Ismered dr Grád Andrást, igaz csak egy igazságügyi pszichológia szeminárium erejéig! Jó tanár, s nagyon nagy tudású... A dicséretet pedig köszönöm :DDDDDDD
öröklés,ingatlan
- ados nem vitatja az altala alairt penztartozasi elismervenyben foglaltakat -- csak biroi itelettel ervenyesitheto, amikor a hitelezo orokos is egyszemelyben es az adossag kielegiteset, legalabb toredekben, reszben az orokseg ingatlan reszenek beszamitasaval szeretne elerni. a kozjegyzo nem tud erre valaszolni!
grad tanar ur buszke lehetne rad, ha a diakja lennel, de biztos nem vagy az, mert te legalabb helyes valaszt adtal a kerdesre. bovebben a temarol a
http://www.lb.hu/…ny/pv12.html
ad
Tulajdonostársként joga van beköltözni, s ott lakni. Nem zárhatja ki azonban a másik két tulajdonostársat, nekik is ugyanúgy joguk van beköltözni és ott lakni, mint tulajdonosok.
Én úgy tudom, a bíróságtól lehet kérni esetleg a helyzet rendezését, hogy kötelezzék a harmadik felet: vagy a másik két tulajdonos kifizetésére, vagy a lakás értékesítését rendelje el a bíróság, s a befolyt összeget osszák el a tulajdoni hányadok arányában.
3-an örököltünk 1 lakást és azt szeretném kérdezni, hogy ha ketten elszeretnénk adni de a 3. személy nem eladni hanem beleköltözni szeretne. Minket nem akar kifizetni. Ilyenkor mi a teendő? Ha mégis beleköltözik akkor az egészet elfoglalhatja? Kizárhat minket?
A legelső kérdés, hogy van-e végrendelet, ha van, akkor a szerint történik az öröklés. Ha nincs végrendelet, akkor a törvényes öröklés szabályai érvényesülnek, mely az egyenesági leszármazókat helyezi előtérbe. Az édesapa gyermekei között oszlik meg az örökség egyenlő arányban. A két fiú és az asszony (mivel ő már az örökség megnyílásának pillanatában már nem élt, így helyébe az ő gyermekei lépnek) örökölnek egyenlő arányban. Azaz a két fiú 1/3 - 1/3-ad részt örököl és a két leány unoka közösen egy db 1/3 részt örököl.
Tisztelt Válaszadó!
Volt egy asszony aki az édesapjának ajándékozás cimen átadta a házát.Az asszonynak van 2 leány gyermeke és 2 fiútestvére.Az asszony meghalt,s rá pár évre az édesapja is/aki haláláig a házban lakott/.
A kérdésem a következő:ki örökli a házat?a két lány akinek az anyjuk már lemondott a házról vagy a 2 fiú aki ragaszkodik az ingatlanért?
Toth László
A jogszabály előírja a kötelesrészre való jogosultságot, az erkölcsi kérdéseket meg ne firtassuk.
Köszönöm szépen a segítséget !!
Bár most sem értem, hogy miért érdemes a köteles részre az aki soha egy pohár vizet sem adott, soha nem segítette semmiben sem, még a bajban sem viszont tartja a markát ha pénzről van szó..
BariHUN
Amikor anno édesapád hozzásegített a lakáshoz nem lehetett tudni, hogy két évtized multával miként alakulnak majd a használtlakás árak. A végrendelet és az ajándékozás alapján a testvéred jóval értékesebb lakáshoz jutott, így a kötelesrész részben kárpótol téged.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Én igen, de ObudaFan nem volt rest és beidézte a jogszabályt.
tigermama
Ptk. 663. §., vagyis a kitagadásról a jogszabály az itt balra lévő "Szolgáltatások" menűsor "törvénytár" rovatban megtalálható.
Egyébként ha a leírtak szerint egyikőjük sem kereste a másikkal a kapcsolatot akkor vélhetően mindkettőjük hibás, így az 1.) pont érdemtelenség sem áll meg.
"Lisa"
laikus hozzászóló
tigermama
Az nem elég.
Ptk. 662. § Nem jár kötelesrész annak, akit az örökhagyó végintézkedésében érvényesen kitagadott. A kitagadás csak akkor érvényes, ha a végintézkedés annak okát kifejezetten megjelöli.
663. § (1) Kitagadásnak van helye, ha a kötelesrészre jogosult
- az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne;
- az örökhagyó sérelmére súlyos bűncselekményt követett el;
- az örökhagyó egyenesági rokonainak vagy házastársának életére tört, vagy sérelmükre egyéb súlyos bűntettet követett el;
- az örökhagyó irányában fennálló törvényes eltartási kötelezettségét súlyosan megsértette;
- erkölcstelen életmódot folytat;
- jogerősen öt évi vagy azt meghaladó szabadságvesztésre ítélték.
(2) Házastársát az örökhagyó házastársi kötelességet durván sértő magatartása miatt is kitagadhatja.
664. § (1) A kitagadás érvénytelen, ha okát az örökhagyó végintézkedése előtt megbocsátotta, utólagos megbocsátással pedig a végintézkedés visszavonása nélkül is hatálytalanná válik.
(2) Ha a kitagadás érvénytelen, az örökösnek kötelesrészre van igénye. Az utólagos megbocsátással hatálytalanná váló kitagadás esetében az örökös az általános szabályok szerint örököl.
Mondom: túl régen volt ez a segítség, így ez nem jelent semmit, kötelesrészre jogosult vagy.
Még 1 kérdésem lenne. mit jelent konkrétan az hogy:
"A köteles részre is kiterjedően, teljes egészében, az örököségi erejéig kielégítettem"
Mit jelent ez, ha ő az én lakásom megszerzésében 23 éve segített.
Várom válaszát.
Köszönöm !!
Még annyit, hogy érvényesen kitagadni, hogy lehet ??
Ha soha nem tartották a kapcsolatot semmilyen formában és jóformán nem is ismerik egymást az nem elég indok a kitagadásra ??
Igen, mert 10 évnél régebbi az ajándék.
Édesapám 23 évvel ezelőtt hozzásegített egy lakáshoz, amire kölcsön is volt, tehát egy szerkezetében kész lakást kaptam, aminek a mai értéke kb 10 millió forint. Idén meghalt édesapám, volt egy végrendeletet, amiben a kb. 20 millió forintot érő lakását teljes egészében az öcsémre hagyta. Még a végrendelet elkészülte után ajándékozási szerződéssel a lakás az öcsémre szállt. A végrendeletben van egy rész, amiben engem teljes egészében kielégítettnek tekint, a köteles részre kiterjedően is. Szeretném megkérdezni hogy ebben az esetben, igényt tarthatok-e a köteles részre?
Köszönöm.
tigermama
„Az lenne a kérdésem, hogy közben a másik bátyám is elhunyt és anyukám után a másik elhunyt bátyám gyerekei( 2 ) is örökölnek e ?”
Igen.
„ Vagyis ebben az esetben hogyan alakul az örökség. Ha az anyukám végrendeletben az én lányomra hagyja a vagyonát rám pedig a haszonélvezetet a többi örökös vagyis az unokák kidagadásával érdemtelenségre hivatkozva akkor is jár a köteles rész?”
Kitagadni érvényesen azért nem olyan egyszerű. Ha érvénytelen lesz a kitagadás, nekik jár a kötelesrész, ha érvényes, akkor az esetlegesen ki nem tagadott leszármazóiknak.
„A báty tulajdona volt az ingatlan része, amikor meghalt. Akkor viszont házas volt, így gyermek nélkül, a feleség az első aki utána örökölhet.”
Még egyszer: nem, mert ági vagyon volt.
Üdv !
Segítséget szeretnék kérni.
Apukám mikor meghalt akkor az elhunyt bátyám gyermekei 1/12 részben ( 4 gyermek ) és anyukám 8/12 részben örökölt mert én és a másik bátyám lemondtunk e részünkről anyukánk javára.
Az lenne a kérdésem, hogy közben a másik bátyám is elhunyt és anyukám után a másik elhunyt bátyám gyerekei( 2 ) is örökölnek e ? Vagyis ebben az esetben hogyan alakul az örökség. Ha az anyukám végrendeletben az én lányomra hagyja a vagyonát rám pedig a haszonélvezetet a többi örökös vagyis az unokák kidagadásával érdemtelenségre hivatkozva akkor is jár a köteles rész? ha igen akkor kinek? mivel a bátyám ugye lemondott az apai részről de az anyai rész akkor hogy alakul egyáltalán ki milyen arányban örökölne.
Válaszát előre is köszönöm !!
Andyca
Amenyiben KBS által feltett kérdésekre a válasz esetlegesen nemleges (...) akkor azt a jegyzőt kellene felkeresni levélben amelyik városban/községben van a kérdéses indatlan, és tőle kérdezni az örökség ügyében eljárt közjegyző nevét, irodájában címét, telefonszámát. A hagyaték dolgában ővele kell felvenni a kapcsolatot.
"Lisa"
laikus hozzászóló
„Amíg nincs jogerős hagyatékátadó végzés, elvben senki nem adhat el semmit, hiszen még legalábbis elméletben azt sem tudni, kik az örökösök (pl. előkerülhet egy váratlan végrendelet, öröklési szerződés sb.). Úgyhogy meg lehet fenyegetni a testvéreket, hogy az eladás jogellenes, és mivel még nem tulajdonosok, nem is lesz érvényes.”
Mély tiszteletem, Tanár úr, de ez bizony elég súlyos tévedés. Bár a kérdezőt megnyugtatta; ha csak ez volt a cél, akkor nem szóltam. Tekintsük kegyes hazugságnak.
Nem kapta meg a hagyatékátadó végzést? Nem vette észre, hogy közjegyzői díjat, vagyonszerzési illetéket fizetett?
Tisztelt Fórumozók!
Lenne egy kérdésem, kérem aki tud segítsen:
- Édesapám nevelőszülei meghaltak, és édesapám tudta nélkül ráhagytak egy ingatlant. Ez néhány éve derült ki,amikor is az ingatlant megszerette volna venni a szomszédban lakó család,mivel évek óta üresen állt a ház.Ők a földhivatalon keresztül találtak meg minket (ekkor még nem tudtunk a ház létezéséről)és levélben kértek az eladásra, de mivel még fel se tudtuk dolgozni hogy édesapám örökölt így a vásárlást visszautasítottuk. Az ingatlannál egyszer voltunk,csak kívülről megnéztük és a dolog ennyiben is maradt.Milyen lépéseket tehetünk hogy a házat igénybe vehessük ennyi év után? A földhivatalba kéne bemennünk és a tulajdoni lapot kikérni? Egyáltalán ezt kiadhatják? Mit tehetnénk?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Üdvözlettel: Andyca
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02