. 07:34

Nagyon megtévesztő, hogy a tanulmányi szerződéses résznél van felsorolva a munkavállaló joga. Tuti, hogy nem kell az engedélye? Ma szeretném neki megmondani.

lovasi # 2005.09.14. 07:16

Szia, nyugodj meg, a távollét jár akkor is, ha nincs tanulmányi szerződésed, csak ilyen esetben a munkáltató nem köteles fizetni azokat a napokat. Még csak engedélyt sem kell kérned, csak bejelenteni, hogy mikor van sulid és a munkáltatód KÖTELES ezt elfogadni. Konzultációs napokra jár a távollét, vizsgaidőszakban pedig vizsgánként 3+1 nap.

judy9 # 2005.09.14. 07:10

Nem tudom elhinni. Azt mondják többen is, hogy ha nincs tanulmányi szerződés a munkáltatóval, akkor nem köteles elengedni, azaz biztosítani a tanulmányi szabadságot. Az Mt. 115 § (1) a tanulmányi szerződés fejezetben van. Ez azt jelenti, hogy szerződés nélkül, nem tudok elmenni tanulni. S.O.S.!