öröklés,ingatlan

winthropp # 2008.01.27. 14:18

Hello Mindenki.

Az édesanyám sajnos belekerült egy huzamosabb ideje fennálló, kb. 20 éve, "élettársi" kapcsolatba. Nem kötött a férfival élettársi szerződést, az a férfi egyszerűen csak a megfelelő és fizikai megfélemlítéssel tartja fenn ezt a kapcsolatot.

A probléma abból adódik, hogy az édesanyám szeretné őt eltávolítani a saját tulajdonú ingatlanjából (pár hónapon belül teljesen tehermentes lesz a lakás) de a férfi ezt nem hagyja; saját létbiztonságát fenyegetve érezvén. Sőt, közölte, hogy mivel ő a lakásban lakik immáron majdnem 20 éve, a lakás egy része a tulajdonát képezi.

Azonban, anyagilag semmilyen módon nem vállal/t részt sem a lakás amortizációjának elkerülésében, sem a havi kötelezettségek finanszírozásában. Röviden összefoglalva él a lakásban, a saját fizetését, ha van(7 évig munkanélküli volt), a vidéken hitelekből megvásárolt ingatlanjába áramoltatja.

A kérdésem annyi lenne, hogy ő joggal támaszthat-e igényt az édesanyám lakásának egy részére, illetve milyen jogi lépésekkel élhetünk, hogy ne tudja elvenni más életének munkájából származó vagyonát. Megoldás-e, ha a tehermentesítés után egyszerűen átíratjuk az én nevemre az ingatlant és a rendőrság segítségével távozásra bírjuk.

Köszönttel.
winthropp

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.24. 18:25

Ezt nem lehet megmondani az iratok és a történtek részletes ismeret nélkül. Mert mi az, hogy "bevitte" a cégbe?
Ő fizette, de a szerződésben a társaság került vevőként? Akkor tulajdonképpen tagi kölcsönt nyújtott - de ezt bizonyítani kellene. Az kevés, hogy egy nappal korábban vett le nagyobb összeget a számlájáról.
Esetleg saját maga vette meg, és aztán apportálta a társaságba? Arról okiratnak kellene lennie.
Megvette saját névre és eladta a társaságnak?
Szóval nem tudom. Egy biztos: ha a nyilvántartásban a társaság az autó tulajdonosa, akkor megilleti a birtokvédelem veled szemben.

Ajándék. Köteles részre vagy jogosult utána. (Ez a fele.) De ezt is bizonyítanod kell.

anna1972 # 2008.01.24. 15:48

Még lenne 2 kérdésem. Az autó. A férjem vásárolta annak a lakásnak az árából, melyet eladtak. Az autót bevitte a cégbe. Ha bankszámlakivonattal igazolni tudum, hogy a számláról azt az összeget levette, visszakaphatom-e az autót? Semmiféle szerződés nem lett róla írva. Másik kérdésem. A lakás megvásárlása és az autó vásárlása után fennmaradt egy összeg, melyet a testvérének adott minden papír nélkül. Ezzel kapcsolatban milyen lehetőségem van?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.24. 12:38

Azokat a dolgokat, amelyeket a férjed öröklés útján szerzett, nem követelhetik vissza ajándékként. Úgyhogy ezt a részét hagyjuk is.
Marad a lakás, amelyet nem ők ajándékoztak, hanem az általuk ajándékozott helyébe lépett.
Szerintem az ajándékot a megajándékozottól lehet visszakövetelni, annak örökösétől már nem. De ha tévednék is, a Ptk. 582. § (3) úgy szól: „Az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket akkor is, ha az a feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és e nélkül az ajándékozásra nem került volna sor.
Mi lehet az feltevés, amelyre figyelemmel adták a lakást a férjednek? Az, hogy hosszú ideig házasságban fogtok élni? És ha elváltatok volna? Akkor is visszakövetelik tőle? Hiszen ez a várakozás ugyanúgy megdőlt volna akkor is.
Számomra, kétséges, hogy a házasságotok hosszúságába vetett hit nélkül ne került volna sor a lakás ajándékozására. Ha esetleg korábban ajándékozták, mint ahogy élettársak lettetek, akkor meg nincs is miről beszélni.

Javaslom, keress meg egy jó ügyvédet, örömmel el fogja vállalni a megbízást. Persze, nem lesz ingyen, de megéri.

anna1972 # 2008.01.24. 07:06

Éppen ez a baj. Ajándékozásra hivatkozva követelik vissza.A lakást is ajándékozásra hivatkozva követelik vissza, mert az édesapa ingyenesen mondott le arról a lakásról, amelyből a másik megvételre került.De itt megemlíteném, hogy az adásvételi szerződésben az áll X összeg az édesapa bankszámlájára került.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.23. 21:00

Jó, az örökölt tárgyakat tekintsük úgy, hogy ági vagyont képeznek. Azt azonabn tudnod kell, hogy ezeken is haszonélvezeti jogod van - amíg újabb házasságot nem kötsz. Használhatod, bérbeadhatod, más használatába adhatod őket. (A bankszámla esetén praktikusan azt jelenti, tiéd a kamat, az üzletrész esetén téged illet az osztalék.)

Maradt tehát a lakás, és az ingóságok. A ingóságokon vitatkozni elég kisszerű dolog - annak tudatában különösen, hogy akkor is haszonélvezeted lesz rajtuk, ha esetleg bizonyítani tudják, hogy ajándékként a férjed kapta őket.
Nézzük a lakást. Ha jól értettem, a férjed vásárolta. Ha így volt, akkor mire alapozzák az ági vagyon jellegét?

anna1972 # 2008.01.23. 19:49

Ez sem egyszerű dolog. A cégnek 3 tulajdonosa volt. Az ügyvezető a férjem volt, mert az édesapja egy másik céget már vezetett és így nem lehetett 2 helyen ügyvezető. Mondhatni csak papíron volt ügyvezető a férjem, beleszólása semmibe sem volt. Az édesapa a cégbe jelentkező bevételt minden hónapban kivette, de számlával nem tudta lefedni. Ezért kellet a férjemnek az autót a cégnek ajándékozni (amelyről persze szintén nincs semmiféle papír). A lényeg: mint magánszemély az édesapa nem sok mindent tud ági vagyonként igazolni, mert ha volt is, az a cégbe került, hogy az ÁFÁ-t visszaigényelhesse.
Ági vagyon: 1 autó; az édesapa azt állítja a lakás összes berendezését is ő vette. De megnéztem a bankszámlakivonatot és a hivatkozott összeg a férjem bankszámlájáról hiányzik. 1 kisebb nyaraló - ági öröklés; 1 külföldi nyaraló - ági öröklés; bankszámla - ági öröklés; autó - ági öröklés; 1 külföldi bankszámla - ági öröklés; Szerintem a berendezési tárgyakat nem tudja igazolni, vagy ha mégis nagyon jó embereket ismer.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.23. 19:32

A törekvés érthető, bár nem szép.
Az ági jelleget annak kell bizonyítania, aki hivatkozik rá. Az örökölt dolgok esetében ez nem nehéz - az ajándékozás ténye írásos szerződés hiányában már nehezebben igazolható, de az sem lehetetlen.
Fontos: ági öröklés címén csak az eredetileg ajándékozott vagy örökölt vagyontárgyat lehet követelni, azt ami a helyébe lépett vagy az értékén vásároltak, nem. [Ptk. 613. §]
Most akkor sorold el, mi az, ami szerinted is ági vagyontárgy, mert egyszerűen bizonyítani tudják, hogy azt a férjed örökölte vagy ajándékba kapta. (Ismétlem: csak az tartozik ide, amit eredetileg kapott. A többi már vita tárgyát képezheti.)

anna1972 # 2008.01.23. 19:24

Férjem 27 évesen halt meg, én is csak 26 éves vagyok. Egyébként mindenről bizonyítani akarják, hogy ági örökség.Úgy tudtam, ha az örökölt pénz befektetésre került, az már nem esik ági örökség alá. a férjemnek 4 hónapig voltam a felesége, másfél évig az élettársa, 10 éves kapcsolat volt.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.23. 19:19

A házassági életközösség alatt magatok nem is szereztetek semmit? Mindent a férjed kapott ajándékba vagy örökségként?

anna1972 # 2008.01.23. 19:06

Öröklés tárgya: 1 lakás;
1 kisebb nyaraló - ági öröklés; 1 külföldi nyaraló - ági öröklés; bankszámla - ági öröklés; 2 autó ebből az egyik a cégbe van, a másik autó - ági öröklés; 1 külföldi bankszámla - ági öröklés; Üzletrész - ági öröklés. Hagyatéki eljárásra még nem került sor. Most még az egyezségnél tartunk nem sok sikerrel. A cég nevén levő autó nálam van. Ezzel kapcsolatban kaptam egy levelet ma a Polgármesteri Hivataltól: birtokvédelmi eljárást indítottak ellenem. Ezzel kapcsolatban sem tudom mi a teendőm, holott az autót nem én vittm a garázsba. Férjem öccse volt az aki bejárt a garázsba. Ő is tulajdonosa a cégnek.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.23. 18:57

Kértelek, hogy ezt hagyjuk, amíg az alapokat sem értem. Én már csak ilyen nehézfejű vagyok...

Egyelőre tisztázzuk, mi van a hagyatékban, aztán ráérünk megvizsgálni, mi az, amit esetleg mégsem te örökölsz.

Szóval az ingatlan és a társasági üzletrész? Hol tart a hagyatéki eljárás?

anna1972 # 2008.01.23. 18:48

A lakás esetében úgy tűnik igen. Ezt egy másik ingatlan árából vásárolta, amelyet a szülei irattak a nevére. A haszonélvezők a szülők voltak. Az eladáskor az édesapa lemondott a haszonélvezeti jogáró, de az eladási ár egy része az ő bankszámlájára került. Ezért ajándékozásra hivatkozik, és perrel fenyeget, ha nem mondok le róla. Kérdésem ezzel kapcsolatban az, hogy valóban visszakövetelheti-e ajándékozásra hivatkozva?
A társasági szerződés nem zárja ki az üzletrész öröklését. A cég esetében ági öröklésről van szó. A férjem ezt az édesanyja után örökölte. Ebbe a cégbe fektette a pénzét, azáltal, hogy az autóját bevitte. A kérdésem az lenne ezzel kapcsolatban, hogy az autót visszakaphatom-e, ha bankszámlakivonattal tudom igazolni, hogy a pénz levételre került a számláról, másnap pedig egy autó lett véve a cégbe? Nekem nem kell az üzletrész.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.23. 18:34

Mondtam én, hogy valami elkerülte a figyelmemet. Megjegyzem, én ezzel kezdtem volna a tényállást.
Tehát törvényes örökösként tiéd a teljes hagyaték. Milyen jelentősebb vagyontárgyak vannak abban a hagyatékban? Egy ingatlan és társasági üzletrész? A társasági szerződés nem zárja ki az üzletrész öröklését?

anna1972 # 2008.01.23. 18:27

A férjem meghalt. Végrendelet és gyermek nélkül.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.23. 18:24

Ezt egyelőre hagyjuk, mert nem segít a megértésben. Sőt.

Továbbra is azt kérdezem, miért nem a férjedtől követelik azt, ami az övé? Vagy ketten követelitek tőle: te is meg a szülei is? Te milyen jogcímen?

anna1972 # 2008.01.23. 18:12

A lakás a férjem nevén van. Ezt ő elvileg egy másik ingatlan árából vásárolta amin az édesapának haszonélvezete volt. Ő az adásvételkor erről lemondott. Erre hivatkozva akarják a lakást és bírósággl fenyegetnek.De a vételár egy része mégis neki került átutalásra. Akkor ajándékozásra hivatkozva követelhetik?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.23. 18:06

S arra meg nem válaszoltál, hogy te milyen jogcímen követeled ezeket a vagyontárgyakat.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.23. 18:06

Ööö... Valami bizonyára elkerülte a figyelmemet... Hogyan követelhetnek tőled olyasmit, aminek nem te vagy a tulajdonosa?

anna1972 # 2008.01.23. 17:59

Az autó a cég tulajdonát képezi. A lakás a férjem nevén van. Ezt ők ajándékozásra hivatkozva akarják tőlem követelni.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.23. 17:54

Szóval szeretnél egy autót meg egy lakást. Most kié az autó és az a lakás, és te milyen jogcímen követeled? (HOgy ki mit ajánl, azt majd inkább később.)

anna1972 # 2008.01.23. 17:49

Én szeretném a lakást és az autót. Cserébe pedig lemondanék minden másról. Ők egy másik autót ajánlottak, meg azt hogy 2 évig a lakásban lakhatom.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.23. 17:45

Tbetti, ági öröklésre hivatkozhattok, ha jól értem mindazt, amit írtál. Tudniillik, ha megszerzett örökségről van szó, és nem csak vártról.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.23. 17:29

Anna1972, ez így nem lesz jó. Kezdjük azzal, mi a jogvita tárgya. Ki mit követel, kitől?

ObudaFan # 2008.01.23. 17:13

A meghatározott személy javára való lemondás kétség esetében csak arra az esetre szól, ha e meghatározott személy az örökhagyó után örököl.