A szíves választ előre is köszönve egy kínos családi ügyben szeretnék segítséget kérni.
Édesanyánk tavaly, 2005-ben meghalt. Ketten vagyunk testvérek. Mindketten 60 év körüliek.
Édesanyánk után egy balatoni nyaraló és egy vidéki nagyváros belvárosában lévő nagyméretű öröklakás maradt.
Anyánk halála után tudtam meg, hogy édesanyám 2002-ben egy jelképes áron eladta a lakást, melyben én is felnőttem a nővéremnek.
Akkoriban anyánk egy rövid ideig a testvéremnél lakott, így tudta valószínűleg rávenni erre a jelképes összegért történő adás-vételre.
Azóta a banki számlakivonatokból kiderült, hogy még ezt a csekély vételárat is úgy fizette ki a testvérem, 3 részletben, hogy egyharmad összeget, betett -kivett, 3 alkalommal. 2-3 napon belül. A kivételek az édesanyám bankkártyájávakl történtek.
A befizetések és kivételek után néhány nappal azonban a testvérem bankszámláján újra megjelent kp. befizetéssel a kérdéses összeg.
Semmiképpen nem váltam méltatlanná az örökségre, szegény anyánk talán el is felejtette ezt a történetet, mert folyton, még halála előtt pár nappal is azt hangoztatta, hogy minden, ami az övé, azt testvériesen osszuk kétfelé és nem szeretne semmiféle igazságtalanságot vagy veszekedést.
Segítséget szeretnék kérni, hogy ez az adás-vételi szerződés vajon színleltnek minősíthető-e, - érdemes-e pert indítanom. És, ha bebizonyosodna, hogy színlelt volt a szerződés, azaz sikerülne a bíróságon érvényteleníttani, akkor nekem a lakás fele jár-e vagy csak a köteles rész.
Válaszukat előre is köszönöm.
Barnabás