Köszönöm szépen. :)
öröklés,ingatlan
Egy nappal később. Ha időközben meg nem szakítják.
T. Jogászok!
Más témában. Ha a kölcsönszerződésben az szerepel, hogy pl. visszafizetési határidő 2010. december 31., s addig sem fizeti vissza a tartozást, akkor az elévülés 2015. december 31-én következik be?
T. Jogászok!
Más témában. Ha a kölcsönszerződésben az szerepel, hogy pl. visszafizetési határidő 2010. december 31., s addig sem fizeti vissza a tartozást, akkor az elévülés 2015. december 31-én következik be?
Nincs mit.
Tehát az írásbeli felszólítástól "újraindul". :)
Köszönöm szépen.
Az utolsó megszakítást követően 5 év után.
Megszakította az elévülést. 2009-ben járt volna le az öt év. 2008. márciustól számítva fizetett részleteket négy hónapon keresztül. Azóta nem hajlandó fizetni. Mikortól számítana megint elévültnekez a fennmaradó tartozás?
Mint "mellékes" körülmény az adós jelleméhez: azt mondta, nem tud fizetni, különben is mit akar az örökös, amikor egyébként is "annyi mindent örökölt".
T. Obudafan!
Köszönöm szépen.
Igen, és korábban a részletfizetés, mint a tartozás elismerése is megszakította az elévülést.
Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2008.11.16. 08:34 Nem az számít, hogy a hitelező haláláig eltelt-e 5 év, hanem, hogy az írásbeli felszólításig eltelt-e. Ugyanis az szakítja meg az elévülést.
*
Mint már az előzményekben leírtam: a tartozás ügyében 5 éven belül elküldték az adósnak a felszólítást.
Végül szóbeli megegyezés alapján havi részletekben elkezdte fizetni a tartozását. Néhány hónap után megszakította, azóta sem fizet.
Az örökös, aki a tartozást (1 millió Ft.) is örökölte, tértivevényes levélben ismét felszólította az adóst. Az adós nem vette át a levelet, ap osta visszaküldte a feladónak.
Bizonyítéknak számít-e ez a felszólítás, ha pert indít az adós ellen?
Kedves ObudaFan,
Persze, ez csak egy gyenge kérdés volt... :)
Nézd, huszonoldalas szerződések értelmezése az én fogalmaim szerint már nem tartozik bele egy ilyen baráti segítségnyújtás keretei közé. Keress fel egy ügyvédet, ha nem tudtok enélkül megállapodni.
Kedves ObudaFan,
Az említett hitelszerződés huszonoldalas, én az 3.oldalnál elvesztem....ha esetleg átküldeném....tudnál segíteni hogy milyen lehetőségeink vannak?
Lehetne egy kicsit világosabb kérdést?
Üdvözlet!
Tudna vki segíteni nekem egy hitelszerződéssel kapcsolatban?? Párom válik, azonban a családi házhoz van egy hitelszerződés....érdekelnének a lehetőségek, ugyanis én a szerződésben még a hitel megnevezését sem találom...
Hogy hagyja el a lakást, azt egy polgári perrel, ahol természetesen használati díjat is kérhettek arra az időre, amíg bent lakik. Ha elvisz bármit, akkor pedig feljelentést tehettek a rendőrségen.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Nővérem elhunyt, aki nem regisztrált élettársi kapcsolatban élt az 1/1-ben saját tulajdonú lakásában.
A férfi azóta bent él a lakásban be sem enged bennünket, az örökösöket a lakásba, még a telefont sem veszi fel.
Mi módon tudjuk elrendezni, hogy hagyja el a lakást, és vigye el a saját holmiját. Félő számunkra, hogy mindent eltüntet a lakásból.
Köszönettel: Jerzso
Mindig naptári napokban kell számolni a határidőt.
Örökösödési illeték kiszabása esetén 15 nap fellebbezési időt írtak, azt szeretném megtudni, hogy a 15 nap munkanap vagy naptári nap ebben az esetben?
„Én is úgy olvastam egy cikkben, hogy ha már van elsőfokú határozat, akkor az nem folyamatban lévő ügy.”
Ez így biztosan nem igaz szerintem. A közig per esetéről lehet vitatkozni. Da ha már a bíróság mondjuk új eljárásra kötelezi az adóhatóságot bármi más miatt, akkor megint folyamatban lévő ügy.
„November 28-án kaptam kézhez az APEHtól a fizetési meghagyást az örökösödési illeték összegéről. 15 napon belül lehet fellebbezni. Azt szeretném kérdezni, hogy ha fellebbezek, van-e rá esély, hogy az uj jogszabály hatálya alá esek és nem kell illetéket fizetni?”
Igen jó esély van rá. Főleg, ha a fellebbezési határidő második felében adod be a fellebbezést.
November 28-án kaptam kézhez az APEHtól a fizetési meghagyást az örökösödési illeték összegéről. 15 napon belül lehet fellebbezni. Azt szeretném kérdezni, hogy ha fellebbezek, van-e rá esély, hogy az uj jogszabály hatálya alá esek és nem kell illetéket fizetni?
„Szvsz az már nem segít. Azt a közigazgatási eljárás szempontjából már nem lehet folyamatban lévő eljárásnak tekinteni.”
Én is úgy olvastam egy cikkben, hogy ha már van elsőfokú határozat, akkor az nem folyamatban lévő ügy.
Elnézést..jól olvasom,hogy HA nem kaptam még semmilyen örökösödési illeték megállapítására/befizetésére értesítést...
- függetlenül attól,hogy hagyatéki végzés/hagyaték átadása idén már rég meg volt..-
szóval akkor lehet,hogy "kihúzhatom"a 2009.jan.1-et és az új törvény szerint kell majd illetéket fizetnem???:)
Az reális lenne ha 1m ft/2=500e mivel hogy ennyi lenne ebből a a férjemre eső rész kamataival tehát ezt levonnánk a nagyobb részből és elfeleznénk/ugyis majd vmikor eladásrea kerülne?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02