öröklés,ingatlan

Pablo03 # 2017.05.24. 09:44

Tisztelt ügyvédek!

Történet rövid...
Egy ingatlanról lenne szó,ahol a tulajdon felosztász 25% anyámé ugyan ennyi a testvérnek és mamámnak 50%.Jelenleg csak anyám lakik ott,mamám évek ota idősek otthonában mert már nagy gondonk voltak vele és anyám testvéren a családja ekkor kezdtek el vele nagyon foglalkozni és nem is kellett már ekkor sok idő hogy be is rakják oda.Mamám él még ,de már elkezdtek mozgolodni az öröklés körül.Anyámat olyannal szaklatták fel hogy valami hallottak de még az önkormányzatnál megérdeklödik majd,lénye valami olyasmi hogy anyám ott maradhatna még de utána minden a másik tesvér és csaladé lenne tehet mi anyám után semmit nem örökölnénk egyszer kitudja mikor majd.
Egy nagy két ház egy udvarban van amúgy ahol anyám él és ahozz tartozott eredetileg az egész terület de több 10 éve már másik ház is van rajta és gondolom ez olyan jó hogy az egészet a maguknak akarják már.
Mamám már nem teljesen ép agyilag és fogalmunk sincs hogy mit írt már alá nekik eddig is vagy majd ez után.
Anyám ellégi kétségbe esett, mert nagyon nem tájékozott a jogi dolgokkal.
Az lenne a kérdés van valos veszély?
Mit tehetnek anyám ellen?
Tehetnek akármit is?
Mire gondolhatnak mit szeretnének meglépni?
Nagyon szépen köszönök elöre minden választ gondolatot és tanácsot.

nonolet # 2017.05.20. 16:21

Az ingatlan tulajdonjog változás
az SZINTE MINDIG ügyvéd köteles !
(az öröklés pl. kivétel)

Így, ha bármit akar változtatni

• eleve tudni fogsz róla
  • kell az aláírásod

Szóval, nyugi... egyedül nem megy neki semmi érdemi.

Zsanett01 # 2017.05.20. 08:03

Köszönöm a választ, csak azert kerdeztem hogy mik az uj torvenyek mert ez 2014ben volt a tulajdoni lapon fel fel arany szerepel ,de idegesit hogy a hatam mogott ezt ki lehet e jatszani mert azt kiabalja anyam enyem csak negyed,jo lesz ha ebbe bele torodok de a kezembe a tulajdoni lapon fel haz az enyem

nonolet # 2017.05.20. 00:15

márti.vp

A másik tulajt nem lehet kihagyni!!! nyilvánvalóan.
Muszáj lesz megegyeznetek az eladási árban...

Illetve TE! megteheted, hogy nem felét kéred az árnak.

HA mondjuk 12 millió a közös ár,
akkor ugye 6 millió jutna mindkettőtöknek.

Ha van vevő 10 millióért, akkor mondhatod, hogy

• adod a 6 milliót

és
te beéred a maradék 4 millióval

Vagy alkudozhatsz tesóval
az 5 és 6 millió között,
hogy mi is legyen az arány.

nonolet # 2017.05.20. 00:09

zsanett01

Igen, HA egyedül növeli a közös tulajdon értékét.
Pl. hozzáépít, közművesít, stb.

Ha jelenleg 2 az értéke, akkor ugye 1 az övé és 1 a tiéd.
Azaz a fele a tiéd.

HA csak ő hozzáépít még 2 egység értékben,
akkor már 3 lesz az övé és az 1 marad a tiéd.
Azaz már a negyede lesz csak a tiéd.

Más mód tudtommal nincs.

márti.vp # 2017.05.19. 18:35

Tisztelt Ügyvéd Urak!

Nemrég volt a hagyatéki tárgyalásunk.Nővéremmel ketten örököltük szüleink házát.Szeretnénk eladni, mivel mindegyikőnknek van már háza, lakása.
Az a problémám, hogy a nővérem olyan összeget mondott eladási árra, amire én sajnos rábólintottam, hogy azon az áron lehetetlenség értékesíteni az ingatlant.Viszont már lenne rá vevő is, reális áron.Ingatlanost én sem és nővérem sem szeretnénk bevonni az eladásba.
Mit tudok ebben az esetben tenni?
Köszönöm a tanácsot!

Zsanett01 # 2017.05.19. 17:39

Tisztelt Ügyvéd ur,!Egy kérdésem lenne.Édes apam utan en örököltem a ház felet édesanyame a masik fel,megvaltoztathatja a hatam mogott az en reszemet hogy csak a negyede legyen az enyem?köszönöm előre is a valaszt zsanett01

szabó21 # 2017.05.18. 16:59

Köszönöm szépen a válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.05.18. 15:07

A közjegyzővel szemben egyetemlegesen, egymás között az örökség arányában.

szabó21 # 2017.05.18. 14:07

Köszöntöm!
Kérdésem: Öröklés kapcsán a közjegyzői díj,- több örökös esetén -, a személyek között /fő arányban osztható meg, vagy az öröklött százalék arányában?
Tehát aki többségi örökös többet fizet-e?
(Én úgy gondolom, mivel ez egy kötelező eljárás, egyformán terheli az örökösöket.)

Köszönöm a lehetőséget!

Judith123 # 2017.05.14. 16:59

Kedves Jozsef, koszonom a valaszt!

drbjozsef # 2017.05.14. 16:06

Judith,

ha édesapád már amúgy is lemondott a ház tulajdoni hányadáról, akkor gondolom nem az a kérdés, hogy hogyan tudnátok mégis örökölni.

Minden bizonnyal a hagyatéki tárgyaláson 5-en (fél)testvérek fogjátok örökölni azt az 50% tulajdonrészt. A volt élettársa feltehetőleg be fogja jelenteni az igényét arra is, valamilyen jogcímen (az ügyvédi papír alapján, az élettársi vagyonközösség miatt, a tartozásaok miatt, majd ezt egy ügyvéddel nyilván kimunkálják).

Ha nem akartok örökölni, a hagyatéki tárgyaláson visszautasíthatjátok az örökséget. Ekkor a sorban következő örököl, ha nektek vannak gyermekeitek, akkor ők, ha nincsenek, akkor a másik 3 féltestvéretek. De ha több a tartozás, mint a vagyon, akkor a gyermekeitek (nevében a gyámhivatal) is visszautasíthatjátok az örökséget.

De az az egy biztos, amit KBS írt előttem : több tartozást nem örökölhettek, mint a hagyaték vagyonrésze, saját vagyonotokkal nem feleltek azokért a tartozásokért. Akár visszautasítjátok a hagyatékot, akár nem, akkor sem járhattok rosszabbul.

Szerintem egyelőre nincs nagyon teendőtök (már ha nem akartok előre megbeszélni, megegyezni valahogy édesapátok élettársával), a hagyatéki tárgyaláson ki fog derülni, hogy mit akarnak pontosan. Mivel veszíteni valótok nincs (a ház 50%-án túl, ami már elvileg amúgy sem titeket illet), én nem tennék semmit egyelőre.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.05.14. 06:52

Az örökös csak az örökség tárgyaival, vagy az örökség erejéig felel az örökhagyó tartozásaiért.

Judith123 # 2017.05.13. 20:25

Udvozlom!Egy hagyateki targyalas elott allunk En es a testverem. Szuleim 25 eve elvaltak es edesapam aki par honapja elhunyt hitelre vett egy hazat az uj elettarsaval akivel 2009-ben megszunt az eletarsi viszonyuk. 3 gyerek szuletett a kapcsolatbol es apukam lemondott a javukra az osszes ingosagrol. Az ingatlan ra eso 50%-arol is lemondott - hivatalos ugyvedi papir van rola - de ezt nem jegyeztek be mivel szocpol volt a hazon...az elettars 2009 ota az uj ferjevel el az ingatlanba amire kb. 2 millio forint erteku gyerektartas koveteles lett raterhelve. Edesapamnak semmi mas vagyona nem volt a kozos hazon kivul ezert az elettars visszavonta a kovetelest de megis rakerult a tartozas a tulajdoni lapra. Apukam 2009-ben kikoltozott az ingatlanbol es azota a volt elettars es ferje elnek benne. Legutobb azt mondta nekunk a volt elettars hogy mivel o fizeti a hitelt 2009 ota - es apukam meg mindig 50%-ban tulajdonos - 'tartozaskent' ra fogja terheltetni az azota fizetett osszeg felet apukam tulajdoni reszere! Ez lehetseges? Egy 25-30 millios ingatlanrol van szo es amiota edesapam elhunyt csak azt haljuk hogy mi csak adosagokat fogunk orokolni (hitel, gyerektartas...etc
Koszonettel, Judith

drbjozsef # 2017.05.12. 16:55

Roen,

mindenképpen ajánlott, egy pereskedés alsó hangon is közel annyiba kerülne, mint amit itt a jelzálognak megjelölt.

Valójában nincs jobb egy megegyezésnél, csak olyan nehezen látják be a vitában álló felek.

Roen # 2017.05.12. 10:55

drbjozsef

Köszönöm szépen a válaszát. A megegyezés szerintem menni fog.

drbjozsef # 2017.05.12. 10:49

Persze ez jó sok költség lesz amúgy.

Egyébként a saját részeteket minden további nélkül eladhatjátok egyébként, a beleegyezése sem kell, bár elvileg elővásárlási joga van. Igaz, így, hogy csak 7/8-ot tudtok adni, valszeg jóval a piaci ár alatt menne csak el. Aztán onnantól legyen az új tulajd gondja az az 1/8.

drbjozsef # 2017.05.12. 10:47

Ha nem tudtok megegyezni (elérni, beszélni vele normálisan), akkor kérhetitek a közös tulajdon megszüntetését a bíróságtól.
Majd a bíróság felkutatja, ha nekik sem válaszol, kirendelnek helyette egy ügygondnokot a részére, és úgy szüntetik meg a közös tulajdont.

mmm777 # 2017.05.12. 09:35

Tisztelt Szakértők!
Kérdésem a következő lenne:
Párom édesanyja meghalt tavaly decemberben, mostanra már rendben meg is volt a hagyatéki tárgyalás. Páromnak egy testvére van, egy ingatlan maradt kettőjükre, ők természetesen ki is egyeztek volna az 50-50 %-ban. A probléma viszont az, hogy a tulajdoni lapon 1/8 arányban szerepel egy unokatestvérük, aki 20 éve kint él Kanadában, 15 éve kanadai állampolgár. Az elhunyt már életében is próbált vele megegyezni, hogy mondjon le a részéről, de többnyire vagy elérhetetlen volt, vagy nem foglalkozott a dologgal. Sajnos most is ez a magatartás a jellemző rá, mikor a párom megkereste, hogy megegyezzenek valamiben, csak annyit tudott mondani, hogy „Magyarország egy rakás sz.., inkább meneküljetek ti is onnan. Én lesz…m ezt az egészet, stb.” Kicsit olyan volt az egész, mintha egy elmebeteggel kommunikált volna…
Mit lehetne ebben a helyzetben tenni, hogy az ő hozzáállása ellenére a házat el lehessen adni? A hagyatéki tárgyaláson a közjegyző az elbirtoklást javasolta, mire mi felhívtunk egy helyi ügyvédet, aki azt mondta, hogy ezt felejtsük el, mert ilyen nem létezik… Most teljesen össze vagyunk zavarodva, hogy akkor vajon mit tehetnénk.
Segítségüket előre is köszönöm!

drbjozsef # 2017.05.12. 08:44

Nem.

VAGY adóstárs VAGY kezes.
Nagyon nem ugyanazok a fogalmak.
Most melyik volt?

Ezek szerint az unokaöccs hivatalosan semmilyen formában nem tagja a szerződésnek?

Ha az apja adóstárs volt, az lenne jó, mert akkor azt örökölte a fia. Mármint a tartozást is.

Egyébként, a legjobb az lenne, ha megegyeztek, ki mivel mennyivel tartozik, és írtok róla közjegyző előtt egy tartozáselismerő nyilatkozatot, hogy X összegben Te törlesztesz helyette, ő meg Y összegben Z időponttól kezdve neked.

Ha nem akarod hogy a házat végrehajtsák, akkor amúgy sincs más lehetőséged, mint fizetni a hitelt. Ha van egy ilyen nyilarkozatod, akkor nem kell pereskedned az unokabátyáddal, ezzel közvetlenül végrehajtást indíthatsz ellene ha nem fizetné ki neked a megállapodásotok szerinti összeget.

Roen # 2017.05.12. 07:09

drbjozsef

Nem. Édesapja volt adóstárs vagyis kezes. Az a megoldás működőképes-e,hogy egy kölcsönadási szerződéssel a továbbiakban én fizetem helyette az ő részét?

drbjozsef # 2017.05.12. 06:22

Roen,

a jelzálog nem automatikus, hanem egyszerűen marad a hagyatéki eljárás után is változatlanul az ingatlanon (ilyen értelemben "automatikus"). Te egy jelzáloggal terhelt házat fogsz örökölni.

A bank attól fogja követelni a tartozást, aki adós vagy kezes, vagy ezek jogutódja, de legfőképpen attól, aki a hitel biztosítására jelzáloggal terhelt ingatlan tulajdonosa.

A kezesség, ha jól tudom, csak akkor öröklődik, ha a kezes életében érvényesíti a hitelező (mert az adós nem fizet), de ha nem érvényesíti, akkor nem válik tartozássá, nem öröklődik.

De ez, a Te szempontodból tökmindegy.

Te leszel a tulajdonosa a jelzáloggal terhelt ingatlannak, ha nem fizeti senki a hitelt, akkor a bank érvényesíteni fogja a jelzálogát, tehát vagy kifizeted, vagy végrehajtanak, végső soron elárverezik.

Akár kifizeted, akár elárverezik, utólag bíróságon követelheted a tényleges adóstól a tartozása megfizetését (konyhanyelven : Te fizetted ki a tartozását a banknak, ettől neked tartozik tovább.).

Kérdés, a fentiekből mit tudsz bizonyítani unokaöcséd vonatkozásában. A hitelben legalább ő is adós volt édesanyád mellett?

Roen # 2017.05.11. 18:37

Tisztelt Szakértő!

Hosszas keresgélés után fordulok önhöz egy problémával.
A probléma megértéséhez vázolom az alaphelyzetet:

2012-ben édesanyám közös vállalkozásba kezdett az unokabátyámmal, amely beindításához és egyéb saját célra szabad felhasználású jelzáloghitelt vett fel a házra, édesanyám nagybátyja segítségével, aki kezességet vállalt a banknál unokabátyám iránt.

1 950 000 Ft jelzáloghitelt vettek fel, amelyet négy felé osztottak: a vállalkozás beindítására 450 000 Ft-ot tettek félre(használt ruha kereskedés), az unokabátyám egyéni céljaira 500 000 Ft-ot kapott a pénzből, édesanyám nagybátyja 500 000 Ft-ot kapott egyéni célra, és édesanyám is 500 000 Ft-ot kapott ugyanilyen célra.

A probléma tavaly kezdődött: a kezes, édesanyám nagybátyja elhunyt tavaly október elején. Fia, aki szóban vállalta a hitel részt (mert törlesztőt is háromfelé osztották), idén januártól nem fizeti.

A további probléma, hogy idén márciusban édesanyám is elhunyt. A jelzáloggal terhelt ingatlant én fogom örökölni.

Az első kérdés: édesanyám unokaöccsén, hogyan lehet az elmaradását behajtani. (Hagyatékira a kezességi papírokat el sem vitte, a nővére nem tudott az adott kezességről semmit. A kérdés az: ez esetben a kezesség örökölhető-e?)

A második kérdés: hagyatéki tárgyalás után bele kell-e egyeznem újra a ház jelzálogosítására, vagy megtagadhatom azt?
Esetlegesen a jelzálogosítás automatikus-e?

Válaszát nagyon köszönöm:
Roen

ObudaFan # 2017.05.11. 13:51

Ha édesanyád tartozik ezzel és te semmilyen felelősséget nem vállaltál, akkor természetesen nem kell. Ha esetleg édesanyád elhunyna, és te örökölsz utána, akkor az örökrészeddel felelsz az ilyen tartozásokért.

ladyd # 2017.05.10. 18:51

Kedves Fórumozók!

Egy kisebb családi konfliktusból adódóan homályos pár dolog.
Kb 8 évvel ezelőtt édesanyám kölcsön kért 500.000forintot a húgomtól a konyha felújítására, aki az adott összegből rendbe is rakta édesanyám konyháját. Most a húgom előállt azzal, hogy édesanyám halála után nekem meg kell adnom neki az 500.000ft felét.
Az mellékes, hogy én erről az egész kölcsönről most szereztem tudomást, illetve édesanyám még él és virul, a morális megközelítést hagyjuk is...
Tehát jogos, amit a húgom akar? Nekem majd a 250.000 forintot oda kell adnom neki? Nem értem...