Szép jó estét kivánok !
A következő téma után érdeklödnék,van nekem egy egyedül élő kereszt szülőm,nincs gyereke,testvérei,szülei is már elhunytak,kérdésem az hogy rendelkezik saját kis családi házzal,normál esetben ki vagy kik őrőkőlhetik ezt,ha nincs semmi ügyvéd által készitett és megnevezett örökös vagy örökösök? köszönöm választ előre is !
öröklés,ingatlan
Mondjuk egyébként minden szempontból jóval olcsóbb a per, ha egy írásos előszerződés alapján kell egy szerződést létrehoznia a bíróságnak, mint ha közös tulajdon megszüntetési iránt kell pert indítani.
Ami biztos, hogy az illeték az az általad követelt rész 6%-a. De hogy azt ki viseli, az már nem csak a pernyertességtől függ, hanem attól is, hogy milyen típusú pert kell indítani, vagyis van-e írásos előszerződés.
Értem, köszönöm!
Hát ez tippelhetetlen. Ha csak egy szakértő, meg két tárgyalás kell mondjuk, akkor 1-2 százezerből megvan ügyvéddel, illetékkel együtt. Ha elkezdi az alperes húzni, másik értékbecslést kér, lebetegedik, ezt indítványoz, azt indítványoz, akkor lehet 1-2év is, és akkor felszaladhat a vége a hét számjegy közelébe, ha túl talán nem is.
Köszönöm a válaszokat! Ilyen estben mennyi a perköltség éld kút terhel? Engem mint felperest?
Ha pedig nincs, és nem tudsz megegyezni a testvérekkel, a bíróságtól kérheted a közös tulajdon megszüntetését. Szerintem, ha felveted neki(k), talán elfogadja a megegyezést, mert a bíróság meghatározza a megváltás árát is, és azzal nem biztos, hogy jól jár, magáról a pereskedésről és költségekről nem is beszélve.
Ha van ásbeli előszerződés, akkor bíróságtól kérheted, hogy az alapján hozza létre a szerződést és adja a tulajdonodba az ingatlant.
Tisztelt Szakértők!
Igyekszem röviden vázolni a helyzetem. Édesapám elhunyt 3/6 örököltem tartási jog címen. Édesanyám után 1/6 részem van mint két testvéremnek. Szóban megállapodtunk megváltom a szülői házat előszerződéssel havi részletre. Ezért feladtam egy szintén elővásárlási szerződéssel vásárolt ingatlant h a szülői ház meg maradjon,így a testvérek engedélyével ebben a hónapban beköltöztem és következő hónapban azaz márciusban csináltuk volna az ügyvédi papírokat. Időközben az egyik testvérem meg gondolta magát nem akarja eladni,hát ezért érdemes volt felrúgnom mindent a másik lakásnál. Kérdésem az lenne megválthatom e az ö részét ha igen milyen formában milyen lehetőségem van. Válaszát előre is köszönöm
„"a haszonélvező hozzájárulása nélkül a közös tulajdon megszüntetésének sincs helye."
Miért?
Azt gondolnám, hogy
a haszonélvezőt nem érinti a közös tulajdon megszűnése.
Hisz marad haszon élvező továbbra is.”
A haszonélvezet fennmaradásával elvileg nem kizárt, de úgy meg a gyakorlatban nem lesz megoldás.
Nagyon szépen köszönöm nonolet és ObudaFan a válaszokat így már sokkal jobban megértem, sokat segítetettek!
Köszönöm mégegyszer!
Tádé81
Amíg a haszonélvezet fennáll, addig a haszonélvező dönt arról, hogy ki tartózkodhat az ingatlanban, ebben egyetértek az előző hozzászólással. De amíg a haszonélvezet fennáll, a haszonélvező hozzájárulása nélkül a közös tulajdon megszüntetésének sincs helye.
Ha a haszonélvezet megszűnik, akkor viszont közös tulajdon megszüntetése iránt pert indíthatsz és a perben a bíróság majd eldönti, hogy valamelyikőtök megváltsa-e a másik részét, vagy árverési értékesítés történjen.
Tisztelt Szakértők!
Megmondom őszintén nem tudom jó helyre írok e,szóval elnézést ha nem. Tanácsot szeretnék kérni mert nem vagyok jártas ilyen ügyekben.
15 évvel ezelőtt édesapám meghalt a családi ház fele édesanyámra maradt ( azt hiszem ő a haszon élvező,ami persze jogos ) a ház másik fele pedig a 3 gyermekéé ( ebből én vagyok az egyik ). 3 évvel ezelőtt nővérem úgy döntött beköltözik a családjával, mivel jött a harmadik gyermek és a saját lakása kicsi volt ezért megengedtük bátyámmal, hogy beköltözzenek. 1 éve kértem hogy fizesse ki a részem,mert én is szeretnék saját lakást,de kijelentette hogy nincs pénze stb. majd hozzá tette ,hogy még 25 évig ott fog lakni. Szeretném tudni ,hogy van e valami módja jogilag ,hogy rábírjam a kifizetésre vagy belenyugodhatok ,hogy 25 évig nem látok belőle semmit?
A válaszokat előre is köszönöm.
Nlaci
„Az már az örökösök egyenes tartozása.”
Ami azért jó, mert nem csak az örökrészükkel tartoznak vele.
orsi2013
Igen.
Köszi.
Az már az örökösök egyenes tartozása.
Sziasztok. Tisztelt szakértők. Ha a hagyatéki tárgyaláson a felújitásra beadott hitelezői igényt az örökösök nem fogadják el, akkor azt biróságon kell bizonyitani. Ennek biztosan van jelentős költsége. A kérdésem, hogy ha a hitelezői igényt beadónak ad igazat a biróság, akkor a birósági költség is lehet további hitelezői igény? Vagy ki fizeti ezen költségeket. Köszi.
„Elnézést, a sok választ látva az a kérdésem, hogy mióta lehet haszonélvezeti jogot örökölni?”
Néhány évszázada már biztosan.
„Amit viszont neki kell karbantartani fele részben :-(”
Azért nem, az a haszonélvező dolga.
Elnézést, a sok választ látva az a kérdésem, hogy mióta lehet haszonélvezeti jogot örökölni?
"orsi2013#e-mailJelentem! 2017.02.13. 21:13
..."A férjnek marad a saját 50 %-a, és haszonélvezetet örököl az elhunyt felesége után, ha jól tudom."
A haszonélvező hozzájárulása nélkül nem költözhet be és amíg a haszonélvezet fennáll, a közös tulajdon megszüntetését (magához váltás, vagy árverési értékesítés) sem kérheti.
JDeveloper83
Ha ebben az ingatlanban laktak együtt, akkor jár neki a haszonélvezet. Viszont ha árverezik a házat, akkor nem fog fennmaradni a haszonélvezete ebben az esetben.
Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!
Az alábbi problémával állok szemben:
Édesapám Februárban elhunyt. Hátrahagyott egy ingatlant, amin jelzálog kölcsön van jegyezve, amit a feleségével vettek fel ketten (az özvegy az adóstárs).
Sajnos a testvéremmel arra jutottunk, hogy mi ezt a hitelt nem tudjuk, de nem is szeretnénk fizetni.
Az lenne a szándékunk hogy eladjuk az ingatlant és megszabaduljunk a banktól.
Viszont az özvegy meg kéri a haszonélvezeti jogot, azzal a címszóval, hogy mi őt ki nem tesszük a házból.
Fizetni viszont nem fogja tudni a hitelt Februártól. Tehát be fog dőlni a hitel és el kell adni az ingatlant.
Ami súlyos kérdés hogy a haszonélvezet valóban jár neki, vagy a bank ezt nem fogja engedni a jelzálog miatt?
Nagyban segítené a döntést, hogy hogy nyilatkozzunk a közjegyző előtt.
Mi lenne a teendő? Van egyáltalán járható út még?
showgirl
Szerintem nincs különbség az adózásban.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02