Lemondás a fellebbezési jogról?

matisse # 2005.11.03. 09:36

S.O.S. -Örömmel talaltam meg ezt az oldalt. Remelem hogy nekem is tud valaki segiteni mit tegyek. A köveztekzö a problemam:
Szüleim halala miatt indul a hagyateki targyalas 1-2 honapon belül. Ketten vagyunk testverek, vegrendelet nem volt, vita nem all közöttünk testveremmel. A magyar törvenyek szerint fele-fele aranyban kell örökölnünk. A problema az az, hogy en külföldön elek, es tanulmanyaim miatt nem tudok a hagyateki targyalasra hazamenni. Falusi ügyvedünk, akit a polgarmesteri hivatal rendelt ki a targyalashoz azt tanacsolta, menjek el az orszagbeli magyar konzulatushoz, es ott közjegyzövel irassak ala egy nyilatkozatot, hogy külföldi tanulmany miatt nem tudok hazamenni a targyalasra, de fenntartom a jogomat az örökseghez. S azt is mondta az ügyved, irjam bele a nyilatkozatba, hogy fellebbezesi jogomrol lemondok. Muszaj ez a közjegyzös alairas a konzulatusnal ,mert eleg draga, több mint 30 Euroba kerül? A Masik kerdesem az az, mi van akkor, ha en küldök egy nyilatkozatot, hogy ha a magyar törveny szerint fele- fele aranyban öröklünk, akkor lemondok a fellebbezesi jogomrol. Ezutan kimondja az ügyved a vegzest hogy fele- fele. Mi van akkor, ha a testverem fellebbez ellene hogy ö 60 % -ot akar, en pedig mar lemondtam elöre a fellebbezesi jogomrol.
Szamomra ez erthetetlen, miert kell lemondanom a fellebbezesi jogomrol, miert nem eleg az a Nyilatkozat a követsegröl, hogy fenntartom a jogomat az örökseghez???
A problemam az az, hogy jövö heten mar mennem kellene a konzulatusra ezt a Nyilatkozatot alairni es nem tudom mit tegyek????? Remelem van egy hozza ertö rendes ember, aki nekem is tanacsot tud adni. Elöre is szivelyesen köszönöm!!! Matisse

Két Lotti # 2005.11.03. 10:16

Csak azért kérik, hogy mondj le a fellebbezési jogról, mert akkor a hagyaték átadó végzés azonnal jogerőre emelkedik, és nem kell további 15 napot várni, illetve a TE esetedben a 15 nap onnan indul, amikor követségi postával kikézbesítik részedre a végzést. Ezt az időt rövidíti meg, ha lemondasz a fellebezésről.

A jogerőssé válásnak pedig csak annyiban van jelentősége, hogy akkortól kezdve vehetitek birtokba a hagyatékot, pl. a bankszámlán lévő pénzt a bank csak ebben az esetben adja ki stb.

Ügyvéd - Társasági szakjogász

matisse # 2005.11.03. 14:13

Kedves "Ket Lotti"!
Köszönöm az infot. Csak arra a kerdesre nem kaptam valaszt, mi törtenik akkor, ha a biroi hatarozat szerint fele-fele aranyban öröklünk es a testverem ez ellen fellebbez, hogy ö többet akar. Ha en elöre lemondok a fellebbezesi jogomrol akkor nem tudok mar ellene fellebbezni??? Matisse

ObudaFan # 2005.11.03. 18:53

Ha 50-50 % első fokon, és azt te nem akarod megtámadni, akkor nem probléma, hogy lemondasz a fellebbezési jogodról, bár attól a határozat jogerőssé csak akkor válik, ha a többi örökös is így tesz, és csak ekkor lehet birtokba venni a hagyatékot, csak mivel Neked nehezebben kézbesítik, nem árt, ha a jogi képviselőd rendelkezik Tőled egy ilyen nyilatkozattal. Azt meg akár egy hivatalos faxban is leírhatod az ügyvédnek, hogy mikor jogosult felhasználni ezt a nyilatkozatot.
Ha Neked megfelelő a atározat, az ellenfél viszont megtámadja, akkor is nyugodtan le lehet mondani a fellebbezésről, csak nincs értelme, mert annak pontosan annyi hatása van, mint ha egyszerűen te nem fellebbeznél, csak kérnéd az első fokú határozat hatályban tartását.