öröklés,ingatlan

ObudaFan # 2017.04.03. 21:25

munkavál

Ha végrendeletről lenne szó, és az örökös íratta volna alá, akkor a részére szóló juttatás biztosan érvénytelen lenne. Öröklési szerződésnél azért szerintem ez nem feltétlenül van így. Egyébként nem is feltétlenül szükséges öröklési szerződés érvényességéhez ügyvédi ellenjegyzés, annak leginkább azért van mégis értelme, hogy az elidegenítési és terhelési tilalmat bejegyezzék. Mondjuk az eljáró ügyvéd részéről fegyelmi vétség, ha ellenjegyzett olyan iratot, amit nem előtte írtak alá. Semmiben nem érinti az öröklési szerződés hatályát, hogy azt követően az örökhagyó a törvényes örökössel találkozik-e.

munkavál # 2017.04.03. 18:45

annak nem hülyeség akit ki akarnak zárni az örökségből!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.04.03. 18:37

Az utolsó mondatért nagy kár volt. Tömény hülyeség.

munkavál # 2017.04.03. 18:29

T. Szakértők! 3.) személyes nyilatkozattétel
Az öröklési szerződésnél is alapvető jelentőségű, hogy jognyilatkozataikat a felek személyesen tegyék meg. A kérdésem ehhez kapcsolódik. Ha az örökhagyó féllel olyan örökösödési szerződést kötnek amiben úgy vesz részt, hogy az ismerős ügyvéd odaadja a papírokat az örökösnek és az íratja alá, hogy ne keljen személyesen megjelenni az ugye érvénytelen. Örökösödési szerződést ugye azért kötnek mert valakit ki akarnak zárni az örökségből? Ha a szerződés kötés után még legalább 5 x elmegy a másik örököshöz (akkor szerintem nem valósul meg a kitagadás) és titkolózik, a tudomás szerzés után kérésre sem mutatják be a szerződést erről a Szakértőknek mi a véleményük?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.04.03. 17:11

Milyen fokon rokonod az örökhagyó?

Földi # 2017.04.03. 17:03

Tisztelt Szakértők!

Hagyatéki eljárás ügyben tisztelettel újabb kérdéssel jelentkezem.
Külterületi gyep-szántó és belterületi lakóház szerepelt az örökségi listán.
A földterület megegyezés után végül az enyém lesz levonva a lakóház megállapított értéből az árát.
Tudom, hogy pár éve alkalmazásra került valami "eszement" földtörvény,de a közjegyzői hivatalban -számomra érthetetlen módon- nem tudtak felvilágosítást adni az illeték és adók mennyiségéről és jogcíméről.

Kérdéseim: a lakóház ingatlanról való lemondás=annak pénzbeni kifizetése és a külterületi földterület nevemre íratása milyen illeték és adóvonzatot jelent számomra?
Az ingatlanok átadásának,átírásának mely módja lehet a leginkább ésszerű, költséghatékony és törvényes módja számunkra.
Ismétlem,hogy akit egyáltalán elértem helyben közjegyzőt az nem, vagy hiányos, vagy számomra értelmezhetetlen "választ" adott.

Nagyon köszönöm a válaszukat!

Tisztelettel: Földi Artúr

Földi # 2017.03.30. 06:37

Tisztelt "drbjozsef"!

Köszönöm szépen a válaszát!

Üdvözletem: Artúr

Zoltán74 # 2017.03.30. 05:22

T. Lajcsó és Obudafan!

Köszönöm a válaszotokat!
Természetesen bűncselekményt nem szeretnénk elkövetni, csakis legálisan szeretnénk megoldani a dolgot.
Nincs szó eltartásról, gondozásról, csak mivel én vagyok a legközelebbi hozzátartozója, ezért engem nevezett meg örökösének.
Akkor úgy tűnik marad ez a 9% illeték...

lajcsó # 2017.03.29. 20:58

Az is lényeges kérdés, hogy miért téged nevezett örökösének? Ha ezzel valamit (pl. tartás, gondozás) viszonozni akar, akkor esetleg ezt lehet nevesíteni egy visszterhes szerződés keretében.

ObudaFan # 2017.03.29. 20:39

Ajándékozás esetén is pont ugyanennyi lenne az illeték. Ha megvennéd tőle, akkor persze kevesebb, da akkor a vételárat ki is kell fizetni, mert ha csak a papírra írnátok adásvételt, míg nem ez történne a valóságban, az bűncselekmény lenne.

Zoltán74 # 2017.03.29. 18:35

Igen, letétbe lett helyezve a végrendelete pár évvel ezelőtt, és én vagyok az örököse egyedül. Csak azt felejtettük el megkérdezni a közjegyzőtől akkor, hogy mennyi lesz az illeték összege, mivel nem egyenes ági rokona vagyok?

Zoltán74 # 2017.03.29. 18:33

Akkor ezek szerint a 9%-os illetéket kell majd megfizetnem?

lajcsó # 2017.03.29. 18:30

"engem jelölt meg egyedüli örököseként"
Ha már érvényesen végrendelkezett akkor nincs miről beszélni.

Zoltán74 # 2017.03.29. 17:42

Nem értem, miért lennék kicsinyes?
Igazából ő kért meg, hogy kérdezzek rá erre a dologra egy ilyen fórumon.
De én öröklöm utána, így valamennyit biztos kell fizetnem illetéket majd, és erre lennék kíváncsi, hogy ez mennyi lenne? Illetve pontosabban, hogy milyen módon lehetne a legkevesebb?
Ha csak pár ezer ft-ról lenne szó, akkor kicsinyes lennék, dehát ha a 9% illetéket kell majd megfizetnem /amire tippelek, de nem biztos hogy annyit, nem tudom/, az már kb. 1 millió ft, szóval egyáltalán nem mindegy...

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.29. 17:32

Hogyan lenne a legkevesebb a kötelezően megfizetendő illeték mértéke?
Ha nem kapnál semmit.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.29. 17:32

Lehetséges - ha annyi esze van.

Nem vagy egy kissé... hogy is mondjam finoman... kicsinyes?

Zoltán74 # 2017.03.29. 16:41

T. Szakértők!

Az alábbi esettel kapcsolatban fordulok Önökhöz.
Nagynénémnek /a néhai édesanyám testvérének/ van egy 1,5 szobás panellakása, ami egyedül csak az ő nevén van. Neki nincsen se férje, se gyermeke, engem jelölt meg egyedüli örököseként, ha vele történne valami.
Ezzel kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy mivel nem egyenes ági rokona vagyok, így mit ajánlanak, mi lenne a legjobb megoldás, hogy a lehető legkevesebb öröklési illetéket kelljen majd fizetnem, ha vele történne valami?
Lehetséges-e még, hogy életében rám ruházza a tulajdonjogot, akár ajándékozás, vagy lemondás, vagy valamilyen más címen?
Hogyan lenne a legkevesebb a kötelezően megfizetendő illeték mértéke?

Köszönettel: Zoltán

teci # 2017.03.28. 12:21

drbjozsef Köszönöm szépen a választ!!
Igen, az unokák vér szerintiek voltak..csak hagyatékin meglepődtünk,mivel az ügyvéd a végrendelet írásakor ezt nem említette,hogy kitagadáskor jönnek az unokák..

ObudaFan # 2017.03.27. 14:46

Weiss Sára

Ha azt szeretnéd mondani, hogy jelentős ráfordításaid voltak az ingatlanra, akkor lehet igényed arra nézve, hogy neked több járjon, mint ami arányosan az örökrészed lenne. De ennek eldöntéséhez pontosan kellene tudni, hogy milyen ráfordítésaid voltak.

ObudaFan # 2017.03.27. 14:44

rantotta2

A közjegyzői díjon felül - és természetesen a hagyatéki tartozásokon felül - semmit, tehát közterhe nem lesz.

rantotta2 # 2017.03.27. 14:21

Tiszteletem! Kislányom örökölni fog elhunyt édesanyjától egy ingatlant. Nem zudjuk, mennyi teher van rajta. Milyen járulékokat, adót kell fizetnie a hagyatéki eljáráskor, ill. utána? A választ előre is köszönöm.

Immaculata # 2017.03.27. 13:19

Nem lehet megúszni. Az örökrészt ki kell adni.

A szakértői értékbecslés valószínűleg magasabb lesz, mint az adó- és értékbizonyítványban megállapított összeg.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.27. 13:10

Van kérdés is?

Weiss Sára # 2017.03.27. 12:29

Jó napot!

Ingatlan örökléssel kapcsolatban érdeklődöm.
4-an voltunk testvérek 2 gyermektelen és egyik gyermekes,mára én maradtam egyedül a testvérek közül.
Együtt laktam a gyermektelen testvéreimmel,míg a gyermekes testvérem külön-és soha egyetlen fillért sem adott bele a most örökrészt képező ingatlanba,ellenben örökrészt kaphat ebből a gyermekes testvérem leszármazottja az elhunyt tetvérek részéből?
Kaptam egy értékbecslői határozatot ,mely szerintem nagyon magasra értékelte a szóban forgó ingatlant.
Végrendelet nincs az elhunyt testvérek után,viszont sokallom a megszabott összeget az ingatlanért és egyáltalán jogtalannak tartom a unokahúg öröklését.
Illetve a lehető legolcsóbban akarom megúszni a hagyatékit -lehetőleg pénz fizetés nélkül és tulajdonrészesedés nélküli is az unokahúg részére.

Weiss Sára

drbjozsef # 2017.03.27. 07:02

Édesanyád után is az unokák nyilván vér szerinti unokák voltak, azért kerülhettek képbe a köteles résznél.