öröklés,ingatlan

szkury # 2009.07.01. 04:00

Érdeklődnék, hogy idén örököltem édesanyám után egy lakást, melyet a hagyatéki végzésen 7,2 MFt-ra értékeltek. A lakást szeretném eladni, ha például sikerül 8 MFt-ért értékesítenem, akkor a 25%, tehát 2 MFt az adó, vagy van kedvezményem, esetleg a 8 MFt és a 7,2 MFt (bekerülési érték) különbözete 800 eFt az adóköteles?
Kinéztünk egy hétvégi házat, mely 4,7 MFt-ba kerülne. Ha a fent említett, örökölt lakás eladása előtt veszem meg, akkor tudom-e érvényesíteni az értékkülönbözetet a később eladott lakás után fizetendő adónál?

ObudaFan # 2009.06.30. 20:11

Több, mint valószínű, hogy öröklési illetékről van szó.

monalisa1 # 2009.06.30. 17:13

Javaslom mielőtt fizetsz előbb tudakold meg milyen jocímen a követelés., pl. köztartozást hagyott maga után az elhunyt azzal az 50e Ft-tal, és ennek megfizetését kéri az örökösöktől az adóhívatal.

"Lisa"
laikus hozzászóló

kaboska # 2009.06.30. 17:01

T.JOGI FÓRUM!

Testvérem után örökölt családi házra miért kell apeh-hoz fizetni?több mint 50ezer ft-ot?
amikor még elsem tudtuk adni?
2millióra becsült,állapota miatt lakhatatlan!

Előre is köszönöm válaszát!

-Anna- # 2009.06.30. 11:53

Tiszteletem dr.Grád András!

Köszönöm szépen a válaszát, megértettem...:)

Grád András # 2009.06.30. 11:35

Valamint nem kell adót fizetni 43-as cipőméret felett, ha az illető 9 és fél osztálynál többet végzett stb. Kedves Anna! Tudunk ám mi is ilyen marhaságokat kitalálni, de nem biztos, hogy érdemes ezekre hallgatni. Az adófizetés nem az adózó életkorától függ, hanem attól, hogy származott-e az adó-jogszabályok értelmében vett jövedelme valakinek. A kollégáknak higyen, ne jogban járatlan "jólértesülteknek" Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

-Anna- # 2009.06.30. 10:55

nandy!

Bocsánat, de ezt nemértem:(
Sokmindent nem tudok, az egyik keresztgyerek intézte a dolgokat.

Azért kérdezem, mert vki azt mondta, hogy 75 év felett, már aki örökölt az a 75 év feletti...nem kell már fizetni adót.

Itt több testvér örökölt.

nandy # 2009.06.30. 10:27

Jelen esetben az eladási árból levonható:

• az örökösödési illeték alapjául vett, hagyatéki terhekkel nem csökkentett összeg
  • a fizetett örökösödési illeték
  • az eladásnál fizetett ügyvédi díj, ha ti fizettétek és nem a vevő
  • az ingatlanközvetítő díja, ha volt ilyen és ti fizettétek stb.

Nem vonható le a hagyatéki eljárást levezető közjegyző díja és a temetés költsége, mert azokat az illeték megállapításánál egyszer már csökkentő tételként figyelembe vették.

nandy # 2009.06.30. 10:24

Alapszabály: a szerzés után illetéket, az eladás után adót (szja) kell fizetni.

De adót csak akkor, ha az eladásból jövedelme származott (tehát többért adta el, mint amennyiért szerezte).

-Anna- # 2009.06.30. 10:03

Kedves Obudafan!

A ház öröklése után befizették, de az eladás utáni pénzből is kell fizetni?

ObudaFan # 2009.06.30. 09:37

Kellett, azt írtad, már be is fizették.

-Anna- # 2009.06.30. 09:31

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem.Édesanyám 86 éves és a testvére után örököltek egy házat. Örökösödési illetéket befizették, majd a házat eladták.

A ráeső pénz összegből is kell illetéket fizetni?

ObudaFan # 2009.06.28. 09:49

Nincs mit.

zinerit # 2009.06.27. 16:02

Értem. Köszönöm.

ObudaFan # 2009.06.27. 08:24

A közös tulajdon megszüntetési perben vagy felperesként, vagy alperesként, de minden tulajdonostársnak perben kell állnia.

zinerit # 2009.06.26. 19:06

Ez mit jelent?

ObudaFan # 2009.06.26. 18:50

Ebben a perben minden tulajdonostársnak perben kell állnia.

zinerit # 2009.06.26. 15:39

Köszönöm ObudaFan. még lenne egy kérdésem. Szerinted mi lenne a jobb megoldás, ha egyedül perelnék, vagy ha közösen a kiskorú féltestvérem anyjával? Ő is szeretné ha megváltanák a részét. Ha egyedül indítok pert, akkor neki külön pert kell indítania? Vagy csatlakozhat hozzám a per folyamán? Én jobban szeretném ha nem kéne közösködnöm.

tigermama # 2009.06.26. 14:07

Köszönöm a segítséget !!
További szép napot !!

ObudaFan # 2009.06.26. 09:47

Kivéve ha ezáltal a képviseltet nyilvánvaló károsodástól óvja meg.

ObudaFan # 2009.06.26. 09:43

Meg kell próbálni költségmentességet kérni, ennek hiányában teljes, vagy a szakértői bizonyításra részleges költségfeljegyzést, ennek hiányában ileltékfeljegyzést.
Az ügygondnok fogja képviselni az ismeretlen helyen tartózkodó felet, de egyezséget nem köthet, jogról nem mondhat le, jogot nem ismerhet el.

zinerit # 2009.06.25. 20:41

Kedves ObudaFan!

Örököltünk édesapám után egy fél ingatlant négyen, három féltestvéremmel. A másik felének a tulajdonosa lakja a mi részünket is. Egyik féltestvérem a részét neki ajándékozta. Én felajánlottam, hogy váltsa meg a részemet, de nem is válaszolt. Most azt tervezem, hogy pert indítok a közös tulajdon megszüntetéséért, de azt sem tudom mennyit érhet az ingatlan, mennyit kérjek, a közjegyzői végzésben ui. irreálisan alacsony összeg szerepel. Mivel még tanulok és semmi jövedelmem nincs ill. árvaellátást és csp-t kapok, kérhetem-e a perköltségmentességet? És pontosan mit jelent a perköltségmentesség? Az egyik féltestvérem még kiskorú a másikat nem találjuk. A kjz. eseti gondnokot jelölt ki a számára. A perben ő fogja képviselni? Dönthet helyette? Nem tudunk semmit róla több, mint 10 éve és bejelentett lakcíme sincs. Mit lehet ilyenkor tenni?

Siszi # 2009.06.25. 16:30

Mindenkinek köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2009.06.25. 16:22

A néni után nem örökölnek, de egyes vagyontárgyakról kiderülhet, hogy azok közös vagyonba tartoztak, azt pedig ők örökölték.

Siszi # 2009.06.25. 07:41

Köszi Wasp. Csak annyit még, hogy az elhunyt férj családja biztos nem jogosult semmire? Igaz, az ő testvérei sem élnek már, csak a testvérek gyerekei. (A férj halálakor mindent "A" néni örökölt.)

köszi