öröklés,ingatlan

MajorDomus # 2010.06.28. 18:54

Mert a bank nem szociális és jótékonysági intézmény.

A hitelnek itt az ingatlan a fedezete, s az nem hal- meg, az örökös pedig felel az örökhagyó tartozásaiért,max, az örökség erejéig.

Természetesen jogod van lemondani az örökségről. Ekkor az öröklési sorendben következő személy fog örökölni.

monalisa1 # 2010.06.28. 20:32

Ha Timike visszautasítja a hagyatékot, az öröklési sorrendben következő személy a 8 hónapos kislánya - szuper...

Persze egyidőben anya és lánya is visszautasíthatja a negatív apai/nagyapai örökséget., a kisbaba nevében a gyámhatóság részéről hivatalból elrendelt ügygondnok fog majd eljárni.

Amúgy mindkét kölcsönszerződést át kellene bogarászni nincs-e halálozás esetére külön hitelfedezeti biztosítási része?!

"Mona"
laikus hozzászóló

timike0622 # 2010.06.29. 05:45

és ha vissza utasitgatjuk a családi házra megy a teher ..fele anyámé fele az enyém..

MajorDomus # 2010.06.29. 07:11

A hagyatéki teherért csak az örökség összegéig vagy felelős.
Ha a teher több, vagy nem tudod vállalni utasitsd vissza ! Ennyi.

A gyerek nevében a gyámhatóság hozzájárulásával ezt szintén megteheted.

monalisa1 # 2010.06.29. 07:12

Arról te bizonyára nem tehetsz hogy édesapád anno kölcsönöket vett fel...

Mondjuk ha a kislány örököl helyetted, 20 éves koráig kamatmentes türelmi időt kaphat az illeték megfizetésére, vagy időelőtti megfizetés esetén minél fiatalabb korábban a nevében történő befizetés, annál nagyobb engedményben részesíthethetik - 70% is akár. (Érdeklődj az apeh ügyfélszolgálatán, akár e-mailban is.)

Legkésőbb a hagyatékátadó közjegyői tárgyaláson KELL nyílatkozni az örökség elfogadásáról vagy visszautasításáról.

Ha elfogadja a kislány (...) ahhoz előbb a gyámhatóság hozzájárulása szükséges, egyben 18. éves koráig felügyeli mit is csínálsz az örökrészével mint vagyoni értéke.

ml.

monalisa1 # 2010.06.29. 07:15

A mindenki visszautasítása azt következményezi hogy az apeh elárverezi az ingatlant., külső személy valószínűleg bagóért jutna hozzá.

mici2006 # 2010.07.01. 12:20

Kedves FórumozóK!
Örököltem egy ingatlan, s hiteleket.
Olvastam, hogy az örökös az örökrész erejéig felel a tartozásokért.Ez mit takar pontosan.
Van mondjuk 6,5 millió ft tartozás, de a lakást csak 6 millióért tudjuk eladni. úgye ez függ az ingatlanpiactól is.
Mi lesz a félmillió ft tartozással?
Köszönöm a segítségeket.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.01. 12:39

Megszűnik.

Pöttös # 2010.07.01. 13:44

Kedves Fórumozók!
Szasza19-hez hasonló a problémám. Adott egy ház, külföldi állampolgár tulajdonossal, aki évek óta nem él a házban, a fia viszont igen, és oda is van bejelentve. A fiú beleegyeése nélkül kijelentheti onnan? Vagy tehet bármi mást?
Válaszokat előre is köszönöm

ObudaFan # 2010.07.01. 20:19

Az a probléma, hogy oda van bejelentve, vagy hogy ott tartózkodik? Mert a kettő nem ugyanaz.

Pöttös # 2010.07.01. 22:07

Ideiglenesen most nem tartózkdik ott a vita miatt, de később szeretne visszamenni, mivel eddig úgy hitte az az otthona, és a tulajdonos is így kezelte. A tulaj egy hónapig Magyarországon lesz, az a kérdés, hogy a távozása után mire lehet számítani jogi értelemben.

Pöttös # 2010.07.01. 23:52

Találtam egy szabályt, miszerint a jegyzőnek ellenőriznie kell, hogy a kijelentett személy véglegesen elhagyta-e a lakást, vagy csak átmenetileg nem tartózkodik ott. Ezt mindig ellenőrzik? Mert akkor a kijelentést semmisnek tekintik. Vagy ezen kívül tehet valamit még a tulajdonos? Megakadályozhatja, hogy a saját fia a házában éljen?
Köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.02. 06:32

Persze, hogy meg! Senki nem köteles a nagykorú gyermekének lakhatást biztosítani. Nem hiszem el, hogy ezt magadtól nem tudod.

hnyulam # 2010.07.02. 11:58

Dr.Attika! köszönöm a válaszát,tudom hogy a kötelmi jellegü kötelesrész normál esetben 5 elévölés,de az én esetemben ha 2007ben még arról folyt tárgyalás hogy viiszaállítsák a hagyatékba a szóban forgó ingatlant akkor még nem évült el az igényem féltestvéremmel szemben?perelhetem -e a földhivatalt azért amiért édesapám halála után bejegyzéseket engedélyezett az ingatlanra ami a halál pillanatában és még 2hónapig 1/1 tulajdona volt édesapámnak,erkölcsi és anyagi kártérítésre gondolok?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.02. 12:09

Csak én nem értem, hogy került ez ide?

Bandizsu # 2010.08.03. 11:37

Kedves Fórumozók!

Szomszédunk törvényes utód nélkül halálozott el, ezért testvérei örökölték ingatlanát fele-fele arányban. A temetési költségeket nem tudták fizetni, így azt az önkormányzat állta, ami ráterhelődött az ingatlanra. Az ingatlanon lakóház nincs, mert összedőlt, teljesen komfortmentes. Az ingatlant szeretnénk megvásárolni. Lehetőségünk van-e arra, hogy az egyik tulajdoni részt megvásároljuk? Az egyik testvér eladná az ingatlanrészét. A másik pedig szeretné beköttetni a vizet, villanyáramot illetve kitakarítani a felhalmozott szemetet. (Hogy miből, nem tudom, pénze nincs - de gondolom ez az ő magánügye)Esetleg meg lehetne-e osztani az ingatlant hivatalosan?
A válaszokat előre is köszönöm! További szép napot!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.03. 14:12

Ingatlan tulajdoni hányadán is lehet tulajdonjogot szerezni; más kérdés, hogy adott esetben van-e értelme. A tulajdonostársaknak elővásárlási joga van.
Azt, hogy egy telek természetben megosztható-e, a polgármesteri hivatalban kell megkérdezned, azt mi innen nem tudhatjuk.

Tóth Marianna # 2010.08.03. 16:43

Sziasztok!
A következő kérdésben szeretnék segítséget kapni.
Az elhunyt tulajdonában volt a ház 1/2 része, a másik 1/2 rész a házastársé. Az elhunyt után a gyerek örökölt, tehát övé a ház fele. A másik fele az özvegyé.
Első kérdés, hogy a gyerek beköltözhet-e alanyi jogon a házba, Vagy csak az özvegy engedélyével? Erősebb-e az özvegyi jog, mint a tulajdonjog?
A másik kérdésem, hogy ha nem valósítható meg a beköltözés, mert az özvegy nem engedné, lehet-e őt kötelezni arra, hogy vásárolja meg a ház másik felét.
Előre is köszönöm, ha valaki tud segíteni, és ha esetleg a megfelelő jogszabályokat is megjelölné valaki, az jó lenne.

Marianna

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.03. 17:46

Valószínű, hogy az özvegynek azon a hányadon, ami nem az övé, haszonélvezete van. Akkor egyedül ő jogosult az ingatlant birkoltni, használni, hasznosítani, hasznait szedni. Mindenki más - a tulajdonostárs is - csak annyiban, amennyiben ő ezeket a jogokat neki átengedi.

A közös tulajdon megszüntetését ilynkor is lehet kérni, de igencsak nyomott lesz a megváltási ár, mivel azt a hányadot haszonélvezet terheli.

Tóth Marianna # 2010.08.04. 05:27

Köszönöm a választ.

kriszta1975 # 2010.08.05. 13:06

Kedves Fórumozok!

A következőben szeretném kérni a segítségeteket, illetve megerősítést, hogy jól értelmezem a dolgokat.
Ha valaki, aki nem egyenes ági rokon, az örökölt ingatlant az 5 év lejárta előtt értékesíti, akkor az örökösődési illeték megfizetése mellett, adót abban az esetben kell fizetnie még plusszban, ha az ingatlant drágábban adja el, mint amennyi a hagyatéki értéke. Konkrétan a hagyatéki érték feletti összeg után adót kell fizetnie.
Pl. ha az ingatlan, mint hagyatéki vagyon 7 millió forintra lett értékelve, ő pedig mondjuk eladja 8 millió forintért, akkor a különbözet, illetve az 1 millió forint után adóznia kell attól függően, hogy az öröklés után melyik évben értékesíti, illetve az 5 év után már nem kell.
Amennyiben nem tudja csak 7 millió forint alatt eladni az ingatlant az örökösődési illeték megfizetésén túl (amit akkor is a 7 millió után kell befizetnie) adófizetési kötelezettsége nincs.
Jól értelmezem?
Válaszotokat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.05. 13:36

Igen. Sok boldog névnapot!

KDITKE # 2010.08.06. 20:43

T. fórumozók segítséget szeretnék kérni !!!!

Férjemmel 5 éve kötöttünk házzasságot, ami előtt házzassági szerződést írtunk,hogy a családi ház bebútorozva és az autó az enyém kizárólag, mivel férjem teljes vagyonát (belvárosi lakás bebútorozva,hétvégi telek) otthagyta az előző élettársi kapcsolatából származó gyerekének , de írás erről ott nem történt.(és ez a szerződésbe sincs beleírva)Gyermektartást természetesen fizet, ennek ellenére.
Tehát van egy családi ház az én nevemen, 1 autó az én nevemen 1 autó az ő nevén. A házassági szertődésbe az is le van írva, hogy a házasságkötés alatt vásárolt tárgyak annak a tulajdonát képezik akinek a nevén van.A házasságunkból egy gyermek született.

De most olyan infót hallottam, hogy hiába van házassági szerződés ha ne adj isten valami történik a férjemmel akkor az előző kapcsolatból származó gyermeknek is jár örökség még ha nincs is az apja nevén semmi !!!!(köteles rész, apai rész ??? de miből ha nincs a nevén semmi ???)

A másik kérdésem az lenne, hogy az autóját milyen részben és ki örökli ???

Imádom a férjem, de nem szeretném, hogy az általa elkövetett hibák miatt a mi közös gyermekünknek lenne kevesebb !!!! Mit lehet tenni ilyenkor, hogy megvédjem a saját vagyonom a mi gyermekünknek ????

Segítséget előre is nagyon köszönöm !!!

ObudaFan # 2010.08.07. 08:12

Ha ez van a szerződésben, akkor ha ő hunyna el, nem lenne a hagyaték része semmi, ami nem az ő nevén van. Az autóját végrendelet hiányában az ő gyermekei egyenlő arányban örökölnék.

bregana # 2010.08.07. 08:48

A következő problémában szeretnlk segítséget kérni. Osztatla közös tulajdonú telek egyik tulajdonosa vagyok. A telek másik részét 2 éve megvették, de a tényleges vételárat nem adták meg nekem. Lemondtam az elővásárlási jogomról. Nemrég tudtam meg, hogy a vételár olyan alacsony volt, amit én is ki tudtam volna fizetni. Most ismét el akarják adni az ingatlnat és a nyilatkozatot úgy akarták velem aláírátni, hogy a szerződést és annak tartalmát nem ismerhetem. Ezért az aláírás után a nyilatkozatra ráírtam, hogy nem ismerek a szerződést. Elvieg 15 M,-Ft-ért, akarják eladni, de szerintem most is be akartak csapni. Ha a korábban adott nyilatkozatomat érvényteleníteni akarom, mert becsaptak, akkor melyik vételárat kell megadnom és kinek. A korábbi tulaj elérhetetlen. A mostani tulaj apja, aki a fiának vette a lakást megfenyegetett, hogy beperel és olyan embereket költöztet a telekre, akik az életemet megkeserítik. Én is szeretnék visszavágni ezeknek a csalóknak. Milyen lehetőségeim vannak?