Köszönöm a választ Obudafan! Még egy kérdés, ki előtt ügyvéd vagy közjegyző előtt kell megírni ezt a lemondó nyilatkozatot? És hogy kerül a majdani közjegyzőhöz, aki akkoriban majd az örökségi dolgokkal foglalkozni fog, mert ugye én jelenleg is 50 km-re lakom a szüleimtől, itt is más a közjegyző.
öröklés,ingatlan
Kedves T-Peti! A Ptk így rendelkezik:
13. § (1) A törvényes képviselő jognyilatkozatainak érvényességéhez a gyámhatóság jóváhagyása szükséges, ha a jognyilatkozat
- a kiskorút megillető tartásról történő lemondásra,
- a kiskorút örökösödési jogviszony alapján megillető jogokra vagy kötelezettségre; külön is visszautasítható vagyontárgyak öröklésének visszautasítására,
- a kiskorú ingatlantulajdonának átruházására vagy bármely módon történő megterhelésére vonatkozik, ide nem értve azt az esetet, amikor az ingatlan ellenérték nélküli megszerzésével egyidejűleg kerül sor haszonélvezet alapítására,
- a kiskorú külön jogszabály alapján beszolgáltatott vagyonára,
- a kiskorú olyan egyéb vagyontárgyára, illetve vagyoni értékű jogára vonatkozik, amelynek értéke meghaladja a külön jogszabályban meghatározott összeget.
üdv
ügyvédjelölt
Zoé
Az örökhagyó életében az örökhagyóval kötött írásos szerződéssel lehet lempndani az öröklésről.
Kedves Ügyvéd jelölt!
Kéredezi, hogy a jelzálog miből keletkezett? Hitelből vették meg a lakást, ezt nem biztos, hogy jelzálognak hívják, de nem tudom pontosan.
Engem viszont az aggaszt nagyon, hogy esetleg miért nem hagyhagyja a gyámügy, hogy visszautasítsam az örökséget?
Mert ugyan én laikus vagyok, de a lemondani az örökségről és visszautasítani két külön dolog nem?
üdv
Örökségről való lemondás. Kérdésem, hogy lehet egy negatív örökségről még az örökhagyó életében lemondani. Voltam egy ügyvédnél azt mondta nem lehet ilyent csinálni. A következő a gondom, szeretnék elköltözni onnan ahol jelenleg lakom, pont a szüleim miatt, mert már engem zaklatnak a sok adósságuk miatt azok az emberek akiknek tartoznak. Viszont ha elköltözöm és nem tudják hova akkor nem tudom én se meg, hogy meghaltak és nem tudom visszautasítani a negatív örökséget és öröklöm az adósságot, tudom, hogy csak a örökség erejéig, de van egy testvérem is, aki szintén örököl és mi van, ha ő közben eladja az örökséget (ingatlant) és akkor az már nem lesz meg, ha követelik az adósságot vagy akkor oda az eladáshoz én is kellenék. Segítsen valaki, aki tud! Nem szeretném a szüleim meggondolatlan dolgait én megfizetni.
üdv,
igen, a visszautasítás érvényességéhez ebben az esetben a gyámhatóság jóváhagyása is szükséges. Ha a hagyatéki terhek ennyire meghaladják a hagyaték értékét, akkor szerintem nem foglalkoznak vele sokat a gyámhatóságnál. Mennyire jogosak a követelések illetve a jelzálogjog miből keletkezett?
ügyvédjelölt
Kedves Fórumozók!
Tavaly októberben elhunyt a volt férjem, a házasságunkból született két gyermekünk, akik még kiskorúak. Ma volt a hagyatéki tárgyalás, a gyerekek örökséges egy fél lakás, aminek az értéke 6.5 mFt.,(a mi részünk 3.25mFt.) de a jelzálog rajA 8 mFt. (a mi részünk 4mFt).Ezen kívűl felsoroltak még kb. 3 mFt adóságot. Én mint a gyermekeim gyámja visszautasítottam az örökséget. A Közjegyzó Úr mondta, hogy értesíteni kell a gyámügyet. Egy ismerősömtől megtudtam, hogy a gyámügy nem fogja könnyedén hagyni, hogy visszautasítsam, mert azt mondják, hogy ezzel a gyerekeket a teljes örökségünkből (nagymama, nagypapa) kizárom.
A Közjegyző Úr mondta azt is, hogy ha az gyámügy elfogadja az én nyilatkozatomat, akkor a következő örökös én vagyok, ha én is visszautasítom a férjem, az anyám és a testvérem.
Ki tudna nekem tanácsot adni, most helyesen cselekedtem? Most hogyan tovább?
Köszönöm
molnara
oké ez a használati díj - de én be szeretnék jutni az ingatlanomba
és az osztatlan közös ingatlanunkon mely 1/4 részben az én ingatlanomon - jelenleg parkoló autót is csak perrel hozhatom ki - egyszerűen nem értem.....
köszönöm a választ, akkor látom nem juthatok egyszerű módon a jogos örökségemhez.
Akkor van jövedelem, ha többért adod el, mint az öröklési illeték apjául meghatározott érték.
Jól tudod, így utólag.
Persze :)
Úgy értettem, ha eladom, akkor kell-e fizetnem. Ezek szerint igen.
Ha nem nyilváníttattam volna építést telekké (vagyis a nyilvántartásban úgy szerepelt volna, mint lakóház), akkor az 5. év után már nem terhelte volna adófizetési kötelezettség... Jól tudom? (Így utólag...)
Csak ha van jövedelem.
Nem akartam új topikot nyitni, ezért itt érdeklődnék...
2004-ben örököltem egy elég romos állapotú ingatlant, amely azóta összedőlt. A telek építési telekké nyilvánítása most van folyamatban. Szeretném az üres telket eladni.
Ilyenkor kell jövedelemadót fizetni?
Ha nem engedik, hogy használd az ingatlant, akkor többlethasználati díjat követelhetsz.
A gépkocsi kiadása iránt is per indítható.
Kedves Grád András, köszönöm nagyon a válaszát:
Azt hiszem nem fejeztem ki magam megfelelően, teljesen külön bejáratú 2 lakás van, az egyikben lakott az örökhagyó.
A másikban a másik tulajdonos társ. A 3. tulajdonos társ nem lakik ott.
az örökhagyó és az ott lakó tulajdonostárs nyílván nagyobb hányadot használt ill. használ mint ami a tulajdoni hányada.- de nem volt használati megosztási szerződés.
A bíróságtól lehet kérni tudom(meg is osztható épitészetileg) – de nem rövid idejű dolog - gondolom.
Azért gond hogy be sem enged, ( neki sem volt kulcsa ehhez az ingatlan részhez, illegálisan jutott be, ingósági leltár sem készült akkor, bemondás alapján azt közölte semmi nem maradt utána, …) mert még az örökhagyó legszemélyesebb dolgait sem hajlandó ideadni – és úgy tudom mint osztatlan közös tulajdon egyébként nem használhatja Ő sem az én káromra, és elvileg nem korlátozhat a használatában.
Egyetlen jogos örököse vagyok az örökhagyónak, a másik két tulajdoni hányaddal rendelkező idegen!
Nagyon örülök, hogy elajándékozhatom, és ehhez nem kell a hozzájárulásuk!
Az öröklött autónak is egyedüli kizárólagos örököse vagyok ( ők idegenek), de az autó a közös osztatlan tulajdonban lévő kertben van jelenleg, ahova csak a kapuzár leverésével tudnék bejutni – mit tehetek hogy elhozhassam?
A jó szándékot és a megegyezést kizárhatjuk és nem én miattam.
Nagyon köszönöm segítségét előre is.
Köszönöm a választ monalisa1!
Sajnos,ha eladásra kerülne az ingatlan az sem egyszerű,pedig csak két örökös van. Mennyi-mennyi
eladatlan lakás van (lezárva,romló állapotban)
megegyezés hiányában!Biztos,ha a testvér venné-meg az ingatlant,ár alatt tenné.Most meg sokkal többet akar!
Hát, csak a megegyezés! Az ügyvéd sem mond mást.Egy esetről tudok,hogy fogadtak egy független szakértőt
értékbecslésre.A testvérek között megkérdezte,hogy Önöknek,"mennyit ér".Hát erről ennyit..... Abban igazad van,hony annyi az értéke amennyiért elkel.
Akkor meg ajánlatomnál lehet,hogy rosszabul jár.
Most olyan időket élünk,nincs ingatlan kereslet.Ezt kellene megértetni vele. A kivárás,meg az ing.állagát rontja,pedig eddig sem tett érte semmit az(1/4 rész) fejében...
A halál tragikus pillanatában az öröklés bekövetkezett. A majdani hagyatéki eljárást lefolytató közjegyző dolga lesz az egyes ingatlanoknál a ki-ki személy szerinti tulajdoni hányad százalékos megállapítása és az örökrész kiadása.
Mint házastársi közös vagyon, vélem a mama eredendőleg is fele tulajdonosa volt a háznak és a föld(ek)nek, így ma ő rendelkezik mindenből a legnagyobb arányban.
EGYEDBE NE JUSSON "a" gyermekkel bármiféle csereberébe belemenni, nagyon megszívhatod a dolgot!
Mindig is egy lakóingatlan az értékesebb vagyon, szemben a föld nem ritkán csak mint nyűg...
Írj ezen topocra a továbbaikban is ha szükségét látod, jogásztól, hozzáértőktől mindig fogsz kapni tanácsot, segítséget - önzetlenül.
A tulajdonrészedet SENKI nem veheti el, a közös vagyon legfeljebb bírósági eljárással szüntethető meg - akkor sem a fél hátrányára.
Legyél határozott, következetes.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Üdvözlet mindenkinek!
A következőkben várok segítséget, tanácsot:
Édesapámat és bátyámat 1 honap leforgasása alatt vesztettem el. Mindkettőjüket én gondoztam, de mivel egyikük sem hagyott végrendeletet sőt bátyám egyedülálló volt így örökösként most édesanyám, öcsém és a már régebben elhunyt bátyám két lánya is megjelent. Sajnos utóbbiaknak csak az öröklés számít és nemrég megtudtam ők ügyvédhez járnak és szervezkdnek h. nekik minél több jusson. Nekem nem telik ügyvédre és nem is vagyok jártas a jogi ügyekben de nem szeretnék elesni attól ami szerintem méltán jár. A fő kérdés egy ház és egy jelentős területű föld. Nemrég azt vetették fel nekem hogy nem szokás több névre iratni ezeket mert több ileték,több macera az eladásnál és így talán vevő sem lesz. Tehát írjuk a házat az ő nevükre, a földet meg édesanyáméra aztán majd az eladás után osztozkodunk. Ez nekem nagyon nem tetszik, főleg mivel édesanyámra ők nagy befolyással vannak. Most ellenem fordultak hogy én hátráltatom az ügy intézést. Mit tegyek? Hétvégéig választ kell adnom. Ha ennyi örökösön vannak a földeken/házon tényleg rosszul járnánk? Van más lehetőség azon kívül hogy csak egy névre legyenek írva? Szeretnék tisztábban látni.
Előre is köszönöm a segítséget.
Mivel a testvér az idős/beteg szülő mindennapi ápolása gondozása közös erkölcsi kötelezettségéből ő nem vette ki a részét (...) ezért némi visszafogottságot tanúsíthatna az osztozkodáskor...
Azon el lehet vitatkozni, hogy egy ingatlannak aktuálisan mennyi az értéke, de az "igazi" ár annyi amennyit a vevő hajlandó fizetni!...
Tehát bölcs dolog lenne a testvérrel egyezségre jutni - elkerülendő egy közös tulajdon megszünetése hosszas és költséges jogvitáját.
Az ár/érték szempontjából közömbös a tulajdoni arány.
"Lisa"
laiksu hozzászóló
Kerdves,mindenki..
Edesanyám meghalt,halála után édesapámmal kötöttem eltartási szerződést,mivel a testvérem elzárkódzott a kapcsolattartásról,apámmal.A teljes ingatlant átvezettük a tulajdoni lapon,nekem 3/4 testvéremé 1/4
rész arányában. 12 évig én ápoltam.Az anyai 1/4 részt anyám halálakor nem kérte a másik testvér csak apám halálakor,mondván,hogy az ingatlan később többet ér.Most apám halálával áll a "bál" az ingatlan értékével!Az ügyvéd azt mondja,hogy egyezzen meg a
két testvér az ingatlan értékében.Persze egyszerű mondani.Én szeretném megtartani az ingatlant és kifizetni a testvért,mivel már a 3/4 rész után kifizettem az illetéket is annak idején.Kérdés hogy mennyi az ing.értéke? Természetes a vita,bár én a reális értéket igértem,de azért meg nem veszik meg!
A testvér "többet akar"Mi a teendő,hamár az ügyvéd is csak a megegyezést mondja.Az előnyöm-e, hogy 3/4 hányad az enyém? Választ szeretnék kérni...
Kedves Forumozok!
Csak szeretnek koszonetet mondani a munkatokert!24.en lesz targyalasom,gyermekelhelyezes megvaltoztatasa ugyben.Kulfoldre koltoztem gyermekemmel es apuka ezzel vagott vissza!Jogilag hibaztam,de emberileg nem........ezt en tudom:)Sokat olvasom mostanaban a forumot es egyre nagyobb onbizalommal allok a targyalas ele.Minden tiszteletem a tietek!Tovabbi jo munkat kivanok!
Kedves Petymeg!
Menjünk sorjában!
*nincs kulcsom az ingatlanhoz, az ott lako tul. nem akar adni és nem akar beengedni a tulajdonomba – mit tehetek.
Elvben kérhet birtokvédelmet a jegyzőtől, de ezek a módszerek ritkán eredményesek, és nem igazán tudom, mit szeretne csinálni a mások által lakott ingatlanban, amiben ha jól értem, nincs beköltözhető lakás. Igazi megoldás ilyenkor a közös tulajdon megszüntetése.
*bármilyen komoly beruházást végezhetnek e a hozzájárulásom nélkül (én rendelkezem a kisebb tul.hányaddal.)
A tulajdonostárasakat a tulajdoni hányadaik arányában illeti meg döntés a közös tulajdon esetén. Ha a 3/4 rész megszavazza, legfeljebb bírósághoz fordulhat - de minek?
*azt tudom, ha el szertném adni, akkor ők elővásárlási joggal rendelkeznek.
ha írásban megkeresem őket van e kötött határidő amíg várnom kell a nyilatkozatukra?
Ha el akarja a dni, valóban elővásárlási jog illeti meg őket. Ilyenkor fel kell őket hívni a vételi ajánlat ismertetése mellett, hogy ezekkel a feltételekkel ésszerű időn belül (kb. 8-15 nap) kívánnak-e élni elővásárlási jogukkal. Ha ezen határidő alatt nem éltek vele, eladható az velük közölt feltételek szerint.
*ha én a tulajdonrészemet el szeretném ajándékozni valamilyen civil szervezetnek, magánszemélynek, vagy az államnak megtehetem e?
Az ajándékozással szemben nem érvényesül az elővásárlási jog, ezért ez szabadon megtehető.
*örököltem egy autót is, melynek sem a kulcsát sem a forgalmiát nem adták át a közjegyzőnek, ill. nekem sem, ez szintén azon az ingatlanon belül van , kulcsom nincs sehova hogy tudom elhozni az autót?
Az autót jogszerűen nem fogja tudni elhozni, ott is a közös tulajdon megosztását kellene kérni a bíróságtól, ha egymás között nem tudnak megállípodni abban, hogy miként fizesse ki valamelyik örökös a többit. Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
segítségét szertném kérni:
jogos örököse vagyok (én1/4 részben, a 3/4 rész másik 2 tulajdonosé) egy osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlannak. ( nincs és nem is volt használati megosztási szerződés, az örökhagyó lakott ott és a 2 tulajdonos közül az egyik)
*nincs kulcsom az ingatlanhoz, az ott lako tul. nem akar adni és nem akar beengedni a tulajdonomba - mit tehetek.
*bármilyen komoly beruházást végezhetnek e a hozzájárulásom nélkül (én rendelkezem a kisebb tul.hányaddal.)
*azt tudom, ha el szertném adni, akkor ők elővásárlási joggal rendelkeznek.
ha írásban megkeresem őket van e kötött határidő amíg várnom kell a nyilatkozatukra?
*ha én a tulajdonrészemet el szeretném ajándékozni valamilyen civil szervezetnek, magánszemélynek, vagy az államnak megtehetem e?
*örököltem egy autót is, melynek sem a kulcsát sem a forgalmiát nem adták át a közjegyzőnek, ill. nekem sem, ez szintén azon az ingatlanon belül van , kulcsom nincs sehova hogy tudom elhozni az autót?
elnézést a sok kérdésért, előre is köszönöm
A többiek tulajdonjogának megváltására csak a bentlakó tulajdonostárs kötelezhető.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02