Tisztelt ügyvéd úr!
Hogyan alakul az öröklés abban az esetben ha az elhunyt fél házastársa holtig tartó haszonélvezettel rendelkezik a közösen lakott ingatlanra, és rajta kívül van még örökös?
Tisztelt ügyvéd úr!
Hogyan alakul az öröklés abban az esetben ha az elhunyt fél házastársa holtig tartó haszonélvezettel rendelkezik a közösen lakott ingatlanra, és rajta kívül van még örökös?
Köszönöm a gyors választ!
Ismét ingatlanra fordítás miatti kedvezmény már rég nincs.
Az eladási árból kivonja a hagyatéki végzésben szereplő összeget, ami a lakás értékeként szerepel benne (esetleg az egyéb költséget, ügyvédet, lakáshirdetést), ha ez pozitív, akkor ennek a 15%-át befizeti adóként a jövő évi szja bevallásával együtt, jövő május 20-ig (ott kitölti az önálló részénél az ingatlan értékesítés sort).
Tisztelt Ügyvéd Urak!
Az alábbi kérdésben kérném gyors válaszukat:
Feleségem 2016 augusztusában örökölt egy lakást. Az ingatlant 2017 augusztusában eladta. Kell e illetve mennyi időn belül és mennyi %-ban illetéket, adót fizetnie? Mi a helyzet akkor ha ismét ingatlanra fordítja az összeget?
Gyors válaszukat előre is köszönöm!
Azért van értelme, mert a póthagyatéki nélkül nem lehet eladni.
Igen, póthagyatéki eljárás.
Miért ne lenne értelme?
Tisztelt Ügyvéd Urak!
Adott egy földterület, ami a dédszülő halálakor nem került a nagyszülő nevére, névelírás miatt.
Kb. 1980 körül. A földet megvenné valaki, de nincs örökölve. A dédunoka milyen nyomon tudna elindulni, pót hagyatéki eljárás? Van-e értelme?
Tisztelt Uraim! Nagyon szépen köszönöm a válaszaikat.
Üdvözlettel
A végrendelet érvénytelenségi okait a Ptk. zárt felsorolása tartalmazza. Ez az ok nincs közötte.
(Egyébként olvastam én már ezt az álláspontot törvényszéki ítéletben is - eléggé meglepődtem.)
Ettől nem lesz érvéntelen a végrendelet. Ez az adott végrendeleti rendelkezés lehetetlenre irányul, de ez nem érinti z egész végrendelet érvényességét.
Talán, mert más tulajdonáról rendelkezik?
Miért lenne érvénytelen?
Tisztelt Fórumozók!
Szeretném a véleményeteket kérni, egy végrendelet érvényessége ügyében. Az elhunyt, egy házas ingatlan vonatkozásában nagyobb tulajdoni hányadról rendelkezett egyik leszármazója javára, mint a földhivatali bejegyzésben szereplő valós tulajdona volt. Továbbá olyan tárgyakról is szintén rendelkezett, melyeknek nem volt tulajdonosa. Ilyen esetben hogyan kezeli a közjegyző a végrendeletet? Érvénytelen, vagy csak azok a részek, melyek nem valósak?
Köszönöm a választ.
Köszönöm tarczayaron, én is így gondolom.
Azért a kozjegyzotol annyi szerintem elvárható, hogy ha nem is jogi tanácsot, de a jogugylettel kapcsolatos felvilágosítást megadja.
Azért a kozjegyzotol annyi szerintem elvárható, hogy ha nem is jogi tanácsot, de a jogugylettel kapcsolatos felvilágosítást megadja.
nonolet, próbálj megnyugodni! :)
"Ezek szerint ha valami bődületes jogi nonszensz hülyeséget akarok rögzíttetni közjegyző által,azt is okiratba foglalja nekem?"
Igen HA!! nem ütközik törvénybe konkrétan.
Hisz a polgár szabad akaratának kell érvényesülnie.
Ha azt akarja, hát azt akarja... ő tudja.
Hülyének lenni nem tilos, csak törvénytelennek.
- -
Ugyanakkor közjegyző minden fél érdekét figyeli.
...és, ha felismerhetően egyoldalú előnyt
vagy hátrányt lát kialakulni arra figyelmeztet.
De nem tiltja meg, csak figyelmeztet.
HA a felek úgy akarják, úgy lesz.
- -
Szóval: Jó reggelt! neked, tudatlanul pampogó polgártárs.
Köszönöm a konstruktív,előremutató válaszodat,de cipőt könnyebb venni(nem idióta lévén,a cipőboltból,hogy a példádnál maradjak),mint jogi kérdésben egy laikusnak eligazodni. Nem véletlenül tanul egy jogász 5 évig+szakvizsga. Ezek szerint ha valami bődületes jogi nonszensz hülyeséget akarok rögzíttetni közjegyző által,azt is okiratba foglalja nekem? Igenis,elvárás lehet hogy közel százezres díjazásért felhívja a figyelmet az ügyfél által vázolt helyzet jogi buktatóira.
Tőled nem kérek több választ,mert kioktató stílusod nem visz előre. Részemről lezártam a veled való kommunikációt.
A közjegyző nem ad jogi tanácsot, nem feladata javaslatot tenni arra, mi legyen a jognyilatkozatban. Ő közokiratba foglalja azt, amit a felek kérnek.
Cipőt a cipőboltból! (Jogi tanácsot ügyvédtől!)
Köszönöm a válaszokat. Akkor is jár a haszonélvezet,ha a kérdéses lakásban sosem valósult meg az életközösség? Vagyis mindenki él a saját lakásában.
Egyébként a lemondás úgy van rögzítve hogy vonatkozik az ő örököseire és az esetleges későbbi vagyongyarapodásra is.
Mondjuk,a közjegyző miért nem tért ki a haszonélvezetre? Szerintem erre fel kellett volna hívni a figyelmet,a nem kevés díjazásért cserében!
Nincs ilyen automatizmus, a joglemondásnak kifejezettnek kell lennie, tehát külön is le kell mondani a haszonélvezetről.
Át fogom nézni.
Szövegszerűen látni kellene, mit hoztatok össze.
Az alábbiakban kérem a véleményeket: Ha a férjem közjegyző előtt lemondott a házasságkötésünk után általam örökölt lakásom ráeső részéről esetleges halálom esetén,ez vonatkozik-e a haszonélvezetre is? Vagyis a lakást a fiam örökli majd(hiszen a férjem lemondott a ráeső részről),de haszonélvezet marad rajta? Vagy azzal hogy a lakásról lemondott,automatikusan megszűnik a haszonélvezeti jog is,akkor is ha erre nincs kitérés a közjegyzői okiratban?
Köszönöm a válaszokat.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |