öröklés,ingatlan

Trúdika # 2006.08.14. 14:39

A szíves választ előre is köszönve egy kínos családi ügyben szeretnék segítséget kérni.

Édesanyánk tavaly, 2005-ben meghalt. Ketten vagyunk testvérek. Mindketten 60 év körüliek.
Édesanyánk után egy balatoni nyaraló és egy vidéki nagyváros belvárosában lévő nagyméretű öröklakás maradt.

Anyánk halála után tudtam meg, hogy édesanyám 2002-ben egy jelképes áron eladta a lakást, melyben én is felnőttem a nővéremnek.
Akkoriban anyánk egy rövid ideig a testvéremnél lakott, így tudta valószínűleg rávenni erre a jelképes összegért történő adás-vételre.
Azóta a banki számlakivonatokból kiderült, hogy még ezt a csekély vételárat is úgy fizette ki a testvérem, 3 részletben, hogy egyharmad összeget, betett -kivett, 3 alkalommal. 2-3 napon belül. A kivételek az édesanyám bankkártyájávakl történtek.
A befizetések és kivételek után néhány nappal azonban a testvérem bankszámláján újra megjelent kp. befizetéssel a kérdéses összeg.

Semmiképpen nem váltam méltatlanná az örökségre, szegény anyánk talán el is felejtette ezt a történetet, mert folyton, még halála előtt pár nappal is azt hangoztatta, hogy minden, ami az övé, azt testvériesen osszuk kétfelé és nem szeretne semmiféle igazságtalanságot vagy veszekedést.

Segítséget szeretnék kérni, hogy ez az adás-vételi szerződés vajon színleltnek minősíthető-e, - érdemes-e pert indítanom. És, ha bebizonyosodna, hogy színlelt volt a szerződés, azaz sikerülne a bíróságon érvényteleníttani, akkor nekem a lakás fele jár-e vagy csak a köteles rész.

Válaszukat előre is köszönöm.
Barnabás

Jeromos # 2006.08.12. 11:03

Nagyon köszönöm mindenkinek a hozzászólást és jó hétvégét kívánok!

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.12. 06:29

Hááát. ObudaFan szerint - és tapasztalat hiányában hinnem kell neki - nincs "egyidejű" halál a bíróság előtt, mindenképpen eldöntik, ki élt fél perccel tovább. Egy ilyen döntést pedig végképp lehetetlen előrejelezni.
De a probléma szerencsére tényleg akadémikus. Szvsz az, hogy a római jog vélelmet álított fel rá, mindössze annyit jelent, hogy kétezer év alatt volt két-három ilyen eset. :)

ObudaFan # 2006.08.11. 19:25

HA van végrendelet, és a végrendeleti örökös túléli a végrendelkezőt és egyéb okból sem esik ki, akkor ő örököl.

Jeromos # 2006.08.11. 19:02

Wasp írta: "A férjed után először annak szülei, ha nem élnek, akkor testvérei örökölnek." Ezért gondoltam.

De most melyik válaszra támaszkodjak?
"Ha te hunynál el előbb, akkor a férj végrendelete nem hatályosulhat, tehát őutána ebben az esetben szülei, hiányukban testvérei, ezek leszármazói örökölnek, míg ő örököl utánad, és ezek után az ő örökösei ezt is megöröklik. Ha fordítva, akkor a te örököseid öröklik meg az övét, tiédet is."

Vagy

"Egyidejű halál (Isten ne adja) esetén a te hagyatékodat teljes egészében a lányod, a férjedét pedig a testvérei örökölnék."

Köszönöm.

ObudaFan # 2006.08.11. 18:32

Támaszkodhatna, ha lenne ilyen szabály. Vékás Lajos pl. hiányolja.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.11. 18:31

Te ObudaFan, csak kérdezem: ilyen esetben - amennyiben tényleg megállapíthatatlan a sorrend - nem támaszkodhatna a bíróság arra a fikcióra, hogy a két személy egyszerre halt meg? Így az egymás javára szóló végrendeletek közül egyik sem hatályosulna, és a törvémyes öröklés érvényesülne.

ObudaFan # 2006.08.11. 18:31

Meglehetősen hipotetikus kérdések azért ezek. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.11. 18:28

És rosszul értetted.
Egyidejű halál (Isten ne adja) esetén a te hagyatékodat teljes egészében a lányod, a férjedét pedig a testvérei örökölnék.

ObudaFan # 2006.08.11. 18:27

Az a helyzet, hogy a magyar jogban nem létezik vélelem arra, hogy a közös veszélyben elhaltak egyszerre haltak meg, így ilyen szerencsétlen esetben bizony minden 10 percen évekig mehet a bizonyítás. Márpedig ez esetben ez nem lenne mindegy. Ha te hunynál el előbb, akkor a férj végrendelete nem hatályosulhat, tehát őutána ebben az esetben szülei, hiányukban testvérei, ezek leszármazói örökölnek, míg ő örököl utánad, és ezek után az ő örökösei ezt is megöröklik. Ha fordítva, akkor a te örököseid öröklik meg az övét, tiédet is.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.11. 18:26

Akkor érdemes nekem helyettes örököst megjelölnöm a végrendeletemben?

Nem neked. Neki.

sylvie # 2006.08.11. 16:59

ObudaFan!
Köszönöm a gyors választ!!!!!:)

Jeromos # 2006.08.11. 14:50

Köszönöm a válaszokat.

Tehát akkor - ha jól értem - esetünkben az egyidejű elhalálozás esetén a házban lévő tulajdonrészemet a második férjem testvérei öröklik?

Akkor érdemes nekem helyettes örököst megjelölnöm a végrendeletemben?

Közös gyermek születése kizárt, a korkülönbség jelentős és én sem vagyok már igazán "szülő nő" korban.

PS. A Jeromos jelen esetben lány.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.11. 14:20

Így, így. A magyar polgári jog ugyanis - szemben a kifinomult rómaival - nem állít fel vélelmet a közös veszélyben elhunyt hozzátartozók elhalálozási sorrendjére.
Ismétlem: szerintem a kialakított jogi helyzet nem felel meg a felek szándékának.

_Wasp_ # 2006.08.11. 13:59

Nemnem!!! Hülyeséget írtam!

Nem vettem észre, hogy a gyerek az előző házasságból származik. Ez esetben a férjed után nyilván nem örököl, csak ha így végrendelkezik.

A férjed után először annak szülei, ha nem élnek, akkor testvérei örökölnek.

oppárdon

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.11. 13:47

Utánlövés: Jeromos mint feleség? ;)

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.11. 13:46

Megjegyzem a férj végrendelete tkp felesleges egészen addig, amíg a házasságból közös gyermek nem származik. Akkor meg már szerintem a felek szándéka is megváltozna.
Ja, és az ezen felesleges végrendeletet "ellentételező" végrendelkezés pedig adott esetben nem a volt férjet, hanem az első házasságból származó leánygyermeket érinti hátrányosan. Biztos, hogy így akartátok.

_Wasp_ # 2006.08.11. 13:22

Ha másként nem végrendelkeztek, akkor a leányod örököl mindent.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Jeromos # 2006.08.11. 12:58

Sziasztok!

Ismét lenne – most egy örökléssel kapcsolatos – kérdésem.

Második férjemmel élek első házasságomból származó kk. lányommal. Férjem még a házasságkötésünk előtt a javamra végrendelkezett teljes vagyonával. Neki gyermeke nincs, két testvére és azok leszármazottjai élnek. Én egyidejűleg férjemre hagytam közösen vásárolt házunk rám 50 %-ban eső tulajdonrészét, a lányom köteles részének figyelembe vételével. Tettem ezt azért, mert el akarom kerülni, hogy adott esetben első férjem – aki egy „dörzsölt” ügyvéd és halálom esetén lányom jogi képviselője - mostani férjemet ellehetetlenítse abban a házban, aminek nagyobb részét ő fizette ki (a teljes felújítási munkálatokkal együtt.)

A kérdésem a következő: mi van akkor, ha mi a férjemmel együtt halunk meg (pl. autóbalesetben)? A házban lévő tulajdonrészemet megörökli-e a férjem életben lévő két testvére, vagy a lányom örököl? Most nem térnék ki azokra a részletekre, hogy az egyikünk mondjuk 10 perccel korábban, vagy később a mentőben hal meg.

Nagyon köszönöm a segítségeteket előre is.

Sz.Gabor # 2006.08.11. 06:23

Obudafan!

Nagyon köszönöm a segítséget!

Üdv, G

ObudaFan # 2006.08.10. 19:02

sylvie!
Nehezen képzelhető el, hogy ez jogos követelés lenne, de a biztonság kedvéért megkereshetéd a szolgáltatót és megnézhetnéd azt a szerződést. Mindenesetre aligha van olyan ingatlanod, amelyről nem tudsz (hiszen a hagyatékátadóban az szerepelne).

ObudaFan # 2006.08.10. 19:00

Sz.Gábor!
Bőven elég az örökhagyónak így végrendelkeznie, ebben az esetben a végrendeletben előírhatja az osztályra bocsátási kötelezettséget.
A kötelesrész számításánál általában valóban a juttatáskori értéket kell figyelembe venni, de ez súlyos érdeksérelem esetén (ilyen a leírt eset) korrigálható.

sylvie # 2006.08.10. 17:52

Sziasztok!

Óriási gondom akadt a minap! Az édesapám, akivel 15 évig nem találkoztam, 3 éve elhunyt! Mint egyedüli örökös, örököltem mindenét...akkor nem érdekelt a dolog, összesen 11000 forintnak megfelelő tulajdont kaptam, sok dolgom volt, kifizettem az illetékeket stb...2 hete azonban kaptam egy levelet, vagyis elsősorban az édesapám nevére érkezett az én címemre, alul oda biggyesztve az én nevemmel, egy fizetési felszólítás, be nem fizetett villanyszámlák miatt! Ez egy ügyvédtől érkezett, a jogi eljárást megelőző felszólítás!
Az érdekelne, hogy a tartozások tavalyi évben keletkeztek, egy olyan házban, ami nincs az apám ezáltal az én nevemen, nem örököltem meg stb... Fogalmam sem volt róla, hogy oda az ő nevére számlák érkeznek, mert nem ott lakott! Mit tehetek? Befizessem az összeget? Ha valaki tud segíteni, légyszi gyorsan írjon valamit nekem!
Előre is nagyon-nagyon köszönöm!!!!
Üdvözlettel: Sylvie

Sz.Gabor # 2006.08.10. 07:04

Sziasztok!

Ismét rákérdeznék egy számomra sarkalatos kérdésre, ráadásul ezzel kapcsolatban egy újabb apróságra figyeltem fel az elmúlt hozzászólásokban:
4 éve nagyösszegű készpénzt ajándékozott nagyapám a lányának, papírok nélkül. Ez tudtommal elvileg be fog számítani az örökösödésbe, ha sikerül ezt bizonyítani az abban érdekelt örökösöknek. Elég-e, ha a bizonyítást megkönnyítendő, nagyapám erről nyilatkozik, pl. a végrendeletében, hogy ő ilyen adományt tett? Vagy mindenképpen kétoldalú megállapodás kellene hozzá?

Lejjeb azt olvastam, hogy A kötelesrész alapja a hagyaték tiszta értéke, valamint az örökhagyó által élôk között bárkinek juttatott adományok juttatáskori tiszta értéke
Ez mit jelent? Mondjuk abban a hipotetikus extrém esetben, ha az örökhagyó életében úgy dönt, hogy az éppen 10 milliós lakása miatt, az egyik örökösét 5milliós pénzadományban részesíti, így a másik gyereke örökli majd az ingatlant végrendelet szerint (aki ennek tudatában segít a fenntartásban stb.), de az ingatlan örökléskori értéke sok évvel később mondjuk 30milla lesz, akkor a 7,5milla kötelesrészbe csak az 5milla adomány számít bele? Nem kell jelenértékre korrigálni?

Üdv, G

ObudaFan # 2006.08.09. 17:13

Nincs mit.